PREVIEW: KLAN LIETAJÚCICH DÝK

PREVIEW: KLAN LIETAJÚCICH DÝK

článok



V čase úspechov filmu Hrdina v amerických kinách už jeho autor nakrúcal ďalšiu dávnovekú legendu, v ktorej je hlavnou atrakciou strhujúca výtvarná stránka.

Filmové legendy z ázijskej histórie teraz prežívajú mimoriadne priaznivé obdobie, prvý bol dnes už kultový Tiger a drak. Nasledoval historický epos Hrdina, ktorý sa stal v Číne komerčne najúspešnejším filmom všetkých čias. Režisér Hrdinu Zhang Yimou teraz slávi vo svojej vlasti úspechy so svojim novým filmom House of Flying Daggers - Klan lietajúcich dýk. "Bojové umenia dávajú filmárom veľa možností, ako spojiť akciu a emócie," povedal režisér na premiére filmu na festivale v Cannes, kde zožal búrlivé ovácie.

Preview: Klan lietajúcich dýk Preview: Klan lietajúcich dýk Preview: Klan lietajúcich dýk

SYNOPSA

Nachádzame sa v roku 859 nášho letopočtu, v dobe vlády dynastie Tang. Ta bola v dobe svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších v histórii Čínskej ríše, dej sa však odohráva v čase jej úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. Ríšou sa šíria nepokoje, obyvateľstvo sa búri a vznikajú početné povstalecké skupiny. Najväčšou a najobávanejšou je Klan lietajúcich dýk.

Klan lietajúcich dýk má tajomné praktiky, berie bohatým a dáva chudobným. Z toho dôvodu si získal podporu verejnosti a rýchlo sa rozrastal. Klan sídli v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavného mesta ríše, a už dlho je tŕňom v oku miestnym úradom, ktoré sú jeho najväčšími rivalmi. Zástupcovia úradov sú rozhorčení, pretože Klan sa vzmáha, aj keď sa im podarilo zabiť jeho vodcu. Čo viac, pod vedením nového tajomného vodcu vplyv Klanu ešte rastie.

Hlavní zástupcovia oblasti Fengtian Leo a Jin dostanú rozkaz zatknúť vodcu klanu v priebehu desiatich dní. Kapitán Leo podozrieva Mei, krásnu mladú tanečnicu v miestnom Pivonkovom pavilóne, že je dcérou starého vodcu. Leo vymyslí plán a chce Mei zatknúť a vypočúvať. Keď Mei odmietne prezradiť čokoľvek o Klane lietajúcich dýk, dvaja kapitáni vymyslia iný plán.

Kapitán Jin predstiera že je bojovník "Vietor" a oslobodí Mei z väzenia. Tým si získa jej dôveru a Mei ho vedie na skryté útočisko Klanu lietajúcich dýk. Plán je úspešný, ale pri putovaní do sídla Klanu sa Jin a Mei zblížia. Mei si svojho tajomného ochrancu rýchlo obľúbi a Jin zistí, že podľahol svojskému šarmu Mei. Obaja sa snažia nedávať svoje city najavo, ale pod nočnou oblohou plnou hviezd je takmer nemožné odolať tej nezadržateľnej vášni. V pralese, ktorý ich obklopuje, čaká nebezpečenstvo, vietor iba ticho veje, akoby cítil napätie toho okamžiku… Čo čaká tých dvoch nešťastníkov osudu, Jina a Mei? Pokiaľ to je pravá láska, prečo teda kujú tajné plány a v srdciach nosia tajomstvo?

Preview: Klan lietajúcich dýk Preview: Klan lietajúcich dýk Preview: Klan lietajúcich dýk

O NAKRÚCANÍ

Režisér Zhang Yimou sa preslávil svojimi nádhernými citlivými portrétmi Číny. Nepokladá sa za odborníka na akčný film, skôr za nadšeného študenta tohto žánru. Už po prvom vpáde do filmov "Wuxia" (filmy o bojových umeniach), z ktorých bol Hrdina nominovaný na cenu Akadémie, Zhang celkom podľahol akčným filmom. "Tentoraz som odvážnejší a dá sa povedať, že na žáner som si zvykol," hovorí najospevovanejší čínsky režisér, "Tento film je, takpovediac, pocta filmom o kung fu."

Pozadie bambusového pralesu je neoddeliteľne spojené s filmami o bojovom umení. Ang Lee natáčal scény pre film Tiger a drak v bambusovom pralese - vlastne každý režisér za posledných päťdesiat rokov natáčal bojové scény v bambusovom pralese… Akoby každý skutočný bojovník musel najskôr zápasiť medzi bambusmi. Takže keď som chcel natočiť film o bojovom umení, musel som natáčať v bambusovom pralese, aby som dodržal tradíciu. Upravil som si ju ale podľa seba.

Každá scéna sa niečím líšila. Dvaja milenci na úteku zápasia na zemi, ale protivník na nich útočí z vrchu. Na Ukrajine sneh napadol skoro, už v októbri. Keď sme boli v polovici natáčania jednej scény, začalo husto snežiť, a ja som sa začal báť: keď to takto bude pokračovať, za chvíľu opadajú všetky listy a vo filme nebude správna časová nadväznosť. Musel som sa rozhodnúť a po zvážení som tu scénu natočil so snehom. Lenže už sa začala točiť skôr, takže sme museli spraviť zmeny v scenári, v rytme natáčania atď.

Keď sa teraz pozriem na výsledok, cítim, že som mal ohromné šťastie. Sneh v tej scéne prispel k dokonalej nálade. Je to osud, niekto tam hore sa rozhodol, že mi pomôže. Pri natáčaní v Pivonkovom pavilóne sme museli vystavať veľmi komplikovanú scénu, aby sme zachytili "Hru s ozvenou" Mei a Lea, ale v bojových scénach, v akcii, sú všetky zvláštne efekty až na druhom mieste - hlavne je to citové putovanie, osud troch hlavných postáv. Filmy sú najmä o ľuďoch, nech je to akýkoľvek žáner.

Preview: Klan lietajúcich dýk Preview: Klan lietajúcich dýk Preview: Klan lietajúcich dýk

Napriek tomu, že Takeshi Kaneshiro je jeden z popredných a najznámejších hercov, so spolupráce s režisérom, ktorého práce boli trikrát nominované na cenu Akadémie, mal strach. "Bál som sa, že poviem niečo zle, alebo že budem robiť chyby, ale Zhang ma vždy veľmi podporil," hovorí japonsko-thaiwanský herec, "Vysvetlí, čo chce, a keď ho počúvate, znie to ako nejaký príbeh - bol som okúzlený, a vždy som presne vedel, čo mám robiť."

Aj hongkongskú superhviezdu Andy Lau očaril režisérov skvelý rozprávačský štýl: "Keď som prijal rolu vo filme, myslel som si, že tam bude veľa bojových scén, ale potom som si uvedomil, že Yimou sa snaží o portrét, ktorý ide do hĺbky postáv a presne vykresľuje ich povahové rysy… Zhang Yimou na vás nastaví kameru a hotovo. Ak ste dobrý, ste proste dobrý. A ak nie, tak jednoducho…" Otázka, či je Lay dobrý, neprichádza pre Zhang Yimoua vôbec do úvahy. "Je to skvelý herec," hovorí Zhang, "Dokáže na povel plakať aj päťkrát za sebou, čo nie je ľahké - a po každý raz je o niečo lepší."

Zhang Ziyi, od svojho debutu v Zhangovom "The Road Home", s ním spolupracovala už veľakrát. Ale stále ju udivuje režisérovo hľadanie a túžba po dokonalom detaile a poetickom vyjadrení. V Klane lietajúcich dýk hrá Zhang Ziyi slepú tanečnicu, ktorá nie je tým, čím sa zdá byť. Aby sa na svoju neľahkú úlohu pripravila, žila Zhang dva mesiace so slepou ženou. "Keď mala dvanásť rokov," hovorí Zhang, "prišla o zrak kvôli nádoru na mozgu. Najskôr som nemala tušenie, ako odlišný je svet slepého človeka." Rola, ktorú Zhang Ziyi stvárnila, jej tiež umožnila predviesť svoje tanečné nadanie, ktoré si zdokonaľovala už od jedenástich rokov.

 


autor press kit 18.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 119 min
Krajina: Čína Hong Kong
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.