PREVIEW: SAW - HRA O PREŽITIE

PREVIEW: SAW - HRA O PREŽITIE

článok



Kam až by ste boli ochotní zájsť, aby ste si zachránili život? Geniálny vrah, bizarné vraždy, dejové zvraty, falošné stopy...


SAW: HRA O PREŽITIE

Ako ďaleko by ste boli ochotný zájsť, aby ste si zachránili život? Pripravte sa na výlet do ríše hrôzy s thrillerom od Lions Gate Films´ SAW: Hra o prežitie. V hlavných úlohách uvidíte Cary Elwesa, Danny Glovera, Moniku Potter a Leigh Whannella. Bláznivý sadistický masový vrah je posadnutý tým, že svojím obetiam vštepuje životné hodnoty. Zneužíva tak morálne labilných jedincov a aby mohli prežiť, núti ich hrať temné hry. Každú z obetí tak stavia pred rozhodnutie, či má bojovať o život, alebo za drsných podmienok umierať…

Adam (Leigh Whannell) sa zrazu zobudí priviazaný reťazou k hrdzavému potrubiu v schátranej podzemnej miestnosti. V druhom rohu miestnosti je ďalšia zmätená obeť, doktor Lawrence Gordon (Cary Elwes).  Medzi nimi leží, s pištoľou v ruke, mŕtvola v kaluži krvi. Ani jeden z nich nevie, prečo sa tu ocitli. Podľa záznamu na magnetofónovom páse má doktor Gordon do ôsmich hodín zabiť Adama. Keď to neurobí, obaja zomrú. Okrem toho bude zabitá aj Gordonova manželka Alison (Monica Potter) a jeho dcéra. Doktor Gordon si spomenie, že detektív Tapp (Danny Glover) nedávno vyšetroval podobnú vraždu a uvedomí si, že sa spolu s Adamom stal ďalšou obeťou psychopatického génia, ktorý si hovorí "JIGSAW". V ostávajúcich hodinách svojho života musia uprostred stupňujúcej sa hrôzy odhaliť tajomstvo zložitej skladačky svojich osudov. K tomu im vrah nechal odkaz a dve ručné pílky, ktoré nestačia na prerezanie oceľových pút, ale ktoré stačia na rezanie mäsa a kostí…

SAW je drsný, napínavý a šokujúci film plný okamihov pudového strachu. Režisér James Wan dokonale zamotáva spletitú zápletku a vytvára tak prostredie neočakávaných zvratov, kde nie je nič také, aké sa zdá byť. Emotívne strhujúci príbeh, ktorý Vás nepustí až do samého konca -  a až do samého konca nebudete mať tušenie, ako to vlastne dopadne. A nechajte si na noc rozsvietené, lebo večer tak ľahko nezaspíte...

Preview: Saw - Hra o prežitie Preview: Saw - Hra o prežitie Preview: Saw - Hra o prežitie

PRODUKCIA

Od prvého záberu tohto nového thrilleru od Lions Gate Films´ sú diváci vtiahnutí do deja, plní očakávania. Dvaja muži sa zobudia v jednej starej špinavej kúpeľni v podzemí, obaja priviazaní reťazami ku stene. Vedia iba to, že do ôsmich hodín musí jeden z nich zabiť toho druhého. Intenzívny a napínavý príbeh so zápletkou, ktorá sa veľmi podobá skladačke s prekvapivým koncom. SAW vyvolal rozruch a vyslúžil si obdiv obecenstva na festivalových premiérach a prekvapil vo všetkých krajinách, kde sa začal premietať. Je to pudový thriller s hlboko ľudskou perspektívou.

"Myslím, že film vám dáva príležitosť predstaviť si samých seba v situácii postáv," hovorí spolutvorca a režisér James Wan. "Stále vám kladie otázku: "Čo by ste urobili, keby ste boli vy na ich mieste? Boli by ste kvôli prežitiu schopní aj nemysliteľného?´"

"Dôležitú úlohu hrá tiež faktor neznáma," doplňuje spolutvorca a jedna z hlavných postáv filmu (Adam) Leigh Whannell, "Keď neviete, kde ste alebo čo sa deje, keď jednoducho nemáte v danej situácii vôbec žiadnu moc, je to desivé. Príbeh je vyskladaný skôr z pohľadu obete než z pohľadu polície, ako to býva u takýchto thrillerov zvykom. Postupne, ako sa film vyvíja, si divák začne dávať dokopy jednotlivé stopy - súčasne s postavami príbehu. Potom je veľmi jednoduché sa s nimi stotožniť."

Každá obeť v SAW čelí hrôzostrašnej voľbe, na ktorej závisí jej život. Jeden z nich sa pokúsi o útek a je pochovaný zaživa - v sieti ostnatých drôtov; jedna žena musí zabiť druhého muža, aby sa vymanila z oceľovej masky (pasce na medvede), ktorá jej má po čase odtrhnúť čeľusť… Tieto hry, ktoré vymyslel mozog vraha, vyzdvihujú SAW nad priemerný thriller či horor. Tieto hry dávajú rozpínajúcej sa  atmosfére strachu akýsi morbídny zmysel.

"Dômyselnosť odlišuje SAW od iných filmov," hovorí producent Oren Koules, "Hry ktoré vrah núti hrať svoje obeti, sú temné a strašidelné, ale predovšetkým veľmi originálne. Nič podobného diváci ešte nevideli."

Whannell priznáva, že sa snažil, aby vraždy boli maximálne šokujúce. "Nemohol som nechať "Jigsawa" hrať sa so svojimi obeťami celú noc Človeče nehnevaj sa!" smeje sa Whannell "Hry, ktoré si vymyslí, musia byť poriadne drsné. Takže som si začal tie malé vražedné scenáre vymýšľať, ako by som bol sám nejaký maniak."

Ďalší morbídny aspekt skladačky je, že slúži ako príbeh, z ktorého by sme si mali vziať ponaučenie. Jigsawove činy neriadi iba čistá krutosť alebo šialenstvo. Chce svojím obetiam, ktoré majú nejaké morálne nedostatky, dať lekciu o hodnotách života. V jednej strašidelnej scéne jedna z obetí dokonca Jigsawovi poďakuje, že jej pomohol zmeniť život.

Danny Glover (detektív Tapp) si myslí, že toto je jeden z najzaujímavejších momentov SAW: "Aj negatívna postava, ten muž, ktorého vo filme najviac nenávidíme, je niekto, kto nám chce povedať niečo múdre o tom, ako zaobchádzame s našimi životmi."

"Jigsaw núti svoje obete uvedomiť si vzácnosť života tým, že ich životy ohrozuje," hovorí Cary Elwes, doktor Lawrence Gordon, jeden z rukojemníkov: "Hovorí: ´Neberte život ako samozrejmosť a nečakajte, kým bude príliš neskoro.´"

Režisér Wan s úsmevom dodáva: "Jigsawov úmysel je dobrý, horšie sú jeho prostriedky."

Pre Wana bol SAW dobrá príležitosť, ako osviežiť tradičný thriller. "Pre mňa sú thriller a horor žáner, ktorý vám vždy dovolí hrať sa za hranicou dopredu daných konvencií," hovorí režisér, "Celý čas som projekt bral ako detektívnu hru, ako skladanie príbehu z malých dielov. Vzal som si metódy výstavby deja z thrilleru a preniesol ich do hororu."

Producent Gregg Hoffman s Wanom súhlasí: "Mám dojem, že vždy, keď robíte film daného žánru, tak ho musíte  pretrepať a prestavať, aby ste ľudí prekvapili. Nejako ho vyzdvihnúť. SAW by bol klasický Hitchcock, keby sa bol Hitchcock díval na videoklipy Nine Inch Nails."

Ako svoje hlavné zdroje inšpirácie filmu SAW spomína Wan mená režisérov ako sú David Lynch alebo Dario Argento. "Chcel som vziať obyčajných ľudí a umiestniť ich do cudzieho lynchovského sveta, v ktorom sídli argentovská morbídna choromyselnosť," hovorí, "Od začiatku som chcel, aby bol SAW šialený film, ktorý vám zostane pod kožou a kde nikdy nie je jasné, čo sa z postavy alebo situácie vyvinie."

Preview: Saw - Hra o prežitie Preview: Saw - Hra o prežitie Preview: Saw - Hra o prežitie

Wan a Whannell sa stretli na škole v Rakúsku. Už tam si Wan cenil jedinečnosť hororu. Whannell spomína: "Chodili sme do umeleckej filmovej školy, kde mala väčšina chalanov  nechty nalakované na čierno, nosili baretky a nakrúcali filmy o piesku. Potom prišiel James a ukázal, čo nakrútil. Jeho filmy boli o zombies. Hneď som vedel, že z neho bude hviezda."

Skôr, ako začali Wan a Whannell spoločne písať scenár, zadali si jednu tému: dvaja muži uväznení v kúpeľni, jeden musí zabiť druhého. Z tejto jednoduchej myšlienky vznikol príbeh, ktorý sa rozrástol a prijal množstvo ďalších nápadov a postáv.

Hneď, ako bolo jasné, o čom bude film, začal Whannell písať: "Skôr, ako som začal písať SAW, som mal nejaké zdravotné problémy, ktoré sa síce nakoniec vyriešili, ale dosť to so mnou zamávalo, a tak som začal premýšľať o tom, aký život v skutočnosti žijem," spomína Whannell, "Zmenilo ma to. Tak som si povedal, že by to bola dobrá téma pre thriller."

"Scenár bol napísaný tak, aby sa všetky nite príbehu nakoniec spojili," hovorí Wan, "Ako dávajú jednotlivé diely skladačky dohromady obrázok."

Keď bol scenár hotový, manažér apeloval na Wana a Whannella, aby kvôli projektu odleteli na schôdzku do Los Angeles. V každom prípade, dvom budúcim filmárom bez prostriedkov pripadala cesta cez pol Ameriky ako príliš drahý výlet. Jediné, čo mohli urobiť, aby z výletu vyťažili čo najviac, bolo minúť ešte viac. Dali dohromady zopár tisíc dolárov a podľa scenára nakrútili neúprosnú scénu, v ktorej si zahral Whannell. Dúfali, že sa za pomoci tohto krátkeho filmu budú lepšie predávať ako úspešný režisér a herecká hviezda. Film napálili na DVD a spolu so scenárom poslali do Los Angeles.

"To bola tá najšikovnejšia vec, akú sme kedy urobili," hovorí Whannell.

V Los Angeles sa práve producentovi Greggovi Hoffmanovi začínalo obchodné rokovanie, keď ho kamarát, filmový agent, odtiahol do vedľajšej kancelárie a ukázal mu DVD Wana a Whannella. "Behom dvoch minút mi skoro vypadli oči z jamiek," hovorí Hoffman. "Vzal som DVD a scenár a ponáhľal som sa do kancelárie ukázať to mojím partnerom Orenovi Kouleovi a Markovi Burgovi."

Vo chvíli, keď Wan s Whannellom vystupovali z lietadla v Los Angeles, dali už Hoffman, Koules a Burg dohromady ponuku na financovanie Wanovho filmu s Whannellom ako hlavnou hviezdou v úlohe Adama. O slávnom DVD Whannell hovorí: "Bola to ta jedna z mála vecí v živote, ktoré vyjdú presne tak, ako si ich predstavujete." O tri mesiace neskôr už Wan s Whannellom nakrúcali SAW.

S DVD a scenárom už Wan a producenti mohli pritiahnuť k projektu množstvo hereckých hviezd. Keď se na DVD pozrel Cary Elwes, poslal Orenu Koulesovi jednoslovný e-mail: "Wow." Prečítal si scenár a pochopil, že už ho nič nemôže zastaviť. "Prečítal som ho na jeden krát. To nikdy nerobím." hovorí Elwes, "Povedal som si: ´Dobre, to musím nakrútiť. Jednoducho musím.´ Bolo to veľmi dobre napísané, neuveriteľne napínavý thriller."

Monica Potter, ktorá hrá Gordonovu ženu Alison, spomína na to, ako prvýkrát videla DVD s filmom: "Pozrela som si film, a hneď som si ho musela pozrieť znovu. Nedalo mi to spať, pretože som na tom chcela robiť. Chcela som v tom filme hrať a snažila som sa prísť na to, prečo. Až ma to trochu desilo."

"James a Leigh se dotkli niečoho hlboko zakoreneného v ľudskej duši,"  hovorí Elwes, "Prvých pár dní na scéne som zo všetkých strán počul: ´No nie je ten scenár skvelý?´. Málokedy počujete filmový štáb hovoriť niečo podobné. Skoro nikdy."

Pri obsadzovaní úlohy detektíva Tappa, ktorý je posadnutý príbehom Jigsawa, sa režisér Wan sústredil na Dannyho Glovera. Glover bol "unesený Wanovou víziou" a úplne vtiahnutý do svojej zložitej úlohy. Zmluvu ihneď podpísal. Pri spomienke, ako si ho Wan pre úlohu vybral, sa Glover usmieva: "James ma videl v jednej reklame v Austrálii," smeje se Glover, "Nepovedal: ´Videl som vás v tom a tom filme…´. Videl ma v tej reklame."

Skôr, ako vznikol vzťah medzi doktorom Gordonom a Adamom vo filme SAW, pokladal Elwes za dôležité, aby s Leigh Whannellom skúšali, než sa začne nakrúcať. "Tieto dve postavy sa tu zvláštnym spôsobom spojili," hovorí herec, "Spoločne zakúsia najrôznejšie pocity, ale vo výsledku nájdu spoločnú reč, aj keď to v závere vyznie práve naopak. Na skúškach sme prišli na kĺb viacerým veciam. To bolo šťastie."

Preview: Saw - Hra o prežitie Preview: Saw - Hra o prežitie Preview: Saw - Hra o prežitie

"Pre mňa bolo najťažšie vyskúšať si a udržať sa v úlohe, ktorá čelila skvelému hercovi Carymu. Našťastie bol tak trpezlivý a ochotný, že som sa cez to rýchlo preniesol." Whannell si už vyskúšal svoje schopnosti v krátkom filme, ktorý natočil s Wanom, takže mohol odhodiť svoj spolutvorcovský podiel a úplne sa venovať svojej prvej veľkej hereckej úlohe v hranom filme. Napriek tomu je pre neho prechod z toho, čo vymyslel, do skutočného stvárnenia, doteraz trochu surrealistický: "Keď niečo tak dlho nosíte v hlave, moment, kedy to realizujete, je vždy šok," hovorí herec a spolutvorca filmu, "To platí aj pre tú kúpeľňu, hlavnú scénu. Už dva roky som to nosil v hlave, a zrazu som sa v tom ocitol. Mohol som sa dotýkať stien. Bolo to neuveriteľné."

Whannella ste často stretávali, ako so slúchadlami počúva hudbu, skôr ako sa scéna nakrúti: "Niekedy je ťažké, dostať sa do tej roviny zlosti alebo strachu, hlavne, keď sa vám plní sen o nakrúcaní filmu. Prišiel som na to, že ma hudba dokáže veľmi rýchlo odniesť presne na to pocitové miesto, kam sa potrebujem dostať."

Nech už sú jeho metódy akokoľvek zvláštne, zreteľne sa Whannell líši od svojich dočasných spolu-hviezd. "Leigh má skutočný talent," hovorí Elwes, "Som z neho nadšený. Je jasné, že sa tento film stane jeho odrazovým mostíkom."

Herci boli nadšení aj z Jamesa Wana, pre ktorého je SAW režijný debut. Wan podľa Elwesa dokázal, že "toto je práca, pre ktorú bol stvorený". Samotný Wan hovorí, že nakrúcanie SAW predčilo všetky jeho očakávania: "Vždy som si myslel, že svoj prvý film nakrútim s hŕstkou priateľov niekde za humnami, film o skupine priateľov, ktorí sa len tak schádzajú," hovorí Wan, "Ale toto je neuveriteľné. Práca s hercami a technickým tímom bola výborná. Všetci mi veľmi pomáhali. Mal som šťastie."

"Myslím, že sa z Jamesa stane jeden z najsľubnejších nových režisérov." tvrdí Elwes. "Je to vizionár a naviac dokáže skvele pracovať s hercami. Vytvára náladu, kde sa cítite dobre, takže sa kľudne môžete pustiť aj do zložitejších vecí."

"Dáva priestor vašej kreativite," dodáva Glover, "Výborné podmienky pre spoluprácu."

Monica Potter si myslí, že to, že Wan ešte žiadny film nenakrútil, je výhoda. Vďaka tomu bol v pozícii režiséra citlivejší a prispôsobivejší. "Starší režiséri bývajú tvrdohlaví," hovorí herečka, "James je dynamický a veľmi ochotný. Vie presne, čo chce, ale nebráni sa novým nápadom. Je dobrý."

Diváci na skvelé herecké výkony a napätie filmu nadšene reagovali, ale prekvapivý záver vyvolal veľa debát. "Ten zvrat na konci je hlavná výsada filmu," hovorí producent Mark Burg, "Toho sa nevzdáme."

"Ja dúfam, že vďaka záveru ľudia vyjdú z kina a budú o celom filme premýšľať, ako to fungovalo pri filme Podozriví (Usual Suspects) alebo Šiesty zmysel," hovorí Whannell, "Pri takýchto filmoch sa v duchu vraciate k predchádzajúcim scénam a dochádza vám, o čo ide. Celý film vo vás potom začne rezonovať."

Wan má radosť z účinku posledných scén filmu na divákov: "Chcem, aby z kina odchádzali šokovaní. Úplne šokovaní," smeje sa Wan, "Tak som to chcel."

 


autor press kit 7.6.2005
  • Saw: Hra o prežitie (16.06.2005 19:23:41)
  • I Saw the TV Glow. Nový horor z produkcie A24 čoskoro v amerických kinách (03.03.2024 14:59:40)
  • Saw 10. Jigsaw sa pohrá so skupinou podvodníkov z Mexika a pôjde asi o výrazné béčko (01.08.2023 17:56:22)
  • Saw žiaľ nekončí. Pripravuje sa desiata časť aj s Tobinom Bellom alias Jigsawom (31.10.2022 21:04:40)
  • I Saw Black Clouds sa blíži, interaktívny film poodhaľuje temné tajomstvá (18.03.2021 18:19:28)
  • Začína sa nakrúcanie ďalšieho príspevku do skladačky s názvom Saw (01.07.2019 0:52:46)
  • Toni Collette a Hereditary zabodovali aspoň na Fangoria Chainsaw Awards (26.02.2019 16:51:35)
  • Vráti sa diabolský Jigsaw do hry? Áno, v Saw 8... (08.11.2013 13:09:27)
  • Rýchlo a zbesilo 7 od režiséra Saw (24.04.2013 10:56:40)
  • Saw porazilo Paranormal (01.11.2010 19:25:42)
  • Saw je rekordnou sériou (22.08.2010 15:01:49)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Triler/Horror
    Minutáż˝: 102 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.