PREVIEW: SPLÁCHNUTÝ

PREVIEW: SPLÁCHNUTÝ

článok



Už o niekoľko dní do našich kín vtrhne nádejná šťuka medzi tohtoročnými animovanými snímkami nesúca podivný názov “Spláchnutý“, a ak už niečo tento film splachuje, tak určite nie svoje oscarové ambície. Tie mu boli právom prideľované ešte pred samotnou celosvetovou previerkou, keďže ide o projekt a konkrétne tretiu spoluprácu štúdia DreamWorks Animation, ktoré nás tak výborné baví svojim Shrekom a štúdia Aardman Features, to sa do myslí divákov zase vrylo plastelínovými „peckami“ Slepačí úlet (2000) a Wallace and Gromit (2005, Oscar).

Preview: Spláchnutý Preview: Spláchnutý

Po Sliepkach a detektívovi Wallacovi dali obidve štúdia svoje hlavy opäť dohromady a spoločne odklepli „Spláchnutému“ zelenú, avšak tentoraz prišlo k ráznej zmene z pohľadu vzájomnej spolupráce z minulosti, a síce plastelíne definitívne odzvonilo. Projekt po korektnej dohode prešiel kompletne pod počítačovú animáciu. Ako hovorí jeden z režisérov Sam Fell, kmeňový člen Aardmanu: „Naše štúdio sa na digitálne animovaný film pripravovalo už dlhšie a zdalo sa nám, že práve Spláchnutý je to pravé orechové na začiatok“. Keby ste sa Fella opýtali prečo práve k tomuto filmu, jeho odpoveď by znela: „Chceli sme vytvoriť celé mesto, celý svet a zaplniť ho tisíckami malých myší, ktoré by namiesto ulíc chodili kanálmi“.  Z objektívneho hľadiska to bol určite dobrý krok pretože aj tvorcovia si neraz kládli otázku, ako asi zareaguje plastelína vo vode, alebo na druhej strane zase, čo s toľkým davom postavičiek v jednej scéne. Ako pokračuje Fell: „Keď sme zobrali do úvahy všetky tieto okolnosti, usúdili sme, že digitálna animácia by nám mohla veľmi pomôcť“.

A o čom to bude tentoraz? Hneď v úvode nás príbeh zavedie do veľkého Londýna, kde svoje útočisko hľadá zhýčkaný Myšiak Roddy (Hugh Jackman). Roddy spomínané útočisko vlastne dávno našiel a neexistuje nič na svete, čo by tohto v luxuse žijúceho hlodavca dokázalo rozhodiť. Z každodenného stereotypu ho však jedného dňa vyruší pouličná krysa menom Sid (Shane Richie), ktorá si zaumienila, že si začne aj ona užívať v podobnom duchu a na miestečku, ktoré bolo podľa Roddyho predurčené len jemu samotnému. Keď si k tomu pripočítame jeho názor na špinavé hlodavce bez úrovne, máme o problém postarané. Vnuknutie geniálneho plánu prvoplánovo vyzeralo skutočne nádejne, keď však namiesto Sid v záchodovej mise skončil samotný Rodd a ešte k tomu spláchnutý, to už je aj pre neho silná káva.

Preview: Spláchnutý Preview: Spláchnutý

Znenazdajky sa tak tomuto spohodlnenému myšiakovi otvorila nová dimenzia - prežiť v kanáloch gigantických rozmerov a čím skôr nájsť cestu späť. Na tejto neľahkej ceste mu na pomoc prichádza mierumilovná myška Rita (Kate Winslet), obyvateľ tohto podzemného mestečka a k tomu znalec tunajšej oblasti. Roddy si čoskoro uvedomí, že bez jej pomoci sa môže so svojim domovom nadobro rozlúčiť. Ako to však býva cesta späť nebude vôbec jednoduchá. Hlavne keď proti vám stojí nebezpečná ropucha Toad (Ian McKellen) z celej duše nenávidiaca potkany a podobnú háveď. Začína sa vzrušujúca naháňačka s Toadovými kumpánmi v ktorej neraz pôjde o holý krk.

Znie to zaujímavo, čo poviete? Treba dodať, že práca na tomto filme nebola len v rovine kvalitného scenára, ale samozrejme, ako sme od spomínaných tvorcov zvyknutí, dôraz je predovšetkým kladený na dokonalú vizualizáciu a do posledných detailov dotiahnutú animáciu. Keď si k tomu pripočítame zaujímavú hudbu o ktorej Fell hovorí: „Chceli sme klasický hudobný sprievod, taký, ktorý by dokázal udržať rovnováhu medzi humorom a dobrodružstvom o ktorom to vlastne všetko je“ a s úsmevom dodáva: „Chvíľami to kvôli tým všetkým akčným sekvenciám pripomína Indiana Jonesa“. Voľba nakoniec padla na pesničkára a skladateľa Harryho Gregsona- Williamsa o ktorom sa druhý režisér David Bowers vyjadril vo veľmi pochvalnom tóne: „S Harrym sme mali skutočne šťastie, nielenže pracoval na oboch dieloch Shreka a Narnii, on dokázal svoje skladby natoľko povzniesť, že samé o sebe pripomínajú Londýn“.  

Preview: Spláchnutý Preview: Spláchnutý

Na záver je dôležité pripomenúť, že pri celej plejáde tohtoročných animovaných filmov to projekt úspešných štúdií DreamWorks a Aardman nebude mať vôbec jednoduché. Aj keď prvé ohlasy sľubujú vážny boj o víťazstvo v oscarovej bitke, nezabúdajme predovšetkým na veľmi podarené pixarovské Autá či príjemný príbeh zvieracej komunity žijúcej Za plotom. Tak či onak, pevne verím, že aj vy už netrpezlivo očakávate, ako si tvorcovia Spláchnutého poradili s tým, že ich príbeh už neťahajú plastelínové postavičky, ale novodobá počítačová animácia. Zvedaví sme aj na slovenský dabing o ktorý sa postarali neopočúvané mená slovenskej scény na čele s Táňou Pauhofovou či Pavlom Plevčíkom. Obzvlášť zaujímavá bude konfrontácia s originálom, ktorý u väčšiny kritikov vzbudzuje obavy kvôli nehumornému zloženiu predstaviteľov na čele s X- Meňákom Hughom Jackmanom a končiac u občas priveľmi vážneho Jeana Rena. Osobne sa práve preto teším dvojnásobne a čo vy? Hor sa do stuchnutých kanálov priatelia!               


autor Pavol Tomčík 22.11.2006
  • Spláchnutý (04.12.2006 3:26:12)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.