CLOVERFIELD ALEBO MONŠTRUM?

CLOVERFIELD ALEBO MONŠTRUM?

článok



Videonahrávka nájdená na území niekdajšieho newyorského Central Parku, teraz označovaného americkým ministerstvom obrany ako zóna US-447, je súborom autentických záznamov zachytávajúcich udalosti, ktoré otriasli svetovou metropolou v jeden horúci májový večer. 85 minútové video je súčasťou materiálov súvisiacich s prípadom známym pod krycím menom Cloverfield.

                             

Na začiatku leta minulého roku sa na mnohých webových stránkach objavil banner s bezhlavou Sochou Slobody a panorámou horiaceho New Yorku v pozadí. Podtitulok „niečo nás našlo“ predznamenával, že veľké jablko sa zas a znova stane cieľom prinajmenšom nejakej prírodnej katastrofy. Postupne na svetlo sveta prenikali nejasné správy o prísne utajovanom projekte Paramountu a účinný virálny marketing producenta J.J. Abramsa spustil celosvetový domino efekt na konci, ktorého stála veľkolepá januárová premiéra. Abramsov reklamný tím postupne dávkoval adrenalínové injekcie od kratučkého teaseru pred letným blockbusterom čislo 1 – Transformers až po strhujúci dvojminútový trailer. Dnes už vieme, že obyvateľov New Yorku bude ohrozovať príšera o veľkosti mrakodrapu, avšak na rozdiel od požičanej japonskej Godzilly (1998) pôjde o čisto americké monštrum: „Keď som so svojim synom navštívil jedno hračkárstvo v Tokiu, zachytil som kvantá hračiek s podobou Godzilly a vtedy mi napadlo, že Američania potrebujú vlastnú príšeru. King Kong je totiž príliš roztomilý,“ smeje sa Abrams. 41 - ročný producent, režisér a scenárista je jednou z najvýraznejších postáv americkej televíznej produkcie. 

Cloverfield alebo Monštrum? Cloverfield alebo Monštrum? Cloverfield alebo Monštrum?

Jeho meno sa objavilo za takými projektmi ako Lost, Alias, Felicity či megaúspešnou Mission: Impossible III. Abrams vedel, že ak chce do ulíc New Yorku vypustiť novú príšeru, musí nato ísť úplne inak: „Keď sa pozriete späť na Votrelca alebo Čeľuste, uvedomíte si, že sú to klasické horory, ktoré dokázali vydesiť diváka s minimálnymi zábermi na vraždiaceho tvora. Presne toho som sa chcel držať i pri tomto filme. A tu nastal malý problém - ako, do pekla, docieliť, aby sa obrovské monštrum vyhlo kamere? Votrelec sa ukrýval v útrobách Nostroma, 12 metrový žralok zmizol v hlbinách oceánu, ale tohto obra jednoducho nešlo schovať. A v tom ma napadlo, že jedinou možnosťou ako dostať monštrum z pred kamery je dať ju do ruky niekomu reálnemu, niekomu v priamom ohrození.“

Tento prístup priniesol mnoho ďalších výhod. Nehovoriac o radikálnom znížení nákladov dal dokumentárny štýl tvorcom príležitosť zahmlievať skutočnosti okolo letného nakrúcania v New Yorku. Režisér Matt Reeves sa sústredil na čo najväčšiu realistickosť tejto neuveriteľnej situácie: „Rozprávame príbeh niekoľkých mladých ľudí, ktorí sa počas rozlúčkovej párty ocitnú v ohrození života, nakoľko oslava sa koná v ten istý večer, kedy sa z oceánu vynorí gigantická potvora a namieri si to rovno na New York. Dejová línia je skutočne pritiahnutá za vlasy, ale výborný scenár (Drew Goddard) v kombinácii s pomerne neznámym obsadením a digitálnym záznamom dáva Cloverfieldu neočakávaný autentický nádych.“

Cloverfield alebo Monštrum? Cloverfield alebo Monštrum? Cloverfield alebo Monštrum?

Treba uznať, že Abrams má skutočne talent na upútanie pozornosti. V tichosti pripravuje, plánuje a nakoniec zaútočí šokujúcim reklamným ťahom, aby rozpútal špekulácie a vyprovokoval novinárov k otázkam, na ktoré nedostanú odpoveď. S nenásilnou ľahkosťou premenil Cloverfield na veľký otáznik blikajúci čoraz intenzívnejšie s blížiacou sa premiérou. Dohady o príčine novej newyorskej katastrofy zahŕňali teroristické ataky, besnenie prírodných živlov či veľmi rýchly nástup nových transformerov. „Ľudia zbožňujú tajomstvá a my sme im ponúkli dostatočný priestor na hádanie. Tajomný dátum 1-18-08 sa stal jednou z hlavných tém internetových portálov,“ spomína Abrams.

Je možné, aby z mora vystúpilo obrovské stvorenie a neomylne si to namierilo na New York? Je možné, aby skupina ľudí bojujúca o holý život, myslela na filmového diváka a zachytila väčšinu svojho trápenia na video? Nie! Avšak kritiky a komentáre sprevádzajúce premiéry v jednotlivých častiach sveta sa zhodujú v jednom – Cloverfield je šialenosť postavená na hlavu, ale i tak má v sebe neuveriteľne realistický náboj. „Ja viem, že to bude vyznievať pateticky a pravda je, že som to takto neplánoval, ale podobne ako Godzilla bola metaforou hrozby nukleárnej vojny, Cloverfield je odozvou na strach, v ktorom žijeme dnes. Samozrejme, mohli sme nakrútiť vojnový film či teroristickú drámu, ale to by sme jednoducho neboli my,“ unifikuje Abrams tvorivý tím okolo seba.    


autor Rado Torda 11.3.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.