PRÍSĽUBY Z VÝCHODU - PREVIEW

PRÍSĽUBY Z VÝCHODU - PREVIEW

článok



Prísľuby z Východu sa zrealizovali vďaka jedinečnej spolupráci medzi kanadským režisérom a britským scenáristom, ale predovšetkým vďaka hlavnému predstaviteľovi, ktorý je schopný stvárniť takú zložitú postavu.

Pred stretnutím režiséra Davida Cronenberga a herca Vigga Mortensena na premietaní jedného z najobdivovanejších filmov roku 2005 História násilia hľadal scenárista Steve Knight námet na pokračovanie svojho prvého celovečerného filmu Špina Londýna. Knight vedel, že aj naďalej sa chce venovať téme, ktorú načal, o ľuďoch a miestach v Londýne, ktorí sú často prehliadaní.

                             

Knight dostal pôvodne zákazku na scenár k hodinovému televíznemu filmu o obchode s ľuďmi z východnej Európy. Zúžitkoval túto tému ako východziu polohu a v príbehu sa skôr zaoberá ľuďmi, ktorí na tomto obchode profitujú. Touto zločineckou komunitou je existujúca organizácia Vory v Zákone. Už čoskoro bolo jasné, že nový scenár si žiada dlhometrážne spracovanie. Knight využil svoje kontakty v Londýne a New Yorku k tomu, aby spoznal kriminálnikov v oboch mestách, obrátil sa aj na londýnsku políciu, úrad pre ruských prisťahovalcov v londýnskej štvrti West End a tiež na americkú FBI.

„Obchod s ľuďmi predstavuje vo Veľkej Británii obrovský biznis,” hovorí producent filmu Paul Webster a podľa oficiálnych policajných štatistík sa mu venujú najmä zločinci pôvodom z východnej Európy. Knight hovorí „Realita je taká neuveriteľná a drsná, že som viaceré veci v scenári musel dosť zjemniť. K zotročení bežne dochádza hlavne na predmestiach. Nevidno ho, ale dochádza k nemu prakticky všade. Bol som prekvapený, ako ľudia z rôznych štátov – Ruska, Číny a Turecka – vždy pracujú svojou vlastnou metódou a vytvárajú si vzájomné väzby. Polícia do tohto podsvetia prenikne len veľmi ťažko, ale tieto skupiny, ktoré v Londýne existujú, si poriadok zabezpečujú v podstate samy, pretože sa nechcú dostať do konfliktu so svojím okolím. Predlohou pre postavu Semjona bol žijúci majiteľ reštaurácie v New Yorku. Postava Anny bola vytvorená na počesť ošetrovateľky, ktorá asistovala pri pôrode môjho najstaršieho syna ve Whittingtonovej nemocnici v Londýne – túto sme neskôr použili ako exteriér našej filmovej nemocnice.“

Prísľuby z východu - Preview Prísľuby z východu - Preview Prísľuby z východu - Preview

Knight ďalej hovorí: „Použil som postavu Anny na to, aby som mohol vziať obyčajného Londýnčana a uviesť ho do tohto, pre neho doteraz skrytého prostredia. Tieto dva svety sa často nestretávajú, takže som si vymyslel nečakaný pôrod cisárskym rezom. Takto som vlastne dosiahol stretnutie pôrodnej asistentky a zotročeného štrnásťročného dievčaťa."

Pri uvedení scenára na filmové plátno spojili sily producenti a produkčné spoločnosti z Velkej Británie, Kanady a USA. Webster o tom hovorí: „Steve rozpráva ľahko pochopiteľné napínavé príbehy a spája v nich exotické prvky so známym prostredím. Keď som v roku 2004 prvýkrát čítal scenár pochopil som, že je určený pre široké publikum, má tempo, náboj nebude problém zohnať vhodných hercov. Potrebovali sme iba vynikajúceho režiséra, a toho sme nakoniec tiež získali.“

Cronenberg spomína: „Pri čítaní ma scenár okamžite vtiahol do miniatúrneho sveta londýnskej kriminálnej subkultúry. Steve Knight svojím spôsobom znovuobjavil kriminálny film, pretože scenár využíva všetky pútavé prvky tohto žánru a na druhej strane ho zároveň pútavo mení a obracia naruby. Tento film nemá charakter retrofilmu, je moderný a napínavý a okrem iného ponúka vynikajúce štúdie postáv, hlavne postavy Nikolaja."

Producent Robert Lantos, riaditeľ torontského filmového štúdia Serendipity Point Pictures, spolupracoval s režisérom Cronenbergom na dvoch jeho predchádzajúcich filmoch. „David má jedinečný dar. Na plátne vytvára fascinujúcu, ba až hypnotickú realitu. Spoluprácu s ním si človek zapamätá a vždy ho obohatí. Na prvom mieste vo mne vzbudilo záujem Davidovo nadšenie pre Prísľuby z Východu. Stevov silný a dobre načasovaný scenár s Davidovým majstrovstvom vytvorili neodolateľnú kombináciu.“ Lantos práve vtedy vstúpil do hry a film sa stal britskokanadskou koprodukciou, ktorá sa nakrúcala v exteriéroch vo Veľkej Británii a postprodukovala v Kanade.

Prísľuby z východu - Preview Prísľuby z východu - Preview Prísľuby z východu - Preview

DAVID CRONENBERG (režisér)

Cronenberg sa nadchol pre film už na Univerzite v Toronte, kde študoval. Už počas štúdia nakrútil dva krátkometrážne filmy „Transfer“a „From the Drain“. Prvé filmy, ktoré nakrútil na 35mm materiál, boli „Stereo“ a „Crimes of the Future“. Obidva sú z druhej polovice 60. rokov minulého storočia. V týchto dielach našiel a do hĺbky preskúmal niektoré motívy a ťažisko záujmu, ktoré budú charakteristickým a určujúcim prvkom vo väčšine jeho neskorších diel. Násilie, sexualitu, realitu a pozmenenú realitu a tiež spoločenskú satiru a horor.

Cronenbergov prvý celovečerný film „Shivers“ z roku 1975 sa v histórii kanadského filmu pohybuje na špici rebríčka filmov, pokiaľ ide o rýchlosť, s akou sa vrátili náklady spojené s nakrúcaním. Za necelých desať rokov totiž Cronenberg nakrúca ambicióznejšie filmy pre veľké štúdiá, napríklad „Videodrome“ a „Mŕtvu zónu“. Posledný spomenutý film získal tri z piatich cien na filmovom festivale „Avoriaz Fantastic Film Festival“, ale aj sedem nominácií na „Edgar Allan Poe Award“. Kultovým sa stal film „Mucha“, remake klasického hororu z roku 1958, ktorý dostal Oscara za najlepšie masky. Film Príliš dokonalá podoba s Jeremym Ironsom v hlavnej úlohe vyniesol Cronenbergovi cenu losangeleských kritikov za najlepšiu réžiu „Los Angeles Film CriticsAssociation“.

Cenu za najlepšiu réžiu („National Society of Film Critics“) získal jeho ďalší film Nahý obed (voľná adaptácia románu Williama S. Burroughsa), ďalej získal čestné uznanie tejto organizácie a združenia newyorských kritikov „New York Film Critics Circle“ za najlepší scenár. Film ďalej získal osem cien Genie Award (kanadská obdoba amerického Oscara), okrem iného za najlepší film a najlepšiu réžiu.

Čo sa týka Cronenbergových novších filmov, „Crash“ získal zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 1996 a niekoľko cien Genie Awards, film „eXistenZ“ získal Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne v roku 1999 a nespočetne veľa cien, napríklad. za najlepšiu réžiu a najlepší film v ankete filmových kritikov časopisu „Village Voice“ a dve nominácie na Oscara za film História násilia“, kde hlavnú úlohu stvárnil Viggo Mortensen, hlavná postava Prísľubov z Východu

Medzi jeho aktuálnymi krátkometrážnymi filmami figurujú „Camera“ a „At the Suicide of the Last Jew in the World in the Last Cinema in the World“. Pričom druhý z filmov bol nakrútený ako súčasť súborného diela Chacun son cinema, ktorý oslavuje 60. výročie Medzinárodného filmového festivalu v Cannes.

Cronenberg v druhom krátkometrážnom filme sám stvárnil hlavnú postavu, okrem toho hral aj v niekoľkých filmoch iných režisérov, aby si po odmlke, ktorú strávil písaním scenárov, opäť privykol na nakrúcanie. Účinkoval vo filmoch „Zomrieť pre“ Gusa Van Santa, „Plod noci“ Cliva Barkera a „2000 očami…: Posledná noc“ režiséra Dona McKellara.

V roku 2008 uvedie parížske Théâtre du Châtelet a Opera v Los Angeles v Cronenbergovej réžii operu „Mucha“. Hudbu skomponoval Howard Shore, libreto napísal David Henry Hwang.


autor press kit 28.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Krimi/Dráma
Minutáż˝: 100 min
Krajina: VB Kan USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 21.9. 2007
Premiéra SK: 1.5. 2008
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.