SUPERMAN SA VRACIA

SUPERMAN SA VRACIA

8.0

Filmová recenzia



Potrebuje svet Supermana? Na túto otázku nehľadá odpoveď každý fanúšik z nášho sveta alebo majiteľ kina v roku 2006, ale predovšetkým Bryan Singer za neskutočne ťažké prachy!

Možno to poznáte aj sami. Žijete určitý život s milovanou persónou, ale zrazu vám skríži plán života osobná záležitosť z minulosti. Vy sa rozhodnete zanechať rozbehaný vzťah napriek tehotnej partnerke a vydáte sa na miesto narodenia, aby ste ho preskúmali, napríklad kvôli známym z detstva. Strávite tam päť rokov a potom sa rozhodnete vrátiť späť. Lenže vo svete s otvoreným vzťahom sa už vaša kapitola života takmer uzavrela. Mohli ste byť aj superhrdinom a pomáhať všetkým niesť ich životné bremeno, ale tí na vás postupne zabudli. A najviac vás zabolí, že zabudla na vás aj dotyčná, s ktorou ste mali mať dieťa. Je to sakramentsky komplikovaná situácia, ktorá sa môže prihodiť komukoľvek z nás (s výnimkou pozície superhrdinu), ale podstatná je snaha o návrat ku kedysi existujúcemu vzťahu a prípadne k jeho následkom v podobe nového života. Reunion po niekoľkých rokoch je nesmierne ťažký, nehovoriac o tom, ak si zaumienite, že práve tá osoba je kľúčom k šťastiu vášho života. Buď ju nejakým spôsobom získate späť alebo sa budete zožierať až pokiaľ neskonáte. Pravda, je to nemilá vyhliadka, a preto sa nemožno čudovať, že niekedy odhodíte svoje schopnosti a namiesto záchrany sveta či okolia chcete zachrániť len seba a svoju milovanú... Nuž, odchod je ťažký. Ale návrat ešte viac!

Superman sa vracia Superman sa vracia Superman sa vracia

Pokiaľ berieme do úvahy fakt, že každý scenár k filmu o komiksovom hrdinovi má určitú alternatívu v reálnom svete, je celkom pravdepodobné, že Bryan Singer sa pohrával približne s myšlienkovým postupom v predchádzajúcom odseku. Je to bežná situácia, v ktorej sa môže ocitnúť každý z nás. A teraz si predstavte, že Singer chce riešiť túto situáciu, akurát do nej zamieša ako hlavného hrdinu Supermana a popritom aj vedľajšiu líniu o zápornej postave (Lex Luthor), ktorý chce ovládnuť svet. Schválne píšem, že vedľajšiu. Táto línia obsahuje pár akčných scén, zlého protagonistu a zlomyseľný plán. Ale netvorí viac ako polovicu celého diela. Čo vám ostane ako jadro filmu? Snaha muža vytrvalo bojujúceho o lásku ženy, ktorú mal, ale vzdal sa jej. Je to vlastne dosť sebecký príbeh sústrediaci sa na to, čo chce on. Len a len on. On odišiel do inej galaxie, on sa teraz vracia a on chce byť opäť so ženou, ktorú miluje. Môžeme mu to mať za zlé? Iste, na jednej strane má superschopnosti a namiesto záchrany sveta sa chce venovať sebe. A na druhej strane ho možno ospravedlníme, pretože za toľko zachránených ľudkov si možno aj on zaslúži svoj kúsok odmeny. A teraz prichádza kardinálna otázka. Ste pripravení ísť do kina na príbeh, kde sa jeden muž (hoci je to Superman) vracia na určité miesto a bojuje o stratenú priazeň ženy? Ak áno, čaká vás možno najlepší blockbuster tohto roka. Ak nie a zameriavate sa skôr na akčné scény alebo skôr psychológiu postáv, resp. tohto sveta, budete sklamaní.

Je to tak. Superman sa vracia je taký príbeh a nie akčnou jazdou, ako si mnohí mysleli podľa trailerov. Ale nie je to nutne zlé. Dej filmu je pomerne dobrý a prepracovaný, ale v rámci svojej hlavnej línie. Superman odletí na päť rokov (po skončení druhého dielu) hľadať zvyšky po planéte Krypton, ale keď nič nenájdete, vracia sa späť na Zem. Tu si opäť ako alter ego Clark Kent nájde novinársky flek v Metropolise a zistí, že Lois má už nielen dieťa, ale aj nového priateľa (výborný James Marsden) a dostáva Pulitzerovu cenu za článok Prečo svet nepotrebuje Supermana? Uff, to je rana pod pás! A od osoby, od ktorej by ste to najmenej čakali. Ale nevadí, Clark Kent je späť, Superman tiež, aby zachránil pár ľudí či odvrátil svet pred hroziacou sa katastrofou. Tá sa črtá v podaní Lexa Luthora, ktorý splašil kryptonit a chce vytvoriť nový skalnatý kontinent, ktorý zaplaví USA a on za ťažké prachy ponúkne ľuďom záchranu a život na svojom kontinente. Samozrejme, že dôjde aj na trailerom proklamovaný útok na Supermana kryptonitom (A teraz leť, Superman!). Ale gro filmu sa sústredí na to, ako Superman (áno, Superman a nie alter ego Clark Kent) chce získať naspäť Lois...

Všetko, čo ste už čítali o novom filme, je pravda. Singer nakrúca Supermana ako poctu prvým dvom dielom (režíroval Richard Donner) a prichádza do sveta Metropolisu s chronologicky päťročným a technologicky 25-ročným odstupom. T. j. svet vyzerá ako v súčasnosti, všade sú LCD televízory a iné moderné výdobytky techniky. Je to zaujímavý prístup k látke, ale je to aj skvelá pocta pôvodnému dielu (a zároveň aj razantné odmietanie ďalších dvoch nepodarených častí série). Že sa taký štýl v súčasnom filmárskom svete a výsledných dielach nenosí? No a čo, Superman bol vždy svojský hrdina a nikde nie je napísané, že musí riešiť svoju dilemu rovnakým spôsobom ako Hulk, Batman alebo Spider-Man. Práve naopak, Singer servíruje trošku iný pohľad – nie cez Clark Kenta (ktorý vlastne nie je primárnym hrdinom od narodenia), ale cez Supermana. Je to jednoduché – Peter Parker je od narodenia Petrom. Bruce Wayne je Bruceom. Ale Superman je od narodenia Kal-El a práve okolo neho sa točí celý film a kašle sa sčasti aj na dvojrozmernosť postavy s Clarkom Kentom. Preto je dobré, že Singer rieši lovestory cez Supermana a nie cez Clarka – koniec koncov, Lois vlastne Clarka tu ani nemiluje a ani nechce milovať, zatiaľ čo pri Supermanovi sa možno bude črtať iskierka nádeje.

Superman sa vracia Superman sa vracia Superman sa vracia

City, city a ešte raz city. O tie ide v novom Supermanovi predovšetkým. A Bryan Singer to dobre vie, preto nám ich toľko podsúva. Z niekoľkých možností nakrútenia nového dielu v sérii si vybral ten romanticko-poeticko-nostalgický a pokiaľ nečakáte akčné orgie, nebudete mu to mať za zlé. Stačí, ak ste niečo podobné zažili v živote a budete sa cítiť ako ryba vo vode. Život je pech! Iste, ale aj pre Supermana, ktorý vie zachrániť milovanú z lietadla alebo sa občas preletí nad Metropolisom. Nedajte sa ním odradiť...

Singer mohol nakrútiť Supermana niekoľkými spôsobmi. Buď urobiť temné akčné dobrodružstvo, ako to servírujú iné súčasné blockbustre. Alebo mohol zopakovať svoj prístup k inej komiksovej látke (dnes už odvrhnutým X-Menom) a sústrediť sa na psychológiu. Prípadne si mohol zobrať na paškál dvojakosť postavy, ako napríklad Batman. Ale nie, on nakrúca lovestory akoby bol v 70. či 80. rokoch minulého storočia. Nudné? Ako pre koho. Nadčasové? Určite. Zaujímavé? Pre mňa rozhodne áno!

Pravda, aby ste akceptovali vracajúceho sa Supermana, treba sa pripraviť na to, že akčných scén vás tu čaká iba pár. Mnohí vedia, že Singer ich veľmi nemusí a preto ich vo svojich filmoch má len niekoľko. Ale tie musia stáť za to a to je prípad aj tohto filmu. Akčný raketoplán, vznikajúci kontinent a podobne, všetky sú tu a očividne stáli ťažké prachy (hoci pri 261 miliónoch je zrejmé určité prehajdákanie alebo čo je pravdepodobnejšie, ťažké desiatky miliónov padli za nevzniknuté predprodukcie). Ale Singer je tak trošku had. Napríklad raketoplán servíruje v úvodnej tretine a dostal vás tak kam chce – akciu ste si užili, teraz sa sústreďte na to, čo som chcel ukázať. Je to zaujímavý spôsob réžie, v ktorej sa kombinuje aj prehľad o tom, čo chce vlastne Bryan nakrúcať a ako miluje celé dielo. Počkajte si na emocionálne finále! Nevybuchujú tam ťažké milióny dolárov a predsa stojí za to.

Superman sa vracia Superman sa vracia Superman sa vracia

V konečnom dôsledku tak nie je Superman sa vracia iba obyčajnou lovestory, ale vedľajšia línia s Lexom Luthorom, ktorý tu chce ovládnuť svet a zabíjať miliardy ľudí, celkom pomáha. Stačí ju však vtesnať do druhej polovice filmu a svojím spôsobom ju zneužiť vo svoj vlastný prospech diela. V tomto smere nie je škoda Kevina Spaceyho, ktorý sa neukazuje v celej dĺžke filmu, pretože najpodstatnejší je výkon hlavnej dvojice. Brandon Routh je fajn, hoci zveriť mu debut takého veľkého filmu bola skôr odvaha. Ale keď sa na neho pozerám, prečo nie, možno Superman potrebuje v niektorých momentoch tápať, presne ako to on predvádza na plátne. A na rovnakej úrovni je aj Kate Bosworth, ktorá nie je iba obyčajnou pipkou hodenou do víru romantického hrdinstva, ale celistvou a dobre vykreslenou postavou. A cameo Marlona Branda? Jedným slovom výborné! Jeho hlas je nezameniteľný a rýchlo vám pomôže pochopiť, prečo sa niektorí recenzenti dotýkajú tém mesiášstva a určitej paralely s kresťanským záchrancom.

Superman sa vracia je spolu s Pirátmi Karibiku hľadajúcimi Truhlicu mŕtveho muža najlepšou dvojicou letných komerčných filmov. Ako by to aj mohlo dopadnúť inak (hoci nádej sa črtala v májových blockbustroch). Superman je prekvapivou alternatívnou voľbou k všetkým bezduchým blockbustrom, hoci sa promoval ako veľkorozpočtový popcornový megafilm. Je to skôr taká odbočka k dielam s vyššími ambíciami. Tie paradoxne oslovia skôr iné publikum, také, čo na viac ako 50-miliónové filmy ani nechodí. A je to škoda, pretože tí, čo sa na Supermana vydali sú sklamaní a tí, čo by naň ani za svet nešli, by si ho vlastne celkom užili. Každopádne, je dobré vidieť, že Bryan Singer vie čo chce a neopakuje svoje postupy. Ale je otázne, či ešte vôbec dostane niekedy toľko priestoru a peniažkov na realizáciu svojho talentu. Výsledok je podobný King Kongovi – láska k dielu je markantná, možno až oslepujúca. Nie každý ju však takto akceptuje. Ale keď už nič iné, Superman sa vracia je rozhodne lepší film ako zmrvený tretí diel X-Menov. Viem, je to trúfalé vyrieknutie subjektívneho pohľadu, ale v mojich očiach nemožno konštatovať inak.

Zabudnite na akciu a sústreďte sa na retro a lovestory. Možno vám pripomenie vaše skúsenosti, ak ste ich podobne zažili (a nemusíte byť ani Superman). Vlastne, ak ste ich zažili, tak Superman sa na vašej hodnotiacej stupnici dostane ešte vyššie. A vôbec nezáleží na tom, či ste zraniteľní kryptonitom. Pretože aj jeho najviac zraňuje nezáujem objektu lásky. Ste ochotní si to pripustiť alebo už vaše srdce natoľko skamenelo?

PS – Zoberte na Supermana vašu priateľku, dcéru, mamu alebo tetu... Je vysoko pravdepodobné, že sa im napriek počiatočnému naliehaniu do kina neísť, môže film páčiť oveľa viac ako vám...


Superman Returns (Austrália/USA, 2006, 154 min.)
Réžia: Bryan Singer. Scenár: Michael Dougherty, Dan Harris. Kamera: Newton Thomas Sigel. Hudba: John Ottman. Hrajú: Brandon Routh, Kate Bosworth, Sam Huntington, James Marsden, Kevin Spacey, Marlon Brando


autor Michal Korec 10.8.2006
Kinema
8.0
Diváci
7.2
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 154 min
Krajina: Austrália USA
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra: 21.6. 2006
Premiéra SK: 10.8. 2006
  • Superman sa vracia na 2 DVD (13.12.2006 20:20:06)
  • Preview: Superman sa vracia (09.08.2006 13:33:32)
  • Klasika: Superman (08.08.2006 13:01:15)
  • Profil: Bryan Singer (08.08.2006 12:54:16)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    7.2
    Ohodnotiť

    Žáner: Akcia/Dobrodružný
    Minutáż˝: 154 min
    Krajina: Austrália USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 21.6. 2006
    Premiéra SK: 10.8. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.