FANTASTICKÁ ŠTVORKA A SILVER SURFER

FANTASTICKÁ ŠTVORKA A SILVER SURFER

3.0

Filmová recenzia



Prelomí podpriemernú hranicu komiksového filmu, alebo sa prepadne ešte nižšie? Fantastická štvorka rieši neľahký údel...

Fantastickej štvorke patrí relatívne nízke miesto v rebríčku komiksových adaptácii a ani naša recenzia spred dvoch rokov nedokázala vyšvihnúť štvoricu hrdinov zrazu obdarených nadprirodzenými schopnosťami, ani len na priemerné hodnotenie. Prečo? Pretože Tim Story si očividne nenaštudoval pravidla žánru dostatočne detailne a hoci postupoval podľa učebnice, kvalita projektu mu prekĺzla pomedzi prsty. Predstaviť a vytvoriť hrdinov nie je až také ťažké a túto úlohu si relatívne splnil. Horšia už bola prvá konfrontácia s Dr. Doomom, ktorého charizma bola príliš nízka, rovnako ako celkový akčný náboj prvého filmu.

Len najvernejší fanúšikovia komiksu mohli dúfať, že druhý diel bude lepší. Určité predpoklady na to mal, napríklad oveľa zaujímavejšieho zloducha. Ale len ťažko sa mohli naplniť sľuby o vyššej priečke kvality, keď sa realizácie zhostil rovnaký tím tvorcov...

Fantastická štvorka a Silver Surfer Fantastická štvorka a Silver Surfer

Požierač planét Galactus likviduje svety, ktoré mu prídu pod ruku. Ale pri jednom z nich urobil dohodu s chlapíkom – ušetril mu jeho planétu, no na oplátku sa stal Silver Surferom (vďaka lokalizátorom za absenciu jeho prekladu na Strieborného surfera). Ten hľadá pre Galactusa planéty, ktoré by mohol do ôsmich dní zničiť. Silver Surfer má nadprirodzené schopnosti a popri vynikajúcej výdrži a stavbe tela dokáže manipulovať s časom i energiou. Teraz prichádza na Zem a ako iste tušíte, všetci s ním majú plné ruky práce, najmä keď si svoj týždeň užíva likvidáciou a tvorbou nevídaných úkazov. A možno príde znova aj Dr. Doom... Kto môže všetky hrozby zastaviť? No predsa Fantastická štvorka...

...ktorá však rieši úplne iné problémy. Kamenného Bena stále trápi nevľúdna podoba, Ohnivý Johnny si hľadá frajerku, najlepšie inteligentnejšiu ako on, no s proporciami supermodelky. A jeho sestra Sue alias Neviditeľná žena myslí iba na svadbu s lídrom skupiny, Pánom Fantastickým. Ich problémy sa neustále prehlbujú, do toho sa začne montovať Silver Surfer a našinec by si pomyslel, že svoje menej významné trable obetujú v prospech záchrany ľudstva, ale opak je pravdou.

Ak pôjdete do kina na poriadnu akciu, budete ťažko sklamaní. Tim Story totiž zabudol prehodiť výhybku na inú koľaj. Všetci dúfali, že prvý diel zoberie ako vstup do série a v druhom naplno rozbalí akciu. Ani omylom! Napačmaný psychologickými sondami Bryana Singera pristúpil k inému riešeniu – áno, zloduch je dostatočne ničivý a zaujímavý, ale diváci predsa prišli riešiť osudy ústrednej štvorice a ich problémy s fantastickými schopnosťami. Teda presne to si myslel, a tak na rozdiel od iných sérií, nie je tento diel typicky „väčší, akčnejší, napínavejší a pod.“. Je to takmer kópia prvého dielu so všetkými chybami.

Fantastická štvorka a Silver Surfer Fantastická štvorka a Silver Surfer

Gro stopáže nám predkladá hrdinov v rovnakej neakčnej polohe ako v druhej tretine prvého dielu. Úprimne – druhýkrát už nejde o poľudštenie hrdinov, ale opakovanie toho istého a čo je horšie, málo zaujímavého. Nehovoriac o tom, že scenár je vybavený ešte hlúpejšími dialógmi a slabšou réžiou, ako pred dvomi rokmi. Kde je to sľubované akčnejšie poňatie a lepší záber z komiksového sveta?! Silver Surfer je totiž zúfalo nevyužitý, pretože po jeho príchode a jednej konfrontácii nastáva utlmenie deja až do pomerne krátkeho finále. Pritom je to rozhodne zaujímavý charakter a väčšinu divákov osloví oveľa viac ako Dr. Doom. Galactus sa pre istotu na plátne ani neobjaví.

V pokračovaní Fantastickej štvorky zostalo príliš málo akcie, hoci stálo 100 miliónov dolárov (už to je však na komiksovú akciu podozrivo málo). Väčšinu ste už videli načrtnutú v traileri, v celovečernej stopáži vás toho oveľa viac nečaká. Film má len 92 minút mínus titulky, takže priestor na viac akcie tu prakticky ani neexistuje. Nehovoriac o tom, že všetko je tu zjednodušené. Druhý diel totiž dostal v USA štempel PG, takže je ešte infantilnejší a určený pre mladšie publikum ako prvý. Je to fakt, možno desaťroční diváci budú spokojnejší, hoci neviem, ako rozdýchajú „žvásty“ o svadbe dvoch hrdinov. Tie sú pre nich nezaujímavé. Resp. tie sú totálne nezaujímavé pre hocijakého diváka vrátane najväčšieho fanúšika F4. Ostáva záhadou, prečo vôbec Tim Story využil filmový materiál takým spôsobom... Akoby zabudol, o čom vlastne komiks je. O hrdinoch, zloduchoch a poriadnej akcii. Romantické či pitoreskné dianie na úrovni telenovely či poobedného sitcomu do komiksu príliš nepatrí, resp. nie v takom obrovskom pomere k zvyšku filmu. Ale Tim Story, žiaľ, nič iné zrežírovať nevie a akcia mu očividne robí problémy, preto sa jej snaží čo najviac vyhnúť.

Fantastická štvorka a Silver Surfer Fantastická štvorka a Silver Surfer

Horší dojem panuje aj pri pohľade na hlavných predstaviteľov. Ioan Gruffudd sa tvári stále rovnako toporne a snaží sa nás presvedčiť, že je veľký líder, ale pritom nevie tresnúť do stola a oženiť sa. Jessica Alba je hlavne krásavica na svojom mieste a tam jej herectvo končí. Michael Chiklis zažil najhorší posun, pretože už nerieši ani tak svoje problémy, ako rôzne detské vtipy – určite sa bude páčiť najmladšiemu publiku, ale v kontexte komiksu je tento posun ťažko akceptovateľný. Jedine Chris Evans si udržuje správny nadhľad hrdinu a nebojí sa stvárať bláznivé kúsky so svojimi schopnosťami.

Po zhliadnutí moje okolie podotklo, že tento film si udržal svoj štandard, resp. ostal na rovnakej úrovni ako jednotka. Čiastočne je to pravda. Aj dvojka je podpriemerná a robí hanbu žánru komiksového filmu. Dokonca svojou naivitou a horším dabingom prekračuje aj prvý diel, a tak sa dostávame k výslednému hodnoteniu. A to ste si mysleli, že po Ghost Riderovi nepríde tento rok horší komiks. Áno, ja tiež, ale nepekne som sa mýlil. Fantastická štvorka už skĺzla na úroveň kvality béčkovej Elektry a možno smeruje ešte nižšie...


Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (USA, 2007, 92 min.)
Réžia: Tim Story. Scenár: Don Payne, Mark Frost. Kamera: Larry Blanford. Hudba: John Ottman. Hrajú: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon, Kerry Washington, Andre Braugher a Laurence Fishburne (hlas)


autor Michal Korec 6.7.2007
Kinema
3.0
Diváci
8.3
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 0 min
Krajina: USA Nem
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 15.6. 2007
Premiéra SK: 5.7. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.3
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA Nem
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 15.6. 2007
Premiéra SK: 5.7. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.