STAR WARS: SILA SA PREBÚDZA

STAR WARS: SILA SA PREBÚDZA

9.0

Filmová recenzia



Taký hype sme tu nemali od čias Avatara (alebo aspoň 50 odtieňov sivej). Utajená premiéra len pár dní pred oficiálnym štartom, malé náznaky scenára, iba letmo zostrihané trailery s nostalgickou akciou a starými známymi. Pre návštevu kina to stačí. Táto recenzia vás azda presvedčí, prečo ísť na Star Wars VII viackrát, vychutnať si ich ako za mlada a že môže byť najlepším blockbustrom roka. Aspoň pre fanúšikov. I milovníkov poctivej sci-fi, ktorá sa dnes už nenakrúca, no J.J. Abrams má k nej najbližšie.

Na začiatku je nový robot, ktorý obsahuje cennú informáciu – k nájdeniu Lukea Skywalkera, ktorý sa schoval na istom mieste galaxie. A čím viac prenikáte do deja, tým väčšie množstvo postáv sa ho snaží nájsť. Je to ideálna šanca ako dať priestor nováčikom a neskôr si zavolať do akcie aj starých známych. Máme nového záporáka menom Kylo Ren, ktorý by strašne rád dokončil niečo od čias Darth Vadera... Nebudem viac popisovať dej. Čím menej viete, tým lepšie a o pár dní dorazí taká vlna spoilerov, že by vás pred videním filmu trafil šľak. To kúzlo spočíva v postupnom objavovaní. A fanúšikovia budú očakávať kľúčové momenty celý film: kedy nastúpi Han Solo, čo povie ako prvé, kedy sa vytasí prvý svetelný meč a bude poriadny súboj? A nájdu Lukea?

Dobrá správa je, že scenár starostlivo prepája starú trilógiu a štart tejto novej. Rešpektuje, nadväzuje, a vie, že znalcom treba opatrne podhodiť pôvodné postavy, no vyhradí si čas na nové. To je esenciálna súčasť, pokiaľ máme držať palce nováčikom a netešiť sa na starcov, to by sa vám rýchlo zunovalo. Paradoxne má prvá tretina pomalší spád, aby ste vstrebali Rey, Finna i BB-8. No má všetky atribúty: pomrkáva na fanúšikov, buduje sympatie a objaví novú planétu, ekosystém a štartuje spleť náhod do ďalších aktov. A neskôr to bude lepšie: krása Episode VII je v gradácii, po pomalšom štarte sa vypne k vyššiemu výkonu: začne rozuzľovať vzťahy, pridá ďalšie postavy a motivácie, prídeme na nové planéty, uvidíme ničivé zbrane.

Sú tu všetky atribúty, kvôli ktorým milujete Star Wars. Jasné, aj zopár emzáčikov na pár sekúnd na plátne, ako ich do záberov kedysi sekal sám George L. Scenár a celková skladba má iba dve chybičky, ktoré ich delia od plného počtu bodov. Niektoré dialógy sú prosté, akoby ich písal samotný Lucas (na legendárne vyznanie lásky Episode II však nemajú). Druhým je štruktúra i príliš časte požičiavanie známych elementov, najmä zo štvorky. Akoby autori mali zábrany urobiť istú revolúciu a kvôli fanúšikom ostali radšej v zabehnutých koľajách a doručili podobné scény, momenty ako na objednávku. Pritom presne vidieť, kedy lepšie padne malá asociácia či poukázanie na niečo z minulosti. Episode VII v kontexte série aj párkrát kopíruje, ale nemusela by.

Star Wars: Sila sa prebúdza Star Wars: Sila sa prebúdza

Lebo J.J. Abrams je skutočne najschopnejší režisér Hollywoodu, ktorý si na Star Wars mohol trúfnuť. To, čo mu úplne necvaklo v Super 8 (nostalgia z predmestia) či oboch Star Trek filmoch (sú výborné, ale...), zapadá takmer do dokonalosti v siedmej Epizóde. Obrovský balvan zodpovednosti odhodil parádne. Cca po hodine si uvedomíte, že na plátne zažívate niečo spred desiatok rokov a a vynikajúco, uveriteľne a nenásilne to pokračuje. Azda za to môže poctivý štýl nakrúcania, snaha byť verný dizajnu a neísť do totálnej trikovej extravaganzy, hoci Disney by na to peniažky mal.

Aj noví roboti vedia byť otrieskaní, ošúchaní a nie zbytočne nablýskaní. Akcia je na jednej strane old-school, na druhej však riadne dravá a Abrams povolal parádneho kameramana, ktorý nevytiahne iba staré zábery, ale aj nové oblety, nádherne sa schováva za starými loďami, sníma pozemnú i vzdušnú prestrelku, prechádza na bojisko z intímneho zákutia a to, čo predvedie, vo finálnom zábere, doslova vytlačí slzu fanúšika (inak o poslednom zábere sa bude písať veľa a rovno hlasujem, že ide o najlepší finiš zo siedmich filmov).

Star Wars: Sila sa prebúdza Star Wars: Sila sa prebúdza

Abramsovi zapadlo oveľa viac atribútov. Má skvelý strih, scény netrvajú zbytočne dlho. Episode VII nie je príliš dejovo nabitá, miestami kladie viac otázok ako odpovedí a vznikla tu parádna nová línia. Ale najväčšia mágia Abramsa je v privolaní pocitu spred 38 rokov, že niečo nové začína a vy chcete byť súčasťou. A je obohatená o to pripomínanie si toho starého. Kúzelné je spojenie, keď rovnako držíte palce Chewiemu pri prestrelke ako Rey pri úteku z trhu. Cítiť to aj pri hudbe: John Williams si ide po 50. nomináciu na Oscara; jeho soundtrack s bohatým orchestrom znie parádne, citlivo zložil nové melódie a na vybrané momenty si šetrí staré. A keď prídu tie, áno, tlačí sa ďalšia slzička.

Abrams a scenáristi urobili poctivý kus práce pri tvorbe nových postáv a casting väčšinou vybral dosť neopozerané tváre. Daisy Ridley je objav a jej Rey je výborne zahraná hrdinka, ktorej budete fandiť a cítiť jej straty, objavy i súboje. Adam Driver ako Kylo Ren má totálne nevďačnú úlohu ťahať nového záporáka, ale snaží sa veľmi dobre. Veľmi poteší Domnhall Gleeson ako zlý generál, ktorý sa vzdialil svojim doterajším úlohám. Nečakane dobrý výkon dá nový droid BB-8, hrá fantasticky, má silné sóla! Ale mám jednu výhradu: John Boyega a jeho Finn sklamali na plnej čiare všetkým: postavou, jej motiváciami, napasovanými dialógmi a v neposlednom rade hereckým výkonom.

Star Wars: Sila sa prebúdza Star Wars: Sila sa prebúdza

Skončil Pán prsteňov i Harry Potter. A najväčšia filmová sága sa vrátila v plnej paráde. J.J. Abrams napĺňa takmer nerealistické očakávania: citlivo nadviazať na šesťdielnu Lucasovu ságu, vytiahnuť starých známych a značnú nostalgiu, aj uviesť nové línie, hrdinov i atribúty. Jeho Star Wars sú stále správne old-school a pritom modernejšie. Rozprávajú, čo sa deje po jednom z najznámejších finále a nastoľujú trend, po ktorom Hollywood túži. Aby nám po videní ostala chuť ísť na blockbuster znova a pritom živiť v sebe nádej na nové a bohatšie dobrodružstvá. Sága pokračuje 25. mája 2017...

PS – 3D prináša pár efektných záberov, obletov i momentov. Slovenský dabing je na lokálne možnosti obstojný, kúzlo pôvodných hlasov sa v ňom prirodzene vytratilo.

Feminizmus, fašizácia spoločnosti - ako čítať nové Hviezdne vojny? Článok nájdete TU.


Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (USA, 2015, 135 min.)
Réžia: J.J. Abrams. Scenár: Lawrence Kasdan, Michael Arndt, J.J. Abrams. Hrajú: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Harrison Ford, Adam Driver, Gwendoline Christie, Carrie Fisher, Billie Lourd, Lupita Nyong'o...


autor Michal Korec 17.12.2015
Kinema
9.0
Metascore
8.1
Diváci
-
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 135 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2015

Premiéra: 14.12. 2015
Premiéra SK: 17.12. 2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
8.1
Diváci
-
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 135 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2015

Premiéra: 14.12. 2015
Premiéra SK: 17.12. 2015
0 z 10
0 z 10
8 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.