KLUBOVÉ TIPY 18.10. - 24.10. 2005

KLUBOVÉ TIPY 18.10. - 24.10. 2005

článok



18. 10.
UTOROK

Bratislava

Havrania cesta (r. M. Hollý, ČSR, 1962, 90 min.)
FK Kino pod hviezdami 19:00
Súdobý príbeh z prostredia stavby diaľkových elektrických vedení zachytáva život a prácu partie montérov, ktorí prišli do horskej dediny elektrifikovať miestne družstvo. Práve tu dôjde k rozkladu partie, keď medzi nimi postupne vznikajú osobné konflikty. Tieto problémy sú vykresľované na pozadí osobnej drámy majstra partie a v Hollého podaní tak sledujeme zaujímavú psychologickú drámu.

Staré, nové, požičané a modré (Se til venstre, der er en svensker; r. N. Arthy, Dán., 2003, 92 min.)
Charlie 18:30
Katrine si tesne pred svadbou uvedomí, že stále miluje svojho bývalého partnera, o ktorom zisťuje, že je HIV pozitívny. Tragikomédia nakrútená podľa manifestu Dogma 95 o láske, šťastí a normálnosti v dnešnom svete. Recenziu nájdete tu.

Strach a chvenie (Stupeur et tremblements; r. A. Corneau, Fran./Jap., 2003, 107 min.)
FK Lúky 20:00
Príbeh Belgičanky, ktorá musí pretrpieť ponižovanie ako zamestnankyňa japonskej korporácie v Tokyu. Film sa zaoberá otázkami kultúrnych identít a stretu dvoch maximálne odlišných kultúr. Amélia sa musí vysporiadať s problémami adaptácie na úplne nové podmienky, čo nie je nič ľahké. Snímka napriek určitej "tvrdosti" ponúka skutočne krásny filmový zážitok. Recenziu nájdete tu

Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2005 Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2005

19. 10.
STREDA

Bratislava


Kukuška (r. A. Rogožkin, Rusko, 2002, 100 min.)
Charlie 17:00
Náhoda počas 2. svetovej vojny zvedie dokopy Rusa, Fína a Laponku. Napriek tomu, že jeden druhému (a tretiemu) nerozumie ani slovo, sú nútení žiť spolu nejakú dobu na odľahlej usadlosti. Vzťahy medzi nimi sa rozvíjajú zaujímavým spôsobom. Tragikomédia o (nielen) jazykových bariérach. Recenziu nájdete tu.

Bokovka (Sideways; r. A. Payne, USA, 2004, 123 min.)
Charlie 17:30, 20:00
Film ocenený Oscarom za najlepší adaptovaný scenár rozpráva príbeh o ceste dvoch nie práve najmladších mužov (nielen) za vínom. Herec Jack má týždeň pred svadbou a rozhodne sa ho stráviť so svojím priateľom Milesom. Spoločne strávený čas prinesie pre obidvoch mužov veľa nečakaných situácií a zvratov. Film je charakteristický trpkým humorom. Recenziu nájdete tu.

Modrý zamat (Blue Velvet; r. D. Lynch, USA, 1986, 115 min.)
FK Za zrkadlom 18:10
Kultový film hviezdy americkej nezávislej scény Davida Lyncha. Postmoderný krimi príbeh o nájdenom uchu, psychopatoch, barových speváčkach, vražde a v neposlednom rade aj o modrom zamate. Štúdia sexuálnych a rôznych iných zvráteností v prostredí malomesta pôsobí na diváka dusnou atmosférou, miestami až klaustrofobicky. Skutočne pozoruhodný filmový zážitok. Viac o filme nájdete tu.


20. 10.
ŠTVRTOK

Bratislava

Stvorení pre lásku (Fa yeung nin wa; r. WongKar-wai, Franc./Hongkong, 2000, 98 min.)
Charlie 17:00
Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola. Recenziu nájdete tu.

Poviedky z kuchyne (Slamer fra kjkennet; r. B. Hamer, Nór./Švéd., 2003, 95 min.)
FK Kino pod hviezdami 19:00
Švédska nábytkárska firma sa po 2. svetovej vojne rozhodla spraviť v Nórsku štúdiu o využívaní kuchynského priestoru v domácnostiach starých mládencov, v záujme navrhnúť čo najvýhodnejšie a najúspornejšie riešenie tohto priestoru. Do domácností boli vyslaní pozorovatelia, ktorí z upravenej vysokej stoličky pozorovali pohyb mužov po kuchyni, pričom medzi nimi nesmelo prísť ku kontaktu. Miestami smutný, miestami veselý príbeh jednej absolútne nesúrodej dvojice vypovedá nielen o nábytkárskom priemysle, ale o sile a problémoch v komunikácii medzi ľuďmi. Recenziu nájdete tu

Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2005 Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2005

21. 10.
PIATOK

Bratislava

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
FK Nostalgia 20:45
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť.

Povinné pozeranie
Moderná doba
(Modern times; r. Ch. Chaplin, USA, 1936, 89 min.)
Charlie 18:15
Legendárna postava nemého filmu (konkrétne grotesky) Charlie Chaplin, nakrútil v roku 1936 svoje vari najkritickejšie dielo. Charlie sa v tomto filme zamestná v továrni, kde zvádza súboje nielen s technikou a rôznymi prístrojmi, ale je navyše nepretržite sledovaných z "vyšších miest". Následne z továrne odíde a stretáva dievča, do ktorého sa zaľúbi...Chaplin v tomto filme spája oblasť, v ktorej kraľuje (grotesku) s kritikou jedného fenoménu - technologickej spoločnosti. Viac o filme nájdete tu.


22. 10.
SOBOTA

Bratislava

Stvorení pre lásku (Fa yeung nin wa; r. WongKar-wai, Franc./Hongkong, 2000, 98 min.)
Charlie 17:00
Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola. Recenziu nájdete tu.

Samotári (r. D. Ondříček, ČR, 2000, 103 min.)
Charlie 21:00
Tragikomédia o mladých ľuďoch, ich vzťahoch a situáciách, v ktorých sa ocitajú. Scenár Petra Zelenku je nabitý vtipnými (a dnes už kultovými) hláškami. Vtipné momenty sa striedajú s tými smutnejšími a vzniká tak zaujímavý pohľad na mladú generáciu.

Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2005 Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2005

23. 10.
NEDEĽA

Bratislava

To je moje telo (Too much flesh; r. P. Arnold, J.-M. Barr, Franc., 2000, 109 min.)
Charlie 17:00
To je moje telo je druhou časťou plánovanej trilogie Jean-Marc Barra, venovanej slobode a láske. Prvá časť, venovaná slobode tela, bola pod názvom Milenci uvedená aj na MFF Bratislava. Táto druhá časť bola nakrúcaná v USA a jej tematickým zameraním je sexuálna sloboda. Hlavný hrdina Lyle je mladý farmár, túžiaci po vášnivom milostnom vzťahu, ktorý sa mu nepodarilo vybudovať so svojou manželkou Amy. Lyleove túžby však naplní mladá Francúzska Juliette, ktorá si tak vyslúži opovrhnutie obyvateľov malého puritánskeho mestečka.

Metropolis (r. F. Lang, Nem., 1927, 119 min.)
Charlie 20:00
Sci - fi? V európskom kontexte radšej spoločensko - kritická metafora  v podaní vtedajšieho prominenta Fritza Langa. Ide o technicky najnáročnejší film známych ateliérov UFA pred finančným krachom. Herecká kreácia Brigitte Helm (vedľa Luisy Brooks asi najvýraznejšej ženskej predstaviteľky nemeckého expresionizmu) poskytuje zložitú dvojrolu v náročných podmienkach nemého filmu. Ako pre väčšinu expresionistických filmov, tak aj pre Metropolis je príznačné technické novátorstvo vrátane revolučných trikov s použitím veľkých zrkadiel nazývaným Schuftanov proces. Kontroverzne vyznieva nepravdepodobný záver filmu so symbolickým potrasením si ruky zástupcu robotníkov s kapitalistom. Toto gesto ovplyvnilo predovšetkým kladné prijatie snímky v radách nacizmu.


24. 10.
PONDELOK

Bratislava

Cudzejší ako raj (Stranger Than Paradise; r. J. Jarmusch, USA/Nem., 1983, 89 min.)
Charlie 19:00
Mladá maďarská emigrantka Eva prichádza do New Yorku a ubytuje sa u svojho bratranca Willieho, ktorý býva s priateľom Eddiem v byte v chudobnej štvrti. Film o rodinných vzťahoch a  problémoch v komunikácii medzi ľuďmi vznikol aj vďaka materiálnej podpore Wima Wendersa, ktorý daroval Jarmuschovi zbytky filmovej suroviny z nakrúcania Stavu vecí a tak mohol Jarmusch film nakrútiť ako celovečerný a nie pôvodne plánovaný 30 minútový.

Žralok v hlave (r. M. Procházková, ČR, 2005, 75 min.)
Artkino Za zrkadlom 20:10
Oldřich Kaiser v hlavnej úlohe filmu o stretávaní a míňaní sa, o ľuďoch okolo nás a o tom, že prítomnosť druhých nás vždy ovplyvňuje. Formálne originálny, pôsobivý a pozitívny film pre všetky generácie. Už ste ho stretli: býva na prízemí, celý deň sedí v okne alebo postáva na chodníku pred ním. Trenírky, tielko, cigareta v ruke. Oslovuje okoloidúcich, prekvapuje, baví, občas i dojme. Keď do jeho ulice vstúpi Dáma, veci sa začnú meniť. Ale žraloka v hlave nezastaví. Príbeh, ktorý by sa mohol zdať aj vám. Recenziu nájdete tu.

Piešťany

Taking off (r. M. Forman, USA, 1971, 93 min.)
FK Fontána 20:00
Prvý americký film Miloša Formana, podľa niektorých dokonca jeho vôbec najlepší film rieši konflikty a vzájomné strety mladej a starej generácie. Pomerne zaznávaný film, ktorý si však určite zaslúži pozornosť. A príjemne sa zabavíte (okrem iného) na scéne "riadeného fajčenia marihuany" rodičmi...

Nitra

Plechový bubienok (Die Blechtrommel; r. V. Schlöndorff, Nem./Franc., 1979, 142 min.)
FK Nitra 19:00
Film ocenený Zlatou palmou ex aequo na  festivale v Cannes a Oscarom za najlepší cudzojazyčný film rozpráva príbeh chlapca Oskara, ktorý sa bráni svetu dospelých tak silno, že odmietne dospieť a protestuje tak hlasno, že jeho hlas rozbíja sklo.

Voľbu HITu týždňa tentoraz prenechám Vám...

No a úplne na záver tu máme opäť oznam pre košických klubistov. V dňoch 17. - 23. októbra sa v FK Cinefil uskutoční prehliadka Dni českého filmu.


ADRESY FK

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Kino pod hviezdami, SD Nivy, Súťažná 18
FK Za zrkadlom, DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Nitra

FK Nitra, Tr. A. Hlinku 1

Piešťany

FK Fontána, MKS, Beethovenova 1812/1

 


autor Michal Michalovič 18.10.2005
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.