Kde bolo, tam bolo... Once upon a time

Snehulienka, Princ Krasoň, Zlá kráľovná, Rampelník, Popoluška, Červená čiapočka, Janko a Marienka či Pinokio. Kto by tieto rozprávkové bytosti dnes nepoznal? Ale teraz si ich predstavte spoločne ...

pridal Ľudmila Žoldáková 8.1.2013 o 20:57

Kde bolo, tam bolo... Once upon a time


Snehulienka, Princ Krasoň, Zlá kráľovná, Rampelník, Popoluška, Červená čiapočka, Janko a Marienka či Pinokio. Kto by tieto rozprávkové bytosti dnes nepoznal? Ale teraz si ich predstavte spoločne, v jednom príbehu uväznených kliatbou mocnej čarodejnice bez toho, aby vedeli kým v skutočnosti sú. Iba niektorí vedia pravdu a iba jeden človek dokáže zlomiť kliatbu. Všetky tie klasické príbehy z našich detských čias poskladané jeden pri druhom, postupne odkrývajú tajomstvo čarovného sveta rozprávok. O tom je seriál Once upon a time (Kde bolo, tam bolo).

Pilotná časť seriálovej novinky roku 2011 bola odvysielaná v koncom októbra a v Amerike k obrazovkám televízie ABC prilákala cez 12 miliónov divákov. Producentami seriálu sú Adam Horowitz a Edward Kitsis, ktorí stáli aj za úspechom Stratených (The Lost) či filmom Tron: Legacy. Dnes sa seriál nachádza uprostred druhej série a výška sledovanosti dnes potvrdzuje, že sa nachádza nielen medzi top novinkami minulého roka, ale aj v súčasnosti patrí medzi najobľúbenejšie televízne seriály.

Trochu k deju: Emma Swanová je samotárka a živí sa hľadaním ľudí. Na svoje 28-me narodeniny ju prekvapí nečakaný hosť v podobe jej syna Hanryho, ktorého kedysi dávno dala na adopciu. Šok z toho, že 10-ročný chlapec sa rozhodne nájsť svoju biologickú matku, Emme z počiatku bráni skutočne si uvedomiť Henryho slová o akejsi kliatbe a rozprávkových bytostiach. Rozhodne sa ho odviezť domov do mestečka Storybrook, kde sa zoznamuje s Hanryho adoptívnou matkou a starostkou mesta Reginou.

Každá časť je vysielaná z dvoma kontinuálnymi svetmi – skutočný a rozprávkový. V tom skutočnom sa Emma snaží pochopiť syna a zároveň nadväzuje vzťahy s obyvateľmi Storybrooku a v tom rozprávkovom divák nahliada retrospektívne do čarovného sveta plnom prepletených osudov všetkých rozprávkových postáv.

Herecké obsadenie je naozaj rozsiahle, takže do popredia dám iba niektorých. V prvom rade Emma Swanová alias Jennifer Morrison, ktorú si mnohí určite pamätáte ako doktorku Cameronová z Housea. 33-ročná americká herečka začínala hrať v reklamách. Už v pätnástich sa objavila v jednom filme s takými zvučnými menami ako Richard Gere či Sharon Stone (Intersection, 1994). Následne prešla niekoľkými seriálmi až ste ju mohli poriadne zaregistrovať v trilery s Kevinom Baconom - Ozveny mŕtvych v roku 1999. Po ňou nasledoval opäť sled niekoľkých televíznych seriálov a filmov. Až v roku 2004 sa definitívne dostáva do popredia úspešným seriálom Doktor House, kde stvárnila doktorku Cameronovú. Popri celosvetovom úspechu seriálu sa objavila aj vo filme Pán a pani Smithovci či v seriáli Ako som spoznal vašu matku.

Ginnifer Goodwin je dnes už známe meno. Úsmev Mony Lisy, Walk the Line, Územie žien, Nie je z teba až tak paf, Single Man či Tvoj snúbenec, môj milenec. Meno Josh Dallas nie je ani zďaleka také známe. Náš princ Krasoň sa objavil v niektorých známych televíznych seriáloch ako CSI: Las Vegas, Doktor Who či Hawai 5-0. Možno ste ho zahliadli v Thorovi, ale svoj priestor dostáva až v Once upon a time. A Krasoň je z neho niekedy možno trochu neohrabaný, ale v závere celkom vydarený.

Skutočne zaujímavá je diabolská časť seriálu. Lana Parrila a Robert Carlyle. Zlá čarodejnica a Rampelník (ospravedlňujem sa, ale odmietam používať oslovenie Martinko Klingáčik) sú proste geniálne magickí, ľstiví a zároveň ľudskí. Lana Parrila tvrdí, že ako dieťa milovala postavu zlej čarodejnice zo Snehulienky, za ktorú zaslúžene dostala cenu ALMA Awards. Vo filmovom svete nie je veľmi známa, ale má za sebou účinkovanie v niekoľkých seriáloch, pričom väčšinou hrala záporné postavy. Robert Carlyle má za sebou už slušnú hereckú históriu, ale podobne ako Lana hlavne v podobe záporných postáv. Medzi prvé známe filmové role hneď zaradím kontroverzný Priest (1994). O dva roky neskôr sa objavil vo filme Trainspotting s Ewanom McGregorom, kde podľa mnohých predviedol skvelý výkon. Neskôr to bola komédia Do naha!, ktorá mu taktiež priniesla obdiv divákov. Nasledoval Jeden svet nestačí, Vyhladovaní, Pláž, Nie je nad Jimmyho či Na konci všetkých vojen. Veľká príležitosť prišla s filmom Hitler: Vzostup zla v roku 2003, kde stvárnil samotného Adolfa Hitlera. Od roku 2011 stvárňuje jednu z hlavných záporných postáv seriálu Once upon a time – postavu Rampelníka/pána Gold.

Po vianočnej prestávke sa Once upon a time vracia na obrazovky ABC 7. januára. Slovenský divák mal možnosť už od októbra sledovať prvú sériu na obrazovkách televízie JOJ, ktorá záverečný diel odvysielala v piatok 4. januára. Avšak aj napriek ešte nedokončenej druhej sérii, ju aj televízia JOJ spustí od 13. januára v dvoch častiach za sebou ako to bolo doteraz.

Mágia a rozprávky nie sú len pre malé deti. Fantázii sa medze nekladú a ak chcete nájsť množstvo magických krásnych i trochu smutných príbehov na jednom mieste – Once upon a time je to pravé. Varovanie pre fanúšikov Dr. Housea: možno sa vám nebude Cameronová hodiť do role Emmy, preto sa sústreďte hlavne na Reginu/Zlú čarodejnicu a Pána Golda/Rampelníka. Títo dvaja jednoznačne vyvyšujú latku seriálu vysoko nad mnohé iné (dobro vždy nevíťazí).




KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.