Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers

Zaujímavosťou je, že dielo o živote geniálneho umelca Vincenta van Gogha, bolo dlho odkladané zo strachu spoločnosti...

pridal Lukáš Šútor 29.3.2023 o 23:16
Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers


Streda, 29. marec

Krakatit (Československo, 1948, Otakar Vávra), CS Film, 20:00
Vynikajúca sci-fi adaptácia románu Karla Čapka. Dej temného filmu nám ukazuje, čo by sa mohlo stať, ak by sa ničivá vojnová zbraň dostala do nesprávnych rúk. Hlavným hrdinom je inžinier Prokop, ktorý sa bude snažiť, aby sa jeho nebezpečný vynález nedostal do nepovolených rúk. Krakatit reagoval na nastupujúcu atómovú éru, respektíve strach z jadrového nebezpečenstva, ktorý vznikol po konci druhej svetovej vojny. Otakar Vávra nakrútil novú verziu príbehu pod názvom Temné slunce v roku 1980.

Sherlock Holmes: Hra tieňov (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, USA, 2011, Guy Ritchie), Dajto, 20:30
V pokračovaní Ritchieho filmovej adaptácie príbehov vari najlegendárnejšieho detektíva literárneho sveta, dostáva Sherlock Holmes takmer vyrovnaného súpera – je ním profesor Moriarty, rovnako inteligentný ako Holmes, no oveľa zlovestnejší. Detektív je privolaný k prípadu mŕtveho rakúskeho princa – aj keď je jeho smrť považovaná za samovraždu, Holmes tejto verzii neverí.

Pomaľované vtáča (Nabarvené ptáče, Česko, Slovensko, Ukrajina, Václav Marhoul), ČT 1, 22:00
Marhoulova adaptácia románu poľského spisovateľa Jerzyho Kosińskeho, ktorý napísal knižku v americkom exile roku 1965. Marhoulov film je veľmi ambiciózny a podarilo sa mu získať plejádu zaujímavých medzinárodných hercov: Harveyho Keitela, Stellana Skarsgårda či Uda Kiera. Film rozpráva príbeh židovského chlapca unikajúceho temnou krajinou pred nacistickými pazúrmi. Výsledok: 10 Českých levov (vrátane toho za najlepší film). Z medzinárodného pohľadu Marhoula určite potešila nominácia na najlepší európsky film roka a následná ponuka z Hollywoodu na sfilmovanie životopisného filmu o americkom „lovcovi komunistov“ Josephovi McCarthym.

Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers

Štvrtok, 30. marec

Poklad byzantského kupce (1966, Československo, Ivo Novák), CS Film, 20:00
Klasické české čiernobiele detektívky majú svoje kúzlo aj polstoročie po svojom vzniku. Poklad byzantského kupce sa točí okolo vzácneho pokladu z deviateho storočia, považovaného za stratený. Vo vedeckom ústave sa odohrá vražda a tú príde vyšetrovať kapitán Exner. Na vlastnú päsť sa do pátrania púšťa aj mladá študentka Kamila Housková a prichádza na zaujímavé skutočnosti. Film obsahuje prvky bláznivej komédie, kriminálny príbeh je ale dostatočne napínavý sám o sebe.

Smäd po živote (Lust for Life, USA, 1956, Vincente Minnelli, George Cukor), ČT Art, 20:15
Zaujímavosťou je, že dielo o živote geniálneho umelca Vincenta van Gogha, bolo dlho odkladané zo strachu spoločnosti MGM z jeho neúspechu. Odhodlalo sa na to až v 50. rokoch. Réžie sa ujal legendárny VincenteMinnelli, ktorý do hlavnej úlohy obsadil skvelého Kirka Douglasa. Za svoju rolu získal niekoľko ocenení, no Oscar mu ušiel. Získal ho ale jeho spoluúčinkujúci Anthony Quinn za rolu Van Goghovho priateľa, maliara Paula Gaugina.

Highlander (Russell Mulcahy, VB, USA, 1986), Prima Cool, 22:00
Ak by sme mali nájsť zopár filmov definujúcich esenciu osemdesiatok, Highlander by sa určite dostal do prvej desiatky. Christopher Lambert so svojou hrivou, Múdry radca Sean Connery, hudba skupiny Queen alebo dobové, dnes už naivne pôsobiace, ale kúzelné triky. Príbeh už tak prepracovaný nie je, len pripomeňme, že hlavným hrdinom je Connor MacLeod, škótsky horal s vlastnosťou nesmrteľnosti, po stáročia sa snažiaci premôcť démonického Kurgana. Druhý diel vymenil žáner fantasy za sci-fi a mnoho fanúšikov to odradilo.

Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers

Piatok, 31. marec

Farba peňazí (The Color of Money, 1986, Martin Scorsese), ČT 2, 20:00
Dnes už pomerne zapadnutý a zabudnutý film Martina Scorseseho, stále však ide o pôsobivú krimi snímku z prostredia biliardu. Eddie Felson (Paul Newman) je zostarnutá hviezda „gulečníku“. Na kariéru v športe sa už vykašľal, venuje sa biznisu s alkoholom. Narazí však na Vincenta (Tom Cruise), ktorého schopnosti Eddieho ohromia. Ten neodolá, vezme mladíka pod svoje krídla a vracia sa do kolobehu biliardových súťaží, ktoré, povedzme, nie sú zakaždým „fair play“...

Scarface (USA, 1983, Brian De Palma), Jednotka, 22:25
Svojho času jedna z najšpinavších a najdrsnejších gangsteriek, ktorá obrátila dovtedajšiu paradigmu žánru. Preč sú elegantní mafiáni s klobúkom na hlave z Krstného otca. Preč je ich zločinecká česť, určité zásadovosť či zmysel pre rodinu. De Palmov prístup k látke je antitézou toho Coppolovho. Drogy, štetky, bordel, špina a číre zlo. Vynikajúci, surový a strhujúci film o ceste bezvýznamnej nuly na mafiánsky vrchol. Všetko s hereckým démonom menom Al Pacino.

Tlmočníčka (The Interpreter, USA, VB, 2005, Sidney Pollack), Markíza, 23.05
Režisér Sidney Pollack potešil svojich fanúšikov v 90-rokoch iba vynikajúcou Firmou, inak sa pohyboval skôr vo vodách priemeru. Návratom do formy bola bezpochyby politicky ladená Tlmočníčka s Nicole Kidman a Seanom Pennom v hlavných úlohách. Austrálčanka hrá tlmočníčku, ktorá sa na pôde OSN dozvie o pripravovanom atentáte a rozhodne sa konať. Okrem vzťahovej vaty medzi dvoma hlavnými hviezdami ide o veľmi napínavý thriller, ktorý reaguje na súčasnú geopolitickú situáciu.

Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers

Sobota, 1. apríl

E.T. -Mimozemšťan (E.T. – Extra Terrestrial, USA, 1982, Steven Spielberg), Prima COOL, 15:00
Po pristaní mimozemskej lode sa jeden z vesmírnych návštevníkov zatúla do rodinného domu. V ňom žije so svojou rodinou chlapec Eliot, ktorý mimozemšťana objaví a skamaráti sa s ním. E.T.mu však chýba vlastný druh, navyše mu hrozí nebezpečenstvo od vedcov, ktorý v ňom vidia objekt vhodný len na skúmanie.

Šialený Max: Zbesilá jazda (Mad Max: Fury Road, USA, Austrália, 2015, George Miller), Dajto, 20:30
Millerov a Maxov návrat v tom najväčšom štýle. Opäť sa spoločne s charizmatickým hrdinom ocitáme v postapokalyptickej púštnej krajine, kde je benzín všetko. Jeho protivníkmi budú tentokrát Imperátor Furiosa a Immortan Joe. Po boku bude mať síce jednorukú, ale krásnu ženu v podaní Charlize Theron. V úlohe Maxa nahradil už predsa len príliš starého Mela Gibsona Tom Hardy. Prvotriedna akcia, dokonalá výprava, hutný dej a hneď tu máme film, ktorý sa ihneď po premiére stal klasikou žánru.

Vtedy v Hollywoode (Once upon a time in Hollywood, USA, Veľká Británia, Čína, 2019, Quentin Tarantino), Markíza, 22:55
Najaktuálnejší Tarantinov film o rozprávke z konca 60. rokov. Režisér mieša realitu z fikciou, aby pozmenil priebeh dejín a dal tak väčšie trvanie zlatému času Hollywoodu. Hlavnými postavami sú herec Rick Dalton a jeho priateľ, kaskadér Cliff Booth. Kým Rick sa všemožne snaží preraziť a udržať si kariéru, Cliff pri ňom stojí v dobrom aj v zlom. Do domu vedľa Ricka sa nasťahuje mladá herečka SharonTate spolu so svojím manželom Romanom Polanskim. Dalton v nich vidí skratku po ceste na vyššie priečky filmového sveta, nebude to však také jednoduché, ako sa zdá.

Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers

Nedeľa, 2. apríl

Postřižiny (1980, Československo, Jiří Menzel), CS Film, 18:00
Režisér Jiří Menzel bol špecialistom na adaptácie románov Bohumila Hrabala a Postřižiny patria dodnes medzi navydarenejšie prepisy diel tohto spisovateľa na filmové plátno. Film je plný svojráznych postavičiek, ktoré v českom a slovenskom národe časom zľudoveli, predovšetkým ukecaný Pepin v podaní Jaromíra Hanzlíka. Dej sa odohráva v malom českom mestečku s pivovarom. Menzelova adaptácia Ostře sledované vlaky na motívy Hrabalovho románu získala Oscara za najlepší cudzojazyčný film roku 1966.

Stíny horkého léta (Československo, 1977, František Vláčil), Dvojka, 20:20
Slávny československý eastern nakrútil v roku 1977 František Vláčil v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom. Príbeh zasadený na farmu mimo civilizácie v beskydských horách a lesoch sa odohráva tesne po skončení druhej svetovej vojny. Tu hospodári miestny roľník so svojou rodinou a ich idylku naruší skupina uniformovaných návštevníkov. Problémy s novými príchodzími nebudú na seba dlho čakať. Na Vláčila ide prekvapivo o veľmi svižne odsýpajúci film, režisér sa tentokrát nezaoberá ťažkými metaforami a ponúka priamočiary príbeh.

Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers, USA, 1994), Dvojka, 22:05
Kultový film Olivera Stonea s ústrednou výbušnou hereckou dvojicou Woody Harrelson – Juliette Lewis. Dvaja cooloví sérioví vrahovia, ktorí sa stali miláčikmi bulváru a mainstreamového publika. Šialená ústredná dvojka, šialené publikum, šialený novinár (Robert Downey Jr.), nadrogovaná kamera, množstvo obrazových filtrov, množstvo štýlovej akcie. Reflexia našej posadnutosti násilím. Autorom námetu je Quentin Tarantino.

Televízny výber - Lust for Life, Scarface, The Color of Money, E.T., Natural Born Killers





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.