Štvrtý ročník Inkluzívneho filmového festivalu prináša tému : Spájanie

Kino Úsmev prináša už štvrtý ročník filmového festivalu, ktorý sprístupňuje filmové ...

pridal kinema 22.10.2024 o 19:06
Štvrtý ročník Inkluzívneho filmového festivalu prináša tému : Spájanie


Kino Úsmev prináša už štvrtý ročník filmového festivalu, ktorý sprístupňuje filmové premietania širokým skupinám obyvateľov a zároveň reaguje na aktuálne spoločenské témy. Inkluzívny filmový festival Košice prebehne 24. -  27. októbra.

Tohto roku sa diváci môžu tešiť na štyri festivalové dni, ktoré vytvára Kino Úsmev spoločne s partnerskými organizáciami. Celý program vznikol participatívne a snaží sa reagovať na aktuálne potreby komunít. “Téma “Spájanie” má na tohtoročnom festivale dve roviny. Jednak opisuje proces, akým festival vznikal a demonštruje to, akú silu má spájanie komunít. Vytvárať festival je samo o sebe náročné, ale tohtoročný proces bol plný diskusií a neustálej spätnej väzby, a to nás programovo posúvalo. Výsledkom sú štyri nabité dni, kde si svoje nájdu rôzne komunity aj vekové kategórie.” vysvetľuje riaditeľka festivalu a spoluzakladateľka Kina Úsmev, Barbora Andor Tóthová. “Spájanie je tiež našou odpoveďou na naratív takzvanej “rozdelenej spoločnosti”, ktorý neustále počúvame zo strany politických predstaviteľov. Téma rozdelenia silne zasahuje už takmer do všetkých spoločenských aj osobných sfér a my sme chceli ukázať, že aj keď nemusí dôjsť k “spojeniu”, môžeme sa pokúšať o spájanie, láskavú diskusiu, a v tom je práve tá krásna sila kultúry a komunity, to si nemôžeme nechať vziať.” dodáva Andor Tóthová.

Štvrtý ročník Inkluzívneho filmového festivalu prináša tému : Spájanie

Kino Úsmev už od roku 2019 prináša originálne filmové formáty, ktoré sprístupňujú filmové premietania rôznym zraniteľným skupinám. Formáty Autism friendly, Deaf friendly, Blind friendly, Dementia friendly, Senior a Baby friendly majú za cieľ nie len technicky prispôsobovať premietania týmto skupinám, ale pozývať na tieto formáty aj širokú verejnosť. Myšlienkou je prepájanie rôznych komunít, ktoré by malo v ideálnom prípade viesť k scitlivovaniu spoločnosti a väčšej tolerancii. Počas autism friendly a baby friendly premietaní nie sú svetlá v kinosále úplne vypnuté a je umožnený voľný pohyb divákov po kinosále bez toho aby sa napomínali.

Deaf friendly a blind friendly sú technicky prispôsobené skupinám divákov slabozrakých a nepočujúcich, pridaním audiokomentára a tituliek pre nepočujúcich, ktoré sú špeciálne farebne odlíšené. Kino Úsmev je tiež prvým kinom na Slovensku, ktoré má v sále nainštalovanú indukčnú slučku - špeciálnu technológiu, ktorá sa napojí na načúvacie zariadenie a vie v ňom zosilniť hlasitosť filmu. Dementia friendly citlivo pracuje s divákmi s kognitívnymi poruchami úpravou priestoru kina, stíšeným zvukom a špeciálne vybratými filmami. Inkluzívny filmový festival jednotlivé formáty prepája a aj sprievodný program sprístupňuje rôznym skupinám.

Tohto roku festival 24. októbra otvorí úplne nový inkluzívny formát, “Spolu v kine”, ktorý po prvý krát spája všetky formy sprístupnenia. “Formát “Spolu v kine” umožní navštíviť večerné premietanie v kine aj ľuďom s autizmom, so zrakovým a sluchovým znevýhodnením, rodičom s bábätkami (baby friendly), pričom pred kinosálou bude prebiehať workshop pre deti a v kine Impulz bude takzvaná “scitlivovacia miestnosť” pre divákov, ktorí by mali pocit zmyslového preťaženia. O pokojný priebeh večera sa budú starať asistenti a dobrovoľníci. Chceli sme umožniť najmä rodinám s deťmi v rôznom veku zažiť večerné premietanie rodinného filmu, na ktorom sa budú môcť cítiť bezpečne. Malá Miss Sunshine je nádherný film, ktorý dokonale zapadá do témy Spájania.” vysvetľuje Andor Tóthová.

Ďalšie festivalové dni sa diváci môžu tešiť na workshopy, masterclass, filmové raňajky, koncert kapely Šarkane, potulku o košických kinách s Milanom Kolcunom, Slam poetry, DJs, divadlo a krstenie kalendára organizácie Usmej sa na mňa. Inkluzívny flmový festival ďalej premietne filmy Invalid, My fair lady, LIDI, 200% VLK, či Rozprávková záhrada. V bare Kina Úsmev bude počas všetkých dní inkluzívna obsluha. Festival sa tohto roku špecificky venuje rómskej komunite, ukrajinskej komunite, queer ľuďom, seniorom, rodnám s deťmi so zneýhodnením a témam, ktoré sa ich najviac dotýkajú,

Festival môže v Košiciach tohto roku prebiehať vďaka podpore CIRCE - Creative Impact Research Centre Europe, mestu Košice, Fondu na podporu umenia a projektu SoliDARE.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 10124
02 |
návšt. 3027
03 |
návšt. 2904
04 |
návšt. 3164
05 |
návšt. 2945
06 |
návšt. 2334
07 |
návšt. 2726
08 |
návšt. 2054
09 |
návšt. 1853
10 |
návšt. 1825
REBRÍČEK US
01 |
$23,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,3 mil.
04 |
$5,0 mil.
05 |
$4,2 mil.
06 |
$2,1 mil.
07 |
$2,0 mil.
08 |
$2,0 mil.
09 |
$1,7 mil.
10 |
$1,2 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.