OSUDOVÉ LETO

OSUDOVÉ LETO

6.0

Filmová recenzia



Pôvodne sa tieto surfujúce babenky mali objaviť len na DVD, a to v júli 2003. Ale vďaka novému distribútorovi na trhu sa dostáva film aj do kín. Kinema vám exkluzívne prináša recenziu zaujímavého kinozážitku!

Život je pes. Anne Marie (Kate Bosworth) by vám o tejto vetičke popisujúcej úskalia osudu veru mohla romány vykladať. Sotva skončila strednú školu a poď ho na Havaj! Lenže nie všetko je také krásne, ako by sa mohlo na prvý (najmä turistický) pohľad zdať a keď čistíte izby po najbohatších (a najneporiadnejších) hosťoch, uvedomíte si, že tadiaľ cesta nevedie. Ale vďaka tomu, že žijete na Aloha ostrovoch, si môžete dopriať iné neresti - napríklad surfing. A o tom, milí diváci, nosná časť filmu aj je. Anne Marie a jej dve kolegynky Lena (Michelle Rodriguez s imidžom tvrdej baby pokračuje v línii Rýchlo a zbesilo či Resident Evil, ale inak sa na ňu pozeráte v momente, keď má na sebe vnútornosti zombies a inak, keď má len čiernu podprsenku, žee...) a Lena (Sanoa Lake, ktorá ako jediná na vlnách vie niečo predviesť aj bez pomoci kaskadérov či CGI efektov a surfing jej doslova pláva v krvi) totiž nielen drú na filmovom plátne v hoteli (to by asi nebol veľmi zaujímavý flick, čo?), ale snažia sa venovať naplno tejto vášni. Najmä Anne Marie, ktorej vlny prajú najviac spinu, výšku i zážitkov a ktorá je z trojice paradoxne najlepšia. (Paradox vzniká v momente, keď si uvedomíte, že Sanoa Lake fachčí na vlnách od detstva a zvyšné babenky museli vziať doplňujúci kurz a Kate Bosworth z neho podľa mňa vyšla najslabšie, ale... dosť bolo predsudkov!). Jedného dňa by chcela dokázať aj čosi viac a na poli surfingu sa presadiť i v profesionálnej sfére. Lenže na to musíte vyhrať súťaž s veľkým S a až potom sa vám sponzor položí k nohám. Anne Marie mala tento cieľ už-už na dosah, lenže pred tromi rokmi zlyhala a tento pokles ju straší dodnes...

Osudové leto Osudové leto

Ak Anne Marie trápi ešte niečo viac ako problém so splašením financií na nájomné vo svojej plážovej chatrči, sú to ďalšie dve osôbky pachtiace v okolí. Jedna z nich má cca 14-15 rokov, volá sa Penny a je to jej sestra, o ktorú sa musí Anne Marie starať. (Ale toto je už na mňa príliš! Že by sa Universal čiastočne inšpiroval u Disneyho animáku Lilo a Stitch, kde vzťah dvoch sestier tiež nehral najmenšiu úlohu? OK, dobrá správa pre všetkých - žiadna ďalšia podobnosť sa nekoná a v Osudovom lete nie sú ani žiadni emzáci a bohužiaľ, ani žiaden Stitch...) Ale sami viete, že urýchlenie hormónov i dnešnej doby zapríčiňuje samé ďalšie problémy typu "otehotnela v štrnástich", "fajčí marihuanu", "chodí poza školu", "fajčí..." (upps, to tu už raz s menšou obmenou bolo). Jednoducho vydržať s takou pubescentkou nie je vôbec jednoduché, a to môžete zobrať jed na to, že Penny sa v škole príliš nezdržiava a nad vajglom nepohrdne... Ako by nemala Anne Marie dosť problémov v hoteli a so živobytím!
    
Máte dojem, že sa film strháva príliš na pole žien? Uff, nechápte ma zle, ale máte čiastočne pravdu, a tak hoďme do deja aj nejakého chlapa, aby aj hormonálne výlevy dostali na plátne miesto... Okrem množstva anonymných hunkov sa k nám totiž pomaly prikráda Matt Tollman, futbalový superhráč z NFL, ktorý o Anne Marie prejaví záujem (a vice versa aj ona), takže aj o romancu bude postarané a vy pochopíte, že originálny názov Blue Crush v doslovnom i pôvodnom význame naberá dvojzmysel... (Lingvistická poznámka : Blue Crush - modrá šupa.)

A tak ich tu máme! Tri babenky v základnej zostave, ktorým sekunduje maloletá neporiadna pipena a futbalová superstar. Láska, problémy a surfing na Havaji. No povedzte, nedá sa z týchto tém vytrieskať slušný letný film?

Osudové leto Osudové leto

Pravdu povediac, dá... A Universal nevykročil najhorším smerom. Najal si štyridsiatnika menom John Stockwell, ktorý doteraz splodil akurát zvláštny mix drámy a komédie crazy/beautiful (film bežal u nás na jeseň 2001 pod názvom Šialená/krásny), čo síce nebol najväčší hit, ale mal svoj maličký potenciál a čo je dôležitejšie, Stockwell má zatiaľ na trhu nízku cenu a zaujímavú schopnosť rozvíjania filmových vzťahov mladých problémových žien. Z tohto pohľadu sa zdá jeho voľba do ensemble úplne vhodná, veď so štyrmi ženami to nezvládne každý (hoci Francois Ozon si to nedávno vyskúšal s ôsmimi a bol z toho jeden z najlepších filmov roka)... Jeho réžia je však čiastočne dobrá a čiastočne mdlá. Narážam najmä na jeho schopnosť rozvíjania vzťahov, ktorú síce na jednej strane zvláda utiahnuť, no na druhej strane potrebuje minimálne jeden ďalší film navyše, aby sa ju naučil podať. Preto je aj pohľad na hrdinky a vykresľovanie charakterov čiastočne rozpačitý. Už-už máte dojem, že charaktery sú dobré napísané a v tom príde v niektorých momentoch zvláštne ťažká interakcia a inicializovanie ich ďalších vzťahov... Nehovoriac o love story surfistky a futbalistu, ktorá zostala prakticky na polceste. Ale opäť si treba uvedomiť, že od letnej lásky, keď vám slnko smaží na palicu výraznejšie ako kedykoľvek predtým (a navyše na Havaji, ľudkovia - ženy, more, príroda!!) nemôžeme asi čakať nejaký výraznejší rozvoj... A preto berme charaktery ako dobré, vzťahy slabšie a love story klišéovitú. No v konečnom dôsledku ide len o menší mínus.

Ak už hovoríme o zápore, preskočme i na ďalšiu stranu barikády, na pozitíva, ktorých tu tiež nie je najmenej. Určitou devízou filmu je herecké obsadenie. Je lacné, no efektívne. Žienky sú krásne i talentované, svoje party si odohrajú vcelku slušne, ba čo viac, niektorí už predpovedajú trojici hviezdičiek i ďalšiu kariéru. O Michelle Rodriguez sa nemusíme báť, uplatní sa ako "tuf gal" (tvrdé dievča) v blockbustroch i menších filmoch, no celkom zaujímavá je Kate Bosworth, ktorá by už o pár rokov mohla zažiariť aj výraznejšie a najmä Sanoe Lake, ktorá je prirodzená a herecký výkon jej pristane... Uvidíme, Osudové leto malo napokon len stredný úspech (aka akurát sa zaplatilo), takže ťažko polemizovať do budúcnosti.

Osudové leto Osudové leto

Čo nás ešte čaká? Tri krásne pipeny so slušným poprsím v bikinách a fajn zadočkami, o ktorých by naši priatelia z rapových polí a 8 Mile (ktorý mimochodom vychádza na DVD vo fantastickom DTS zvuku) povedali "Shake it!" a neboli by ďaleko od pravdy. Áno, žienky sa budú zvŕtať a ukazovať nám svoje krásne popredia i pozadia, ale čo je dôležitejšie, budú sa vykrúcať najmä na vlnách, ktorých dĺžka neklesá pod päť metrov. Môžete namietať, že film je len ďalšou letnou jednohubkou a doteraz by mohlo skutočne ísť len o ďalší podobný príspevok, ale to by sme sa strašne mýlili. Pozrite sa na tie obrovské vlny! Na tú výpravu a kameru! Na zábery nad vodou, pod vodou a čo je ešte zaujímavejšie, vo vnútri vĺn! "Now, that's what i'm talking about! (Tak, toto je niečo, o čom sa oplatí hovoriť!)" zhíkol som v tomto momente len tak pre seba i zvyšok poškuľujúceho obecenstva. Áno, tie vlny sú fantastické a surfing vzrušujúci. A hoci sa u nás nepestuje, objavujem fakt, že je to vlastne obrovská škoda, lebo po zhliadnutí tohto filmu budete mať chuť vyskúšať si tento extrémny šport minimálne na jedno celé leto. Dynamika akčných scén je skutočne vysoká a hoci sem-tam prebleskne neželaný efekt (Kate Bosworth musela zaskakovať dublérka a je to raz vidieť, ale musíte byť extravšímavý), ide o fantastickú jazdu...
    
A v tomto momente odporúčam ukončiť recenziu a vydať sa do kina. Pretože už-už sme mohli zalomiť rukami nad ďalším letným ženským filmom (Blue Crush bol totiž pôvodne counterprogramovaný s xXx), ale tie spektakulárne scény surfingu zaženú priemernú love story i Stockwellov pokus o vývoj vzťahov. Moje hodnotenie kulminuje niekde medzi šestkou a sedmičkou. Ak si chcete po akčnom lete oddýchnuť pri niečom dobrodružnom a komediálnom, vyskúšajte Osudové leto. Pre všetkých normálnych ľudkov patrí hodnotenie 6/10. Ale ak si dokážete užiť na sklonku leta ešte jeden poriadny zážitok, krásne žienky a pánov v sporých odevoch i ten dychberúci surfing, choďte na 7/10 a vyššie. Blue Crush je napokon jedným z lepších prekvapení tohto leta. A to je viac ako len obyčajné recenzentské zadosťučinenie...

Blue Crush (USA/Nemecko, 2002, 104 min.)
Réžia: John Stockwell. Scenár: Susan Orlean, Lizzy Weiss, John Stockwell. Kamera: David Hennings. Hudba: Paul Haslinger. Hrajú: Kate Bosworth, Matthew Davis, Michelle Rodriguez, Sanoe Lake, Mika Boorem, Chris Taloa, Kala Alexander, Faizon Love.


autor Michal Korec 28.8.2003
Kinema
6.0
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žner: Dráma/Romantický
Minutáž˝: 104 min
Krajina: USA Nemecko
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 104 min
Krajina: USA Nemecko
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
25.4 |
hodnotenie 7/10
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
hodnotenie 8/10
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SÚPERI
1
hodnotenie 8/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|KASKADÉR
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.