PROFIL: REESE WITHERSPOON

PROFIL: REESE WITHERSPOON

článok



Hovorili o nej, že jej meno sa nikdy neobjaví na plagátoch. Nuž, mýlili sa. Kredit Reese Witherspoon stúpol a dnes berie za film nezanedbateľných 15 mil. dolárov.

Vizitka:
Skutočné meno: Laura Jean Reese Witherspoon
Dátum a miesto narodenia: 22. marca 1976, Baton Rouge, Louisiana, USA
Stav: vydatá za Ryana Phillippe
Deti: dve, dcéra Ava Elizabeth  a syn Deacon
Zvláštnosti: Žije "nudným" životom v sporiadanom partnerskom zväzku. Spolu s manželom Ryanom Phillipom ich často označujú za živú verziu Barbie a Kena, patria k tým najobletovanejším partnerom amerického šoubiznisu. Spolu s Debrou Siegal je majiteľkou produkčnej spoločnosti Type A Films.

Reese vyrastala v lekárskej rodine spolu so starším bratom Johnom. Otec je chirurg a matka zdravotná sestra. Prvé štyri roky života strávila Reese v Nemecku, kde jej otec slúžil ako plukovník v zálohe US Army. Po návrate do Spojených štátov sa rodina usadila v Nashville, štát Tennessee, a Reese začala navštevovať strednú dievčenskú školu Harpeth Hall.

Bola malým blonďavým dievčatkom s chutnou tváričkou a tak sa niet čomu čudovať, že sa už v útlom veku ocitla vo svete reklamy a modelingu. S odstupom času na to spomína: "Ako dieťa som účinkovala v reklamách. Netušila som, že sa z toho dá aj vyžiť, užívala som si však, lebo som mala na zmrzlinu." Od modelingu je to už len kúsok k filmu. Ani nie pätnásťročná Reese si prvýkrát zahrala v romantickej dráme o prvej láske dospievajúceho dievčaťa V mesačnom svite (The Man in the Moon, 1991), ktorou upútala kritiku. O chlp prišla o úlohu vo filme režiséra Martina Scorseseho Mys hrôzy, úloha nakoniec pripadla Juliette Lewis.

Profil: Reese Witherspoon Profil: Reese Witherspoon Profil: Reese Witherspoon

Keď producenti potrebovali dievčenskú tvár do filmu, radi ju obsadzovali do úloh dcér a dospievajúcich dievčat. Reese si tak privyrábala popri strednej škole a zároveň spoznávala svet šoubiznisu. Pri natáčaní dobrodružnej drámy Vzdialené miesto (A far Off Place, 1993) sa ocitla až v púšti Kalahari, keďže dej filmu sa sústredil na útek dvoch teenagerov pred nebezpečným gangom naprieč púšťou. S Danny DeVitom si zahrala v zaujímavej dráme Medveď Jack (Jack the Bear, 1993)

Prvé ocenenie získala ako najlepšia herečka na Katalánskom medzinárodnom filmovom festivale v Španielsku za postavu Vanessy vo filme Maniak (Freeway, 1996). Stvárnila mladé dospievajúce dievča, ktoré žije v neusporiadanej rodine. Nevlastný otec je dealer drog a matka prostitútka. Vanessa čoby "červená čiapočka" uniká pred sociálnou pracovníčkou v snahe nájsť svoju babičku, cestou však narazí na nebezpečného vraha (Kiefer Sutherland). Režisérska prvotina scenáristu Matthew Brighta bola pôvodne určená pre televíziu, no pre priaznivé kritiky, predovšetkým na výkon Reese Witherspoon, bol film uvedený v kinách.

V tom čase sa Reese rozhodla pre štúdium anglickej literatúry na Stanford University, ale nezanedbávala ani herectvo. V thrilleri Strach (Fear, 1996) sa na chvíľu stala Nicole, priateľkou Davida, v podaní Marka Wahlberga, ktorý pri prvých problémoch začne terorizovať nielen Nicole, ale celú jej rodinu.

Za povšimnutie stojí aj snímok režiséra Roberta Bentona Súmrak (Twilight, 1998), v ktorom si zahrala popri Susan Sarandon, Paulovi Newmanovi a Gene Hackmanovi. Pikoškou je, že sa vo filme objavila niekoľkokrát nahá. O pár rokov neskôr sa k tomu vrátila vyhlásením, že sa už viac nechce odhaľovať pred kamerou. "Som hanblivá a zakaždým znervózniem, keď sa to vo filme točí okolo sexu." Okolo sexu sa to točilo aj vo vynikajúcej fantasy komédie Pleasantville (Pleasantville, 1998), kde stvárnila sestru Tobeyho Maguira Jennifer. Spolu s bratom sa ocitne v čiernobielom seriáli, kde to Jennifer takpovediac rozbalí, čím spustí lavínu nečakaných udalostí. Aj samotná Jennifer sa mení, odhaľuje svoje skryté kvality a zisťuje, že jej prednosťou nie je len balenie chlapcov. Celkom oprávnene získal film v roku 1999 tri nominácie na Oscara a tešil sa výborným kritikám.

Profil: Reese Witherspoon Profil: Reese Witherspoon Profil: Reese Witherspoon

V čase, keď v kinách kraľujú teenagerske filmy, prijala Reese úlohu v podobne ladenom snímku Veľmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions, 1999). Nebezpečné známosti v americkom štýle prenesené do súčasnosti, kde sa predstavila nastupujúca generácia mladých hercov Sarah Michelle Gellar, Selma Blair či Ryan Phillippe. Reese si zahrala dcéru riaditeľa školy, ktorú zvádza playboy Sebastian (Ryan Phillippe). Stalo sa tak aj v skutočnosti a mladý pár ešte v ten istý rok spečatil svoju lásku svadbou. Do školy sa vrátila aj komédiou Kto z koho (Election, 1999), kde si zahrala s Matthewom Broderickom. Rolou cieľavedomej kandidátky na prezidentku školskej rady Tracy získala nomináciu na Zlatý glóbus ako najlepšia komediálna herečka. Scenár k filmu získal nomináciu na Oscara.

Reeseina kariéra začala na nevôľu jej manžela stúpať po uvedení komédie Pravá blondínka (Legally Blonde, 2001). Jej postava Elle Woods je absolútne dokonalá blondínka, od päty po hlavu v obľúbenej ružovej, v spoločnosti neodmysliteľného živého talizmanu čivavy, taktiež v zladenom odeve. Jej priateľom je ambiciózny budúci právnik Warner Huntington III. A práve ten sa stáva zdrojom jej starostí, keď sa rozhodne vymeniť ju za menej nápadnú a bystrú tmavovlásku (Selma Blair). Elle sa nevzdáva a prihlási sa na právo s jediným cieľom - získať späť svojho priateľa. No získa oveľa viac. Oddychová komédia si získala divákov, o čom svedčia tržby vo výške 100 miliónov dolárov a film stal sa v tom roku jedným z najúspešnejších titulov v USA. Podľa hollywoodskych pravidiel, čo prináša zisky, treba zúročiť, a tak vzniklo pokračovanie Pravá blondínka 2 (Legally Blonde 2: Red, White & Blonde, 2003).  Elle Woods, tentoraz už právnička, zaháji útok na Washington. Pokiaľ za prvý diel dostala Reese "len" 2,5 milióna dolárov,  za "dvojku" inkasovala už rovných 15 miliónov dolárov. Reese je možno blondínka, ale obchodný duch jej vôbec nechýba. Pokračovanie snímku produkovala jej vlastná produkčná spoločnosť Type A Films, ktorú založila spolu s Debrou Siegal. Navyše si svoju pozíciu vo svete filmu upevnila, keď podpísala dvojročnú zmluvu o spolupráci s filmovými štúdiami Universal.

Začiatkom leta prichádza do našich kín jej ďalší film Trh márnosti (Vanity Fair, 2004), ktorý ironicky a humorne približuje pohľad na anglickú spoločnosť v čase napoleonských vojen. Reese ako Becky sa snaží všemožnými spôsobmi dostať do vyššej spoločnosti. Kostýmová dráma vychádza z románu Williama Makepeace Thackerayho, ktorú prepísal do filmovej podoby Julian Fellowes. Za veľkou mlákou film nezískal príliš priaznivé recenzie, no na filmovom festivale v Benátkach si vyslúžil nomináciu na Zlatého leva.

Profil: Reese Witherspoon Profil: Reese Witherspoon Profil: Reese Witherspoon

Zdá sa, že Reese už má dosť prostoduchých blondínok a z područia tohto zaškatuľkovania sa rozhodla zmeniť imidž. V budúcnosti ju budeme môcť vidieť ako expertku na futbal v komédii Sports Widow (2006). Ako hlavná predstaviteľka sa pomstí svojmu manželovi - fanatikovi do športu, pretože ju počas ligy pravidelne necháva doma. A tak sa rozhodne sama stať odborníčkou na futbal. Film produkuje jej vlastná produkčná spoločnosť. Zahrá si aj vo filme o legendárnom Johnny Cashovi Walk the Line (2005).

Reese patrí k mladej generácii hercov, ktorá presne vie čo chce a to aj dosiahne. Zvláda manželstvo, materstvo a ani na nedostatok pracovných ponúk sa nemôže sťažovať. V súčasnosti patrí k najžiadanejším herečkám Hollywoodu. Ako žena so štýlom je vzorom mnohých žien. V roku 2002 ju časopis People zaradil medzi päťdesiatku najkrajších ľudí sveta. Hoci len na 48. miesto.

Filmografia:
2006 Sports Widow
2005 Whiteout
2005 Walk the Line
2005 Just Like Heaven
2004 Trh márnosti (Vanity Fair)
2003 Pravá blondínka 2 (Legally Blonde 2: Red, White & Blonde)
2002 Sladká Alabama (Sweet Home Alabama)
2002 Je dôležité mať Filipa (The Importance of Being Earnest)
2001 Labutia trúbka (The Trumpet of the Swan) - hlas
2001 Pravá blondínka (Legally Blonde)
2000 Americké psycho (American Psycho)
2000 Malý Nicky - Satan Junior (Little Nicky)
1999 Kto z koho (Election)
1999 Nebezpečná sieť (Best Laid Plans)
1999 Veľmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions)
1998 Nebezpečná zásielka (Overnight Delivery)
1998 Pleasantville
1998 Súmrak (Twilight)
1996 Maniak (Freeway)
1996 Strach (Fear)
1994 S.F.W.
1993 Medveď Jack (Jack the Bear)
1993 Vzdialené miesto (A Far Off Place)
1992 Desperate Choices: To Save My Child (TV)
1991 Divoký kvet (Wildflower) -TV
1991 V mesačnom svite (The Man in the Moon)


autor Ľudmila Ontkaninová 22.6.2005
  • Trh márnosti (23.06.2005 19:29:57)
  • Vanity Fair zrušil oscarovú párty (07.02.2008 9:08:55)
  • KASKADÉR
    [RECENZIA ]
    1
    Súperi
    SÚPERI
    [RECENZIA ]
    SPIACI ÚČET
    [RECENZIA ]
    PRÍPAD GOLDMAN
    [RECENZIA ]
    KOLAPS
    [RECENZIA ]
    Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Romantický
    Minutáż˝: 137 min
    Krajina: UK USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    25.4 |
    hodnotenie 7/10
    25.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    hodnotenie 8/10
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |MANŽELIA STODOLOVCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ÚTEK Z UTÓPIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.