PREVIEW: X2

PREVIEW: X2

článok



Mutujeme, mutujeme a z prekvapivého úspechu výrazne profitujeme!!! Yeah Mr. DJ, that´s the rhyme of my heart...,alebo príbeh o tom, ako pokračovanie tri roky starého komixového (už zase!!!!) hitu, sa všade vo svete považuje za open blockbuster tohtoročnej, na potenciálne hity preplnenej filmovej sezóny. Takže dámy a páni, pekne sa usaďte, show začína... .
  
Ešte predtým, ako sa na plátnach našich kín rozhodne o osude ľudstva v smrtiacom boji proti robotom a kyborgom (aby toho nebolo málo, budeme mať hneď dve varianty výberu, prvú - klasickú, ťažkotonážnu a všetkými rýchlopalnými zbraňami preplnenú megaexplozívnu verziu s Arnie Terminátorom Schwarzeneggerom, druhú - v modernom, cyberpunkovom Matrix prevedení za podpory trikov, ktoré nám už v súčasnosti po zhliadnutí viacerých trailerov spôsobujú nekontrolovateľný Pavlovov slintavý reflex a naťahujú naše sánky a žuvacie ústrojenstvá do dĺžky rovnajúcej sa výške našej postavy...), rovnako predtým ako naše plátna zahltí ženská verzia Indiana Jonesa s krycím názvom Tomb raider 2 a Na plný plyn si to so zloduchmi rozdá nekontrolovateľné hyper-female trio Charlieho anjelikov, predtým ako sa Ume Thurman po vyše ročnom natáčaní a sedemročnej kóme stane zmyslom života Kill Bill v štýle tých najlepších eastern kung-fu-shaolin-karate-katanou-ručno-nohých súbojov, sa nielen o záchranu ľudstva, ale aj o zachovanie vlastnej rasy pokúsi profesor Xavier s tímom svojich najlepších bojovníkov, ľudí s nadprirodzenými schopnosťami, nepopulárne známych ako mutanti, resp. X-men. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich.

Preview: X2 Preview: X2 Preview: X2

Od prvého stretnutia s X-men ubehli už tri roky. V prvom dieli sme sa na pomerne krátkej stopáži zoznámili s hlavnými hrdinami a prenikli sme do zákulisia ich mutantského života. Vtedajší najnovší prírastok Do X-men family prijal kódové označenie Wolverine (Hugh Jackman) a stal sa okamžite najobľúbenejšou postavou celého príbehu a pádnym dôvodom na ďalšie pokračovania umocnené slušným finančným úspechom. V prvom dieli sa celý príbeh takmer výlučne sústredil na boj medzi dvomi hlavnými mutantskými frakciami rozdelených ideológovo protichodnými názormi na spoločnú koexistenciu X-menov s ľuďmi. Jedna skupina, vedená tajomným Erikom Magnusom Lehnsherrom alias Magnetom (Ian McKellen), zastávala názor, že ľudia sú vlastne z evolučného hľadiska predchodcami X-menov čo ich automaticky kategorizovalo do pozície podradnej rasy, o ktorej budúcnosti a spôsobe života mali právo rozhodovať mutanti. Druhá skupina, vedená profesorom Xavierom (Patrick Stewart) si naopak myslela, že ľudia sú rovnocenní partneri a presadzovala názor o možnom reálnom spolunažívaní X-menov s ľuďmi v harmónii a súlade. A keďže pravdu alebo prvenstvo môže mať iba jeden, prišlo k nevyhnutnému súboju medzi X-menmi, pri ktorom sa ľudia viac-menej ocitli v úlohe štatistov a komparzu. V závere filmu síce dobro zvíťazilo a zlo v podobe Magneta bolo umiestnené do plastickej väzenskej cely (vzhľadom na všeobecne známy fakt, že Magnetovou schopnosťou bolo vládnuť všetkému, čo v sebe obsahovalo kov a premeniť to na nebezpečný arzenál zbraní), ale slová samotného Magneta "War is still coming (Vojna sa blíži)" jasne poukazovali na takmer istú výrobu ďalších pokračovaní.
  
A tak tu máme druhý diel, v ktorom tentoraz už proti sebe nebudú stať názorovo protichodné tábory X-menov, ale pôjde o skutočnú "vojnu" medzi rasou ľudí a mutantov. Na začiatku už aj tak krajne vyhrotenú situáciu a nevraživosť zo strany ľudí k mutantom značne skomplikuje nezmyselný pokus o atentát na prezidenta Spojených štátov. Tento incident, pripisovaný neznámemu mutantovi s nadprirodzenými schopnosťami, len podporí novú vlnu politického a verejného rozhorčenia nad mutantami a urýchli diskusiu ohľadne naliehavého prijatia zákona umožňujúceho povinnú registráciu mutantov (Mutant Registration Act). Medzi najhorlivejších zástancov tohto diskriminačného zákona a úhlavným nepriateľom X-menov je anti-mutantské hnutie, na ktorého čele stojí výrečný a zámožný armádny veliteľ a vedec, generál William Stryker (Brian Cox, alias nevlastný otec Samary, z filmu Kruh). Hovorí sa o ňom, že k mutantom cíti hlbokú nenávisť a v záujme ich totálneho vyhladenia robil v minulosti na nich pokusy, ktoré z ťažko určiteľného dôvodu úzko súvisia aj s Wolverinovou záhadnou a zabudnutou minulosťou. A tak zatiaľ čo Wolverine pátra po svojom pôvode, Stryker zaháji svoj anti-mutantský program tvrdým útokom na rezidenciu profesora Xaviera,  ktorá je zároveň aj srdcom rozsiahleho areálu slúžiaca ako výcvikové a vzdelávacie stredisko pre mutantov. V tej chvíli do hry opäť vstupuje aj hlavný Xavierovov odporca z prvého dielu Magneto, ktorý ponúkne profesorovi Xavierovi a X-Menom partnerstvo v snahe spojiť sa proti ich spoločnému úhlavnému nepriateľovi - Strykerovi a jeho genocídnej armáde. Príjme Xavier ponúkanú alianciu zo strany Magneta aj napriek silným pochybnostiam o čistote Magnetových úmyslov a vydá sa spolu s ním a X-menmi, držiac v rukách osud ľudstva a mutantov, na svoju doteraz najnebezpečnejšiu misiu? To sa dozvieme až na plátnach kín, kam X-meni zavítajú dňa 1.5.2003 a vďaka výhode posuvu stredoeurópskeho času voči americkému, budeme vedieť odpoveď na túto otázku skorej ako diváci v Amerike. A to sa tak často nestáva...

Preview: X2 Preview: X2 Preview: X2

"Nikdy nemeň víťazný tím!". Týmto heslom sa riadili nielen fimoví tvorcovia v tridsiatych rokoch pri výrobe množstva hororových pokračovaní úspešných hitov (napr. Frankenstein, r. 1931 a jeho pokračovanie Frankensteinova nevesta z roku 1935 s Borisom Karloffom v hlavnej úlohe a Jamesom Whaleom na režisérskej stoličke), ale táto zázračná formulka platí aj v dnešných časoch (napr. prvé dve časti Terminátorov a Múmie). V tomto trende najnovšie pokračujú aj X-men2 (resp. známe je aj označenie X-2). Do režisérskej stoličky sa znova posadil Bryan Singer (okrem iného tvorca aj nadpriemerných Obvyklých podozrivých, ktorý hlavne vďaka tomuto filmu aj dostal na starosť réžiu prvých, následne aj druhých X-menov s odôvodnením, že má veľké skúsenosti s rozsiahlym hereckým štábom v jednom filme) a pred kameru sa vrátilo v drvivej väčšine aj osadenstvo prvého dielu (s výnimkou tých, pre ktorých bol prvý diel z hľadiska filmového života zároveň aj posledným, ako napr. Ray Park a jeho postava slizkého Toada).
  
Z hereckého hľadiska je rozhodne zaujímavé sledovať vývoj profesionálnych kariér ústredných predstaviteľov v období medzi obidvoma dielmi. Zatiaľ, čo pre takého Patricka Stewarta (televízny a filmový sci-fi seriál Star Trek) úloha profesora Charlesa Xaviera nepredstavovala v jeho kariére žiaden bod zlomu na ceste  smerom hore k hereckému Olympu, de facto iba potvrdila jeho zavedený status quo a u Famky Janssen (Fakulta, Chobotnica, Nepovedz ani slovo) úloha Dr. Jeane Greyovej viditeľne s odstupom času ukazuje indiferentnosť k jej hereckej kariére, pre väčšinu ostatných hlavných predstaviteľov bol práve prvý diel X-menov, onou štartovacou rozbuškou na ich ceste do I. ligy hereckých hviezd. Najmarkantnejšie je to vidieť na triu Berry - Jackman - McKellen.
  
Halle Bery ako Storm stihla od prvého dielu získať nielen úlohu, ale aj Oskara za herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Ples príšer (Monster´s Ball) a pomerne nedávno zdatne sekundovala v posteli aj v akcii najslávnejšiemu agentovi Jej veličenstva, Mr. Bondovi, zatiaľ v poslednej bondovke Dnes nezomieraj (Die Another Day). Osobne si myslím, že si Hally zo svetovo známeho a silne návykového afrodiziaka menom "hollywoodska sláva a hviezdne maniere" upila trocha viac, ako je zdraviu prospešné, pretože jej najnovšie postoje ohľadne tretieho pokračovania X-menov sa nesú v silne po peniazoch páchnucom vyhlásení, že je ochotná zopakovať postavu Storm v ďalšom dieli iba pod podmienkou vyššieho honorára, a väčšieho hereckého partu jej filmovej postavy.

Preview: X2 Preview: X2 Preview: X2

Ďalej tu máme Hugha Jackmana, ktorého X-men doslova a do písmena vo hviezdu pretvoril a zabezpečil mu úlohy v A-čkových produkciách typu Operácia Swordfish (Swordfish, v ktorom hlavný ženský part stvárnila vyššie spomínaná Halle Bery), romantického slaďáku s jemným sci-fi nádychom Kate a Leopold (Kate and Leopold) no a momentálne sa Hugh v štýlovom a vo vetre maximálne "cool" vlajúcom čiernom kostýme s ešte čiernejším, do čela hlboko podsadeným klobúkom preháňa po pražských uliciach, ktoré sa vďaka art-departmentu, dekoráciam, kulisám a 160 miliónovému dolárovému rozpočtu premenelili na rôzne miestna východnej Európy 19.storočia. V nich pod režisérskou taktovkou Stephena Sommersa (Múmia, Múmia sa vracia) a v komixovom štýle Jackman, v roli mladého upírobijca menom Van Helsing, naháňa tie najstrašidelnejšie monštrá ako sú Dracula, Frankenstein a paradoxne aj Wolfman. Ňami!
  
No a poslednou raketou mieriacou do herecky hviezdneho neba s palivovým pohonom značky X-men je Sir Ian McKellen. Na neho a jeho výkon som obzvlášť zvedavý, pretože bude veľmi zaujímavé sledovať jeho druhý prerod do postavy temného Magneta, potom, čo ho už celý svet pozná, ako dobrého Gandalfa z epickej trilógie Pán Prsteňov. Double ňami!!
  
Takže čo povedať záverom? Snáď iba toľko, že už v najbližších dňoch nás čaká správnymi ingredenciami (príbeh, herci, réžia) namixovaná zábava (z posledného času úplne pretrhnutého vreca úspešných komixových adaptácií), o ktorej sa zasvätení, ktorí už mali možnosť film vidieť, vyjadrujú v názorovo jednotnej zhode veľmi kladne (niektorí recenzenti dokonca v superlatívoch). Jednoducho triple ňami,ňami!!!

X2 (USA, 2003, ? min.)
Réžia: Bryan Singer. Scenár: Daniel P. Harris, David Hayter, Zak Penn, Bryan Singer. Kamera: Newton Thomas Sigel. Hudba: John Ottman. Hrajú: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Rebecca Romijn-Stamos, Brian Cox, Alan Cumming, Bruce Davison, Anna Paquin.


autor Adrian Žiška 29.4.2003
  • X-Men 2 v boji o akceptáciu (05.05.2003 17:52:58)
  • X-Men 2 (01.05.2003 23:04:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Triler
    Minutáż˝: 0 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    9.5 |
    hodnotenie 7/10
    16.5 |
    30.5 |
    hodnotenie 8/10
    15.8 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |KRÁĽOVSTVO PLANÉTY OPÍC
    0
    hodnotenie 7/10
    |FALLOUT
    2
    hodnotenie 9/10
    |SPIACI ÚČET
    0
    hodnotenie 6/10
    |PRÍPAD GOLDMAN
    0
    hodnotenie 7/10
    |RAZ TO BUDE VŠETKO TVOJE
    0
    hodnotenie 7/10
    |BOY KILLS WORLD
    0
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6830
    02 |
    návšt. 5561
    03 |
    návšt. 5195
    04 |
    návšt. 3556
    05 |
    návšt. 1375
    06 |
    návšt. 1223
    07 |
    návšt. 882
    08 |
    návšt. 809
    09 |
    návšt. 845
    10 |
    návšt. 589
    REBRÍČEK US
    01 |
    $57,0 mil.
    02 |
    $14,0 mil.
    03 |
    $4,7 mil.
    04 |
    $3,5 mil.
    05 |
    $2,5 mil.
    06 |
    $2,3 mil.
    07 |
    $2,0 mil.
    08 |
    $1,8 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.