ANCANAR - ĎALŠÍ MÝTUS STREDOZEME

ANCANAR - ĎALŠÍ MÝTUS STREDOZEME

článok



Hneď na začiatku Vás chcem milí čitatelia poprosiť, aby ste so mnou nasadli do pomysleného časostroja a vydali sa na krátku cestu späť časom, konkrétne na prelom rokov 2000 a 2001. Práve vtedy (úplne presne 22.12.2000) sa do filmového sveta rozletela správa, že základné natáčanie filmovej trilógie Pán Prsteňov sa skončilo a režisér Peter Jackson spolu so svojím post-produkčným "spoločenstvom" začína vlastnú a strastiplnú cestu za divákmi po celom svete, lemovanú neuveriteľnou snahou o čo najvernejšie zobrazenie bájnej Stredozeme vo všetkých jej aspektoch (formálnych i naratívnych). Na prekonanie, z hľadiska trpezlivosti neuveriteľne trýznivých dvanástich mesiacov do premiéry Spoločenstva prsteňa, ponúkol ako malý predkrm a predzvesť budúcej majoritnej satisfakcie, dnes už takmer legendárny internetový teaser (prvú časť tvorilo režisérovo intermezzo a druhú polovicu samotné prvé zábery z filmu, napr. pochod Sarumanových skurutov, ktoré mne osobne spôsobili nikdy nezabudnuteľnú triašku...), ktorý v deň uvedenia na web strhal rekord v počte downloadov (viac ako 1,7 mil. užívateľov) v časovom horizonte 24 hodín, do tej doby držaný trailerom na Epizódu I. Hviezdnych vojen (cca 1 mil. užívateľov).

Avšak málokto z tolkienových fanúšikov sa v tomto euforickom období dopočul, že na opačnom konci sveta, v samotnej mekke komerčného filmu - v Los Angeles, sa do Stredozeme vydal aj iný filmový štáb, do počtu neporovnateľne menší ako Jacksonov, majúci ale prinajmenšom rovnaké ambície, v čo najväčšej kvalite oživiť jej krásu vo filme. A zatiaľ, čo Jacksonovu odysseu, ktorá každým dielom rástla na popularite, sledoval celý svet, osud "druhej výpravy" zostával i naďalej v tieni tohto filmového giganta. Preto mi dovoľte dnes, pár dní po zavŕšení príbehu o prsteni moci, aby som vám v skratke načrtol doterajšie výsledky tejto druhej "expedície", pretože jej finále v podobe konečnej verzie filmu s názvom Ancanar, na svoju premiéru v kinách ešte len čaká.

Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme

Skôr, ako vám v krátkosti načrtnem príbeh, musím vás upozorniť, že je síce umiestnený do reálii Stredozeme vytvorenej profesorom Tolkienom, ale nemá žiadnu náväznosť či nebodaj spojitosť s osudmi hrdinov a postáv z Hobita, Pána prsteňov, prípadne Silmarillionu, alebo Nedokončených príbehov. Režisér a scenárista v jednej osobe - Sam R. Balcomb, fascinovaný epickým pozadím a Tolkienovým detailným vykreslením Stredozeme, navyše zasadil príbeh z časového hľadiska do bližšie nešpecifikovaného obdobia (i keď niektoré zdroje uvádzajú, že by sa dej filmu s najväčšou pravdepodobnosťou mal odohrávať v druhom veku...). Balcomb síce celú fabulu vymyslel sám, ale pri jej tvorbe vychádzal z rozsiahlych Tolkienových zápiskov a poznámok, ktoré v anglicky hovoriacich krajinách postupne vydal po otcovej smrti jeho syn Christopher, pričom konkrétne najviac inšpirácii čerpal z "The Book of Lost Tales". Postupne ako začal rozvíjať príbeh do scenára, cítil čoraz väčšiu potrebu na dodatočné vykreslenie pozadia, histórie, vedľajších charakterov a dejových línii. Preto ešte pred samotným natáčaním na uľahčenie vizualizácie sveta, osídleného jednotlivými postavami, napísal aj dve knižky:

1.) The Book of Rammoth - popisujúce založenie a históriu panstva v údolí Rammoth (kde sa odhráva samotný príbeh), ako aj osudy jej obyvateľov.
2.) The Book of Aglanar - index mien, miest a udalostí, ktoré ako keby "spísal" Aglanar, syn Faledinov - jeden z hrdinov príbehu, snažiaci sa tu podať ucelený pohľad na život svojho ľudu a zviazať ich osudy a jazyk s históriu elfov, aj napriek faktu, že obyvatelia Ramothu o ich živote vedeli hlavne iba z legiend a povestí... .

A o čom je potom vlastne samotný príbeh filmu? Sleduje osudy Ancanara, posledného z rodu Telgananov, vládcov krajiny Rammoth. Ancanarov otec Aglanar, pri narodení svojho syna vkladal do jeho budúcnosti veľké nádeje. Veril, že Ancanar znova obnoví pomaly upadajúcu slávu ich rodu a prinavráti prosperitu ich krajine a jej obyvateľom pri zachovaní všetkých starodávnych tradícii. Ako Ancanar pomaly dospieva, stáva sa z neho ale nepokojný mladý muž, ktorý vo svojom srdci skrýva obrovskú túžbu po cestovaní a poznávaní ďalekých krajín. Čoraz častejšie sa vydáva na vzdialenejšie výpravy od jeho krajiny, hľadajúc niečo, čo doteraz ešte nikto nenašiel. 

Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme

Počas svojich výprav spoznáva aj tajomný národ elfov, ktorý doposiaľ poznal iba z legiend svojho ľudu. Je fascinovaný ich nesmrteľnosťou a zároveň mu toto poznanie prináša trpké rozhorčenie, v tvárou-tvár vlastnej smrteľnosti. Jeho otec medzi tým starne a chorľavie. V Ancanarovej neprítomnosti preberá väčšinu povinností vladára jeho nevlastný brat Curugon, ktorého v jeho mladosti adaptoval Aglanar. Ancanar sa rozhodne nájsť liek na otcovu chorľavosť a starobu za každú cenu. Na druhej strane zároveň dospieva od mnohých učiteľov (jeho vlastného otca nevynímajúc) k poznaniu, že správny vládca musí dbať nielen na blaho svojho rodu, ale aj celej krajiny s jej obyvateľmi. Jeho finálna cesta za nájdením pomoci pre jeho otca sa tak stáva aj cestou vlastného sebapoznania, konfrontácie s národom elfov a v neposlednom rade aj cestou objavenia pravej lásky ako i vlastných, skrytých schopností, ktorými by skutočný a spravodlivý vládca mal disponovať... .

Najväčším informačným zdrojom o tomto výsostne nezávislom filme je jeho oficiálna stránke www.ancanar.com. Okrem vyššie uvedenej synopsie tam máte možnosť nájsť aj viaceré ďalšie informácie o pozadí natáčania. Pre záujemcov o hlbšie ponorenie do príbehu samotného je tu možnosť naštudovať obidve vyššie spomínané knihy (The Book of Rammoth a The Book of Anglanar). V sekcii "Cast and Crew" sú uvedené základné údaje o predstaviteľoch hlavných úloh ako aj o tvorcoch. Veľmi zaujímavým poznaním je skutočnosť, že pre väčšinu hercov a členov štábu išlo vôbec o jeden z prvých filmových projektov, ktorého sa zúčastnili. Výnimkou nie je ani samotné režisérske duo, pre ktorých je Ancanar ich autorským debutom. Sam R. Balcomb si navyše okrem réžie zobral na starosť aj scenár a strih. Jeho brat Stuart Balcomb zase zložil hudbu k filmu (pred Ancanarom zložil "iba" hudbu k niektorým častiam animovanej série o Batmanovi).

Druhým režisérom, resp. režisérkou je Raiya Corsiglia, ktorá tiež okrem tejto funkcie stihla ešte viaceré ďalšie. Je nielen producentkou, ale navyše hrá aj hlavnú ženskú rolu Ancanarovej lásky Laliel a rovnako ako Sam, sa podieľala aj na strihu. Pre kameramana Toma Ruenatreho Ancanar tiež predstavuje jeho premiéru na poli hraného filmu. Jedinými skúsenejšími "profíkmi" sa tak v štábe stali dvaja ľudia. Je ním tretí strihač Howard Heard, ktorý v minulosti pracoval hlavne ako asistent strihu (napr. pri Leoneho majstrovskom diele Vtedy v Amerike). Tým druhým je koordinátor bojových scén a komparzu Lou Simon (napr. SWAT, Impostor). Tento takmer "rodinný" spôsob natáčania mi z hľadiska náročnosti ako aj dĺžky post-produkčných prác, veľmi pripomína minuloročný, rovnako nezávislý, austrálsky projekt bratov Spierigovcov, ktorí doslova "doma v garáži a na kolene" s partiou kámošov, natočili jeden z najlepších zombie filmov poslednej doby - horor s prvkami komédie s názvom Undead (rozpočet projektu bol cca 1 mil. austrálskych dolárov, ale výsledný film smelo znesie v akomkoľvek smere porovnanie s hollywoodskymi filmami, ktorých rozpočet sa pohybuje v desaťnásobne vyšších úrovniach).

Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme Ancanar - ďalší mýtus Stredozeme

V ďalšej sekcii na domovskej stránke Ancanaru sa dozviete, že celé natáčanie prebiehalo v Kalifornii, konkrétne v jeho samotnom srdci - Los Angeles, v národnom lesoparku, v Orange County a v Skyline Parku. Užitočným zdrojom informácii je tradičná sekcia "Q & A" (otázky a odpovede), kde sa napríklad dočítate, že hoci plánovaná dĺžka filmu by nemala presiahnuť stopáž cca 90 min. (na fantasy projekt podľa mňa v celku striedma stopáž), už teraz si tvorcovia vedia predstaviť, že Ancanar môže byť súčasťou širšie koncipovaného príbehu. Režisér ďalej upozorňuje, že ak diváci budú od filmu čakať epické dobrodružstvo v štýle Lawrenca z Arábie alebo nebodaj dokonca Jakcsonovej prsteňovej trilógie, budú pravdepodobne veľmi sklamaní. Vysvetľuje, že hoci aj v ich príbehu nebude núdza o šermiarske súboje, ich zámerom bolo od začiatku, samozrejme aj s ohľadom na finančné zázemie, natočiť film, ktorého najväčšia sila bude sústredená v príbehu a v hodnovernom rozkreslení postáv zo snahou zachovať až tolkienovsku posadnutosť pre detaily.

A nakoniec to najlepšie. V sekcii "media" si môžete okrem tradičných fotografií a wallpaperov stiahnuť aj krátke videá o tvorbe trikových záberov a korekčných vizuálnych úpravách s použitím rôznych optických filtrov. Tieto ukážky vás presvedčia, že aj s nízkym rozpočtom sa dajú robiť veľké veci. Podobne ako v Pánovi Prsteňov, aj Ancanar bude obsahovať širšiu paletu trikov - od jednoduchých digitálnych efektov (napr. padajúce snehové vločky, prelietavajúce vtáčiky na oblohe, dokresľovanie tieňov, pozadí, atď.) cez rôzne bleechingové metódy farebnej korekcie a ostrosti obrazu, až po kompozične zložitejšie zábery, kombinujúce miniatúry s počítačovými trikmi (napr. prelety nad majestátnymi horskými masívmi). Najväčšou lahôdkou je ale už vyše rok starý, cca 1 min. internetový teaser, ktorý bol prvý krát odprezentovaný na Ringcone v roku 2002. Táto ukážka, naplnená nielen obrazmi s nádhernými scenériami, ale podávajúca aj stručný náčrt deja vás presvedčí, že tie vyše tri roky trvajúce postprodukčné práce stáli za to čakanie i námahu a že je oprávnený dôvod tešiť sa na premiéru, ktorá sa uskutoční v USA v máji tohto roku. Nám ostáva iba veriť, že v prípade, ak sa film k nám nedostane do kín, budeme si ho môcť užiť aspoň na DVD alebo VHS.

Ancanar, aj napriek vyššie spomenutému, je ešte aj teraz pár mesiacov pred premiérou veľkou neznámou. Stane sa ďalším, kvalitne odvedeným fantasy filmom, alebo upadne do zabudnutia? Očakávania ľudí, ktorí vznik tohto projektu sledujú od začiatku, sú veľké. Celkovú situáciu bude asi najlepšie charakterizovať známa Galadrielina veta, ktorú povedala Frodovi: "Aj ten najmenší tvor môže zmeniť osud a budúcnosť celého sveta". S ohľadom na Ancanar by sme mohli jej slová mierne parafrázovať do nasledujúcej podoby: "Aj nezávislý film sa môže výsledným spracovaním vyrovnať svojím veľkorozpočtovým bratom...". Za seba pevne verím, že sa tomu tak stane.

Text bude publikovaný v časopise Fantázia.


autor Adrián Žiška 10.2.2004
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.