PREVIEW: ROCKY BALBOA

PREVIEW: ROCKY BALBOA

článok



Je späť! Starý a zoslabnutý, no pevne odhodlaný všetkým dokázať, že na to má aj v päťdesiatke. Sylvester Stallone je opäť v kurze, čo pre fanúšikov nekompromisného boxera značí signál, aby zbystrili svoju pozornosť, pretože „Sly“ chystá zrejme svoj posledný veľký comeback do kinosál (spoločne so štvrtým Rambom).

Až ťažko uveriť tomu, že od prvého kasového úspechu Rockyho uplynulo neuveriteľných tridsať rokov. Pole pôsobnosti nezlomného boxera sa odvtedy rozrástlo o ďalšie štyri pokračovania, a len ten najväčší optimista dúfal a veril v realizáciu ďalšieho projektu. Keď sa už séria zdala definitívne pochovaná vyplávala na povrch šokujúca správa z úst samotného Stalloneho o tom, že filmový Rocky ešte nepovedal posledné slovo. Reakcia na toto odvážne tvrdenie zniesla vlnu kritiky a čakanie sa nieslo v odlišných protipóloch. Zatracovanie a skepsa na jednej strane a odvážne ohlasy v pozitívnom duchu na strane druhej. Nech už patríte do akejkoľvek skupiny, vedzte, že sen (pre niekoho nočná mora) sa stal skutočnosťou. A ako hovorí sám Stallone: „Myslím si, že ľudia, ktorí nám boli po celý čas oporou a zostali sérii verní, budú so záverečnou kapitolou Rockyho životného príbehu spokojní. Myslím si, že sme príbeh uzavreli dôstojným spôsobom.“

Preview: Rocky Balboa Preview: Rocky Balboa

Niekdajší potencionálny adept na Oscara za scenár a hlavnú mužskú úlohu s prvým Rockym (1977) sa podľa slov producenta Williama Chartoffa nikdy nezmieril s ukončením úspešnej série a dodáva: „Rocky nikdy neprestal Sylvesterovi kolovať v žilách. Bola to pre neho rozrobená vec, rovnako tak, ako pre zástupy fanúšikov po celom svete.“ Vďaka vyburcovanému entuziazmu zo strany scenáristu, režiséra a predstaviteľa hlavnej úlohy v jednej osobe, nostalgické zavŕšenie celej série uzrelo svetlo sveta.

Keď sme sa pred šestnástimi rokmi lúčili s chátrajúcim „Rockom“ dej postúpil do fázy zmierlivému odchodu do dôchodku. Na tejto synopse stavia aj úvod šiesteho príbehu. Je v ňom však jedna zásadná zmena týkajúca sa Rockyho osoby. Nielenže od triumfálneho víťazstva nad Apollom Creedom ubehlo dlhých tridsať rokov, hlavný hrdina prišiel kvôli zákernej rakovine aj o milovanú manželku Adrian (Talia Shire). Túto skutočnosť vysvetľuje Stallone po svojom: „Rocky je späť, sám na začiatku, akurát, že už nie je taký naivný.“ a k tragickej strate svojej manželky trpko dodáva: „Keď vám život zoberie to, čo vám bolo najdrahšie, vaše najlepšie roky sú pravdepodobne za vami.“ Prvá polhodinka je preto priam posiata nostalgickými náznakmi a spomienkami. Charizmatický talian Rocky svoj čas po väčšine trávi na cintoríne, sám so svojou bolesťou. Čo teraz budem robiť? Pýta sa Stallone svojej postavy. Ako každý rok, aj na toto výročie smrti si so svojim oddaným švagrom Pauliem (Burt Young) odkrúti spomienkovú jazdu za miestami, ktoré sú mu tak dôverne známe.

Preview: Rocky Balboa Preview: Rocky Balboa

„Rocky cíti hroznú bolesť a zlosť, a nevie ako sa jej zbaviť“ pripomína „Rockov“ najlepší filmový kamarát Burt Young. Na pokoji mu nepridáva ani vzťah so svojim dospelým synom Robertom (Milo Ventimiglia) s ktorým sú si nadobro odsúdení. Stallone problematiku otca so synom vidí ako problém: „Ktorý majú aj ostatné deti, ktoré žijú v tieni svojho otca. Nemôže so svojim otcom súperiť, ale to by ani nemal. Rozhodol sa žiť, obliekať, chovať a robiť všetko opačne, ako jeho otec.“ Je však najvyšší čas postaviť sa krutej realite tvárou v tvár. Poviete si, na čo oprášiť potrhané rukavice, keď vaše telo vykazuje absolútnu nespoľahlivosť. Nekonečné opakovanie ošúchaných historiek vo svojej komornej reštaurácii síce ľudí baví počúvať, no Rocky cíti, že pre dobro na duši musí skúsiť nemožné – ešte naposledy vstúpiť do ringu. Philadelphia je hore nohami, Rocky Balboa vstal z mŕtvych a bude bojovať. Bojovať proti doteraz nezdolanému šampiónovi Masonovi „The Line“ Dixonovi (Antonio Tarver).

Film operoval s pomerne nízkym rozpočtom, odpovedajúcim sume 24 miliónov dolárov, čo sa však tvorcom vrátilo už počas prvého týždňa premietania v USA. Realite vysoko napomáhala skutočnosť, že Rocky Balboa sa kompletne nakrúcal priamo v uliciach Philadelphie, a to bez jedinej štúdiovej scénky. Vďaka tomu sa budeme opäť raz môcť pozrieť na skutočné miesta z jednotky. Nebude chýbať klzisko, obchod so zvieratami (kde sa Rocky stretol s Adrian), kostol či kultové schody miestneho múzea. Dôraz na reálne zobrazenie sa podľa ohlasov zo všetkých strán vyplatil.

Predstaviteľ Rockyho vzbudzoval obavy kvôli vysokému veku, no zainteresovaných presvedčil, že ešte nepatrí do starého železa a dostal sa do potrebnej formy. Aby sa však predišlo komplikáciám, záverečná sekvencia boxerského súboja prišla na rad ako prvá, štáb si to odôvodnil tým, že Stallone bol na začiatku nakrúcania vo vrcholnej forme a bola by chyba nevyužiť to. Športová hala s ringom a hlasivkami 14-tich tisícov priaznivcov v ktorej sa konal posledný zápas Rockyho kariéry je skutočná, nejde o žiadny trik. Medzi divákmi sa mihne aj známa boxerská ikona – Mike Tyson a skutoční sú dokonca aj komentátori zápasu a uvádzač. A nezabúdajme tiež, že skvelým ťahom bolo angažovanie prestarnutého Burta Younga, ktorý k sérii neodmysliteľne patrí a spoločne so Stallonom tvorí nerozlučnú filmovú dvojku. 

Preview: Rocky Balboa Preview: Rocky Balboa

Je vidieť, že Sylvester Stallone si dal na staré kolená ohromne záležať a každučičký detail svojej maximálne osobnej látky dotiahol do úspešného konca. Podaril sa mu tiež zrealizovať celoživotný sen, vďaka ktorému nadobro uzavrel tridsaťročnú púť svojho boxerského hrdinu. Púť, ktorá písala dejiny každého z nás. Staršia, stredná, ale z časti aj mladá generácia je odchovaná práve jeho hrdinom. Pre tých, ktorých sa séria priamo dotýka a sú s ňou spätí je film povinnou jazdou a budú zrejme aj spokojní, no ostatným môže konečné zavŕšenie smrdieť lacným priemerom. Do akej skupiny sa zaraďujete, rozhodnite už vy sami. Ja som bol spokojný viac, ako som čakal a dúfal.

„Bola to taká tridsaťročná životná etapa – všetko čo som v živote mal, všetko čo som dokázal a za niečo stálo, je hotovo. Hľadel som na mesto, slnko zapadalo a ja som si hovoril: Ale aspoň si to dokázal. Dostal si sa až sem. Teraz to skončí, v strede snehovej výchrice, na schodoch vo Philadelphii. Perfektné. Díky Bože. A potom bolo po všetkom. /Sylvester Stallone/       


autor Pavol Tomčík 14.2.2007
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.