Po 2. svetovej vojne sa švédski odborníci na dom a domácnosť zhodli na tom, že zavedením výroby viacúčelových kuchynských liniek by sa v domácnosti podstatne ušetrila robota, čas i peniaze. A hlavne by sa výrazne skrátila trasa, ktorú gazdinky každoročne v kuchyni absolvujú.Keď dôkladne zmapovali kuchyne a gazdinky v domácnosti, vedci Švédskeho inštitútu pre výskum domova sa rozhodli prekročiť nielen geografické, ale i rodové hranice. Na začiatku 50. rokov sa tak vydalo 18 pozorovateľov do malej nórskej dedinky Landstad, ktorá sa pýšila netradične vysokou koncentráciou starých mládencov. Cez deň pozorovatelia zo špeciálne upravenej vysokej stoličky umiestnenej na starostlivo vybranom mieste sledujú a dokumentujú pohyb mužov v kuchyni. K večeru sa utiahnú do malých karavanov, zaparkovaných pred domom pozorovaného objektu. Za žiadnych okolností sa nesmú s „objektom“ púšťať do rozhovoru, ani mu v kuchyni nejako pomáhať.Takto sa, plný odhodlania pozorovať, pustil do výskumu aj Folke Nilsson. Výskum sa však nevyvíjal práve podľa plánu...