Netflix, HBO novinky - One Piece, Spre nord, Aftersun, La Terre intérieure ...

Seriálová adaptácia jedného z najpopulárnejších manga komiksov všetkých čias. Hlavným hrdinom príbehov je chlapec ...

pridal Lukáš Šútor 3.9.2023 o 21:56
Netflix, HBO novinky - One Piece, Spre nord, Aftersun, La Terre intérieure ...


Aftersun – pondelok, 28. august, HBO Max

Veľká Británia, USA,2022, Charlotte Wells 

Aftersun, celovečerný debut talentovanej škótskej autorky Charlotte Wells, sprevádza výborná povesť. Dôkazom je výpočet prestížnych súťaží a podujatí, na ktorých Wellsovej snímka bodovala rôznymi spôsobmi: BAFTA, BIFA, festivaly Cannes, Toronto, Karlove Vary atď... Aftersun je príbehom mladého otca Caluma (Paul Mescal) a jeho násťročnej dcéry Sophie (Frankie Corio). Sympatická dvojica dovolenkuje v tureckom prímorskom rezorte. Calum je veľký pohoďák a Sophie si s ním užíva veľa zábavy. Wellsovej citlivé rozprávanie je však popretkávané jemnými prvkami smútku, ktoré presvitajú  z vnútorného sveta postáv. 27-ročný írsky herec Paul Mescal je vychádzajúcou hereckou superhviezdou. Rola Columa mu vyniesla nomináciu na Oscara a Ridley Scott si ho po nej vybral ako ústredného herca do svojho pripravovaného veľkofilmu Gladiator 2.

Obzor (Spre nord) – pondelok, 28. august, HBO Max

Rumunsko, Francúzsko, Grécko, Česko, Bulharsko, 2022, Mihai Mincan

Veľmi presvedčivý celovečerný debut rumunského autorského režiséra Mihaia Mincana, ktorý vzbudil pozornosť pri svojom debute na festivale v Cannes. Film vznikol podľa skutočných udalostí z 90. rokov. Spolu s postavami sa ocitáme sa na palube transatlantického parníka, neopúšťame ho, postupne nás pohlcuje jeho klaustrofobická atmosféra, napätie hustne, naše subjektívne vnímanie času sa spomaľuje. Filipínec Joel pri prehliadke lode narazí na nelegálneho pasažiera z Rumunska Dumitrua a rozhodne sa mu pomôcť. Situácia sa čoskoro vymkne z rúk. Pre Joela i Dumitrua.

Zem v mojom vnútri (La Terre intérieure) – pondelok, 28. august, HBO Max

Kosovo, Švajčiarsko, 2022, Fisnik Maxhuni

31-ročný kosovsko-švajčiarsky režisér Fisnik Maxville sa venuje najmä dokumentárnej tvorbe,  tematicky sa zblížil s problematikami migrácie či kolonializmu. Zem v mojom vnútri, Maxhuniho debut na poli hraných filmov, tematicky zapadá do Maxhuniho okruhu tém. Hlavným hrdinom pochmúrneho príbehu je kosovský imigrant Remo, ktorý v 90. rokoch unikol pred vojnou do Švajčiarska. Teraz sa  však vracia do svojej dediny, aby pomohol s exhumáciou masového hrobu, v ktorom je pochovaná väčšina členov Removej rodiny. Hlavnú postavu čaká v domovskej krajine množstvo prekvapení; prevažne nepríjemných, traumatizujúcich.

Ako sa dožiť stovky (Live to 100: Secrets of the Blue Zones) – streda, 30. august, Netflix

USA, 2023, Clay Jeter

Dan Buettner je jeden z popredných expertov na skúmanie predpokladov, ktoré umožňujú ľuďom prežiť zdravé a dlhé životy. V tíme National Geographic strávil Buettner približne 20 rokov. Spolu preskúmali množstvo svetových populácií s vysokou koncentráciou ľudí, ktorí sa dožili 100 rokov. „Modré zóny“; takto Buettner označuje oblasti s najsilnejším potenciálom pre zdravý a dlhý život. V čom spočíva tajomstvo ich potenciálu? Čo robia obyvatelia „modrých zón“ inak, ako inde? ?  Čo tvorí prostredie „modrých zón“? Dan Buettner navštevuje tieto oblasti, skúma ich charakteristiky. Komunikuje pritom často priamo s miestnymi dlhovekými obyvateľmi.

Ako zaháčkovať doktora (La gran seducción) – streda, 30. august, Netflix

Mexiko, 2023, Celso R. García

Mexická komédia, tzv. „oddychového razenia“, ktorá sa však odvíja od zaujímavého sociálneho kontextu. Sledujeme príbeh obyvateľov ostrova Santa María del Mar. Postupná industrializácia spoločnosti poznačila život ostrovanov negatívnym spôsobom. Obyvatelia, po generácie navyknutí na poľnohospodársku obživu, prišli o prácu. Ostrov zaplavila vlna nezamestnanosti. Nádej prichádza až po tom, čo sa v meste usadí spoločnosť na balenie rýb. Stále je tu však jeden problém. Zásadný problém. Ostrovania nutne potrebujú doktora...

One Piece – štvrtok, 31. august, Netflix

USA, 2023, Steven Maeda, Matt Owens

Seriálová adaptácia jedného z najpopulárnejších manga komiksov všetkých čias. Hlavným hrdinom príbehov je chlapec Monkey D. Luffy, ktorý zažíva legendárne dobrodružstvá. Luffy si nachádza loď i posádku, stáva sa kráľom pirátov a pátra po pokladoch. Čelí rôznym nebezpečenstvám, ktoré prináša život na otvorenom mori. Aj keď je pravda, že Luffy nie je veľký chytrák, medzi pirátmi je neporaziteľný. Prvá séria One Piece má 10 epizód. Režíruje ich Marc Jobst, skúsený režisér epizód zo špičkových televíznych seriálov (Jupiter´s Legacy, Zaklínač, Daredevil). Showrunnermi sú Steven Maeda (scenárista Aktov X , CSI: Kriminálky Miami či Dňa zlomu) a Matt Owens (scenárista Agentov S.H.I.E.L.D.).  19-ročný Mexičan Iňaki Godoy (Nedokonalí) stvárňuje hlavnú postavu.

Čas na dobrodružstvo: Fionna & Cake  (Adventure Time: Fionna & Cake) – štvrtok, 31. august, HBO Max

USA, 2023, Adam Muto

Animovaný seriál, ktorý priamo nadväzuje na krásne audiovizuálne psychedelické šialenstvo s názvom Čas na dobrodružstvo  (2010 – 2018). Celkovo vzniklo 10 sérií; tvoria ich zhruba 10-minútové epizódy plné výjavov, pri tvorbe ktorých sa fantázii medze rozhodne nekládli.  Fantasmagorickým fikčným svetom nás sprevádzal chlapec Finn a jeho kúzelný pes Jake. Nové dobrodružstvá, ktoré odštartujú už tento štvrtok na HBO Max, neprinášajú zásadnú zmenu konceptu. Akurát, že Fionna je dievčenskou verziou Jakea, Cake je zas mačacou verziou psíka Jakea. Fionna a Cake sa v pôvodnom seriáli objavili prvýkrát v tretej sérii a diváci si ich rýchlo obľúbili. Teraz dostávajú samostatný priestor.

Rozčarovanie (Disenchantment) – piatok, 1. september, Netflix

USA, Matt Groening, Josh Weinstein, 2023

Piata séria animovaného satirického seriálu od tvorcovského dua, z ktorého je minimálne jeden legendou žánru: Matt Groening (Simpsonovci, Futurama). Jeho a Weinsteinovo Rozčarovanie debutovalo na Netflixe v roku 2018 a dosiaľ vyšli 4 série a 40 epizód. Tešia sa dobrým recenziám, pravda, pri Groeningovej tvorbe to nemôže byť inak. Príbeh seriálu sa odohráva vo fiktívnom stredovekom kráľovstve Dreamland, hlavnou postavou je princezná Bean. Je to atypická princezná. Charakterizuje ju neuhasiteľná túžba po dobrodružstvách, rebelská, divoká povaha a vášeň pre chľast. Alkoholická princezná cestuje po jednotlivých oblastiach svojho kráľovstva a necestuje sama; sprevádza ju osobný démon Lucy a elfský spoločník.  Spoločne odhaľujú jedno temné sprisahanie...

Deň a pol (A Day and a Half) – piatok, 1. september, Netflix

Švédsko, 2023, Fares Fares

Režisérom tohto akčného trileru je európskemu divákovi dobrý známy Fares Fares, predstaviteľ Assada z Oddelenia Q (Žena v klietke, Zabijaci, Odkaz vo fľaši, Zložka 64). Pre Faresa je Deň a pol režijným a scenáristickým debutom, okrem toho si zahral jednu z hlavných postáv. Keď človeka zaženú do kúta, je schopný extrémnych činov. Určite to platí pre Artana, muža, ktorý vtrhne s pištoľou do zdravotníckeho strediska a unesie svoju manželku len preto, aby sa mohol stretnúť so svojou dcérou. Jedným z policajtov, ktorý stopujú Artana na divokej ceste skrz švédsky vidiek, je aj Lukas. Ten spolu s únoscom a jeho obeťou prežíva šialený emocionálny kolotoč. Práve Lukasa hrá Fares, Artana hrá Alexej Manvelov (Jack Ryan, Nájomný žoldnier, Nepredstaviteľné) a jeho manželku hrá Alma Pöysti (Kaurismäkiho Karaoke Blues).





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.