PREMIÉRY 16.10. 2003

PREMIÉRY 16.10. 2003

článok



Distributéri sa asi museli zblázniť. Tento štvrtok nasadili do kín naraz hneď šesť nových filmov. Uf, aspoň bude čo recenzovať :).

Premiéry 16.10. 2003 Premiéry 16.10. 2003 Premiéry 16.10. 2003

SEABISCUIT - Dupot koní

V zime 1937 prežívali Spojené štáty už siedmy rok najkatastrofálnejšie desaťročie vo svojich dejinách. Hospodárstvo upadalo a milióny stratili prácu, úspory i domovy. Národ, ktorý staval svoje povedomie na povere, že úspech je otvorený pre každého, kto na ňom dostatočne tvrdo pracuje, sa prepadol do dezilúzie, depresie a biedy. Davy hľadali možnosť úniku z každodennej mizérie. 85 miliónov ľudí sa každý týždeň uchyľovalo do lacných divadiel a kín. Jednou z mála možností, ako prísť k peniazom, ako sa z nikoho stať niekým, boli stávky. Obrovský boom zaznamenali divácke športy ako bejzbal, americký futbal, box. A žiadny šport nebol masami tak sledovaný ako dostihy. Samozrejme, všetky tie milióny Američanov, ktorý s vášnivým záujmom sledovali úspechy a neúspechy svojich favoritov, by sa nevmestili na tie štadióny. Bolo tu však rádio, ktorého rozšírenie a technický rozvoj umožnilo, aby sa futbalový štadión, boxerský ring i dostihový ovál ocitol v každej, aj tej najchudobnejšej domácnosti. Vznikol úplne nový prístup a vzťah k športu.

V tom čase sa na dostihových dráhach objavil vzpurný outsider, malý kôň so zvláštnym krokom menom Seabiscuit. Koňa, pôvodne určeného na utratenie, priviedli traja muži. Stroskotaný džokej Red Pollard, zlomený milionár Charles Howard a svojrázny starý kovboj Tom Smith. S tvrdohlavým a nepôvabným žrebcom vyzvali najslávnejšieho koňa tých čias. Ich súboj sledovala celá krajina. Tak sa zrodila legenda o malom koňovi s čudným krokom a čudným menom. Seabiscuit...

Seabiscuit (USA, 2003, 141 min.)
Réžia: Gary Ross. Scénar: Gary Ross. Kamera: John Schwartzman. Hudba: Randy Newman. Hrajú: Jeff Bridges, Tobey Maguire, Chris Cooper, Valerie Mahaffey, David Doty, Kingston DuCoeur, David McCullough, Paul Vincent O'Connor, Michael Ensign, James Keane.

Premiéry 16.10. 2003 Premiéry 16.10. 2003 Premiéry 16.10. 2003

HODINY

Adaptácia bestselleru Michaela Cunninghama, ktorý získal Pulitzerovu cenu. Herecký koncert Nicole Kidmanovej, Julianne Mooreovej a Meryl Streepovej.

Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Života a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku.

The Hours (USA, 2002, 114 min.)
Réžia: Stephen Daldry. Scénar: David Hare. Kamera: Seamus McGarvey. Hudba: Philip Glass. Hrajú: Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Stephen Dillane, Miranda Richardson, George Loftus, Charley Ramm, Sophie Wyburd, Michael Culkin, Ed Harris.

Premiéry 16.10. 2003 Premiéry 16.10. 2003 Premiéry 16.10. 2003

PODVODNÍCI

Roy a Frankie sú podvodníci, ktorí už dlhé roky tvoria partnerov pri elegantných zločinoch. Poznajú jeden druhého, akoby boli bratia a majú dohodnuté určité pravidlá hry. Roy je starostlivý a šetrí každú penny. Trpí poruchou akejsi posadnutosti a bez liekov nie je schopný nič robiť. Frankie je naopak dobrodruh, ktorý je večne po niečom hladný. Chce donútiť Roya hrať špinavú hru, čo sa Royovi nepozdáva. V tom sa objavuje Angela - Royova dcéra v teenagerskom veku a rozvráti jeho starostlivo naplánovaný život. A k tomu všetkému sa chce naučiť rodinné remeslo...

Matchstick Men (USA, 2003, 120 min.)
Réžia: Ridley Scott. Scénar: Nicholas Griffin, Ted Griffin. Kamera: John Mathieson. Hudba: Hans Zimmer. Hrajú: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce Altman, Bruce McGill, Jenny O'Hara, Steve Eastin.


ŽIVOT DAVIDA GALEA

Davida Galea, muža pevných morálnych zásad a kultivovaného profesora filozofie, študenti veľmi obdivujú. Profesor Gale sa zapojil do hnutia, ktoré sleduje všetky aspekty a dopady súdnych rozhodnutí, v ktorých padne trest smrti. Je zásadným kritikom „absolútneho trestu." Podivnou zhodou okolností je tento výnimočný človek sám odsúdený za znásilnenie a vraždu a v cele smrti čaká na popravu...

Tri dni pred termínom popravy sa profesor odhodlá poskytnúť exkluzívny rozhovor ambicióznej reportérke Bitsey Blomovej a zverejniť svoj príbeh. Súboj s časom a honba za pravdou sa môžu začať. Z Bitsey a jej asistenta sa stávajú skutoční detektívi, ktorí nakoniec odhalia celú záhadu okolo profesora Galea...
Slávny režisér Alan Parker (Evita) natočil s dvojnásobným držiteľom Oscara Kevinom Spaceym (Americká krása) strhujúci kultivovaný thriller, ktorý napne nervy divákov až do poslednej chvíle.

The Life of David Gale (USA/V. Británia/SRN, 2002, 125 min.)
Réžia: Alan Parker. Scénar: Charles Randolph. Kamera: Michael Seresin. Hudba: Alex Parker, Jake Parker. Hrajú: Kate Winslet, Cleo King, Constance Jones, Kevin Spacey, Laura Linney, Lee Ritchey, Gabriel Mann, Matt Craven.


BLÁZNIVÁ ŠKÔLKA
 
Charlie a Phil sa natoľko venujú práci v reklamnej agentúre, že na svoje deti nemajú ani chvíľu času. Všetko sa to zmení, keď ich vyhodia z práce. Už si nemôžu dovoliť exkluzívnu škôlku, ktorú vedie slečna Harridanová a tak po čase dostanú nápad: keď sa dokážu postarať o svoje vlastné deti, možno by ich zvládli i viac. Založia si vlastnú škôlku. Čím viac sa im darí, tým väčšmi je ohrozená dominantná pozícia Gwyneth Harridanovej. Rozhodujúci boj sa začína...

Daddy Day Care (USA, 2003, 92 min.)
Réžia: Steve Carr. Scénar: Geoff Rodkey. Kamera: Steven B. Poster. Hudba: David Newman. Hrajú: Eddie Murphy, Jeff Garlin, Steve Zahn, Regina King, Anjelica Huston.


S MILENKOU MOJEJ MATKY

Dej medzinárodne úspešnej čiernej komédie, ktorá je režijným filmovým debutom uznávaného islandského divadelného režiséra a filmového herca Baltasara Kormákura, sa odohráva v priam vidiecky pokojnej štvrti Reykjavíku, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť "typicky" islandskej depresívnej atmosféry rozprávania, obohatenej prvkami mrazivého čierneho humoru. Tragikomickým hrdinom filmu je dvadsaťosemročný Hlynur, povaľač, ktorému sociálna podpora bohato stačí na to, aby sa cez týždeň potĺkal a cez víkend si s kamarátmi užíval v rockovom klube v centre. Pohodlný život inteligentného, ale lenivého mladíka, ktorý netúži viazať sa, však končí v okamihu, keď si jeho rozvedená matka pozve na Vianoce svoju učiteľku z krúžku flamenca, Španielku Lolu - a šokovaný Hlynur zistí, že cudzinka je matkinou milenkou... Lola, ktorá poprehadzuje tradičné sexuálne úlohy, sa stáva hýbateľom pochybne pokojného života hrdinov. Zmeniť sa musí i Hlynur, ktorý vyrastal bez otca, vzdal sa mužskej úlohy a dlho odmietal prijať zodpovednosť dospelého človeka. Režisér však sympatizuje skôr so sebavedomými a samostatnými ženami než slabošskými mužmi. Napriek vypätej dramatickosti daných situácií (incest, drogy...) i cynickému komentáru hrdinu, sprevádzajúcemu rozprávanie, sám autor sa s prirodzenou ľahkosťou vzdáva jednoznačných odsúdení.

101 Reykjavík (Island/Dánsko/Francúzsko/Nórsko, 2000, 89 min.)
Réžia: Baltasar Kormákur. Scénar: Baltasar Kormákur. Kamera: Peter Steuger. Hudba: Damon Albarn, Einar Örn Benediktsson. Hrajú: Hilmir Snaer Gudnason, Victoria Abril, Hanna Maria Karlsdóttir, Baltasar Kormákur, Ólafur Darri Ólafsson.





autor Peter Konečný 16.10.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.