PREMIÉRY 29.9. 2005

PREMIÉRY 29.9. 2005

článok



Zaujímavý filmový týždeň. Do kín prichádzajú dva dokumentárne filmy, jedna komédia, krimi-dráma a nechýba ani snaha o horor. Ako to však celé dopadlo sa dozviete z našich recenzii. 

Premiéry 29.9. 2005 Premiéry 29.9. 2005 Premiéry 29.9. 2005

AKO ULOVIŤ DRUŽIČKU

V tejto výstrednej komédii sa vám Owen Wilson a Vince Vaughn predstavia ako rozvodoví právnici a nerozluční priatelia, ktorí sa ešte nestretli so svatbou, na ktorú by sa im nepodarilo votrieť. Riadiac sa tajnými pravidlami "marenia svadieb" sa im každý týždeň podarí nájsť záludný spôsob, ako sa dostať nielen na svadbu, ale aj do srdca niektorej z družičiek. No keď si na mušku vezmú spoločenskú udalosť roka, jeden z nich sa zamiluje do Claire (Rachel McAdams), zasnúbenej dcéry vplyvného, ale excentrického politika (Christopher Walken). Rozhodne sa kvôli nej dokonca porušiť pravidlá... Udalosti vyvrcholia počas divokého víkendu na zámku Clairiných rodičov, kde sa neohrození "mariči svadieb" dostanú do situácie, ktorá im úplne prerastie cez hlavu.

Wedding Crashers (USA, 2005, 119 min.)
Réžia: David Dobkin. Scenár: Steve Faber, Bob Fisher. Kamera: Julio Macat. Hudba: Rolfe Kent. Hrajú: Owen Wilson, Vince Vaughn, Christopher Walken, Rachel McAdams, Isla Fisher, Jane Seymour, Rebecca De Mornay

Premiéry 29.9. 2005 Premiéry 29.9. 2005 Premiéry 29.9. 2005

ŠTYRIA BRATIA

Štyria bratia sa odohrávajú na predmestí Detroitu, v zložitom prepletenci čiernej a bielej komunity, ktorej členovia sa spolu ešte stále učia žiť. Dvaja čierni a dvaja bieli chlapci dostávali model správneho spolužitia už od plienok vďaka láske svojej adoptívnej matky. V dospelosti sa ich cesty síce rozdelili - traja bratia odišli z mesta a jeden zostal doma a "usadil sa" - ale tragická udalosť ich zase spojila. Stačí byť v nepravý čas na nesprávnom mieste a celý život sa vám zosype ako domček z kariet. Keby mama tých chlapcov nešla raz večer nakupovať, nestala by sa obeťou lúpežného prepadnutia a jej život by neukončil výstrel z pištole. Bobby (Mark Wahlberg), Angel ( Tyrese Gibson) a Jack (Garrett Hedlund) sa preto vrátia do Detroitu, aby spolu so štvrtým bratom Jeremiahom (André Benjamin) svoju adoptívnu matku pochovali. Pri tej príležitosti sa začnú nenápadne zaujímať o to, či išlo skutočne o náhodnú streľbu v supermarkete, ako tvrdí polícia, alebo či matkina smrť nesúvisí s nie úplne čistými podnikateľskými praktikami. Keď zistia, že policajná verzia má príliš veľa medzier, začnú po vrahovi pátrať na vlastnú päsť a ospalé predmestie tým premenia v peklo.

Four Brothers (USA, 2005, 108 min.)
Réžia: John Singleton. Scenár: David Elliot, Paul Lovett. Kamera: Peter Menzies Jr. Hudba: David Arnold. Hrajú: Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, André Benjamin, Garrett Hedlund, Terrence Howard, Josh Charles, Sofía Vergara, Fionnula Flanagan, Chiwetel Ejiofor

Premiéry 29.9. 2005 Premiéry 29.9. 2005 Premiéry 29.9. 2005

TEMNÁ VODA

Nie je nič hroznejšie ako zistenie, že váš domov, vaša rodina, susedia, dokonca i múry a strop, ktoré vás obklopujú, sú proti vám. Presne ten pocit má Dahlia Williams vo filme nakrútenom podľa námetu autora hororovej klasiky Kruh. Dahlia začína nový život so svojou päťročnou dcérou Ceci v byte v chátrajúcom dome na okraji New Yorku. Akoby však nestačili právne spory s manželom a jej psychické problémy, čoskoro zisťuje, že jej byt, ktorý mal byť ich útočiskom, žije svojim vlastným životom. Navyše z prázdneho bytu nad nimi sa ozývajú tajomné zvuky a presakuje z neho zlovestne tmavá voda. Dahlia začína mať podozrenie, že to ešte nie je všetko. Kto alebo Čo sa s ňou zahráva? Môže veriť svojim vlastným zmyslom a dokáže odlíšiť realitu od fantázie?

Dark Water (USA, 2005, 105 min.)
Réžia: Walter Salles. Scenár: Rafael Yglesias. Kamera: Affonso Beato. Hudba: Angelo Badalamenti. Hrajú: Jennifer Connelly, John C. Reilly, Tim Roth, Dougray Scott, Pete Postlethwaite, Camryn Manheim, Ariel Gade, Perla Haney-Jardine


PRÍBEH MODREJ PLANÉTY

Film Genesis nám rozpráva príbeh života našej planéty a pokúša sa zodpovedať tú najzákladnejšiu otázku : ako vnikol, ako sa vyvíja, čo je jeho zmysel. Rozprávačom je "múdry starý muž" ktorý sedí v jaskyni pri ohni a veľmi jednoduchým a pútavým spôsobom vysvetľuje, ako vznikla Zem, ako vznikol život, ako sa jednoduché formy života postupne menili na všetko to, čo je okolo nás. Nádherné obrazy, úžasná hudba, dramatické a niekedy vtipné situácie zo života zvierat, tak, ako to už poznáme od tohto režiséra z filmov ako Microcozmos alebo Putovania vtákov - z tým rozdielom, že v tomto filme je "pestrejšie obsadenie" a "silnejšia téma".

Genesis (Francúzsko/Taliansko, 2004, 81 min.)
Réžia: Claude Nuridsany, Marie Pérennou. Scenár: Claude Nuridsany, Marie Pérennou. Kamera: Patrice Aubertel, William Lubtchansky, Claude Nuridsany, Marie Pérennou, Cyril Tricot. Hudba: Bruno Coulais. Komentár číta: Sotigui Kouyaté.


DOGORA

Ak patríte medzi vášnivých čitateľov časopisu National Geografic, alebo ste obdivovateľmi filmu Baraka, určite vás zaujme i Dogora. Dogora nie je ani vymyslený príbeh ani dokument. Je to hudobný, impresionistický a humanistický film. Patrice Leconte jedného dňa objaví úžasnú symfonickú suitu s detským zborom. Zistí, že nikdy predtým v ňom nič nevyvolalo také silné emócie. O nejaký čas odchádza do Kambodže. Nikdy predtým ho žiadna krajina tak neuchvátila, ako práve táto. Z množstva silných zážitkov sa vyvinie veľké dobrodružstvo - prekvapivá a dojemná, bezstarostná i vážna odysea.

Dogora - Ouvrons les yeux (Francúzsko, 2004, 80 min.)
Réžia: Patrice Leconte. Scenár: Patrice Leconte. Kamera: Jean-Marie Dreujou. Hudba: Étienne Perruchon

 


autor Peter Konečný 29.9.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.