TV TIPY 12.10. - 16.10. 2005

TV TIPY 12.10. - 16.10. 2005

VOD recenzia




12.10.
streda

21.00  1492: Dobytie raja  (1492: Conquest of Paradise), GB/USA, 1992 (ČT2)
Dobrodružná dráma Ridleyho Scotta s vraj najlepším soundtrackom, aký bol kedy zložený. Cesta Kolumbusa za objavením nového sveta bola tŕnistá. Napriek tomu sa mu podarí presvedčiť cirkev a 3 augusta 1492 podniká cestu, ktorá navždy zmenila svet.

21.50  Nylonový mesiac  SR, 1965 (Dvojka)
Psychologická dráma podľa predlohy Jaroslavy Blažkovej. Príbeh si všíma život mladých ľudí, ich snahu uniknúť pred vlastnou rozorvanosťou, nespokojnosťou a nervozitou okolitého sveta. Na pozadí rušného života súdobej Bratislavy sa rozvíja milostný príbeh bratislavského architekta Andreja a krásnej Vandy. Andrej, doteraz vo vzťahu k ženám cynický a bezohľadný, sa po prvýkrát skutočne zamiluje.

TV Tipy 12.10. - 16.10. 2005 TV Tipy 12.10. - 16.10. 2005


13.10.
štvrtok

21.40  Nočný hosť  ČR, 1961 (ČT2)
Jedného večera v roku 1961 zastaví pri moteli pri Benešove mercedes nemeckého podnikateľa. Sebavedomý obchodník cestou "zbalil" naivnú študentku a dáva najavo svoju nadradenosť. Netuší, že vedúci hotela prežil koncentračný tábor. Film Otakara Vávru nakrútený podľa hry Ludvíka Aškenazyho.

23.15  O tretej ráno  (3 A.M.), USA, 2000 (Markíza)
Newyorských taxikárov obchádza smrť. Vo svojom voze bol neznámym maniakom zastrelený už jedenásty šofér, tridsaťsedemročný Pakistanec Singh. Napriek tomu i nasledujúcu noc sadnú za volanty  traja šoféri, pracujúci pre firmu Lady Luck. Čierny starnúci Hershey (Danny Glover) je taxikárom už pätnásty rok a nikdy to neoľutoval. Rasha  (Sergej Trifunovič) utiekol do Ameriky pred vojnovými guľkami z Bosny a Hercegoviny. Do žltého vozidla si sadá i Portorikánka Salgado (Michelle Rodriguezová). Na každého z nich bude za pár hodín dýchať smrť. O tretej nad ránom im od základu zmení život...  


14.10.
piatok

21.55  Klamné leto 68  (Varljivo leto 68), Juhoslávia, 1984 (Dvojka)
Počas horúceho leta 1968, na pozadí tragických udalostí v Československu, dospieva v Belehrade gymnazista Petar z chlapca na muža. Petar sa učí na maturitu, pripravuje sa na príjmacie skúšky na vysokú školu, trávi čas so svojim autoritatívnym otcom a rodinou, no najmä pozoruje dievčatá a ženy a podlieha ich šarmu. Naberá prvé ľúbostné i životné skúsenosti. Goran Paskaljevič nakrútil túto jemnú komédiu o dospievaní údajne bez ambícií komentovať politické zmeny v socialistickom bloku a snáď možno práve preto sa mu podarilo vytvoriť sofistikovaný, autentický a občas i humorný obraz života v socializme, vykresliť zbabelosť strednej triedy vyznávajúcej ideológiou šírené hodnoty a prvé ohlasy mladíckej rebélie stavajúcej sa proti týmto hodnotám.

22.15  Smrtonosná zbraň 3 (Lethal Weapon 3), USA, 1992 (Markíza)
Rýchle tempo rozprávania a napätia, predĺžené finále, naháňačky, prestrelky a  explózie. To všetko sú typické znaky pre akčné filmy patriace predovšetkým od 50. rokov k divácky najobľúbenejším žánrom. Medzi špičkové ukážky  patrí i filmová séria Smrtonosná zbraň, vyznačujúca sa okrem gradácie napätia, vrstvenia dramatických zápletiek, prehliadok pyrotechnických kúziel a kaskadérskych výkonov aj humorom. Zdrojom zábavy sú predovšetkým rozdielne povahy a postoje hrdinov, losangeleských policajtov Martina Riggsa (Mel Gibson), výbušného bitkára s dušou romantika, a jeho partnera Rogera Murtaugha (Danny Glover), sporiadaného otca rodiny s jediným prianím - dožiť sa v kľude dôchodku.

23.15  Veľká vlaková lúpež  (The First Great Train Robbery), GB, 1978 (Prima)
Sean Connery plánuje lúpež storočia... Anglicko je zapojené do vojny na Kryme a svojich vojakov vypláca v zlate. Každý mesiac putuje z Londýna vlak s miliónovým nákladom, uloženým v nevykradnuteľných trezoroch. Dobrodruh Pierce však získal duplikáty kľúčov. Lúpež storočia v réžii Michaela Crichtona (Kóma) je tu!

01.10  Dueto pre jedného  (Duet for One), USA/GB, 1986 (JOJ)
Stephanie Andersonová (Julia Andrews) je skvelá koncertná huslistka. Jej svetovú kariéru však začne ohrozovať zradná choroba. Ničivé dôsledky zákernej sklerózy multiplex sa už nedajú utajiť. Jej kariéra sa náhle končí a celý život je v troskách. Situáciu jej navyše komplikuje neverný manžel, hudobný skladateľ David Cornwallis (Alan Bates) a jej protežant a najmilovanejší žiak Constantine Kassanis (Rupert Everett), ktorý chce zanechať klasickú hudbu a plánuje odísť na turné do Ameriky hrať populárnu hudbu. Podľa románovej predlohy Toma Kempinského film nakrútil ruský režisér Andrej Končalovskij (Sibiriáda, Romanca o zamilovaných...) ako svoj tretí anglicky hovorený film po emigrácii do USA.

TV Tipy 12.10. - 16.10. 2005 TV Tipy 12.10. - 16.10. 2005

15.10.
sobota

21.00  Chicago  Kanada/USA/Nemecko, 2002 (Markíza)
Takzvané "Veterné mesto"  prilákalo svojimi neobmedzenými možnosťami i navonok neskazenú Roxie Hartovú (Reneé Zellwegerová). Prostú, obyčajnú ženu, ktorá sníva o spievaní a tancovaní v slávnych kabaretoch a divadlách. Dúfa, že sa jej podarí stať sa podobnou "superstar", akou je známa umelkyňa Velma Kellyová (Catherine Zeta-Jonesová). Je pre to ochotná urobiť čokoľvek. S touto hviezdou sa zhodou okolností zoznámi za veľmi netradičných okolností - obe hrdinky sa ocitnú vo väzení s obvinením z úkladnej vraždy. Prostredníctvom dozorkyne Mortonovej (Queen Latifahová), ktorej nikto nepovie inak ako "mama", sa tam Roxie následne stretne i s právnikom Billym Flynnom (Richard Gere). Je legendárny tým,  že doposiaľ žiadny zo svojich prípadov neprehral... Oscarový muzikál Roba Marshalla.

22.00  Boží zásah  (Yadon ilaheyya), koprodukcia, 2002 (Devojka)
Absurdná tragikomédia reflektuje lásku a život na pozadí izraelsko-palestínskeho konfliktu. V sérii statických výjavov plných čierneho humoru takmer bez slov zobrazuje hnev a nenávisť, ktoré delia obyvateľov okupovaného územia. Drobné susedské zlomyseľnosti prerastajú do otvoreného anonymného a bezdôvodného násilia. V tejto bezútešnej situácii sa dvaja ľudia rozdelení checkpointom ? muž a žena ? snažia žiť v šialenom svete normálny milostný vzťah. Kvôli hranici sa musia stretávať na vyprahnutom pohraničnom parkovisku, kde iba mlčky pozorujú vojakov. Tvárou v tvár politickej realite nedokážu vo svojom vzťahu pokračovať...

23.15  Zachráňte deti  (To Save the Children), USA, 1994 (Jednotka)
Príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti. Šialený muž zajme niekoľko detí, o ktorých je presvedčený, že sú návodom na uskutočnenie jeho pomýleného plánu urobiť tento svet lepším....

23.20  Flákači  (Knockaround Guys), USA, 2001 (Markíza)
Matty Demaret (Barry Pepper) bol už od trinástich rokov súčasťou nebezpečného gangu. Často sprevádzal svojho krutého  strýka Teddyho Deserva (John Malkovich) a či chcel alebo nie, stal sa pravidelným svedkom jeho  krvavých zákrokov. Keď ste v gangu, nemáte žiaden priestor pre chyby alebo pocity. Matty, snažiaci sa žiť podľa predstáv svojho otca, šéfa gangu, to zistí čoskoro. Člen Mattovej  bandy a jeho priateľ z detstva zároveň, je poverený dôležitou úlohou -  letecky prepraviť  veľký obnos peňazí. Marlbles (Seth Green) však celú akciu spacká. Po  pristátí jeho lietadla sa na letisku nečakane objaví šerif  a on spanikári. Batožinu s cennou korisťou  odloží k inej, netušiac, že ju vidí naposledy.

TV Tipy 12.10. - 16.10. 2005 TV Tipy 12.10. - 16.10. 2005

16.10.
nedeľa

20.00  Zlaté úhory  ČR, 1979 (ČT1)
K vrcholom českej televíznej dramatickej tvorby patrí film režiséra Karla Kachyňu - Zlaté úhory. Bol inšpirovaný poviedkami Otu Pavla o malom chlapcovi, ktorý spolu s otcom podlieha čaru rieky Berounky, ale zároveň prežíva krutú vojnovú realitu...

21.55  Temná voda  (The Deep End), USA, 2001 (Jednotka)
Margaret Hallová žije so svokrom a troma deťmi vo veľkom dome v Kalifornii, kým jej manžel chráni krajinu pred teroristami na vojnovej lodi. Ich starší syn Beau je tichý, uzavretý mladík, ktorý sa intenzívne venuje hre na trúbku. Práve cez hudbu sa zoznámi s cynickým homosexuálom Darbym a dostane sa do intenzívneho, rozhádaného mileneckého vzťahu. Pri tajnej návšteve u Hallovcov sa Darby s Beauom poháda a po následnom zápase nešťastnou náhodou zomrie (bez toho, že by o tom Beau vedel). Beauova matka ráno nájde jeho telo, domyslí si súvislosti a telo odprace. Darbyho mŕtvola sa však onedlho nájde a navyše sa u Hallovcov zjaví vydierač s kompromitujúcou videonahrávkou Darbyho a Beaua v posteli...

21.00  Krajina strelcov  (Open Range), USA, 2003 (JOJ)
Kovboji Boss (Duvall), Charlie (Costner), Mose (Benrubi) a Button (Luna) ženú voľne svoje stáda dobytka cez nekonečnú západnú prériu, ďaleko od civilizácie. Keď ich vzdorné stádo zavedie do blízkosti malého mestečka Harmonwillu, stretávajú sa tu so skorumpovaným šerifom a bezohľadným rančerom, ktorí celú oblasť ovládajú vďaka násiliu a teroru. Boss a Charlie sa ocitajú v situácii, kedy musia hájiť svoje práva i spôsob svojho slobodného života, ktorého hodnoty sa v tomto meste neuznávajú. Obaja však majú za sebou temnú minulosť a vzdať sa súčasného spôsobu života sa nehodlajú len tak ľahko. Charlie tu však stretne aj horkokrvnú Sue Barlow (Beningová), ktorá mu ukradne srdce i dušu. Najnovší režisérsky počin Kevina Costnera (The Postman, Waterworld).

23.05  Blažené bytosti  (Being Light), Francúzsko, 2001 (ČT2)
Zakončenie voľnej trilógie Jeana-Marca Barra pod názvom Blažené bytosti (Being Light) dovršuje jej myšlienkový oblúk pojednaním o slobode samostatného myslenia vo svete, ktorý vyvíja čoraz silnejšie tlaky na jeho štandartizáciu a banalizáciu. V úvode rozohráva mierne bizarný vzťah Maxima (Romain Duris, známy z Gatlifovho Gadjo Dilo) a bohatého Američana Jacka Lesterhoofa (Jean-Marc Barr). Ten prichádza do Francúzska za obchodom, má dojednať kontrakt s nádejným klientom. Urobí však zásadnú chybu, pretože si za tlmočníka angažuje práve Maxima, čerstvého absolventa psychiatrickej liečby. Z obchodu nič nie je, ale Maxim Jacka fascinuje svojou veselou naivitou a priamočiarou emocionalitou. Rozhodne sa, že pojde spolu s ním do Indie hľadať jeho milú Justine (Elodie Bouchez).

23.30  Anjel milosrdenstva  SR, 1993 (Dvojka)
Psychologická dráma o strhujúcej vášni na pozadí 1.svetovej vojny. Mladá žena majora c.k. armády prichádza do vojenského lazaretu za smrteľne zraneným manželom. Utrpenie umierajúceho ukončí pred jej očami záhadný zajatec obdarený liečiteľskými schopnosťami. Ďalej už stoja títo dvaja vedľa seba i jeden proti druhému, spájaní vášňou, zvádzajúci boj o šťastie s dobou, ktorá je zbavená zmyslu, citov a nádeje.


HIT aj sHIT týždňa nechávam opäť na vás. V tej druhej kategórii môžem len odporučiť televíziu JOJ, ktorá vo štvrtok o 02.50 a v piatok o 23.35 ponúka skutočný odpad ako sa patrí...

 


autor Peter Konečný 12.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.