TV TIPY 24.10. - 30.10. 2005

TV TIPY 24.10. - 30.10. 2005

VOD recenzia



24.10.
pondelok

10.30  Pomocník  SR, 1981 (JOJ)
Dramatický osud slovenského mäsiara Štefana Riečana (Elo Romančík), bývalého odbojára a poctivého človeka, ktorý po vojne prevezme na južnom Slovensku veľké prosperujúce mäsiarstvo bývalého kolaboranta. Prevezme s ním aj pomocníka Valenta Lančariča (Gábor Koncz), ktorého nečestné praktiky prinesú síce Riečanovej rodine bohatstvo, ale aj totálny morálny rozvrat. Režisér Zoro Záhon bol prvým slovenským režisérom, ktorý siahol po úspešnom rovnomennom románe Ladislava Balleka (o šesť rokov neskôr vznikla Párnického Južná pošta). Pre Záhonov film je charakteristické rozprávanie v duchu kritického realizmu literatúry konca 19. storočia.

21.30  Spomienky na Hviezdny prach  (Stardust Memories), USA, 1980 (ČT2)
Na ČT2 pokračuje séria pondelkových filmov Woodyho Allena. Z populárneho komika Sandyho Batesa (Woody Allen) sa stal úspešný filmár. Ocitol sa však v osobnej i tvorivej kríze. Nevie sa rozhodnúť medzi dvoma ženami a nedokáže dokončiť svoj posledný film. Odmieta zľaviť z umeleckých nárokov a prispôsobiť sa producentom. Komedionálna dráma v ktorej sa popri Woodymu Allenovi predstavia Charlotte Rampling a Jessica Harper.

TV Tipy 24.10. - 30.10. 2005 TV Tipy 24.10. - 30.10. 2005


25.10.
utorok

22.55  Odyseov pohľad  (To vlemma tou Odyssea), Fran./Gré./Tal., 1995 (Dvojka)
Mýtus o Odyseovom putovaní domov sa stal Angelopoulosovou inšpiráciou pre príbeh gréckeho emigranta v USA a zároveň režiséra, ktorý sa vracia do rodného kraja kvôli špeciálnej projekcii jedného zo svojich filmov. Skutočným dôvodom jeho návratu je však záujem o nájdenie legendárnych filmových cievok bratov Manakiovcov, ktoré mali byť začiatkom histórie gréckej kinematografie. Ako moderný Odyseus putuje krajinou zdevastovanou stáročnými etnickými konfliktmi a vidí stopy, ktoré dejinné udalosti zanechali na jeho domove i krajanoch. Začína pochybovať o svojej schopnosti reflektovať udalosti prostredníctvom pohľadu. Angelopoulos opäť v pre seba typickom žánri road movie uvažuje o dejinách Grécka i celého Balkánu, zároveň však prináša i reflexiu filmárstva, filmového umenia i osobnosti režiséra, ktorý stojí pred neraz ťažkou úlohou zobraziť svet.

??.??  Bohužiaľ nedostatočná kvalita filmov v programoch televízii na dnešný deň, mi nedovolila určiť druhý zaujímavý titul hodný vašej pozornosti. Situácia ktorá svedčí o mnohom...


26.10
streda

21.50  Génius  SR, 1969 (Dvojka)
Slovenská filmová dráma podľa literárnej predlohy Alfonza Bednára. Metaforický príbeh o konflikte ľudského rozumu a ideálov s odľudšteným mechanizmom spoločenských inštitúcií. Satira kritizujúca negatívne vzťahy medzi ľuďmi, odsudzujúca zlo ľudských charakterov a z nich vyplývajúce vlastnosti - pýchu, závisť, zlomyseľnú škodoradosť, nenávisť a mamonárstvo. Film Štefana Uhra v hlavných úlohách s Jozefom Budským, Vlastou Fialovou, Vladom Müllerom a Viliamom Polónyim.

02.40  Gohatto  (Taboo) Francúzsko/UK/Japonsko, 1999 (Jednotka)
Samurajom sa nemôže stať hocikto. Okrem bojového umenia si totiž toto spoločenské postavenie vyžaduje tvrdú disciplínu a nezlomnú vôľu. Práve sa v jednej z domobrán koná nábor. Jednou z najťažších úloh je boj s najlepším bojovníkom a tak sa niet čomu diviť, keď na konci dňa zostali dvaja adepti. Hyozo Tashiro a Sozaburo Kano. Kano je však zjav, ktorý príliš vyčnieva. Nielen bojovým umením, ale najmä krásou a zdá sa, že Tashiro sa zaľúbil. Napriek jeho návrhom Kano odmieta, ale zabrániť šíreniu klebiet sa nepodsrí nikomu. Onedlho je Kano doslova na roztrhanie a potom, čo je jeden zo samurajov nájdený mŕtvy, ako motív sa ukazuje žiarlivosť. Film slávneho japonského režiséra odkrýva jedno z najváčších tabu samurajskej éry...

TV Tipy 24.10. - 30.10. 2005 TV Tipy 24.10. - 30.10. 2005

27.10.
štvrtok

20.00  Medvede  (L' ours), Francúzsko, 1988 (ČT1)
Príbeh inšpirovaný románom Jamesa Olivera Curwooda - Kráľ sivých medveďov, je o priateľstve osirelého medvieďaťa a hrozivého medvedieho samotára a o ich stretnutí s lovcami. "Najväčšie vzrušenie nie je zabíjať, ale nechať žiť," hovorí sa v závere Césarom oceneného filmu režiséra Jean-Jacques Annauda (Meno Ruže, Sedem rokov v Tibete).

00.00  Aféra s náhrdelníkom  (The Affair of the Necklace), USA, 2001 (Prima)
Milované dieťa grófa a grófky z Valois, malá Jeanne (Hilary Swank), si žila ako v bavlnke až do chvíle, keď k nim vtrhli vojaci a zabili grófa, ktorý si dovolil oponovať kráľovi Ľudovítovi XVI. Rodine zhabali všetok majetok. Trúchliaca grófka, ktorá bola naviac v druhom stave, smútok neprežila. Dospelá Jeanne si o niekoľko rokov neskôr zaumienila získať česť a dobré meno rodiny naspäť. Jej pomocníkom sa stáva kardinál de Rohan a kľúčom k navráteniu cti briliantový náhrdelník...


28.10.
piatok

21.50  Maratónci  (Maratonci), Juhoslávia, 1982 (Dvojka)
Čierna komédia o piatich generáciách mužov rodiny Topalovcov, ktorá vlastní prosperujúcu pohrebnú službu a remeslo odovzdáva po dlhé roky z otca na syna, sa odohráva v medzivojnovom období v malom meste na Balkáne. Najmladší predstaviteľ rodiny Mirko sa bráni rodinnej tradícii a svoj život si nepredstavuje ako život "funebráka", v čom ho podporuje jeho priateľka Kristína. Kristínin otec dodáva Topalovcom truhly a zacíti, že rodinná spriaznenosť by mu mohla priniesť i obchodné výhody a vyšší podiel zo zisku. Medzi dvoma rodinami sa tak strhne konflikt, ktorého obeťou je práve Mirko. Sklamaný a zradený svojou láskou i najlepším priateľom spácha Mirko v afekte vraždu. Po návrate domov je svojou rodinou nadšene prijatý ako jej nová hlava i šéf rodinného podniku a oslavovaný za svoju bezočivosť, surovosť a silu. Film je plný komických situácií, ktoré však nezastierajú jeho ironicko-tragické vyznenie o dedičnosti a historickej determinácii.

22.40  Kráľ tancuje  (Le Roi danse), Francúzsko, 2000 (ČT1)
Historická snímka zobrazuje osudy dvorného skladateľa Ľudovíta XIV. - Jeana Baptistu Lullyho (1632 - 1687). Ctižiadostivý Talian sa túži stať nielen Francúzom, ale aj najbližším kráľovým priateľom. Lully (Boris Terral) sa na čas spojí s dvorným dramatikom Moliérom, ktorého však zradí.


29.10.
sobota

21.00  Erin Brockovich  USA, 2000 (Jednotka)
Film režiséra Stevena Soderbergha (Traffic, Dannyho jedenástka). Erin Brockovich (Julia Roberts) je matka troch detí. Dvakrát rozvedená a práve teraz je bez práce. Erin si jednoducho nemôže veľmi vyberať a tak aj miesto sekretárky v advokátskej kancelárii je pre ňu vykúpením a šancou zároveň. Tej sa chopí znamenitým spôsobom: pri rešeršovaní banálneho prípadu narazí na stopu, ktorá vedie k veľkej korporácii zodpovednej za znečisťovanie podzemných vôd. Mestečko postihnuté najväčšími škodami jej odrazu leží pri nohách. A ak k tomu prirátame aj dôveru jej šéfa, Erin je na najlepšej ceste obrátiť kartu svojho osudu...Film získal množstvo ocenení v USA, aj v Európe. Pre Juliu Roberts film znamenal definitívne potvrdenie jej talentu, keď za hlavnú úlohu získala nielen Zlatý Glóbus, ale aj Oscara.

21.00  Angelika, markíza anjelov  (Angelique, Marquise ...), Fran./Tal., 1964 (Markíza)
Angelika de Sancé (Michéle Mercierová) prežíva radostné a nespútané detstvo na zámku svojho otca. Mnoho času trávi  so svojím priateľom - chudobným chlapcom Nicholasom (Giuliano Gemma). Keď však odhalí intrigy, ktorých cieľom je vražda kráľa, stáva sa pre vplyvných spiklencov nebezpečným svedkom a musí odísť z kláštora. Odtiaľ Angeliku vyslobodí rozhodnutie otca vydať ju za bohatého grófa de Peyraca (Robert Hossein). Dcéra sa bráni, pretože počula, že Peyrac je starý, škaredý a krívajúci. Naviac je vraj čudák, ktorý na svojom zámku realizuje čudné pokusy. Jofrey de Peyrac je však predovšetkým vzdelaný, jemný a svojím spôsobom okúzľujúci muž. Dievča si pomaly získava, až sa medzi nimi zrodí  veľká láska, patriaca k tým nesmrteľným...

22.00  Iris  GB/USA, 2001 (Dvojka)
Skutočný príbeh o živote spisovateľky a filozofky Iris Murdochovej vznikol podľa knihy jej manžela Johna Bayleyho s titulom Spomienka a elégia pre Iris. Film rozpráva o láske a oddanosti, no aj o komplikovaných vzťahoch a zhubnej chorobe, ktorá zasiahla život Iris a jej manžela. Bayley spomína na zoznámenie sa s Murdochovou pred štyridsiatimi rokmi v Oxforde, kde obaja pôsobili ako mladí ašpiranti. Sebavedomá a individualistická Iris fascinovala plachého a hĺbavého Johna. Tento obraz ženy s prenikavým intelektom a schopnosťami je v tragickom kontraste s jej neskorším životom, poznačeným Alzheimerovou chorobou. Kedysi samostatná až dominantná Iris sa na sklonku života stala tieňom svojej predošlej osobnosti a plne závisela na starostlivosti svojho deprimovaného, no nesmierne oddaného manžela. Film vyniká autentickým hereckým stvárnením pohnutých osudov týchto dvoch významných intelektuálov.

02.30  MASH  USA, 1970 (Prima)
Mobilná armádna nemocnica MASH 4077 sa nachádza uprostred bojových polí. Chirurgovia Hawkeye, Duke a Trapper John neuznávajú vojnu a svoje úlohy plnia s cynizmom. Pretrpieť kórejské peklo im okrem smiechu pomáha aj alkohol, sex, šport a hry. Skvelý film Roberta Altmana vo skvelom vysielacom čase...

TV Tipy 24.10. - 30.10. 2005 TV Tipy 24.10. - 30.10. 2005


30.10.
nedeľa

13.50  Stepujúca stonožka  (Le mille pattes fait), Francúzsko, 1977 (Markíza)
Nacistický generál Goring túži po vzácnej soche Milotskej Venuše, ktorá si našla svoj prechodný domov v najznámejšom francúzskom zámku. Do krajiny galtského kohúta vyšle generál špeciálnu jednotku, aby sochu čo najrýchlejšie priviezla do "Veľkej ríše". Jacques (Francis Perrin), zamestnanec múzea, je náhodným svedkom ostrého dialógu medzi nacistom a riaditeľom Louvreu.   Okamžite informuje svojich dvoch priateľov - sochára Francisa (Roger Mirmont) a výčapníka Henriho (Jean-Jacques Moreu), o opovážlivosti Nemcov. Mladým Francúzom sa generálov úmysel ani trochu nepozdáva a sú pevne rozhodnutí krásne kamenné telo Venuše uniesť. Na realizáciu svojho plánu však majú iba dvadsaťštyri hodín.  Ich heslom pri vlasteneckej lúpeži - ako svoj čin nazývajú - sa stáva záhadná veta: "stonožka stepuje..."

20.05  Stroskotanec  (Cast Away), USA, 2000 (Jednotka)
Chuck Noland (Tom Hanks) žije život, pri ktorom mu na improvizáciu veľa miesta neostáva. Všetko má svoje pevné miesto: na prvom mieste práca, potom práca a ešte raz práca. Chuck ako systémový inžinier si jednoducho odvedie svojich osemdesiat hodín týždenne a na všetko ostatné, vrátane milovanej Kelly (Helen Hunt), mu proste nezostáva čas. Potom sa však stane niečo, s čím jednoducho nemohol počítať. Lietadlo, ktorým cestoval, havaruje a jeho životný štýl sa dramaticky zmenil. Síce prežil, ale od toho, čo pozná, je tak ďaleko, že je nútený robiť to, čo už možno celkom zabudol: improvizovať. A tak sa učí prežiť: získavať vodu, potravu a zriadiť si aspoň provizórne útočisko. Chuck si jednoducho vie poradiť, ale stojí pred ním veľmi náročná, možno najnáročnejšia výzva: vysporiadať sa so samotou, ktorá ho pohlcuje čím ďalej, tým viac...

23.05  Nový rok  (New Years Day), UK, 2001 (ČT2)
Začalo to ako nádherná, dlhá párty: lyžiarsky zájazd do Francúzska, na ktorý sa celá partia mladých ľudí už dlho tešila a pripravovala. Skončilo to ale ako zlý sen, z ktorého sa však nedá prebudiť: lavína zmietla všetkých kamarátov a dodatočne si vyžiadala aj život ich učiteľa. Lavína ušetrila len dvoch šestnásťročných chalanov, ktorých život už nikdy nebude taký ako predtým. Nemôžu za to čo sa stalo a predsa cítia podivnú zmes viny a zloby. Stojí im ešte vôbec za to žiť? Nebolo by lepšie ísť za svojimi dvanástimi mŕtvymi priateľmi? Skončiť zo všetkým? Smrť má ale svoj čas pre každého...

23.35  Aminina pamiatka  Maďarsko/SR, 1996 (Dvojka)
Televízna koprodukčná adaptácia rovnomennej predlohy klasika maďarskej literatúry Milána Füsta. Komorná dráma s jemne ironickým podtextom zachytáva svojráznu atmosféru Maďarska 20.rokov 20.storočia. Je to príbeh o stratách a nálezoch muža stredného veku. Gróf, rozčarovaný sám sebou, manželstvom i úpadkom statku, uteká do mesta hľadať rozptýlenie. Tu nájde svoju "osudovú ženu". Nečakaný vzťah k neznámej mu dodá silu vyrovnať sa s traumami minulosti, hoci až neskoro pochopí, že premárnil svoju životnú šancu.


HIT TÝŽDŇA
27.10.
štvrtok

21.45  Krajina nikoho  (No Man's Land), Bosna/Hercegovina, 2001 (ČT2)
Koprodukčný film Krajina nikoho slovinského režiséra Danisa Tanoviča reflektuje svojským tragikomickým pohľadom jednu z najväčších hrôz povojnovej Európy, vojnu v Bosne a Hercegovine. Prenesieme sa do prvej polovice 90. rokov, keď zúril bosniansko-srbský konflikt. V priam mysterióznom úvode sa zoznamujeme so skupinkou bosnianskych vojakov putujúcich na vojnovú líniu neznámou krajinou zahalenou v rannej hmle. Po rozplynutí oparu vystrieda ráno krásny slnečný deň, väčšina z nich si ho však priveľmi neužije. Nasleduje totiž brutálna scéna, keď do zblúdencov strieľajú nepriateľskí srbskí vojaci. Prežije len jeden z nich, Čiko.


sHIT TÝŽDŇA
26.10.
streda

23.30  Čas pred explóziou  (Time under Fire), USA, 1996 (JOJ)
Tento týždeň bolo skutočne ťažké vybrať to najhoršie. Ponuka bola viac než bohatá, tak sa ospravedlňujem za prípadné nesplnenie predpokladov vo výbere filmových odpadov pre tento televízny week. Filmík Čas pred explóziou zobrazuje fešných maníkov, ktorí sa stratia v Bermudskom trojuholníku a trošku si pritom posúložia a pocestujú v čase. A to sa oplatí...

 


autor Peter Konečný 24.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.