PREMIÉRY 14.9. 2006

PREMIÉRY 14.9. 2006

článok



Tento týždeň máme dokopy 12 nových filmov! Nebojte sa, komerčné kiná si ukradnú len 2 (slovom dve) premiéry a zvyšok odštartuje v rámci Projektu 100 v našich filmových kluboch...

Premiéry 14.9. 2006 Premiéry 14.9. 2006 Premiéry 14.9. 2006

STRÁŽCA

Pete Garrison (Michael Douglas) je agent americkej tajnej služby, ktorý kedysi zachránil život prezidentovi, keď skočil do cesty spŕške letiacich guliek. Odvtedy uplynulo už dvadsať rokov a Garrison, ktorý sa u tajnej služby teší uznaniu i obľube u svojich kolegov, teraz vedie ochranu prvej dámy (Kim Basinger).

Jeho kolega a priateľ Charlie Merriweather (Clark Johnson) mu naznačí, že by sa s ním rád podelil o prísne tajnú informáciu. Kým však k tomu vôbec môže dôjsť, Merriweather umiera vo svojom dome po zločine, ktorý javí známky nepodarenej lúpeže.

Prípad dostane na starosť vrchný vyšetrovateľ tajnej služby David Breckinridge (Kiefer Sutherland), ktorý býval Garrisonovým chránencom a donedávna aj jeho najlepším kamarátom. Ich dlhoročné priateľstvo však nedávno ukončilo Davidovo mylné presvedčenie, že Pete mal vzťah s jeho vtedajšou manželkou.

Medzi skúsených agentov prichádza Jill Marin (Eva Longoria) – tvrdá, moderná a ambiciózna mladá agentka, ktorú na univerzite školil i Garrison. Trio sa spoločnými silami vydáva po stopách zločinu, ktoré vedú až k podozreniu, že ktosi pripravuje vraždu prezidenta. Situácia je o to vážnejšia, že ju má zrejme na svedomí priamo niektorý z agentov tajnej služby, čo je celkom výnimočné. Počas celých 141 rokov, čo táto inštitúcia existuje, sa totiž v jej radoch žiadny zradca s podobným zámerom neobjavil.

Podozrenie vďaka intrigám a podvrhnutým dôkazom padne na samotného Garrisona. Nech už je však zradcom ktokoľvek, vie o Garrisonovom najzraniteľnejšom mieste – o tom, že vynakladá extrémne úsilie, aby udržal isté tajomstvo. Ako hlavný podozrivý sa preto vydáva na útek pred svojimi vlastnými kolegami, aby sa pokúsil odhaliť skutočného zradcu a zachrániť tak prezidentov život.

The Sentinel (USA, 2006, 108 min)
Réžia: Clark Johnson. Scenár: George Nolfi. Kamera: Gabriel Beristain. Hudba: Christophe Beck. Hrajú: Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria, Martin Donovan, Ritchie Coster, Kim Basinger, Blair Brown, David Rasche

Premiéry 14.9. 2006 Premiéry 14.9. 2006 Premiéry 14.9. 2006

KÚZELNÁ OPATROVATEĽKA

Keď deti začnú svojim rodičom prerastať cez hlavu, mali by si zaobstarať pestúnku. Lenže, keď nezvládateľné ratolesti zlikvidujú sedemnásť pestúnok zaradom, existuje len jediné riešenie. Dáma menom Nanny McPhee, ktorá ku výchove neváha použiť kúzla.

Scenár k rozprávkovej komédii Kúzelná pestúnka Nanny McPhee napísala jedna z najlepších britských herečiek súčasnosti Emma Thompson (držiteľka Oscara® za scenár k filmu Rozum a cit) a zároveň v nej vytvorila hlavnú úlohu. Sedemnásť nezbedných detí rodiny Brownicovcov, ktoré s dômyselnou rafinovanosťou vyhnali z domu sedemnásť pestúnok, zďaleka nie je jedinou starosťou pána Browna (Colin Firth). Krachujúceho majiteľa pohrebného ústavu držia nad vodou len štedré príspevky jeho panovačnej tety Adelaide (Angela Lansbury), ktorá je však rozhodnutá, svoj finančný kohútik zatvoriť, pokiaľ sa pán Brown do mesiaca opäť neožení. Zúfalí muži, robia zúfalé veci a tak, keď jeho zlatíčka obzvlášť brutálnym spôsobom zlikvidujú sedemnástu pestúnku, najme si pestúnku najväčšieho kalibru – Nanny McPhee.

Dáma, ktorá vzhľadom pripomína mladšiu sestru Erbenovej Polednice začne okamžite robiť poriadok, keď špinavé triky detí, ktoré doteraz výborne fungovali, s pomocou kúzel obracia proti nim. Ešte keby tak dokázala pomôcť pánovi Brownovi zvládnuť nápor vydajachtivých žien a vybrať si tú pravú, ktorá by ho milovala a zvládla náročnú previerku jeho detí. “Emma je výnimočná scenáristka,” hovorí producentka filmu Lindsay Doran. “Má zmysel pre rytmus, rozprávanie ale aj komickú gradáciu. Keď som si čítala jej scenár, mala som pocit, že v ňom nie je jediné slovo naviac.” Dokonalý scenár, ale úspech filmu nezaručí, preto bola minimálne rovnako dôležitá úloha Thomsonovej, ako herečky, ktorá sa nebála zásadným spôsobom oškaredieť ako démonická pestúnka Nanny McPhee. Filmu sa naviac s radosťou upísali aj ďalší príslušníci britskej hereckej elity – Colin Firth (Denník Bridget Jonesovej, Láska nebeská), Imelda Staunton (nominovaná na Oscara® za film Vera Drake), Kelly Macdonald (Trainspotting, Gosford Park) alebo Angela Lansbury (Jessica Flatcherová zo seriálu To je vražda, napísala).

Nanny McPhee (V.Británia/USA, 2005, 97 min)
Réžia: Kirk Jones. Scenár: Emma Thompson. Kamera: Henry Braham. Hudba: Patrick Doyle. Hrajú: Emma Thompson, Colin Firth, Kelly Macdonald, Derek Jacobi, Patrick Barlow, Imelda Staunton, Thomas Sangster, Angela Lansbury


autor Peter Konečný 14.9.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.