KLUBOVÉ TIPY 18.10. - 24.10. 2006

KLUBOVÉ TIPY 18.10. - 24.10. 2006

článok



18.10.
STREDA

Bratislava

Old Boy (r. P. Chan-wook, Kórea, 2003, 119 min)
Charlie 20:30
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma, v ktorej sa nakoniec odhalia fatálne vzťahy medzi Dä-suom a Mido, je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu. 

Dvojaký život Veroniky (r. K. Kieślowski, Fran./Poľ., 1991, 98 min)
Artkino Za zrkadlom 20:00
V obnovenej premiére sa dostane do slovenských kín film jedného z mála režisérov postkomunických krajín, ktorý si svoju tvorbou udržoval vysoký celoeurópsky i svetový kredit. U nás ho poznáme už od slávneho Amatéra (1979), vo svete sa presadil až televíznym Dekalógom a práve týmto filmom, ktorý je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník Irene Jacob.

Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2006 Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2006

19.10.
ŠTVRTOK

Bratislava

Štěstí (r. B. Sláma, ČR/SRN, 2005, 105 min)
Charlie 20:30
Po kritikou i divákmi mimoriadne priaznivo prijatom filme Divoké včely prichádza režisér Bohdan Sláma s ďalším filmom, odohrávajúcim sa na periférii zdevastovaného priemyselného mesta. Jeho obyvatelia bývajú v škaredých panelákoch a na obživu si zarábajú v miestnej fabrike alebo v hypermarkete. Patrí medzi nich i outsider Toník, anjelska Monika a duševne labilná matka dvoch detí Dáša. Hoci sa vo filme stretávame s tými istými hercami, nie je to pokračovanie Divokých včiel. „Priama väzba neexistuje, ale súvisia spolu tematicky. Oba sú o hľadaní lásky a seba samého. Štěstí je však dospelejší film,“ povedal režisér Sláma.

Čas, ktorý zostáva (r. F. Ozon, Fran., 2005, 85 min)
Kino Istota 17:30, 20:00
Francois Ozon, tvorca filmov ako 8 žien, Bazén alebo 5x2 nás neprestáva fascinovať. Po filme o rozpadajúcom sa manželstve, ktoré bolo divákovi ponúknuté v spätnom slede udalostí (5x2) nám tentoraz ponúka príbeh mladého atraktívneho módneho fotografa Romaina, ktorý si na prvý pohľad vychutnáva život plnými dúškami a ktorého kariéra stúpa strmo nahor... Potom príde deň, kedy pri práci v ateliéri stratí vedomie. Diagnóza znie – rakovina v poslednom štádiu. Uvedomujúc si svoj skorý koniec musí Romain začať prehodnocovať svoj život.

Ružomberok

Proti múru (r. F. Akin, SRN, 2003, 122 min)
Kino Kultúra  20:00
Cahil žije v Hamburgu už roky. Keď jednej noci vrazí autom priamo do múru, ocitne sa na psychiatrickej klinike. Tu sa zoznámi s tureckým dievčaťom Sibel, výnimočnou a nonkonformnou postavou. Sibel chce žiť normálnym životom mladej ženy bez obmedzení, chce voľnosť, ktorú ostatné Európanky považujú za samozrejmosť. Preto presvedčí Cahila, aby sa s ňou – formálne – oženil a tým ju oslobodil od fanatickej rodiny. Cahil po dlhšom prehováraní návrh prijíma. Ani jednej z dvojice však netuší, do akých problémov sa tým dostanú. Začína šialený a krutý pád do hĺbky násilia, vypätých emócií a vzájomných nedorozumení. Film Proti múru je divoká melodráma plná krutosti a vášnivej lásky, nakrútená výnimočne presvedčivo a vierohodne. Režisér používa moderné, často až dokumentárne výrazové prostriedky, nezáleží mu až tak na dokonalosti kompozície záberu – o to viac však film pôsobí ako záznam reality, ako prirodzený záznam hektického spôsobu života hlavných postáv.


20.10.
PIATOK

Bratislava

POVINNÉ POZERANIE
Plechový bubienok
(r. V. Schlöndorff, Nem./Fran., 1979, 142 min)
Charlie 18:00
Film ocenený Zlatou palmou ex aequo na  festivale v Cannes a Oscarom za najlepší cudzojazyčný film rozpráva príbeh chlapca Oskara, ktorý sa bráni svetu dospelých tak silno, že odmietne dospieť a protestuje tak hlasno, že jeho hlas rozbíja sklo.

THX 1138 (r. G. Lucas, USA, 1970/2004, 89 min)
Kino Múzeum 17:30
Vítajte vo svete monštrózneho labyrintu, v ktorom sú všetci obyvatelia v stereotypných uniformách a odľudštenú vizáž im dodává lesk holohlavých lebiek. Hlavný hrdina (Robert Duvall) je jeden z mnohých v ohromnom ľudskom mravenisku, jeho "osobnosť" je symbolicky zredukována do znakov - THX 1138. Lucas zaujme nejen príbehom, ale hlavne vizuálnou štylizáciou do spektra studených farieb. Steny sú biele, uniformy taktiež a rovnako bezfarebný, dokonale hrozivo sterilný, je design izieb. Ľudia v nich žijú z donútenia. Možno, že ide o daľšie štádium civilizácie, kde už neexistuje "veliteľ," iba komerčné náboženstvo s automatickými zpovednicami. 

Trenčín

Krížnik Poťomkin (r. S. M. Ejzenštejn, ZSSR, 1925, 75 min)
Artkino Metro 19:00
21. december 1925, kedy mal v Moskve premiéru film "Krížnik Poťomkin", navždy vošiel do dejín kinematografie... Vzniklo legendárne dielo, ktoré potom dlhé desaťročia obsadzovalo v najvýznamnejších filmových anketách prvé miesto a stalo sa tak jedným z najslávnejších filmov všetkých dôb. Námetom príbehu sa stala vzbura námorníkov na krížniku Poťomkin Tauridský v roku 1905. Ejzenštejn vo filme novátorsky využíva skúsenosti dovtedajšieho umeleckého vývinu, možnosti moderného filmového vyjadrovania v integrácii s postupmi výtvarného umenia, drámy, literatúry a hudobnej harmónie.

Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2006 Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2006

21.10.
SOBOTA

Bratislava

Na východ od raja (r. E. Kazan, USA, 1955, 117 min)
Charlie 18:30, 20:45
Dvojčatá Cal (James Dean) a Aron (Richard Davalos) žijú spolu so svojim silne veriacim otcom Adamom Traskom (Raymond Massey). Zatiaľ čo poslušný Aron s otcom vychádza dobre, Cal sa stále nedokáže prispôsobiť. Napriek tomu sa snaží o uznanie, naráža však na nepochopenie... Jediný z troch Deanových filmov, ktorého uvedenia do kín sa tento zrejme najvetší idol mládeže všetkých čias dočkal.

Manderlay (r. L. von Trier, Dán./Švéd./Fran./VB/SRN/Hol., 2005, 139 min)
Kino Múzeum 19:30
V druhej časti plánovanej „americkej“ trilógie, založenej na motíve USA ako krajiny neobmedzených možností, uvádza dánsky enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace — hrdinky svojho predchádzajúceho filmu Dogville. Grace a jej otec sa na začiatku 30-tych rokov minulého storočia sťahujú z Colorada do Alabamy, na starou plantáž nazývanú Manderlay, kde sú konfrontovaní s hroznou krutosťou a nespravodlivosťou otroctva. Grace sa rozhodne zasiahnuť. Ale s akým výsledkom?


22.10.
NEDEĽA

Bratislava

Let číslo 93 (r. P. Greengrass, USA, 2006, 107 min)
Charlie 18:15, 20:15
Film anglického režiséra Paula Greengrassa (Bournov mýtus) s názvom United 93 (Let číslo 93) má byť presnou rekonštrukciou udalostí z 11. septembra 2001. Vďaka všetkým doposiaľ zozbieraným prameňom sa dozvieme informácie nielen o osudoch pasažierov a posádky lietadla Boeing 757 letu číslo 93 (išlo o tretie zničené lietadlo, ktoré sa zrútilo 8 míľ juhovýchodne od mesta Pittsburg), ale aj o ich rodinách, príbuzných a zamestnancoch kontrolných veží.

Match Point – Hra osudu (r. W. Allen, VB/USA/Lux., 2005, 120 min)
Kino Igric 19:00
Dráma muža, ktorý postupuje na spoločenskom rebríčku, ale jeho ambície majú tragické následky. Hlavný hrdina sa ocitne medzi dvoma ženami, nenachádza východisko a rozhodne sa pre krajné riešenie. Film má vynikajúce obsadenie anglickými hercami, medzi ktorými dominuje Scarlett Johansson. Nového Allena by ste si nemali nechať utiecť

Trenčín

HIT TÝŽDŇA
Lalie poľné
(r. E. Havetta, ČSSR, 1972, 77 min)
Artkino Metro 17:00
Film sa odohráva na slovenskej dedine po konci 1. svetovej vojny a mozaikovitou formou rozpráva o vojnových vyslúžilcoch, ktorí sa po konci vojny snažia opäť začleniť do spoločnosti a dať zmysel svojim životom. Snímka je nakrútená podľa novely Vincenta Šikulu Nebýva na každom vŕšku hostinec a patrí medzi najvýznamnejšie diela slovenskej kinematografie vôbec.

Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2006 Klubové Tipy 18.10. - 24.10. 2006

23.20.
PONDELOK

Bratislava

Zasľúbená krajina (r. A. Wajda, Poľ., 1974, 178 min)
FK Nostalgia 18:30
Príbeh odohrávajúci sa v Lodži okolo roku 1880, ktorého hrdinami sú traja priatelia: Poliak, Nemec a žid. I oni sa chcú podieľať na hospodárskom zázraku a sú preto schopní obetovať všetky ideály a morálne zábrany. Režisér v jednom zo svojich najpôsobivejších diel, ktoré je prepisom rovnomenného románu nositeľa Nobelovej ceny W. S. Reymonta, v naturalistických obrazoch predvádza rozvoj a dôsledky industrializácie a zároveň detailne portrétuje dobu, v ktorej udávajú tón karieristi

Doo Wop (r. D. Lanzmann, Fran., 2004, 90 min)
Artkino Za zrkadlom 20:00
Letný deň v Paríži. Ziggy, typický parížsky flákač v klobúčiku a s cigarou večne visiacou z kútika úst, sa zobudí a ako každé iné ráno vyrazí do neďalekého bistra. Potom sa vyberie za priateľom, ktorý predáva staré knihy na brehu Seiny, stretne sa s ďalšími kamarátmi v kuchyni miestnej reštaurácie, náhodou stretne bývalú lásku, ktorá ho pred časom opustila, a nakoniec sa zoznámi s Majou – speváčkou, ktorá sa živí ako barmanka. Ziggi sníva o tom, že sa stane hudobným producentom a manažérom kapely, ktorá raz bude hrať v parížskej Olympii... Je to ale len sen. V skutočnosti kapela hrá len občas v malých špinavých kluboch a sám Ziggi je dlžný hromadu peňazí a musí sa skrývať pred svojimi veriteľmi..

Ružomberok

Raj hneď teraz (r. H. Abu-Assad, Fran./SRN/Hol./Izrael, 2005, 91 min)
Kino Kultúra 20:00
Hrdinami tejto drámy sú dvaja Palestínci – Khaled a Said, ktorí spolu od detstva vyrastali. Po dosiahnutí dospelosti sú naverbovaní k samovražednému teroristickému útoku na vojenskú základňu v Tel Avive. Poslednú noc pred svojou "cestou do raja" môžu stráviť so svojimi rodinami. Ale len pod podmienkou, že budú mlčať o svojej misii... V deň útoku sú obaja dopravení k hranici. Odtiaľ už musia pokračovať každý sám. Rozdelení, začínajú premýšľať a pochybovať o zmysle toho, čo sa má stať... Kontroverzný film, ktorý vzbudil ostré reakcia ako v židovskom, tak arabskom svete. Raj hneď teraz zaznamenal obrovský úspech na festivale v Berlíne (cena Modrý Anjel, cena Amnesty International a Cena poroty), získal Zlatý glóbus a bol nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.


24.10
UTOROK

Bratislava

Dieťa (r. J.-P. Dardenne, L. Dardenne, Belg./Fran., 2005, 95 min)
Filmový klub Lúky 19:30
Osemnásť ročnej Soni a o niečo staršiemu Brunovi sa  narodilo dieťa. Nemajú kam ísť, ale nezdá sa, že by im to robilo velké starosti: sú zvyknutý žiť zo dňa na deň. Bruno sa živí drobnými krádežami a trošku i predajom drog, ale Soňu má rád a zdá sa, že je ochotný postarať sa i o dieťa. Keď ho ale Soňa pošle na prechádzku s kočíkom, ktorý narýchlo zohnali, zatiaľ čo sama čaká v rade, aby dieťa zapísala do matriky, vybaví sa Brunovi lákavá ponuka z minulého dňa a bez dlhého premýšľania sa rozhodne predať dieťa k adopci. Vzápeti ho odnesie podľa pokynov pred dvere cudzieho bytu a po chvíli zoberie obálku s peniazmi. Vôbec nechápe, prečo je Soňa tak zdesená: dieťa si predsa môžu spraviť nové, ale peniaze potrebujú teraz. Keď zistí, že Soňa je neoblomná, vydá sa na miesto činu, aby dieť získal naspäť...

Nitra

Na konci s dychom (r. J.-L. Godard, Fran., 1959, 90 min)
Filmový klub Nitra 19:00
Legendárny nestarnúci debut svojrázneho formálneho experimentátora patrí ku klenotom francúzskej novej vlny a je považovaný za synonymum filmovej moderny. Hlavný hrdina Michel Poiccard, bravúrne stelesnený 26-ročným Belmondom, je šarmantný a samoľúby anarchistický gangster bez zodpovednosti a životného východiska, skrývajúci v sebe melanchóliu a ustavičné vnímanie smrti. Pred policajným prenasledovaním uniká do Paríža. S peniazmi od dlžníka chce s pôvabnou americkou študentkou Patriciou utiecť za hranice... Godard film vytvoril s použitím ručnej kamery (kameraman Coutard realizoval aj väčšinu ďalších jeho diel) a s využitím prirodzeného svetla za púhe štyri týždne. Strih vyvoláva dojem fragmentárnosti a razancie, atmosféra chvíľ, bez vyjasnenia dôvodov jednania, je pritom až lyrizujúca.


17.-22.10. – Bienále animácie Bratislava 2006 Kino Tatra
19.-22.10. – Dni latinského filmu Kino Mladosť
23.-27.10. – Ekotopfilm 2006 Kino Tatra
23.-30.10. – Týždeň talianskeho jazyka Kino Mladosť

 


autor Tomáš Daneček 18.10.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.