TV TIPY 3.1. - 7.1. 2007

TV TIPY 3.1. - 7.1. 2007

VOD recenzia



3.1.
Streda

21.30  Meno ruže  (The Name of Rose), Fran./Tal./Nem., 1986 (Markíza)
V benediktínskom opátstve v roku 1327 sú po záhadnej smrti jedného z mníchov všetci ostatní presvedčení, že sa blíži apokalypsa. Do opátstva je vyslaný všeobecne uznávaný a rešpektovaný františkánsky mních William of Baskerville (Sean Connery), aby zistil, čo sa v opátstve vlastne deje. William začína s  vyšetrovaním, avšak čím je bližšie k odhaleniu záhady, tým viac sa stupňuje počet ďalších úmrtí. William objaví starú záhadnú knižnicu a hneď pochopí, že úmrtia budú mať čosi do činenia práve s knižnicou. Je na Wiliamovi, aby svojou inteligenciou a svojimi deduktívnymi schopnosťami zistil, o čo v opátstve vlastne ide ešte predtým, než sa do celej záhady zapojí aj ktosi iný...

22.05  Amarcord  (Amarcord), Fran./Tal., 1973 (Dvojka)
Legendárny film režiséra Federica Felliniho s poetickou ľahkosťou mieša sny a predstavy s autobiografickými spomienkami na detstvo strávené za Mussolliniho éry v prímorskom Rimini. Vo voľnom toku asociiácií a spomienkok sa v jednotlivých epizódach Fellini vracia do čias svojho detstva a dospievania. Predstavuje celú galériu postáv, obývajúcich bizarný mikrosvet malého letoviska. Felliniho filmové alter ego Titto diváka zoznamuje so svojou svojráznou rodinou, zásadovým otcom, ktorý neznesie neposlušnosť a vládne pevnou rukou, starým otcom, večným bonvivánom, bláznivým strýcom Teom, spolužiakmi z gymnázia, robustnou trafikantkou, snom všetkých dospievajúcich chlapcov v meste, aj s veselou kaderníčkou Gradiscou. "A m´arcord" v ľudovom nárečí Felliniho rodného kraja znamená "spomínam si". Príbeh filmu prináša spomienky na svet, ktorý už neexistuje: na láskavý svet detstva, ale aj svet, ktorý priniesol veľa bolesti a strát. Amarcord bol ocenený Oscarom za najlepší zahraničný film a ďalšími prestížnymi cenami.

TV Tipy 3.1. - 7.1. 2007 TV Tipy 3.1. - 7.1. 2007

4.1.
Štvrtok

21.40  Zúriaci býk  (Raging Bull), USA, 1980 (ČT2)
Majstrovské dielo režiséra Martina Scorseseho radiace sa k najlepším filmom 80-tych rokov. Rozpráva o živote boxera Jakea La Mottu, bývalého majstra sveta v strednej váhe. O jeho vzostupe, ale najmä o jeho páde. Scorsese chápe box ako metaforu zápasu o život: "Je to film o zápase, o zápase o život, o láske, o bytí. Nie je rozdiel medzi správaním sa človeka pri boxe a jeho chovaním v kuchyni alebo v spálni." Filmu dominuje skvelý výkon Roberta De Nira v úlohe La Mottu. On a strihačka Thelma Schoonmaker po zásluhe získali Oscarov. (recenzia filmu)

21.50  Ginger a Fred  (Ginger e Fred), Tal./Fran., 1986 (Dvojka)
Jedno z posledných diel najväčšieho filmového mága Felliniho je nostlagickou spomienkou na zanikajúci svet, výpoveďou o starnutí, i ostrou kritikou nového sveta, ovládaného prostoduchou televíznou zábavou. Hlavnými protagonistami filmu sú Felliniho dlhoroční spolupracovníci - manželka Giulietta Massina a filmové alter ego Marcello Mastroianni. Stvárnili zostarnutý pár varietných tanečníkov, ktorých najznámejším číslom bola imitácia Ginger Rogersovej a Freda Astairea. Po vyše dvadsiatich rokoch sa opäť stretávajú, aby vystúpili v televíznej šou spolu s inými imitátormi. Počas priameho prenosu nastane výpadok elektrického prúdu, čo umožní protagonistom spomínať na časy zašlej slávy a na svet, v ktorom bolo všetko pomalšie a oveľa skutočnejšie...


5.1.
Piatok

22.10  Metropolis  (Metropolis), Nemecko, 1927 (Dvojka)
Metropolis je gigantické mesto budúcnosti, rozdelené na dve časti. Vo vysokých budovách bohatých obchodných spoločností žijú na horných poschodiach predstavitelia spoločenskej smotánky a finanční magnáti. Užívajú si na úkor tisícok robotníkov, ktorí v podzemí bojujú s nadvládou stroja o svoj každodenný chlieb. Syn bohatého továrnika sa rozhodne svet v podzemí navštíviť, aby sa na vlastné oči presvedčil o neľudských podmienkach práce otcových zamestnancov... (recenzia filmu)

02.25  Dievčatko  (Děvčátko), ČR, 2002 (Markíza)
V priebehu troch dní a nocí na periférii dnešného veľkomesta sa sedemnásťročná Ema (Dorota Nvotová) rozíde s frajerom Viktorom (Lukáš Latinák), prežije románik s budúcim pilotom Karlom (Mário Kubaš) a stretne jediného skutočného muža svojho príbehu, taxikára bez taxíku. Vo vzťahovom prepletenci sa postavy a ich city náhodne stretávajú a osudovo míňajú. Zhustený milostný príbeh je rozprávaný tak, ako Ema vníma svet okolo seba a hľadá v ňom lásku, radosť a zábavu. Nie je však jediná, kto túži po šťastí a nechce tým nikomu ublížiť. Emina opustená matka hľadá druhú životnú šancu, zatiaľ čo Karlovi rodičia sa márne snažia nájsť stratený zmysel svojho manželstva... Autorom scenára i režisérom v jednej osobe je debutant Benjamin Tuček, ktorý v roku 2000 absolvoval FAMU. Jeho predchádzajúci scenár Nohama napřed bol ocenený Maximom a prémiou Literárneho fondu na festivale FAMU 1997, podobne ako neskoršie Filmové povídky z roku 1999. (recenzia filmu)

TV Tipy 3.1. - 7.1. 2007 TV Tipy 3.1. - 7.1. 2007

6.1.
Sobota

21.00  Ticho  (Ticho), SR,  2005 (Jednotka)
Televízny debut scenáristky a režisérky Zuzany Liovej je príbehom obyčajnej rodiny, skutočných ľudí, ktorí sa vďaka neočakávaným udalostiam nanovo učia prijímať a dávať lásku. Marta a Jozef majú štyri deti. Jozef dochádza za prácou do Prahy. Marta pracuje v pekárňach, všetku svoju energiu venuje deťom. Najstaršia dcéra Lenka práve prežíva prvú skutočnú lásku k študentovi Karolovi a chce s ním odísť do Ameriky. Jej brat Milan trávi zložité obdobie puberty s chlapčenskou partiou, ktorá sa zabáva špehovaním mileneckých dvojíc. Deväťročná akordeonistka Katka žiarli na päťročnú sestru Milku, pretože si myslí, že jej mama venuje viac pozornosti. Príbeh sa začína v okamihu, keď Marta Jozefovi oznámi, že čakajú piate dieťa. Udalosti, ktoré nasledujú, sú zložitou, no súčasne nevyhnutnou skúškou všetkých členov rodiny...

22.45  Azzurro  (Azzurro), Švajčiarsko/Taliansko/Francúzsko, 2000 (Dvojka)
Citlivý príbeh o starom otcovi, ktorého poslednou túžbou pred smrťou je vrátiť svojej slepej vnučke zrak. Kvôli tomu sa vyberie do Švajčiarska, kde vyše tridsať rokov pracoval pre bohatého továrnika, od ktorého dúfa získať peniaze na operáciu očí. Keď však prichádza do Švajčiarska, zisťuje, ako sa všetko zmenilo. Navyše, objavujú sa i stopy jeho minulosti. Napriek téme, ktorá hrozí každú chvíľu skĺznuť k sentimentu a pátosu, sa režisérovi podarilo vybalansovať na krehkej hranici dojímavosti a autentickosti, výkon detskej herečky i starého otca je civilný, vzťahy medzi postavami nie sú vykreslené bezproblémovo, no s neobyčajnou ľudskosťou a láskavým pochopením.

23.25  Equilibrium  (Equilibrium), USA, 2002 (ČT1)
Futuristický svet zavádza prísny režim - aby sa zabránilo vojne, robí sa všetko pre potláčanie emócií - sú zakázané knihy, umenie i hudba a city sú zločinom trestaným smrťou. John Preston je špičkovým vládnym agentom zodpovedným sa likvidáciu tých, ktorí porušujú pravidlá. Stratí však krabičku s Proziom – drogou, ktorá potláča emócie, a tak sa z toho, kto má strážiť zákon, stáva ten, kto začne bojovať za jeho zrušenie… (recenzia filmu)

00.15  Bojovník  (Musa), Južná Kórea/Čína, 2001 (JOJ)
V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. Kórejsko-čínsky vojnový film režiséra Sung-su Kima.

02.35  Čas prebúdzania  (Awakenings), USA, 1990 (Markíza)
Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer (Robin Williams) skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana (John Heard) na experimentálnu liečbu drogou DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi (Robert de Niro) a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu. Po čase sa ale u prvého z nich začnú prejavovať príznaky straty nadobudnutých schopností. Sayer je zúfalý, pretože vidí, že droga pôsobí len dočasne. Sestra Costellová (Julie Kavnerová) ho presviedča, že i tak pre svojich pacientov urobil nesmierne mnoho. Vrátil ich aspoň načas do života. Opakované pokusy s inými drogami už nikdy nepriniesli tak dramatické výsledky...

TV Tipy 3.1. - 7.1. 2007 TV Tipy 3.1. - 7.1. 2007

7.1.
Nedeľa

00.40  Fantóm Paríža  (Vidocq), Francúzsko, 2002 (JOJ)
Začiatok 19. storočia zachytáva Francúzsko vo veľmi zaujímavej dobe. Obdobie nových vynálezov, veľkých zmien a revolúcií, ktoré zásobujú gilotínu najvznešenejšími hlavami, rovnako ako hlavami brutálnych zločincov. Jeden z nich, Vidocq, na poslednú chvíľu zmenil svoj osud. Miesto trestu smrti sa postavil na stranu zákona. Muž, ktorý sa ešte za svojho života stal legendou (nie bez vlastného prispenia), vytvoril v Paríži zvláštne policajné komando. Vďaka znalosti podsvetia dostal do žalára väčšinu veľkých rýb (a svojich bývalých kumpánov). Stál na čele tajnej polície, ktorá čistila uličky na Montmartri a okolo Templu od zločincov najhrubšieho zrna. (recenzia filmu)

02.30  Muž z Laramie  (The Man from Laramie), USA, 1955 (Markíza)
Hlavným hrdinom príbehu je kavalerista, teraz obchodník Will Lockhart, ktorý prichádza z wyomingského Laramarie do nového Mexika, aby pátral po tajnom obchode so zbraňami. Ten stál život jeho mladšieho brata. Lockhart sa dostáva do konfliktu s mocným rančerom, ktorý pomaly stráca zrak, a svoje impérium chce zveriť  skôr svojmu predákovi ako nehodnému vlastnému synovi. Americký režisér Anthony Mann oživil zovšednený westernový žáner v päťdesiatych rokoch sériou temných psychologických westernov, v ktorých hlavné úlohy stelesnil obľúbený herec James Stewart. Posledným z nich bol film Muž z Laramarie, ktorý vznikol podľa poviedky Thomasa T. Flynna, uverejnenej v časopise Saturday Evening Post. Film bol vybudovaný ako klasická dráma so shakespearovými motívmi (Kráľ Lear). James Stewart patril takmer celé polstoročie k najväčším hollywoodskym hviezdam a stelesnil mnoho nezabudnuteľných postáv. Významná bola i jeho spolupráca s majstrom hrôzy Alfredom Hitchcockom, čiklasikom amerického filmu Johnom Fordom.


HIT TÝŽDŇA
5.1.
piatok

22.10  Metropolis  (Metropolis), Nemecko, 1927 (Dvojka)
Metropolis je gigantické mesto budúcnosti, rozdelené na dve časti. Vo vysokých budovách bohatých obchodných spoločností žijú na horných poschodiach predstavitelia spoločenskej smotánky a finanční magnáti. Užívajú si na úkor tisícok robotníkov, ktorí v podzemí bojujú s nadvládou stroja o svoj každodenný chlieb. Syn bohatého továrnika sa rozhodne svet v podzemí navštíviť, aby sa na vlastné oči presvedčil o neľudských podmienkach práce otcových zamestnancov. Spolu s Mariou, dcérou jedného z robotníkov, sa mu podarí dosiahnuť v meste budúcnosti dohodu medzi pracujúcimi a továrnikmi, ale aj poraziť homunkula - stroj v koži človeka. Režisér Fritz Lang zaodel jednoduchý námet do strhujúcej vizualizácie mesta budúcnosti, inšpirovanej architektúrou amerických miest a výtvarnými dielami futurizmu. Jeden z prvých sci-fi filmov v dejinách kinematografie predurčil pravidlá svojho žánru a jeho štýl bol mnohokrát napodobovaný (napr. Blade Runner, Piaty element). Nová zrekonštruovaná kópia filmu je doplnená o stratený materiál z pôvodného filmu a dodatočne ozvučená. (recenzia filmu)


sHIT TÝZĎŇA
6.1.
Sobota

22.20  Replikant  (Replicant), USA, 2001 (JOJ)
Šialený vrah žien a detí Jean-Claude Van Damme polícii úspešne uniká a zastaviť ho môže len jeho vlastný klon, naprogramovaný na smrteľný boj so svojim brutálnym "bratom". Je to tu! Majster sa vracia...


autor Peter Konečný 3.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.