ČO SI MYSLÍME O AZYLE 2006?

ČO SI MYSLÍME O AZYLE 2006?

článok



Keďže nás, ako každý rok o takomto čase, definitívne pohlcuje rôzne súhrnné bilancovanie nedávno skončeného roka 2006, budeme pokračovať v nastúpenom trende a ohliadneme sa aj za ďalším úspešne ukončeným filmovým festivalom minútových a päť minútových filmov - Azyl 2006.

Súťaž už tradične bežala niekoľko mesiacov počas ktorých aktívni filmári z rôznych kútov Slovenska a Európy nezaháľali a s pomocou kamier a dobrých nápadov sa dali do tvorivej práce. Porota, ako to už býva zvykom, vybrala najlepšie kúsky, ktoré až do nedávna bojovali o priazeň diváka pomocou SMS hlasov. Priebežné výsledky ste mohli samozrejme po celý čas sledovať na oficiálnej webovej stránke festivalu a ocenených autorov, ktorí tento rok pripravili nejeden zaujímavý filmový „kraťas“ ste mohli zhliadnuť zase počas Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, kde si prišli okrem potlesku prevziať aj hodnotné ceny.

Opakovanie je matkou múdrosti a preto neuškodí ani nám, keď si bližšie predstavíme desiatku divácky najúspešnejších titulov z oboch súťažných disciplín.

Čo si myslíme o Azyle 2006?

Sekcia minútových filmov

10. miesto
Argumenty straty
– Juraj Rattaj, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Na desiatom mieste sa umiestnil mini film 22 ročného Juraja Rattaja, ktorého Argumenty Straty mrazia po chrbte, pretože ide o silne pesimistický a deprimujúci počin, ktorý je žiaľ odvodený z osobnej skúsenosti. Strata milovanej osoby a jej následný pokus vymazania ju z pamäti je len veľmi ťažko uskutočniteľným cieľom, vo filme to Juraj rieši aspoň tak, že v každom zábere je daná osoba postupne odstraňovaná a okrem obrazovej stránky kladie silný dôraz práve na už spomínaný mrazivý zvuk.
Hodnotenie: 7/10

9. miesto
Dom
– Dominik Trageľ, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Animovaný počin 27 ročného Dominika je venovaný všetkým „homelessom“ o ktorých tvrdí, že svoj Dom majú všade a aj napriek tomu ich voláme bezdomovcami. S filmom sa pohral a pomocou pomerne jednoduchej čierno-bielej animácie a dôsledne zladeného zvuku (za podarený nápad považujem napríklad použitý hlas železničnej informátorky, ktorá oznamuje trasu vlaku) zaujímavo poukázal na miesta a spôsoby života danej skupiny ľudí.
Hodnotenie: 7/10

8. miesto
Rozprávka
– Michal Michalko, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Jeden z najvydarenejších kúskov tohto ročníka je o tzv. zlom chlapcovi, ktorý sa spokojne venuje povaľačstvu, krádežiam a dokonca okúsil aj drogu. Vynikajúcemu animovanému prevedeniu s pútavým príbehom, ktorý zmení zlého Georga Clooneyho v dobrého manžela, a zábavnému slovnému sprievodu, nieto čo vytknúť.
Hodnotenie: 8/10

7. miesto
Moj
– Martin Jenča alias „žltý“, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Martin pre nás pripravil klip, ktorý by sa vynikajúco hodil na úvodnú upútavku nejakej fakt „kúlovej“ relácie, ale použiteľný by bol aj ako reklama pre nejaký veľmi podarený produkt. Zmes dobrej hudby, ktorá výborne asistuje textovému prevedeniu toho, čo má „žltý“ rád, kde sa rád stravuje, čo pozerá a aká hudba v jeho polici nesmie chýbať. V druhej polovici pridá do zbierky ešte aj svoj narcisovský „fejs“ plný sebavedomia. Ale tak to má byť, má to šťavu.
Hodnotenie: 7/10

6. miesto
Rear window
– Kal Karman, Francesco Jodice, Taliansko 2006  (Pozrieť film)
Určite ste sa už aj vy niekedy zamysleli pri pohľade na vysvietenú bytovku nad tým, že čo okno, to iný život. Milión okien, milión príbehov, problémov, radostí a starostí. Tak práve túto tému si na starosť zobrali autori tejto snímky a ponúkajú nám pár neosobných pohľadov do okien, možno aj toho vášho príbytku. Chválim hlavne jednoduchý nápad, ktorý je skutočne veľmi zaujímavý. A aby som nezabudol, po technickej stránke ide o neskutočne precíznu robotu (veru aj počas jednej minúty vidieť, že šikovní Taliani ešte nevymreli).
Hodnotenie: 9/10

5. miesto
Život na Marse – František Czanner, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Ako náučný, ale dosť strašidelný večerníček, by sa to uživilo. Už názov napovedá o tom, akým smerom sa uberá dej tejto počítačom animovanej sci-fi rozprávky, ktorá nielenže nepostráda nápad typu Vojny svetov, v ktorom sme pre mimozemšťanov nepotrebnými škodcami, ale čo je hlavné - je aj veľmi pekne zhotoveným dielkom za aké by sa nemusel hanbiť ani špičkový animátor.
Hodnotenie: 7/10

4. miesto
3 (filmové) minúty
– Radoslav Bielek, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Konečne si niekto nedáva servítok pred ústa a kritizuje ako sa patrí. Sedemnásťročný Rado si zobral na mušku všetkých tvorcov „akčnákov“, ktorí akosi zabúdajú na jednu maličkosť. Poznáte to. Znenazdajky sa objaví bomba s odpočítavaním. Ešte vám len stečie prvá kvapka potu po čele a už na displeji z pôvodných 3:00 svieti len veľmi biednych 29 sekúnd. Poviete si, že pri tejto rýchlosti sa už ani nenadýchnete, v Radovom filme však ostane čas aj na dobrú kávu a stále nejaká tá zvyšná sekunda ostane. Veľmi podarený nápad, ktorý autor poriešil jednoduchou plôškovou animáciou.
Hodnotenie: 8/10

3. miesto
Hypertrophie
– Duong Dang-Thai, Francúzsko 2004  (Pozrieť film)
A sme na miestach pre víťazov. Tretia priečka. Chápem. Technicky už ide minimálne o poloprofesionálne prevedenie, ale jeho myšlienka ma akosi príliš nezaujala. Hlavný hrdina má istý problém (nadmerne veľká hlava), ale aj napriek tomu si hľadá dievča svojich snov. To nakoniec po všetkých patáliách možno aj nájde, čo však, ak láska so sebou neprináša len samé ovocie?!?
Hodnotenie: 5/10

2. miesto
Samoľúbosť
– Radoslav Bielek, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Druhý krátky film Rada Bieleka v top ten a opäť karta vsadená na vtip. Tentoraz sa z Radových úst dozvedáme o tom, aká je samoľúbosť zlá vlastnosť. Na ukážku použil sám seba a nečudujem sa, že spôsobom, akým nám to predviedol, uchmatol toľko hlasov od divákov.
Hodnotenie: 8/10

1. miesto
„Mother Wit“
– Ashot Haas, Slovensko 2005  (Pozrieť film)
Zaslúžený víťaz. Mother wit alebo ak chcete „vrodenei inteligencii“ nechýba ani štipka šarmu. Zložitá myšlienka spojiť svet zvieracej ríše so strojmi do jedného komplexu a manipulovať s ním, je prepracovaná do posledného detailu a je nakrútená/animovaná tak bravúrne, až sa mi zdá, že tento projekt mala na starosti dvojička Darrena Aronofskeho.
Hodnotenie: 10/10

Čo si myslíme o Azyle 2006?

Sekcia 5 – minútových filmov 

10. miesto
Woolf -
Juraj Kubinec, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Tento príbeh poznáme všetci, avšak trošku inak. Spôsob Juraja Kubinca je impozantný, a to nielen príbehom, ale hlavne vizuálnou stránkou, ktorá nemá chybu. Animácia je na špičkovej úrovni, hudba je sympaticky zapracovaná a toto všetko dokopy vytvára zaujímavú zmes, ktorá si určite zaslúžila miesto v prvej desiatke. A ak aj vás zaujíma ako dopadne návšteva jednej milej ovečky (o ktorej autor tvrdí, že jej vlna možno nie je 100%-tná) vo vlčom bare pozrite si tento počin z dielne VŠMU.
Hodnotenie: 8/10

9. miesto
L'ultimatum -
Rafael Schneider a Sébastien Lafarge, Francúzsko, 2006  (Pozrieť film)
Thomas si spokojne odfukuje vo svojej posteli a ešte vôbec netuší čo prinesú najbližšie sekundy. Do izby nabieha nespokojná Camille, ktorej vadí večný neporiadok a pasivita jej priateľa (autobiografický príbeh viacerých z nás :)). Thomas dostáva ultimátum. Buď sa konečne preberie zo zlého sna a začne žiť poriadny život alebo si jeho družka zbalí svoje handry a zmizne kade ľahšie. Thomasove rôznorodé myšlienkové pochody spôsobia, že sa príbeh ešte niekoľko ráz zamotá až príde na rad šťastný happyend?!? Ďalšia poloprofesionálna snímka z Francúzska okorenená Eastwoodovskov scénkou tasenia „koltov“.
Hodnotenie: 8/10

8. miesto
Stong -
Duong Dang-Thai, Francúzsko 2005  (Pozrieť film)
V poradí už druhý Duongov film v prvej desiatke. Ten prvý, pre mňa najmenej zaujímavý, sme spomínali pri treťom mieste v sekcii minútových filmov. Tentoraz je hlavnou postavou tohto príjemného hraného snímku dievčina, ktorá má nadmerne predĺžené ruky a len tak si kráča ulicami Francúzska. Keď si však všimne predavačku gumenej zeleniny, pre ktorú sa stala terčom výsmechu, použije svoje dlhé chápadlo a z druhej strany cesty dá žene ponaučenie v podobe preventívnej facky. Duong má zrejme úchylku predlžovať ľuďom ich končatiny :).
Hodnotenie: 7/10

7. miesto
Dni
– Daniel Rihák, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Hraný film Daniela Reháka sa venuje jednému dňu obyčajného bežného smrteľníka, ktorý sa ako každý iný venuje svojmu dennému stereotypu. Pravidelná tlačenica vo výťahoch a autobusoch, nekonečne nudná práca po ktorej prichádza na rad dobre vychladené pivko v miestnej krčme opäť zavŕšené príjemnou cestou domov s následným spánkom pri športovom prenose vedľa štrikujúcej manželky s ktorou si už nemáme moc čo povedať. Výborný námet, parádna kamera a veľa ochotných, dobre hrajúcich hercov.
Hodnotenie: 8/10

6. miesto
Čiernobiela vrana
– Jana Gombíková a Tereza Matkuliaková, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Čiernobiela vrana je príbehom zaostalého Janka, ktorý je všetkým na smiech, ale aj napriek tomu dostal ponuku na krátky tanec. Pre niekoho banálna vec plná smiechu, pre Janka nepoznané tajomstvo. V jeho živote nie je čas na uvedomenie si reality. Ako hovorí aj samotná synopsia k filmu, je to o tom, aké iné je byť iným.
Hodnotenie: 6/10

5. miesto
Šimijé
– Mariana Čengel-Solčanská, Slovensko 2005  (Pozrieť film)
Tak tento filmík má fakt grády. Počin z dielne VŠMU nahliada do pekne divokej hip-hopovej scény na Slovensku. Je to o kultúre, o štýle, o dobrej hudbe, ale aj o opičení sa po druhých a hraní sa na niečo, čo nie som. Keď si k tomu pripočítame vynikajúceho Csongora Kassaia v úlohe spomínaného „opičáka“ a pekelný sprievod piešťanského Kontrafaktu môžeme hneď zabudnúť na nejakú cenzúru. Ale o tom to je. A ozaj mihne sa aj Stano Dančiak. Poriadne atraktívne zoskupenie, nemyslíte?!?
Hodnotenie: 8/10

4. miesto
Koniec
– Peter Kotrha, Slovensko 2004  (Pozrieť film)
Zemiaková medaila sa ušla Petrovi Kotrhovi, ktorý nám predstavil svoje čiernohumorné dielo o starom mužovi čakajúcom vo svojej izbe na poslednú návštevu - na mladú a atraktívnu pani Zubatú. Dlhú chvíľu si zatiaľ kráti tradičnou fajkou. Nápadité a jednoduché.
Hodnotenie: 6/10

3. miesto
Dom pec
– Adam Kubica a Adam Kulíšek, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Snaha sa síce cení, ale tento počin ma minul obrovskou okľukou. Dom pec je animovaný videoklip zostavený z nie moc podarených obrázkov, ktoré by mali spolu vytvárať predstavu slovenskej dediny. Tento miš-maš však absentuje akúkoľvek zábavu a nápad, preto nesmierne nudí. Žiaľ nepomáha ani nie veľmi podarená hudobná stránka.
Hodnotenie: 3/10

2. miesto
Jano
– Miroslav Remo, Slovensko 2004  (Pozrieť film)
Milujem takéto filmy. Človek nahliadne do prostredia, kde sa za normálnych okolností nikdy nedostane. Jano je príbehom o cigáňovi Janovi, ktorý je ku všetkému ešte aj bezdomovcom. Sme svedkami jeho nočných rozhovorov v kruhu partie s rovnakým osudom, prizeráme sa ich spovediam, ale aj neľútostným hádkam, takmer vrcholiacich v násilné činy. Miro Remo a jeho kamera zachytili bezprostrednú realitu, dosť silno pichajúcu pri srdci.
Hodnotenie: 9/10

1. miesto
Pik a Nik
– Martin Snopek, Slovensko 2006  (Pozrieť film)
Na úvod musím hneď zdôrazniť, že ide o zaslúženého víťaza. Animovaný superfilm Martina Snopeka rozpráva príbeh trojice kamarátov, ktorí sa dostali k moru. Ich pôvodná nespútaná radosť sa mení v holý boj o prežitie. Ale ako to v každej dobrej rozprávke býva, a táto je naozaj moc dobrá, nakoniec všetko dobre dopadne. Zábavný dej, výborné vizuálne prevedenie, takto si predstavujem absolútneho víťaza.
Hodnotenie: 9/10


Tak a máme za sebou ďalší súťažný ročník. Ceny sú rozdané, víťazi určení. Už teraz sa môžeme začať tešiť na budúcoročné zápolenie, ktoré by mohlo byť podľa nastoleného štandardu opäť raz plné kvalitných filmov. Ak máte preto odvahu, dobrú kameru, zopár nápadov vo vrecku a chuť skúsiť prezentovať svoj talent, neváhajte a zapojte sa do súťaže aj vy. Možno to budete práve vy o ktorých sa bude presne o rok na tomto mieste hovoriť. Dovidenia pri Azyle 2007.        
  


autor Pavol Tomčík 16.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.