FILMOVÉ PREMIÉRY 8.3. 2007

FILMOVÉ PREMIÉRY 8.3. 2007

článok



Skoro dva roky sme si museli počkať na nový hraný slovenský celovečerný film, nakrútený v slovenskom jazyku, slovenským režisérom a so slovenskými hercami. Stálo to čakanie za to? Okrem tuzemskej novinky sa v našich premiérových kinách predstaví aj holandský divácky hit z pred dvoch rokov, rakúsko-americká hudobno-historická koprodukcia a povinná americká jazda – tentoraz v podaní hororu a romantickej komédie.

Filmové premiéry 8.3. 2007 Filmové premiéry 8.3. 2007 Filmové premiéry 8.3. 2007

ROZHOVOR S NEPRIATEĽOM

Dramatický príbeh, spracovaný na motívy rovnomennej novely Leopolda Laholu, o hľadaní princípu ľudskosti. Dej sa odohráva počas jedného dňa na konci druhej svetovej vojny v drsnej zasneženej krajine, cez ktorú nemecký vojak vedie svojho zajatca na smrť.

Dejovú líniu tvoria spomienky postavy vojaka partizána vypočúvaného ruským komisárom a rozpráva príbeh o svojom zajatí. Nemecký vojak Helmut Kampen s menším nemeckým vojenským konvojom odprevádza zajatého partizána, ktorému sa neskôr za istých okolností podarí utiecť. Komisár zisťuje ako je možné, že ho Nemci nezabili a vojaka obviňuje z kolaborácie. Tento dobový žánrový film bude spracovaný netradičným moderným spôsobom. Progresívna montáž začleňujúca autentické zábery súčasných vojnových konfliktov je tu v priamej konfrontácii s príbehom konca 2.svetovej vojny.

Rozhovor s nepriateľom (Slovensko, 2007, 120 min.)
Réžia: Patrik Lančarič. Námet: Leopold Lahola. Scenár: Peter Pavlac, Patrik Lančarič, Marko Igonda. Kamera: Peter Kelíšek. Hudba: Vladimír Martinka. Hrajú: Marko Igonda, Alexander Bárta, Boris Farkaš, Monika Hilmerová, Juraj Kemka, Marián Miezga, Marián Labuda ml., Štefan Kvietik (rozprávač)

Filmové premiéry 8.3. 2007 Filmové premiéry 8.3. 2007 Filmové premiéry 8.3. 2007

SCHNITZEL PARADISE

Film Schnitzel Paradise, ktorý sa doma v Holandsku stal hitom, by sa dal najskôr nazvať multikultúrnou romancou z pracovného prostredia. Jeho kolektívnym hrdinom je množstvo ľudí rôznych národností, ktorí načierno a za minimálnu mzdu pracujú v kuchyni jednej reštaurácie. Nordip (Mounir Valentyn), sympaťák z Maroka, tvrdí svojmu otcovi, že je zamestnaný v knižnici. V skutočnosti však umýva riad. Milostný pomer s šéfovou neterou Agnes (Bracha van Doesburgh) naruší jeho vzťahy s väčšinou kumpánov z kuchyne, vrátane obávaného Amimouna (Mimoun Oaïssa).

Režisér Martin Koolhoven tu znovu vzýva harmonizujúceho ducha komédie Shouf Shouf Habibi!, ktorá sa v Holandsku stala najpopulárnejším filmom roku 2004.

Het Schitzelparadijs (Holandsko, 2005, 82 min.)
Réžia: Martin Koolhoven. Scenár: Marco van Geffen. Kamera: Guido van Gennep. Hudba: Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel. Hrajú: Mounir Valentyn, Bracha van Doesburgh, Mimoun Oaissa, Yahya Gaier, Tygo Gernandt, Mohammed Chaara, Micha Hulshof, Gürkan Kücüksentürk

Filmové premiéry 8.3. 2007 Filmové premiéry 8.3. 2007 Filmové premiéry 8.3. 2007

V TIENI BEETHOVENA

Beethoven (Ed Harris) dokončuje Deviatu symfóniu, svoje najvýznamnejšie dielo. Je pár dní pred jej uvedením a hudobný vydavateľ Wenzel Schlemmer nemá nikoho kvalifikovaného, kto by stihol prepísať majstrove ťažko čitateľné rukopisy. Presvedčiť niekoho na spoluprácu nie je  jednoduché, pretože s Beethovenom nechce nikto nič mať pre jeho povesť bezcitného hulváta a surovca. Je hluchý, chorý, v častých zlých náladách, často opitý a úplne sám. Ľudia ho obdivujú a zároveň ním pohŕdajú, odcudzujú práve pre jeho hrubosť a bezcitnosť, nikto mu nerozumie a nie je pri ňom nikto, kto by mu pomohol v jeho najhorších chvíľach.

Na odporúčanie svojho pedagóga však prichádza za Schlemmerom mladá študentka kompozície (Diane Kruger) a ponúkne sa, že Beethovenove rukopisy prepíše. Anna Holtz berie prepisy ako výbornú príležitosť pracovať s géniom, a Schlemmer ako rýchle vyriešenie svojho problému.

Beethoven Annu niekoľko krát hrubým spôsobom poníži a vysmeje. Postupne sa  z nej však stáva je ho múza, strážny anjel, ktorý sa objavil v jeho živote v čase, kedy od života prestal očakávať čokoľvek pekné. Ich vzťah, najskôr neohrabaný až trápny, sa čoskoro mení v  ozajstné priateľstvo a vzájomne prospešné hudobné partnerstvo, ktoré umožnilo premiéru Deviatej symfónie a prinieslo v posledných chvíľach Beethovenovi šťastie a pokoj.

Copying Beethoven (USA/SRN, 2006, 104 min.)
Réžia: Agnieszka Holland. Scenár: Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson. Kamera: Ashley Rowe. Hudba: Ludwig van Beethoven. Hrajú: Ed Harris, Diane Kruger, Matthew Goode, George Mendel, Joe Anderson, Angus Barnett, Nicholas Jones, Phyllida Law

             

SMRTIACA NENÁVI2Ť

Ak zomriete v záchvate zlosti, ostáva po vás prízrak, ktorý sa postupne šíri na ďalšie obete a „nedá im spávať“. Až kým ich nedoženie k šialenstvu, alebo k samovražde! Dokáže niekto zastaviť túto kliatbu? Audrey sa dostane pod tú istú kliatbu, aká postihla jej sestru Karen. Nadprirodzené sily, napĺňajúce človeka zlobou a nenávisťou, spájajú navzájom predtým neznámych ľudí, ktorí sa snažia odhaliť tajomstvo a zachrániť si tým život...

Grudge 2 (USA, 2006, 92 min.)
Réžia: Takashi Shimizu. Scenár: Stephen Susco. Kamera: Katsumi Yanagijima. Hudba: Christopher Young. Hrajú: Sarah Michelle Gellar, Amber Tamblyn, Arielle Kebbel, Jennifer Beals, Edison Chen, Christopher Cousins, Takako Fuji

             

MOJA SUPER EX

Rozpad vzťahu nebýva ľahký ani pre jednu z rozhádaných strán, no v niektorých prípadoch môže byť priamo nebezpečný. V novej komédii režiséra československého pôvodu Ivana Reitmana (Krotitelia duchov, Dvojčatá, Policajt zo škôlky, Šesť dní sedem nocí, Evolúcia) si Matt Saunders (Luke Wilson) konečne nájde ideálnu priateľku - krásnu Jenny Johnson (Uma Thurman), ktorá je zhodou okolností zároveň superhrdinkou G-Girl.

Keď však jeho zdanlivo perfektný objav začne byť príliš majetnícky, rozhodne sa Matt zo vzťahu vycúvať. Lenže ako sa rozídete s priateľkou, ktorá dokáže lietať, zdvíhať autá a pohľadom prepáliť oceľ? Len čo sa Jenny alias G-Girl dozvie, že jej kamarát nadviazal nový romantický vzťah so svojou spolupracovníčkou Hannah Lewis (Anna Faris), rozpúta pomocou svojich superschopností peklo, na aké Matt len tak ľahko nezabudne.

My Super Ex-Girlfriend (USA, 2006, 97 min.)
Réžia: Ivan Reitman. Scenár: Don Payne. Kamera: Don Burgess. Hudba: Teddy Castellucci. Hrajú: Uma Thurman, Luke Wilson, Anna Faris, Eddie Izzard, Rainn Wilson, Wanda Sykes


autor Peter Konečný 8.3.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.