FILMOVÉ PREMIÉRY 24.5. 2007

FILMOVÉ PREMIÉRY 24.5. 2007

článok



Úplne vážne som po prvej pol hodine rozmýšľal, že odídem z kina a kolegu Vlada Kureka počkám v najbližšej kaviarni. Nakoniec som to s veľkým sebazaprením vydržal. 170 minút umelo vrstveného a zbytočne prekomplikovaného deja zabalených do nudnej a ničím zaujímavej bubliny tohto roka. Vtip, ladnosť a gradácia sa vytratili rovnako, ako náznak scenáristických schopností. Označenie „trápna nuda“ získava po dnešku nové synonymum – Piráti Karibiku 3.  

Filmové premiéry 24.5. 2007 Filmové premiéry 24.5. 2007 Filmové premiéry 24.5. 2007

PIRÁTI KARIBIKU: NA KONCI SVETA

Éra pirátov sa končí a nastávajú pre nich temné časy. Lord Cutler Beckett z Východoindickej spoločnosti získal kontrolu nad hrôzostrašnou loďou duchov - Lietajúcim Holanďanom a jeho diabolským kapitánom, napoly človekom, napoly chobotnicou Davym Jonesom. Lietajúci Holanďan teraz pod velením admirála Norringtona nezastaviteľne brázdi sedem morí, bez zmilovania zabíja pirátov a ničí ich lode.

Will Turner, Elizabeth Swann a kapitán Barbossa sa vydajú na zúfalú výpravu zhromaždiť Deviatich lordov z Brethren Court, jedinú nádej, ako zastaviť Becketta, Lietajúceho Holanďana a jeho armádu. Ale jeden z lordov chýba - kapitán Jack Sparrow, uväznený v pasci Davyho Jonesa.

Naši hrdinovia, vrátane veštice menom Tia Dalma, musia najprv odcestovať do exotického, ale zároveň nebezpečného Singapúru, čeliť čínskemu pirátskemu kapitánovi Sao Fengovi, aby získali mapu a loď, ktoré ich dovedú až na kraj sveta - a k Jackovi...

O VÝROBE

Po úspechu filmu Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža, ktorého celosvetové tržby presiahli miliardu dolárov, cítili Jerry Bruckheimer a Gore Verbinski obrovský záväzok naplniť očakávania divákov. Bruckheimer pripisuje ohromný úspech prvých dvoch filmov veľkému množstvu tvrdej práce tvorcov a hercov na oboch stranách kamery. “Začalo to už pri scenári, keď Ted Elliott a Terry Rossio odviedli skvelú prácu vytvorením nových postáv a vzrušujúcich prostredí. K tomu pridajte brilantného režiséra akým je Gore Verbinski, a skvelých hercov ako Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom a Geoffrey Rush. Nesmieme zabudnúť na výpravu Ricka Heinrichsa, kameru Dareka Wolskeho, hudbu Hansa Zimmera a prácu mnohých ďalších ľudí."

V tomto pokračovaní filmu producent a režisér nabádali scenáristov Teda Elliotta a Terryho Rossia, aby zašli v tejto oblasti ešte ďalej… takmer doslova na koniec sveta. Ako hovorí Elliott: “S Jerrym, Goreom a Johnnym sme si zaumienili, že vymyslíme také dva ďalšie filmy, ktoré s prvou časťou tvorili jeden celok a predsa sú svojím spôsobom jedinečné. Chceli sme naplniť očakávania – tak rýchlo, ako to len príbeh dovolil. A potom sme si vytýčili cieľ zájsť ešte ďalej – a vytvoriť situácie, ktoré diváci nečakali. A to nie je ľahké.”

“Téma vinúca sa príbehom filmu Piráti Karibiku: Na konci sveta”, dodáva Terry Rossio, “je otázka, čo robí z jednotlivca dobrého človeka – tomuto boju čelí každý človek na zemi." Pohrávali sa s myšlienkou, že každý film o pirátoch je o morálnej rozdvojenosti a že i dobrí ľudia sú niekedy zatlačení do kúta a sú nútení konať zlo. Takže každá postava musí prejsť touto dilemou, touto premenou a stoja potom zoči-voči vlastnej schopnosti urobiť niečo, z čoho nemajú práve najlepší pocit. Musia takisto prijímať veľmi ťažké rozhodnutia. V takomto zmysle potom každá postava v niektorej časti príbehu zlyháva a mení sa na zlú.

Žiadne dve postavy si vo filme nedôverujú,” vraví Jerry Bruckheimer. “V pozadí je vždy nejaký pochybný plán, ktorý má poslúžiť ich cieľom. Piráti Karibiku: Na konci sveta je film o tom, kto kde, kedy a ako skončí.”

Využívajúc slávnu atrakciu Disneylandu Piráti Karibiku (poslednú, na ktorej vzniku sa Walt Disney osobne podieľal) ako inšpiráciu, Piráti Karibiku boli hitom všade, kde ich po premiére 9. júla 2003 premietali. Domáce tržby dosiahli výšku 305 413 918 miliónov dolárov a po zarátaní rekordných tržieb za oceánom boli celosvetové tržny filmu 653 913 918 dolárov. A film získal päť nominácií na Oscara, vrátane jednej pre Johnnyho Deppa v kategórii najlepší herec. Úspech prvých Pirátov bol tak veľký, že podľa nich pozmenili atrakcie Disneylandu v Anaheime i vo Walt Disney World v Orlande na Floride tak, že počas premiéry filmu Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža mohli ich návštevníci vidieť postavy z filmu vrátane kapitána Jacka Sparrowa, kapitána Barbossu a Davyho Jonesa. Dúfali, že druhý diel bude rovnako úspešný ako prvý Priráti.

Ale ani Bruckheimer, Verbinski, ba ani The Walt Disney Studios nemohli predpokladať, čo sa stane po premiére druhej časti trilógie. Film Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža mal premiéru 7. júla 2006 a okamžite sa stal fenoménom. Po úvodnom trojdňovom víkende prekonal všetky dovtedy platné americké rekordy v tržbách. S 135 745 219 dolármi prekonal držiteľa predchádzajúceho rekordu, film Spider-Man (2002) o viac než 20 miliónov. Bolo to dokonca ešte viac peňazí, než bol dovtedajší rekord za štvordňový úvodný víkend. Piatkové tržby 55,5 milióna boli najvyššími tržbami za jeden deň, po sobote boli tržby už na hranici 100,2 milióna, čo znamenalo nový rekord v tržbách za dva dni. Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža sa tak stali prvým filmom v histórii, ktorý zarobil 100 miliónov dolárov za 48 hodín.

Filmári veľmi dobre vedeli, že diváci, hoci s napätím a vzrušením sledovali prvé dva diely, zvyčajne v „trojke“ hľadajú niečo, čo by ich ešte mohlo prekvapiť. A filmári boli pripravení naplniť ich očakávania. “Chceli sme rozprávať príbeh, ktorý by bol epickým zápasom medzi slobodou a konformitou,“ hovorí vedúci výroby Mike Stenson. “Zásadnou otázkou filmu je, prečo máme radi pirátov? Keď dospievate, chcete byť pirátmi... chcete robiť niečo čo prináša slobodu, žiadne pravidlá a jednanie s úradnou mocou. A postupom času je náš styk s mocou stále častejší a sme konformnejší. To ale neznamená, že v piatok večer nemáme chuť odložiť oblek a kravatu a stráviť pár hodín okúsením tej temnejšej a nezávislejšej verzie nášho ja.“


Pirates of the Caribbean: At World’s End (USA, 2007, 170 min.)
Réžia: Gore Verbinski. Scenár: Ted Elliott, Terry Rossio. Kamera: Dariusz Wolski. Hudba: Hans Zimmer. Hrajú: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Chow Yun Fat, Bill Nighy, Stellan Skarsgard

autor Peter Konečný 24.5.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.