TV TIPY 20.8. - 26.8. 2007

TV TIPY 20.8. - 26.8. 2007

VOD recenzia



20.8.
PONDELOK

21:25 Životná rýchlosť (Personal Velocity: Three Portraits), USA, 2002 (ČT2)
Nízko rozpočtová snímka talentovanej autorky presvedčivo mapuje svet žien, ich zrenie a životné križovatky. Sny a ideály narážajú na neúprosnú realitu. Jediné, čo zostáva, je poučiť sa z nich. Každá z hrdiniek tak robí neopakovateľným spôsobom a svojou "životnou rýchlosťou" zrenia. Film získal mnoho cien na festivaloch nezávislých filmov po celom svete, napr. Veľkú cenu poroty v Sundance.
 
23:30 Biznis (The Business), VB, 2005 (JOJ)
Frankie, mladík na úteku zo špinavého ghetta v južnom Londýne, plánuje svoj útek a začiatky nového života v slnečnom Španielsku – presnejšie na Costa Del Sol. Vybavený iba pár drobnými sa vydáva na cestu a to bez toho, aby vedel, že táto nepatrná suma ho zavedie do lákavého sveta bývalého gangstera Charlieho. Skôr než si to sám stačí uvedomiť, Frankie dostane viac než po čom túžil – je jedným z Charlieho gangu a náhle sa ocitá uprostred sveta organizovaného zločinu. 


21.8.
UTOROK

21:35 Barry Lyndon (Barry Lyndon), VB, 1975 (Dvojka)
Príbeh bezvýznamného írskeho hochštaplera, ktorému sa podarí postúpiť na vyššie miesta v spoločenskom rebríčku len preto, aby napokon zažil tvrdý pád. Režisérovi Stanleymu Kubrickovi sa citlivým zmyslom pre satiru podarilo vykresliť postavu Barryho Lyndona ako exemplárny príklad i obeť pomerov, ktoré plodia i ničia hochštaplerov. Pri vizualizácii sveta 18. storočia sa Kubrick inšpiroval dobovými maliarskymi plátnami a mimoriadny dôraz kládol na autentickosť kostýmov, dekorácií a prirodzeného osvetlenia. Za stvárnenie vystihujúce dobovú atmosféru príbehu získal množstvo ocenení, okrem iných aj Oscara za najlepšiu kameru, výpravu, kostýmy a hudbu.

21:35 Volavka (Wu jian dao / Mou gaan dou), Hong Kong, 2002 (Film+)
Dvaja kadeti sú donútení nasledovať dve rôzne cesty. Ming bol regrutovaný vodcom najväčšieho hongkonského gangu, aby sa infiltroval do radov polície ako tajný vyzvedač. Policajt Yan sa medzitým úspešne infiltruje do gangu a získava si dôveru mafiánskeho bossa a Ming je povýšený do CIB - útvaru zvláštneho spravodajstva, oddelenia pre vyšetrovanie vnútorných záležitostí. Polícia má podozrenie, že v ich radoch niekto sliedi, a tak potrebuje volavku.

TV Tipy 20.8. - 26.8. 2007 TV Tipy 20.8. - 26.8. 2007

22.8.
STREDA

0:30 Hollywood Ending (Hollywood Ending), USA, 2002 (Čt2)
V groteskne poňatom príbehu o natáčaní filmu v New Yorku oslepnutým tvorcom scenárista a režisér Woody Allen pôsobivo rozohral spád vtipných momentov, gagov a komediálnych situácií. Hlavnú úlohu si napísal na telo a je zrejmé, že v nej s neobyčajnou chuťou využil vlastné filmárske skúsenosti.

2:45 Nevestin otec (Father of the Bride), USA, 1950 (Markíza)
Spencer Tracy ako úspešný právnik Stanley, vydávajúci svoju jedinú dcéru Kay, má nemalé starosti. Najskôr si musí overiť, či nastávajúci ženích Buckley je vôbec hodný jeho pokladu a preveriť treba aj jeho rodičov. No a potom prichádzajú zásnuby a samotná príprava svadby, ktorú chytí do rúk Stanleyho manželka Ellie. Z pôvodne plánovanej malej svadby vzniká oslava pre vyše päťsto hostí s orchestrom a všetkým, čo k tomu patrí.


23.8.
ŠTVRTOK

21:35 Zatratenie (Kárhozat), Maďarsko, 1988 (Dvojka)
Film vznikol zo spolupráce režiséra Bélu Tarra a spisovateľa Lászla Krasznahorkaia. Zatratenie je pochmúrny a nihilistický portrét izolácie, citového sklamania a nudy. Tarr vo filme používa takmer statickú kameru, pomalé panorámy, jazdy a pohyb postáv, pusté a depresívne industriálne prostredie, stále neutíchajúci dážď a melancholickú hudbu. Film je reflexiou bezútešnosti života a duchovnej ochabnutosti ľudsky pokrivených charakterov. Hrdinom príbehu je mrzút Karrer, ktorý trávi svoj čas bezcieľnym pozorovaním nákladných áut z kameňolomu. Svoje dni zvykne zakončiť pohárikom v miestnom bare Titanik, kde sa zaľúbi do barovej speváčky. Keď sa mu nedarí nadviazať s ňou vzťah, vyláka speváčkinho manžela na vymyslenú pašerácku výpravu. Avšak ani s pomocou tejto intrigy sa mu nepodarí získať srdce speváčky, a tak sa opäť vracia k bezcieľnemu túlaniu vo večnom zatratení. Jeho snaha o nadviazanie kontaktu ho nakoniec vedie do ešte väčšej izolácie.

21:50 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop), Švédsko, 1972 (Čt2)
Neutešený meditatívny obraz ľudskej samoty tvárou  tvár smrti. Dej filmu sa odohráva koncom 19. storočia. Dve zámožné sestry  prichádzajú na rodinný statok, aby so svojou smrteľne chorou sestrou  strávili posledné dni jej života. Kruté a zároveň utešujúce Šepoty a výkriky odhaľujú zložitú krajinu ľudského utrpenia, žiaľu a súcitu, ktorú svojim výkonom oživujú Bergmanovi osvedčení herci.

22:20 Minority Report (Minority Report), USA, 2002 (Markíza)
Tento príbeh nie je úplným nezmyslom a v roku 2054 sa bude v rôznych formách odohrávať prakticky denne. Kriminalita stúpala astronomickou rýchlosťou a šírila sa ako vírus. Jedinou možnosťou, ako predísť vraždeniu, je funkčnosť systému, ktorý by dokázal určiť vraha pred samotným činom - prakticky vidieť budúcnosť. Nápad zrealizovalo Ministerstvo spravodlivosti. Jej elitná jednotka PreKrim dokáže vďaka trom jasnovidcom zabrániť zločinom skôr, než sa skutočne stanú. Veliteľom jednotky je detektív John Anderton (Tom Cruise), ktorý nemá ani najmenší dôvod pochybovať o neomylnosti systému až do okamihu, keď sa on sám stane podozrivým z kriminálneho činu.

TV Tipy 20.8. - 26.8. 2007 TV Tipy 20.8. - 26.8. 2007

24.8.
PIATOK

21:45 Taliančina pre začiatočníkov (Italiensk for begyndere), Dán./Švéd., 2000 (Dvojka)
Dvanásty a asi najzábavnejší film s certifikátom Dogma 95. Možno i preto, že je zároveň prvým zo série filmov, spĺňajúcich desatoro manifestu Dogmy, ktorý nakrútila žena. Dej filmu nás zavedie na predmestie Kodane a bližšie nás zoznámi s piatimi postavami: miestnym pastorom Andreasom, nesmelým hotelovým správcom Jorgenom, mladým šéfom reštaurácie Halvfinnom, kaderníčkou Karen a predavačkou z pekárne Olympiou. Navzájom ich spája to, že sú neistí, ľahko zraniteľní a stále bez partnerov. A ešte niečo: počas jednej zimy sa všetci zapíšu na večerné kurzy taliančiny a stanú sa tak obeťami série nečakaných náhod. Ako dni ubiehajú, pomaly zisťujú, že dostali šancu zmeniť svoje doterajšie životy a spoločne vykročiť do šťastnejších dní.

00:00 Ako zabiť vtáčika (To Kill a Mockingbird), USA, 1962 (Prima)
Filmová dráma vznikla podľa literárnej predlohy Lee Harpera, ocenenej roku 1960 Pulitzerovou cenou. Dej príbehu sa odohráva v tridsiatych rokoch v Alabame, rasovými predsudkami rozdelenom južanskom meste. Úspešný právnik Atticus Finch sa ujme obhajoby čierneho muža, obvineného zo znásilnenia belošky. Hoci väčšina obyvateľov mesta presviedča Atticusa, aby sa prípadu vzdal, rozhodne sa stáť pri svojom klientovi. Musí kvôli tomu čeliť mnohým prejavom rasovej neznášanlivosti a zároveň uchrániť svoje deti pred rasovými predsudkami... Okrem iných ocenení získal film i troch Oscarov, tri Zlaté glóbusy a Cenu Garyho Coopera na MFF Cannes.


25.8.
SOBOTA

21:05 Veľká zem (The Big Country), USA, 1958 (Čt1)
Klasický film Williama Wylera vznikol v roku 1958. Je ukážkou toho, že i western možno vytvoriť bez zbytočnej surovosti, s dôrazom na hĺbku charakterov a pritom divácky príťažlivo. Svoju úlohu samozrejme zohralo vynikajúce herecké obsadenie v čele s Gregory Peckom.

23:40 Saw 2 (Saw II), USA, 2005 (Markíza)
Celosvetový úspech filmu Saw predurčil jeho pokračovanie. Do nevábnej miestnosti umiestnili tvorcovia hneď osem ľudí... Keď sa prebudia, je im opäť prednesená premisa – ten, kto zabije ostatných, zaslúži si žiť. Súbežne sa rozbieha pátranie po nedolapenom vrahovi Jigsaw, ktorého artisticky dopiľované scény ľudského utrpenia opäť začínajú plniť stránky novín. Pozor, Jigsaw ťa sleduje.

TV Tipy 20.8. - 26.8. 2007 TV Tipy 20.8. - 26.8. 2007

26.8.
NEDEĽA

17:20 Nesprávny muž (The Wrong Man), USA, 1956 (Čt2)
Manny Ballestero je počestný pracovitý hudobník účinkujúci v Stork klube v New Yorku. Keď jeho žena potrebuje peniaze na zubára, vydá sa do miestnej poisťovne, aby si požičal na jej poistku. Zamestnanci poisťovne ho ale omylom začnú považovať za lupiča, ktorý ich v minulom roku prepadol, a zavolajú políciu. Film je skutočným príbehom, ktorý Manny a jeho rodina prežili. 

22:35 Zabijak (Die xue shuang xiong), Hong Kong, 1989 (JOJ)
Jeffrey je nájomný vrah. Prijme  svoju poslednú zákazku, aby získal peniaze a mohol zaplatiť operáciu žene, ktorú neúmyselne  takmer pripravil o zrak. Za svoju "prácu" však nedostane zaplatené. Naopak, je naňho najatý profesionálny zabijak. Jeffrey sa musí spojiť s policajným inšpektorom, aby prežil útoky svojich bývalých kolegov.  

23:35 Nuda v Brne (Nuda v Brně), Česko, 2003 (Dvojka)
Film Nuda v Brne nadľahčene a s humorom rozpráva o osudoch niekoľkých postáv, ktoré sa stretávajú počas jednej letnej noci v ošarpanom činžiaku uprostred Brna. Príbehy týchto svojráznych postáv sú vyrozprávané s dôrazom na autenticitu prostredia a civilné herecké prejavy. Podtitul filmu - Komédia navzdory osudu odkazuje k obetiam, ktoré musia na ceste za svojím cieľom priniesť hrdinovia príbehu. Divadelný režisér Vladimír Morávek obsadil do väčšiny hlavných rolí filmu Nuda v Brne členov činohry divadla z Hradca Králové.

1:35 Apokalypsa (Apocalypse Now), USA, 1979 (Markíza)
Kapitán Willard si behom služby vo Vietname získal povesť vynikajúceho vojaka. Je poverený dôležitou misiou: musí v džungli nájsť a zlikvidovať amerického plukovníka Waltera E. Kurtza, ktorý dezertoval a vedie v čele oddaných domorodcov súkromnú vojnu proti Vietnamcom aj proti Američanom. Markíza uvádza 202 minútovú director’s cut verziu rozdelenú do dvoch dielov.


Hit aj sHit nechávam tentoraz na váš vkus.





autor Tomáš Daneček 20.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.