TV TIPY 15.10. - 21.10. 2007

TV TIPY 15.10. - 21.10. 2007

VOD recenzia



15.10.
PONDELOK

16:05 Norimberský proces (Judgment at Nuremberg), USA, 1961 (Čt2)
Film režiséra Stanleyho Kramera je klasickým dielom, ktoré sa pokúša vyrovnať s neľahkou otázkou: aký podiel nesú jednotliví "obyčajní" ľudia na zverstvách druhej svetovej vojny, a  na každom totalitnom politickom systéme? Ako ideálny sa v tomto smere ukázal žáner súdnej drámy. Napriek faktu že sa väčšina deja odohráva v uzatvorenom priestore súdnej siene, nestráca film ani na chvíľu strhujúce tempo.

22:10 Hodiny (The Hours), USA, 2002 (Čt1)
Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Život a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku.

01:00 Kytice z tisíc a jednej noci (Il Fiore delle mille e ...), Tal./Franc., 1974 (Čt2)
V poslednom filme svojej Trilógie života sa Pasolini zaoberá opäť erotikou ako jedným zo základných prameňov ľudskej prirodzenosti. Tento krát ukazuje skôr nežnú fyzickosť lásky, zasadenú  do nádherných exteriérov arabského sveta Afriky aj Ázie. Film Kytice z Tisíce a jednej noci je považovaný za jedno z Pasoliniho najkvalitnejších diel. Na MFF v Cannes roku 1974 si odniesol Veľkú cenu poroty.


16.10.
UTOROK

21:55 Sarabanda (Saraband), Dánsko/Fínsko/Rakúsko/SRN/Tal., 2003 (Dvojka)
Sarabanda je umeleckým testamentom režiséra Ingmara Bergmana, ktorým sa naposledy dotkol svojich ťažiskových tém: lásky, smrti, nenávisti a rodiny. Po takmer tridsiatich rokoch sa v ňom vrátil k hrdinom filmu Scény z manželského života, ktorí z pohľadu osemdesiatnikov vidia jeden druhého i okolitý svet trochu inak. Projekt vznikol v úzkej spolupráci s Bergmanovými dvornými hercami, priateľom Erlandom Josephsonom a bývalou partnerkou Liv Ullmannovou. Je koncipovaný ako séria epizód, v ktorých sa vždy konfrontuje dvojica postáv. Táto štruktúra sa riadi prísnou hudobno-matematickou logikou. Na ňu odkazuje aj titul Sarabanda, prebraný z hudobno-tanečnej barokovej formy, ktorá vo filme znie v Bachovej suite č. 5 pre violončelo.

22:50 Volavka (Mou gaan dou), Hong Kong, 2002 (Jednotka)
Boli nútení nasledovať odlišné cesty. Zatiaľ čo Ming bol poverený vodcom najväčšieho gangu, aby sa infiltroval do radov polície ako vyzvedač, policajt Yan sa pre zmenu už úspešne infiltroval do gangu a čoraz viac si získava dôveru mafiánskeho bossa. Medzitým je Ming povýšený do špecializovaného oddelenia. Polícia však začína mať podozrenie, že v jej radoch je zradca. Pripravuje sa špeciálna operácia na odhalenie jeho identity. Najskôr však musí polícia nájsť niekoho, kto by bol vhodnou volavkou.

TV Tipy 15.10. - 21.10. 2007  TV Tipy 15.10. - 21.10. 2007

17.10.
STREDA

23:00 Volavka 2 (Mou gaan dou II), Hong Kong, 2003 (Jednotka)
Dvaja kadeti vedú paralelný a rovnako nebezpečný život. Jeden je vyslancom mafie, infiltrovaný v policajnom prostredí ako vyzvedač a druhý je naopak vyzvedačom polície v mafiánskych kruhoch. Špionážny príbeh pokračuje na oboch stranách. A aj napriek narastajúcej dôvere začína tak mafia ako aj polícia cítiť, že sa chystá jeden veľký podvod. Napätie narastá každou hodinou a Chan a Lau sa musia pokúsiť o jediné. Vyviaznuť z tejto nebezpečnej hry živí.

23:25 Pavúk (Spider), Kanada/Franc./VB, 2002 (Čt2)
Dennis Clegg bol v detstve svedkom smrti svojej matky. Zločin spáchali jeho otec s milenkou. Otázka znie, či to, čo si Dennis pamätá sa naozaj stalo… Jeden z najkontroverznejších režisérov súčasnosti rozplieta pavučinu osudu bývalého chovanca psychiatrickej liečebne, ktorý po predčasnom prepustení z kliniky začne zvlášť brutálnym spôsobom vraždiť obyvateľov Londýna.


18.10.
ŠTVRTOK

21:40 Matka a syn (Mat i syn), Nem./Rusko, 1997 (Čt2)
Česká televízia uvedie vo Filmovom klube postupne štyri filmy z posledných desiatich rokov  tvorby Alexandra Sokurova. Matka a syn (1997), historické obrazy Moloch (1999) a Ruská archa (2002) a ako posledný Otec a syn (2003). Prvá a posledná snímka cyklu, filmy "Matka a syn" a "Otec a syn" sú síce natočené s päťročným odstupom, napriek tomu tvoria časti spoločnej trilógie "ľudských vzťahov" alebo aj "rodinnej trilógie", ktorej posledná časť "Dvaja bratia a sestra" je zatiaľ v štádiu autorského zámeru. Oba filmy sú portrétom najbližších ľudských vzťahov v situácii fatálneho zlomu.  Hľadanie zmyslu ľudských osudov a podstaty ľudskej skúsenosti, je jedným zo základných tém Sokurovovej tvorby.

22:05 Vyjednávač (The Negotiator), USA/Nem., 1998 (Markíza)
Policajný vyjednávač Danny Roman patrí k tomu najlepšiemu, čo môže chicagská polícia postaviť do každodennej hry o životy rukojemníkov. Skutočná dráma však začína vo chvíli, keď je jeho partner zavraždený a nájdené dôkazy ukazujú priamo na Romana. V snahe očistiť svoje meno a odhaliť skutočného páchateľa sprenevery policajného fondu, ktorá stála jeho priateľa život, vsadí Roman všetko, vrátane svojho života a pustí sa do hry, ktorú dobre pozná. Tento krát ale bude stáť na zlej strane.

23:10 Príliš dokonalá podoba (Dead Ringers), Kanada/USA, 1988 (Dvojka)
Elliot a Beverly Mantleovci sú identické jednovaječné dvojičky a obaja sú lekári - gynekológovia. Elliot je dominantný, sebavedomý macho, ktorému sa podarí zviesť každú ženu. Keď ho jeho partnerka znudí, "posunie" ju plachému Beverlymu. Ľúbostný život prestížnych lekárov prebieha hladko až kým na ich kliniku nepríde známa herečka s nezvyčajnou diagnózou. Odhalí milostnú hru bratov, ale Beverly sa do nej zamiluje a nechce o ňu za žiadnu cenu prísť. Žiarlivosť ho dovedie na okraj priepasti, v ktorej číha nielen krach jeho lásky a vzťahu k dvojčaťu, ale aj koniec kariéry oboch bratov.

TV Tipy 15.10. - 21.10. 2007  TV Tipy 15.10. - 21.10. 2007

19.10.
PIATOK

21:55 Edi (Edi), Poľsko, 2002 (Dvojka)
Edi a Jureczek sú bezdomovci. Žijú zo dňa na deň, na jedlo a trocha pijatiky si zarobia zberom kovového šrotu. Bývajú spolu v opustenej továrni. Spolu s iným odpadom zbiera Edi aj knihy, čo iní vyhodili. Sú jeho najväčšou vášňou a cennosťou. Vďaka láske ku knihám si v pochybnej štvrti získal povesť učenca. Jedného dňa ho navštívia dvaja miestni gangstri, pretože ich dospievajúcej sestre "Princeznej" hrozí, že v škole prepadne. Bratia chcú, aby sa Edi stal jej domácim učiteľom. Príbeh inšpirovaný filozofiou budhizmu vypovedá o bezhraničnom dobre prostredníctvom osudu muža plne odovzdaného svojmu osudu.

22:10 Ničomníci (Bad Boys), USA, 1995 (Markíza)
Zohraný policajný tandem Burnett - Lowrey sa preháňajú v čiernom Porsche ulicami Miami a bravúrne riešia banálne prípady. Ale tento krát ich čaká tvrdá práca a šéf drogového gangu Fouchet, ktorý nezanecháva žiadne stopy. Odvážnu lúpež heroínu museli spraviť profesionáli, ktorí mali spojky aj v radách polície.

23:00 Kokaín (Blow), USA, 2001 (Jednotka)
George Jung videl, ako sa to nemá už keď bol malý. Jeho otec sa márne snažil zabezpečiť rodinu. Nie vždy sa darí a jemu sa darilo ešte menej. Rodina sa rozpadla a George sa zaprisahal, že urobí všetko preto, aby sa mu takýto scenár nikdy nestal. Možno práve preto sa odhodlal ísť cestou pohodlného zárobku predaja marihuany na plážach v Kalifornii. Lenže ani liberálne šesťdesiate roky ho neuchránili pred väzením, kde sa zoznámil s ľuďmi, ktorí mu pomohli rozviesť obchod s drogami do neporovnateľne väčších rozmerov. Po prepustená sa z Georgea stane najväčší dovozca kokaínu do USA, za čo však môže zaplatiť príliš vysokú cenu.


20.10.
SOBOTA

17:05 Žiť a nechať zomrieť (Live and Let Die), VB/USA, 1973 (Jednotka)
Až traja agenti doplatili životom na svoju snahu zabrániť obchodu s drogami. Cieľom misie Jamesa Bonda je New York a terčom mafiánsky boss a priekupník v Harleme Mr. Big. Jeho hlavný spojenec, diplomat Dr. Kanaga má veľmi dobre spočítané nielen to, koľko zarobí za každý prepašovaný gram, ale rovnako dobre má spočítané aj to, čo znamená každý zničený kontraband. Dobre utajené a strážené plantáže v Karibiku sa už pokúšali dobyť mnohí.

22:30 Bournov mýtus (The Bourne Supremacy), USA/Nem., 2004 (Prima)
Film nás opäť zavedie do temného sveta zabijaka Jasona Bourna, ktorý stále pátra po svojej minulosti. Teraz sa kladú ešte väčšie nároky na agenta, ktorý sa s chladným odhodlaním pohybuje v nebezpečných vodách medzinárodnej špionáže, hemžiacej sa agentmi, skryto pracujúcich pre rôzne strany. Bourne podniká všetko, aby našiel pravdu za svojimi desivými útržkami spomienok a odpovedal si na tak mučivé otázky, týkajúce sa jeho minulosti...

00:20 Perlasca (Perlasca, un eroe italiano), Tal./Maď./Franc./Švédsko, 2002 (Čt1)
Giorgio Perlasca bol padovský obchodník s dobytkom, ktorý sa pri ceste do Budapešti v roku 1943 stal náhodou svedkom masových deportácií Židov. Namiesto osobnej záchrany a návratu do Talianska  Perlasca takmer impulzívne zvolil iné riešenie. Paradoxne ako človek, ktorý sympatizoval s fašizmom a bojoval v Španielsku ako dobrovoľník na strane generála Franca, začal teraz organizovať záchranu budapeštianskych Židov.

TV Tipy 15.10. - 21.10. 2007  TV Tipy 15.10. - 21.10. 2007

21.10.
NEDEĽA

16:30 Butch Cassidy a Sundance Kid (Butch Cassidy and ...), USA, 1969 (Čt2)
Legendárny western režiséra Georga Roya Hilla rozpráva o dvoch skutočne žijúcich psancoch, z ktorých sa stali legendy. Zo siedmich nominácií získal film štyroch Oscarov: za scenár, kameru, hudbu a za najlepšiu pieseň (Raindrops Keep Fallin' on My Head).

03:30 Volavka 3 (Mou gaan dou III), Hong Kong, 2003 (Film+)
Dôstojné zavŕšenie "Volavkovskej" trilógie znova úspešne kombinuje prvky drámy s minimom akcie, napätia i veľmi precíznej réžie a celkového formálneho prevedenia, pričom sa príbeh uzatvára trochu "prekvapivým" smerom, keď zistíme, že celé to mohlo byť úplne inak, keby... Po retrospektívnej druhej časti sa v tomto záverečnom dieli ocitávame v období po "jedničke", ale pozor!!! Tento diel nadväzuje na alternatívny záver "jedničky", ktorý bol uvedený na ázijskej verzii DVD edície. Pre fanúšikov prvých dvoch dielov "must-see"!


HIT TÝŽDŇA
20.10.
SOBOTA

22:30 Bournov mýtus (The Bourne Supremacy), USA/Nem., 2004 (Prima)
Film nás opäť zavedie do temného sveta zabijaka Jasona Bourna, ktorý stále pátra po svojej minulosti. Teraz sa kladú ešte väčšie nároky na agenta, ktorý sa s chladným odhodlaním pohybuje v nebezpečných vodách medzinárodnej špionáže, hemžiacej sa agentmi, skryto pracujúcich pre rôzne strany. Bourne podniká všetko, aby našiel pravdu za svojimi desivými útržkami spomienok a odpovedal si na tak mučivé otázky, týkajúce sa jeho minulosti. Úderný štýl avantgardného autora a režiséra Paula Greengrassa si v tomto filme vynútil netradičné perspektívy, vrátane využitia exotických svetových lokalít a mužných kvalít hrdinov. Film prináša najnovší pohľad do súčasného, záhadného sveta špionáže a robí to štýlom sviežeho trileru. (celá recenzia)


sHIT TÝŽDŇA
20.10.
SOBOTA

01:15 Vyháňač diabla: Počiatok (Exorcist: The Beginning), USA, 2004 (Prima)
Krátko po Druhej svetovej vojne sa ocitne otec Merrin v africkej Keni. Hnaný spomienkami na hrôzy vojny sem prišiel na pracovnú dovolenku, ďaleko od jeho rodného Holandska. Prišiel sem viesť archeologické vykopávky starého, byzantského kostola, zasypaného v deň, keď bol dokončený. Priamo pod kostolom nájde Merrin o mnoho staršiu kryptu a ocitne sa tvárou v tvár neopísateľnej hrôze. Šialenstvo postupne padne na všetkých dedinčanov a ku vykopávkam je povolaná skupina britských vojakov. Všetko sa však ešte len začína. Do plejády hrozných pokračovaní inak geniálneho The Exorcist z roku 1973 sa pridružil aj jeho hrozný prequel. (celá recenzia)


autor Tomáš Daneček 15.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.