TV TIPY 17.12. -23.12. 2007

TV TIPY 17.12. -23.12. 2007

VOD recenzia



17.12.
PONDELOK

22:15 Kráľovná Margot (La Reine Margot), Fran/Tal/Nem, 1994 (Čt1)
Historický film Kráľovná Margot vznikol podľa rovnomenného románu Alexandra Dumasa. Jeho obsahom je jedno z najkrvavejších období francúzskych dejín,  náboženskej vojny medzi katolíkmi a hugenotmi v XVI. storočí, ktorých vrcholom bola Bartolomejská noc. I keď príbeh filmu presvedčivo zapadá do rámca reálnych historických udalostí, Chéreauovi nejde len o zachytenie dobovej atmosféry. Výprava a kostýmy majú viac symbolický význam než popisne realistickú funkciu.

00:15 Nadaný žiak (Apt Pupil), USA/Kan/Franc (Prima)
Na prví pohľad obyčajný americký stredoškolák spozná vo svojom susedovi unikajúceho nacistického zločinca. Začne ho pod vyhrážkou udania nútiť, aby mu rozprával o zverstvách, ktorých sa dopúšťal v koncentračných táboroch. Ale postupne sa chlapcovi celá situácia  vymkne z rúk.

01:00 13 rozhovorov o tom istom (13 Conversations About ...), USA, 2001 (Čt2)
Snímka rozpráva o nestálosti a vrtkavosti osudu a o tom, že pojem "šťastie" môže byť veľmi relatívny. Jedným z jeho leitmotívov je stará cigánska kliatba: Kiež by sa ti splnilo to, čo si praješ.


18.12.
UTOROK

21:55 Monsieur Verdoux (Monsieur Verdoux), USA, 1947 (Dvojka)
Vražedná komédia o pánovi Verdouxovi - modernom Modrofúzovi, ktorý vraždí bohaté vdovy. Počas hospodárskej krízy prišiel o prácu bankového úradníka a tak si vymyslel plán: zvádza bohaté ženy a pre peniaze ich zabíja. Jeho skutočná invalidná manželka žije so synom na vidieku. O dvojakom živote manžela nemá ani tušenie. Herec a režisér Charles Chaplin sa vo svojom poslednom filme, nakrútenom v USA, navždy rozlúčil s charakteristickou postavou tuláka Charlieho. Stvárnil tu chladnokrvného vraha, ktorý však nie je iba zločincom, ale aj obeťou hospodárskej krízy a vojny.

00:25 Exodus (Exodus), USA, 1960 (MGM)
Príbeh skupiny Židov odohrávajúci sa vo vypätých dňoch po II. Svetovej vojne. Neobyčajná a mimoriadna kronika presunu ľudí, znovuzrodenie a ustanovenie nového národa, natočené podľa známeho bestselleru Leona Urisa. Ari Ben Canaan, veliteľ Izraelitov v ilegalite, vedie 600 Židov, zadržaných v táboroch na Cypre, do rozľahlých území Palestíny. Ale britské jednotky rýchlo odhalia jeho zámer a nútia ho vrátiť sa späť. Ari sa ale so svojimi pasažiermi na lodi odmietne vzdať.

TV Tipy 17.12. -23.12. 2007 TV Tipy 17.12. -23.12. 2007

19.12.
STREDA

21:30 Oko (Jian gui), Hong Kong/VB/Thaj/Singapur, 2002 (Čt2)
Mun je od detstva slepá. Ako dvadsaťročná však podstúpi náročnú operáciu, ktorá jej má vrátiť zrak. Je jej  transplantovaná rohovka mŕtveho dievčaťa a Mun po mnohých rokoch temnoty konečne uvidí svetlo. Všetci v jej okolí aj ona sama sú nadšení. Munino šťastie sa však začne veľmi rýchlo kaliť. Ešte v nemocnici ju začnú prenasledovať podivné obrazy. Vidí veci, ktoré nezažila, a navštevujú ju ľudia, ktorých nikdy nestretla.

23:50 Sklenené peklo (The Towering Inferno), USA, 1974 (Markíza)
San Francisco oslavuje. Práve bol otvorený najvyšší mrakodrap sveta. Party sa odohráva na 135. poschodí. Stavebná firma však šetrila a zanedbala bezpečnostné opatrenia. Nešťastie na seba nenechá dlho čakať a tak uprostred oslavy vypukne požiar. Pre vierohodné zábery v exteriéry bol postavený 30 m vysoký model mrakodrapu. Film získal 3 Oscary  a Zlatý glóbus za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre Freda Astairea.

00:20 Stratený v La Mancha (Lost In La Mancha), VB/USA, 2002 (Čt2)
Myšlienkou filmového spracovania Cervantesovho Dona Quijota sa Terry Gilliam zaoberal už od začiatku deväťdesiatych rokov. V hlave a vo svojom skicári mal film už celý hotový. Jediným problémom boli peniaze. A tak sa rozhodol nakrútiť film ako európsku koprodukciu v Španielsku. Plánovaný rozpočet 40 miliónov dolárov bol nútený zredukovať na 32,1 milióna. Dvojica režisérov Keith Fulton a Louis Pepe svojimi digitálnymi kamerami zachytila svedectvo nielen o fantázii a tvorivom nadšení, ale najmä o katastrofách, ktoré by lepšie nenapísal ani sám Gilliam.

03:00 Šťastie z 29. ulice (29th Street), USA/Jap, 1991 (Joj)
Anthony LaPaglia ako Frank Pesce ml. je Newyorčan, ktorý vyrástol v štvrti Malé Taliansko a pozná tu všetkých obyvateľov. Je však niečím výnimočný - od narodenia má vo všetkom šťastie. Keď hodí kockami tou správnou rukou, je jasné, že vyhrá. A aj jeho staré auto, ktoré už nechce, sa k nemu ako zázrakom vždy vráti. A tak keď roku 1976 New York usporiada prvú štátnu lotériu, Frank neváha a kúpi si žreb a stane sa jedným z piatich finalistov na výhru. Nanešťastie však, ako má Frank úspech vo všetkom, s jeho ťažko pracujúcim otcom je to presne naopak. Ten sa zadlžil u miestneho mafiána, ktorý chce odkúpiť za desaťtisíc dolárov výherný žreb jeho syna.


20.12.
ŠTVRTOK

21:20 Gladiátor (Gladiator), VB/USA, 2000 (Markíza)
Rímsky generál Maximus  opäť doviedol svoje légie k víťazstvu. Vojna je vyhraná a Maximus sníva o domove. Umierajúci vládca Marcus Aurelius preňho ale ešte má jednu úlohu. Žiada, aby sa generál ujal vlády. Dedič trónu, žiarli a nariaďuje Maximovu popravu, vrátane jeho rodiny. Maximus o vlások unikne smrti, ale ťažko raneného ho zachránia otrokári. Maximus sa dostane do gladiátorské školy a v aréne jeho sláva deň čo deň rastie. Prichádza do Ríma, aby pomstil vraždu ženy a syna, aby zabil nového cisára.

21:45 Bol som pri tom (Being There), USA/VB/SRN/Jap, 1979 (Čt2)
Satirickú komédiu natočil režisér Hal Ashby podľa úspešného románu a scenára Jerzyho Kosinského. Hlavnú úlohu negramotného záhradníka, ktorý sa podivným riadením osudu stáva politickou veličinou, stvárnil komik Peter Sellers. Za túto úlohu bol nominovaný na Oscara. Sellersov Chance je postava bez minulosti a s dušou dieťaťa. Celý život pracoval ako záhradník u starého pána a jeho jediným ďalším koníčkom je sledovanie televízie. Tým končí hranica jeho sveta, čo ale jeho okolie neodhalí. Vtipná politická satira má vďaka svojej nadčasovosti a hereckým výkonom svoju platnosť aj dnes.

21:55 Bez svedkov (Bez svidetelej), ZSSR, 1983 (Dvojka)
Komorná dráma o vzťahu bývalých manželov. Muž, ktorý sa medzičasom opäť oženil, prichádza v podguráženej nálade na návštevu bývalej manželky. Aj ona plánuje ďalšiu svadbu. Dlhý rozhovor vyjaví kruté pravdy o ich minulosti a vzťahu.

22:30 Čítaj mi z pier (Sur mes lèvres), Francúzsko, 2001 (Jednotka)
Carla je sekretárka so sluchovou vadou. Jedného dňa jej pridelia ako spolupracovníka Paula, bývalého väzňa. Po počiatočných rozpakoch využije Carla jeho zlodejských schopností k presadeniu sa v práci a on na oplátku jej schopnosti čítať z pier k splateniu svojich dlhov. Zo vzťahu založenom na prospechu oboch sa však začne vyvíjať pevnejšie puto.

TV Tipy 17.12. -23.12. 2007 TV Tipy 17.12. -23.12. 2007

21.12.
PIATOK

22:05 Dieťa (L'Enfant), Belg/Fran, 2005 (Dvojka)
Film režisérskeho tandemu bratov Dardennovcov, za ktorý získali svoju druhú Zlatú palmu na MFF Cannes, nekompromisne autentickým spôsobom vykresľuje drsne obyčajných hrdinov v zlomových okamihoch ich života bez toho, aby nad nimi vynášal morálne súdy alebo ponúkal jednoduché riešenia. Chce len klásť otázky o živote prežívanom bez morálneho vedomia a zodpovednosti za svoje činy.

22.15 Takmer dokonalý zločin (The Gift), USA, 2000 (Prima)
Cate Blanchett má vo filme režiséra Spidermanovskej trilógie dar mimo zmyslového vnímania. Keď v sne spozná miesto, kde leží zavraždená žena, roztočí sa kolotoč udalostí, na ktorého konci sa v ohrožení ocitne ona sama.

22:25 Veľké nádeje (Great Expectations), USA, 1998 (Joj)
Finnegal Bell spomína na svoje detstvo v rybárskej dedine na Floride, kde sa stretol s dvoma ľuďmi, čo osudovo zasiahli do jeho života - s trestancom, ktorému pomohol na úteku, a s krásnou, ale povýšenou Estellou, ktorá sa stala jeho jedinou láskou. Bola to neter bohatej slečny Dinsmoorovej a žila v jej spustnutom panskom sídle. Nadaný Finn sa s pomocou neznámeho mecenáša stal úspešným maliarom, získal slávu aj peniaze, ale jeho cesta za šťastím a láskou je tiež plná bolesti.

00:35 Ochotní dospelí (Consenting Adults), USA, 1992 (Prima)
Manželia Parkerovci sú zo svojich nových susedov Otisovcov viac než nadšení. Nápad vymeniť si na jednu noc manželky sa ale po preliatí prvej krvi neukáže ako zrovna najšťastnejší.


22.12.
SOBOTA

15:15 Za hrsť dolárov (Per un pugno di dollari), Tal/Špa/SRN, 1964 (Jednotka)
Svojim spôsobom je to ten najnebezpečnejší muž pod slnkom. Prichádza do mesta celkom neznámy. Do mesta, ktoré rozdeľuje totálna vojna dvoch klanov. Vojna medzi Baxterovcami a Rojovcami ho však nevyvádza z rovnováhy. Väčšina ľudí by už dávno utiekla alebo upadla do večného spánku. On však urobil niečo celkom iné. Rozohral hru na obe strany s cieľom využiť situáciu vo svoj prospech.

16:55 Dych života (The Living Daylights), VB/USA, 1987 (Jednotka)
Mocná sovietska tajná služba KGB velí do útoku. Ohrození sú všetci agenti nepriateľských štátov a James Bond samozrejme na zozname ohrozených nesmie chýbať. Je tu však ešte nádej na odvrátenie celej hrozby. Kľúčovým mužom v celom Bondovom pláne je generál KGB Koskov, ktorý pracuje pre Britániu. Keď sa Bondovi podarí oslobodiť ho v Bratislave, zdá sa, že MI-5 si môže pripísať ďalšie víťazstvo. Lenže čoskoro je Koskov opäť unesený sovietskymi agentami.

20:00 Titanic (Titanic), USA, 1997 (Prima)
Bol obrovský a luxusný. Ľudia o ňom vo svojej pýche tvrdili, že je nepotopiteľný. Keď vyplával Titanic na svoju prvú plavbu, boli na jeho palube aj chudobný Jack a bohatá Rose. On vyhral lístok v pokri, ona mala prenajatý jeden z najluxusnejších apartmánov. Prežili spolu najkrásnejšie chvíle a sľúbili si, že už sa nikdy nerozídu - až do osudnej noci, keď sa romanca  zmenila v tragický boj o záchranu.

23:15 Kód Navajo (Windtalkers), USA, 2002 (Jednotka)
V boji proti Japonsku počas druhej svetovej vojny sa americkej armáde dlho nedarilo vytvoriť kód, ktorý by Japonci nerozlúštili. Spasiteľskou ideou bolo až vytvorenie kódu na základe reči Navajo. Tento kód ale limitoval počet ľudí, ktorí mu rozumeli na vycvičených Navajov. Preto boli tzv. „code-talkers“ pre armádu veľmi vzácni a museli byť za každú cenu ochraňovaní. Na druhej strane predstavovali ale aj nebezpečenstvo v prípade, že by boli chytení. Preto dostali vždy na svoju ochranu vojaka, ktorý sa staral o ich prežitie počas boja, ale akonáhle by sa dostali do nepriateľského zajatia, bolo jeho úlohou chrániť kód za každú cenu.

21:45 My Fair Lady 1/2 (My Fair Lady), USA, 1964 (Čt1)
Slávny film Georgea Cukora My Fair Lady, ovenčený v roku 1964 ôsmimi Oscarmi, vychádza z úspešného broadwayského muzikálu, inšpirovaného hrou anglického dramatika G. B. Shawa. Príbeh kvetinárky Lízy Doolittlovej a profesora Henryho Higginsa, ktorý sa staví, že z prostého chudobného dievčaťa spraví pravú dámu, splnil očakávania producentov a rýchlo po uvedení zarobil dvojnásobok výrobných nákladov. Oproti predlohe sa tu dočkáme aj  šťastného konca.

23:40 Henrich V (Henry V), VB, 1989 (Dvojka)
Filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry Williama Shakespeara. Mladý kráľ Anglicka, Henrich V., zmanipulovaný svojimi poradcami, napadne Francúzsko. Vznáša nárok na francúzsky trón a ruku dcéry francúzskeho kráľa. Po krvavej bitke pri Agincourte je francúzsky kráľ nútený dať Henrichovi svoju dcéru za ženu. Film získal viacero medzinárodných ocenení, okrem iného i Oscara za najlepšie kostýmy, a tri Európske filmové ceny.

TV Tipy 17.12. -23.12. 2007 TV Tipy 17.12. -23.12. 2007

23.12.
NEDEĽA

20:00 Spider-Man (Spider-Man), USA, 2000 (Markíza)
Neexistuje asi vhodnejší kandidát na post spravodlivého, nepremožiteľného hrdinu, ako outsider Peter Parker, dobrý a vzorný študent strednej školy, z ktorého si skoro všetci spolužiaci robia srandu. Jediný, kto sa ho zastáva je krásna Mary Jane, ktorú Peter pozná a miluje už od detstva, keďže býva hneď vedľa domu jeho náhradných rodičov. Ona samozrejme chodí s bohatými, vyšportovanými krásavcami a Petra berie ako nešikovného kamaráta. Jedného dňa sa ale všetko zmení. Na školskej exkurzii do biologického laboratória zameraného na genetické modifikácie pavúkov, poštipne fotografujúceho Petra zmutovaný pavúk. Po pár hodinách začne na sebe badať úžasné viac menej pozitívne zmeny - zlepšenie zraku, zväčšenie svalovej hmoty, nadľudskú obratnosť, schopnosť liezť po stenách a občas vystreliť nejakú tú pavučinu.

21:15 Príliš dlhé zásnuby (Un long dimanche de fiançailles), Fran/USA, 2004 (Prima)
Päť zúfalých mužov sa vzájomne postrelí v pevnom presvedčení, že sa tak dostanú preč z krvavej frontovej línie pri Somme, počas Prvej svetovej vojny. Vojenský súd ich však potrestá tým, že ich vysadí v krajine nikoho, na mieste krížovej paľby, kde môžu len ťažko prežiť. Tam sa rozdelia a všetci zahynú. Alebo nie? Mathilda, priateľka jedného z vojakov však na základe istých indícií získa podozrenie, že jej priateľ môže stále ešte žiť. Začína jej húževnaté, vytrvalé, cez absurdity vojny niekedy až komické hľadanie po pravde. Mladá žena, ktorá má navyše od detstva problémy s chodením sa čoraz hlbšie dostáva do zákulisia vojny, kde odhaľuje neľudskosť, zúfalstvo, beznádej ale aj nádej.

22:05 My Fair Lady 2/2 (My Fair Lady), USA, 1964 (Čt1)
Slávny film Georgea Cukora My Fair Lady, ovenčený v roku 1964 ôsmimi Oscarmi, vychádza z úspešného broadwayského muzikálu, inšpirovaného hrou anglického dramatika G. B. Shawa. Príbeh kvetinárky Lízy Doolittlovej a profesora Henryho Higginsa, ktorý sa staví, že z prostého chudobného dievčaťa spraví pravú dámu, splnil očakávania producentov a rýchlo po uvedení zarobil dvojnásobok výrobných nákladov. Oproti predlohe sa tu dočkáme aj  šťastného konca.


HIT TÝŽDŇA

Každý si môže vybrať sám pre seba  - ponuka je dostatočne pestrá.

sHIT TÝŽDŇA

V tento predvianočný týždeň vyliezajú zo svojich úkrytov najrôznejšie klenoty. Čaká nás priam festival Dolpha Lundgrena a Jean-Claude van Dammea. Tých si určite nájdete aj sami. Ja ponúkam iné dve lahôdky:

20.12.
ŠTVRTOK

23:30 Únik z Alcatrazu (New Alcatraz), USA, 2000 (Joj)
V najstráženejšom väzení na svete v Novom Alcatraze na Antarktíde skupina trestancov vykope prehistorického netvora, ktorý prežil pod povrchom ľadu v hĺbke 12 tisíc stôp. Teraz má príležitosť znova brutálne zabíjať.

21.12.
PIATOK

02:15 Pytón 2 (Python 2), USA, 2001 (Joj)
Americké komando v podzemí ruskej vojenskej základne sa pokúša zneškodniť výsledok armádneho experimentu - obrovského pytóna. Nad územím Ruska zostrelia rebeli americké lietadlo. Vláda USA požiada vládu Ruska, aby za žiadnych okolností neotvárali záhadný kanister na palube lietadla. Skrýva sa v ňom totiž nová biologická zbraň - obrovský pytón zabijak.


autor Tomáš Daneček 17.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.