SILVESTROVSKÉ A NOVOROČNÉ TV TIPY

SILVESTROVSKÉ A NOVOROČNÉ TV TIPY

VOD recenzia



Ako každý Silvester, aj tento platí – to najhoršie na koniec roka. Ak chcete prežiť posledný deň v roku bez ujmy na zdraví, vyhnite sa (až na výnimky) pirátom z miletičky a domácim televíznym staniciam. Ak to predsa len risknete, pripravte sa na Snowboarďákov, Mlčanie šuniek, Agentov dementov (toto je extra kvalitka), Periskop hore a dole, Gladiátorky, Sexi kosť, Wild Wild West ... estrádne silvestrovské show ani nemusím spomínať. Priatelia, prajem vám príjemný štart do nového roka a pokiaľ máte záujem o inteligentnú zábavu s televíznou obrazovkou, skúste v posledný deň roka prepnúť na Dvojku slovenskej televízie. PF 2008!


31.12.
PONDELOK

12:15 ...a čo ďalej, doktor? (What's Up, Doc?), USA, 1972 (Čt2)
Americká komédia s hviezdnym obsadením je založená na existencii štyroch navlas rovnakých kufrov, medzi ktorými dôjde k radu zámen. V jednom  sú šperky závratnej ceny, v ďalšom zas prísne tajné vládne dokumenty. Úplne bez dôležitosti nie je ani kufor tretí, v ktorom má istá dáma svoju "garderóbu" na cestu. Zdanlivo bezcenný je posledný kus, plný "kamenia". V dôsledku toho príde  k prepleteniu ľudských osudov. Tak sa zoznámia dve úplne rozdielne osobnosti - roztržitý hudobný teoretik Howard a excentrická slečna Judy.

13:50 Fimfárum, Česko, 2002 (Dvojka)
Nielen hlas a jedinečné rozprávačské umenie Jana Wericha, ktorý nahral na gramofónovú platňu v šesťdesiatych rokoch svoje rozprávky z knižky FIMFÁRUM, boli základom pre pentalógiu bábkových filmov, dlhú cca 90 minút. Rozprávkami sa prelínajú tie najpitoresknejšie postavy, ako stvorené na výtvarnú i hereckú karikatúru. Fimfárum je projektom režisérskeho tandemu Vlasta Pospíšilová - Aurel Klimt. Obaja režiséri osobitým poňatím vystihujú nielen atmosféru Werichových rozprávok, ale vytvárajú k nej aj adekvátne hodnoty filmových rozmerov. Rozprávky v ich podaní nie sú iba ilustráciou hovoreného slova. Vtipnými nápadmi využívajú svojbytné prostriedky animovaného bábkového filmu. Karikatúrou a jej nadsádzkou podarene vystihujú psychológiu a charakter neživých hercov - bábok. Animáciou, svietením a hudbou dotvárajú atmosféru jednotlivých obrazov i dramatických situácií. Všetko naviac umocňuje Werichov autentický dabing.

21:55 Příběhy obyčejného šílenství, Česko/Nem./Slovensko, 2005 (Dvojka)
Petr je mladý muž, ktorý by mal mať život už pevne pod kontrolou. Ale stále sa však ocitá vo víre absurdných situácií, ktoré neustále bránia jeho milostnému životu a pôvodne sľubnej kariére leteckého dispečera. Ani Petrovi rodičia nie sú úplne štandardní. Jeden náhodný telefonát a trocha čiernej mágie nezadržateľne rozbiehajú kolotoč komických situácií plných absurdity každodenného „obyčajného šialenstva“.


01.01. 2008
UTOROK

16:50 Rain Man (Rain Man), USA, 1988 (Jednotka)
Charlie Babbitt práve zistil, že má autistického brata Raymonda. A zistil to za pomerne dramatických okolností. Jeho otec odišiel na druhý svet pred niekoľkými dňami a podstatnú časť dedičstva zanechal niekomu, koho Charlie vôbec nepozná. O to väčšie je jeho zdesenie, že tomu zvláštnemu mužovi v žilách koluje tá istá krv. A aj keď sa na prvý pohľad zdá, že týchto dvoch môžu spájať iba spoloční predkovia, nie je to celkom tak. O chvíľu sa začne veľké dobrodružstvo, na ktorého konci ich čaká vzájomné porozumenie. Pocit blízkosti, ktorý nikoho nenechá chladným.

21:10 Legenda o vášni (Legends of the Fall), USA, 1994 (Prima)
Na ranči v opustených kopcoch Montany vychováva plukovník Ludlow svojich troch synov, ďaleko od krutosti indiánskych vojen. Potom ale do tohto mužského sveta osudovým spôsobom vstúpi krásna a inteligentná Susannah.

22:00 V dráhe strely (In the Line of Fire), USA, 1993 (Joj)
Clinta Eastwooda ako Franka Horrigana na sklonku kariéry agenta tajnej služby čoraz väčšmi prenasleduje osudové zlyhanie v Dallase roku 1963, pri ktorom vyhasol život prezidenta Johna F. Kennedyho. A teraz je v hre život ďalšieho prezidenta, o ktorý usiluje John Malkovich ako bývalý agent CIA a súčasný zabijak Mitch Leary.

23:05 Spolok mŕtvych básnikov (Dead Poets Society), USA, 1989 (Čt1)
Začína ďalší školský rok a na chlapčenskú akadémiu  prichádza nový učiteľ John Keating, aby tunajších študentov učil anglickú literatúru. John praktikuje veľmi neobvyklý spôsob výučby, čím si svojich študentov nie len získa, ale hlavne ich naučí omnoho viac, ako by sa mohli dočítať v knihách. Stane sa ich vzorom a oni sa rozhodnú, že budú pokračovať v tradícii Spolku mŕtvych básnikov. Nemajú však tušenia, aké následky to môže mať.

23:45 Škandál v katolíckej škole (The Dangerous Lives of Altar Boys), USA, 2002 (Jednotka)
Ak niečo Francis a Tim skutočne nenávidia, tak je to predovšetkým ich katolícka škola a prísny režim v nej. A stelesnením všetkého zlého je pre nich najprísnejšia sestra zo všetkých Assumpta. Bystrým a rebelujúcim dospievajúcim chlapcom však momentálne celú záležitosť sťažuje nielen nuda na internáte a prísni učitelia, ale najmä dotieravé búrky hormónov. A tak ideálnym ventilom pre vynútené potláčanie pocitov sa stáva Francisov poznámkový blok, ktorý sa pomaly ale isto premieňa na kontroverzný komiks. 

Silvestrovské a novoročné TV Tipy Silvestrovské a novoročné TV Tipy

02.01.
STREDA

20:25 Kabaret (Cabaret), USA, 1972 (Čt2)
Jedno z najlepších diel americkej muzikálovej tradície previedol do filmovej podoby choreograf a režisér Bob Fosse. V hlavnej úlohe uvidíme Lizu Minnelli, ktorá za úlohu praštenej, ale sexuálne príťažlivej Sally získala Oscara. Rovnakú sošku získal za vedľajšiu mužskú rolu aj Joel Grey, ktorý stelesnil diabolsky zvodného kabaretného konferenciera. Ďalších šesť Oscarov získal Kabaret v kategóriách najlepšia réžia, kamera, výprava, strih, zvuk a hudobné aranžmá.

22:05 Ária (Aria), VB, 1987 (Dvojka)
Unikátny hudobno-filmový projekt Ária spojil desiatich renomovaných režisérov, ktorí sa podujali na filmovú interpretáciu slávnych operných árií. Derek Jarman, Robert Altman, Jean-Luc Godard, Nicolas Roeg, Julien Temple, Ken Russell a iní vytvorili desať nekonvenčných a vizuálne strhujúcich príbehov k operným melódiám Giacoma Pucciniho, Giuseppeho Verdiho, Jeana-Baptista Lullyho, Ericha Korngolda, Richarda Wagnera, Jeana-Philippa Rameau, Gustava Charpertiera a Ruggiera Leoncavalla. Vznikla tak pocta trom storočiam dejín opery a nesmrteľným áriám veľkých hudobných skladateľov. Spoločným menovateľom rôznorodých segmentov sú láska, krása, vášeň i nostalgia, ktoré neodmysliteľne patria k svetu opernej hudby.


03.01.
ŠTVRTOK

11:40 Billy Elliot (Billy Elliot), USA, 2000 (Markíza)
Drsný "macho" otec  jedenásťročného Billyho  sa rozhodne, aby sa syn pochlapil, že ho pošle do kurzu boxu v miestnom športovom stredisku. Billy sa snaží preniknúť do tajov tohto športu, keď sa ale vedľa v sále roztočia sukne malých primabalerín, učarovaný ladnosťou ich pohybov, zostáva ako prilepený na mieste a hlavou mu víria myšlienky typu "čo by tomu povedal jeho otec, čo by tomu povedal jeho militantný brat".

11:50 Ako prichádzajú sny (What Dreams May Come), USA, 1998 (Jednotka)
Je toho viac, čo na nás čaká po smrti. Každý koniec je totiž novým začiatkom. Sotva sa lekár Chris so svojou manželkou Annie spamätali z tragickej smrti svojich dvoch detí a podarilo sa im prekonať vážnu životnú krízu, prichádza ďalšia vážna rana osudu. Chris pri vážnej dopravnej nehode prišiel o život. O čo väčšie však bolo jeho prekvapenie, keď sa smrťou nič neskončilo. Naopak. Takto si nebo nepredstavoval ani vo svojich najkrajších snoch.
 
23:25 Dogville (Dogville), Dánsko/Švédsko/Nórsko/Francúzsko, 2003 (Čt1)
Obyvatelia mestečka Dogville žijú úplne izolovaní od civilizácie, končí tu cesta, je tu baňa, v ktorej sa už dávno neťaží. Tí dobrí ľudia však odtiaľto neodišli – žijú v uzavretej hierarchizovanej komunite a dodržujú zabehnuté rituály. Jedného dňa sa v mestečku objaví Grace, ktorá uteká pred gangstermi. Ujme sa jej mladík, miestny intelektuál, samozvaný dogvillský „hovorca“. Vďaka tomu, že sa za ňu prihovorí, ju obyvatelia príjmu medzi seba a ona im za to ponúkne pomoc - akúkoľvek. Zo začiatku nie je o jej „služby“ záujem, postupne sa však bez nej nedokáže nikto zaobísť. Keď však gangsteri prídu znovu do mestečka a ponúknu za ňu odmenu, správanie obyvateľov sa zmení.

Silvestrovské a novoročné TV Tipy Silvestrovské a novoročné TV Tipy

04.01.
PIATOK

16:10 Moje meno je Nikto (Il Mio nome e Nessuno), Tal/Fran/SRN, 1973 (Joj)
Skúseného pištoľníka Jacka Beauregarda už nebaví byť ustavične v strehu a dokazovať svoju rýchlosť. Chce pomstiť smrť svojho brata a odcestovať do vysnívanej Európy. Do cesty sa mu však postaví pištoľník, ktorý si hovorí Nikto.

20:00 Statočné srdce (Braveheart),USA, 1995 (Prima)
Škótsky patriot William Wallace nebol pôvodne rebelom, chcel sa starať o svoje pole a žiť v miery. Tyranská anglická nadvláda však zničila to, čo mu bolo najdrahšie, a on sa postavil do čela celonárodného povstania.

21:30 Skala (The Rock), USA, 1996 (Jednotka)
Francis Hummel je mužom činu. Tento vojnový hrdina, generál amerického námorníctva, patrí už k vojnovým veteránom. Po niekoľkých úspešných operáciách sa však odhodlá k prekvapivému činu. Spolu so svojimi mužmi ukradne niekoľko rakiet s mimoriadne nebezpečným plynom a zabarikáduje sa na skale v zátoke San Francisca.

23:20 Lantana (Lantana), Austrália/Nemecko, 2001 (Čt1)
Lantana, tropický ker s pestrými kvetmi, sa v Austrálii rozmnožil ako odolný plevel, vytvárajúci takmer nepreniknuteľnú húštinu. Rovnako spletité a nepreniknuteľné dokážu byť medziľudské vzťahy. Vzťahy medzi ľuďmi, ktorí prestali hovoriť rovnakou rečou, ktorí si po rokoch spoločného života prestávajú rozumieť. Taký je  osud niekoľkých manželských párov zo súčasného Sydney, prechádzajúcich krízou stredného veku.

01:30 Skurvená noc (11:14), USA/Kanada, 2003 (Joj)
V malom meste Middelton ide mladý muž v  aute, značne posilnený alkoholom. Rana, prasknuté predné sklo, mŕtvola. V strachu zabalí telo a schová ho do kufra  auta. Prichádza mladá žena a s úmyslom pomôcť zavolá  dobrého priateľa, veliteľa polície. Nasleduje spleť situácií, ktoré divákovi dovolia pochopiť celý dej až v prípade, keď uvidí všetky udalosti z rôznych uhlov. 


05.01.
SOBOTA

12:00 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love), USA/VB, 1998 (Jednotka)
Komédia o najväčšom príbehu lásky, ako ho doteraz nikto nepozná. Londýn na konci šestnásteho storočia obývali mnohé geniálne osobnosti. Jednou z nich bol aj Will Shakespeare,  ktorý pre svoju novú hru nutne potrebuje viac inšpirácie. Avšak Rómeo a Ethela dcéra piráta, ako znie jej pracovný názov, nie a nie nabrať tie správne kontúry.

22:05 Salton Sea (The Salton Sea), USA, 2002 (Prima)
V jedinom momente sa život Dannyho Parkera alias Toma van Allena otočil o 180 stupňov. Dnes je z neho troska, zmietajúca sa v nekonečnom kolotoči drog, násilia a udávania polícii. A pritom mohlo byť všetko úplne inak. Keby vtedy so ženou nezostali na pláži. Večer sa  zastavili v moteli v Salton Sea, kde sa tajne vyrábali drogy.

23:25 Sexuálne praktiky pozemšťanov (The Mating Habits of the Earthbound Human), USA, 1999 (Čt1)
Čo všetko by si asi tak pomysleli mimozemšťania z inej galaxie, keby pozorovali milostné praktiky súčasného mladého amerického páru? A ako by možno komentovali to, čo by zachytili ich kamery? Tak to sa dozviete v komédii o jednom tradičnom pozemskom partnerskom vzťahu.

23:35 Africká kráľovná (The African Queen), VB/USA, 1951  (Dvojka)
Film je skvelou charakterovou štúdiou o ľudskej vzájomnosti v hraničných situáciách a nesie humanistické posolstvo o tom, že hoci národy a vlády môžu byť kruté, jednotlivci predsa len dokážu byť hrdinami. Humphrey Bogart získal za úlohu svojského kanadského kapitána lode Oscara pre najlepšieho herca.

Silvestrovské a novoročné TV Tipy Silvestrovské a novoročné TV Tipy

06.01.
NEDEĽA

15:00 Cech panen kutnohorských, Československo, 1938 (Čt1)
Slávna historická komédia sa odohráva v roku 1590. Mesto, kde sa ťaží striebro, sužujú   podvodníci. Kostýmová veselohra v renesančnom duchu vznikla podľa dvoch divadelných hier Ladislava Stroupežnického.  

17:00 Margarete Steiffová (Margarete Steiff), Nemecko, 2005 (Dvojka)
Príbeh o odvahe a sile ženy, ktorá napriek ťažkému zdravotnému postihnutiu vybudovala továreň na výrobu hračiek. Malá Margarete Steiffová vysedávala celé dni pri okne a smutne pozorovala deti, ako sa na dvore hrajú. Bez pomoci svojho malého brata Fritza by ju jej bezvládne nohy nemohli presunúť z jedného miesta na druhé. Margarete však nestrácala nádej na uzdravenie a usilovne sa pripravovala do školy. Hoci doba, v ktorej žila, nemala pre telesne postihnutých veľa pochopenia, Margarete sa dokázala stať samostatnou a naučiť sa krajčírskemu remeslu. A nakoniec si získať rešpekt a uznanie ako jedna z prvých výrobcov plyšových hračiek.

20:00 Jakubov rebrík, SR, 1993 (Dvojka)
Hollywoodsky sen - túžba tisícok dievčat zažiariť na filmovom nebi, ale aj nádej i sklamanie, daň za úspechy, nekonečné čakanie na toho pravého, ktorý objaví ich krásu a talent. To je aj príbeh Jenny, ktorá našla svojho mecenáša v Jakubovi. To je intelektuál plný pochybností o zmysle vlastného života a smutný utešiteľ osamelých, neschopný realizovať vlastné umelecké ambície inak ako v osude iných. Po jeho boku spoznáva Jenny lesk a slávu "hviezdy", ale i strastiplné bremeno dlhu, ktorý sa ťažko spláca.

21:40 Quartétto, SR, 2002 (Jednotka)
Silvia, Kristína a Viera sú tri dospelé, samostatné sestry, ktoré sa jedného dňa dozvedia, že ich mama zomiera na rakovinu. Každá s nich má s mamou nevyriešené problémy a celé roky sa s ňou nerozprávali viac než bolo nevyhnutné. Blízkosť smrti si však postupne vynucuje konfrontáciu, pri ktorej vychádza najavo komplikovaná história jednej rodiny...

23:10 Smrtihlav (Dark City), USA, 1998 (Jednotka)
John Murdoch sa stane obeťou experimentov tajomných cudzincov z inej planéty. Lenže práve vďaka týmto pokusom získava nové schopnosti, ktoré mu umožnia zachrániť ľudstvo pred hrozivým osudom.

23.20 Na zlatom jazere, USA, 1981 (Dvojka)
Starší manželský pár Norman a Ethel Thayerovci trávia už tradične letné mesiace na chate na Zlatom jazere. Tento rok ich príde navštíviť dcéra Chelsey, ktorú už dlhé roky nevideli, aby oslávila otcove narodeniny. Chelsey so snúbencom odchádza na niekoľko týždňov do Európy. Za ten čas bude snúbencov syn u Normana a Ethel. Keď sa Chelsey vracia z Európy, vidí, aký silný vzťah si jej nevlastný syn vybudoval k jej otcovi. Vidí to, po čom ako dieťa túžila a nedokáže otcovi odpustiť, že ju zanedbával. Nájdu si Norman a Chelsey k sebe opäť cestu? Film je hereckým koncertom Henryho Fondu a Katherine Hepburnovej, ktorí za svoje výkony získali Oscarov.


HIT TÝŽDŇA

03.01.
ŠTVRTOK

23:25 Dogville (Dogville), Dánsko/Švédsko/Nórsko/Francúzsko, 2003 (Čt1)
Obyvatelia mestečka Dogville žijú úplne izolovaní od civilizácie, končí tu cesta, je tu baňa, v ktorej sa už dávno neťaží. Tí dobrí ľudia však odtiaľto neodišli – žijú v uzavretej hierarchizovanej komunite a dodržujú zabehnuté rituály. Jedného dňa sa v mestečku objaví Grace, ktorá uteká pred gangstrami. Ujme sa jej mladík, miestny intelektuál, samozvaný dogvillský „hovorca“. Vďaka tomu, že sa za ňu prihovorí, ju obyvatelia príjmu medzi seba a ona im za to ponúkne pomoc - akúkoľvek. Zo začiatku nie je o jej „služby“ záujem, postupne sa však bez nej nedokáže nikto zaobísť. Keď však gangstri prídu znovu do mestečka a ponúknu za ňu odmenu, správanie obyvateľov sa zmení. (prečítajte si viac)


sHIT TÝŽDŇA (okrem silvestrovského programu)

01.01.
UTOROK

20:00 Jak se krotí krokodýli, Česko, 2006 (Markíza)
Dá sa niečo pokaziť na komédii bez humoru a dráme bez priestoru na vykreslenie problému? Iste, nevhodne obsadiť hercov. Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny či S tebou mě baví svět, to sú všetko divácky veľmi obľúbené komédie režisérky Márie Poledňákovej. Táto trojica bavila ešte predchádzajúce generácie, veď bola nakrúcaná na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia, ale odvtedy už ubehlo strašne veľa času. No český film sa dostal do patovej pozície, keď na pár zaujímavých nových projektov začína pripadať čoraz viac odvarov z minulosti a rozličných pokračovaní hitov časov minulých. Majú to byť stávky na istotu, ale v skutočnosti sú to ťažko podpriemerné filmy a toto je ďalší z nich. (prečítajte si viac)


autor Tomáš Daneček 31.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.