TV TIPY 17.3. - 23.3. 2008

TV TIPY 17.3. - 23.3. 2008

VOD recenzia



17.3.
PONDELOK

22:00 Casablanca (Casablanca), USA, 1942 (Dvojka)
Rich Blaine (Humphrey Bogart) je muž s tajuplnou minulosťou a majiteľ americkej kaviarne v Casablance. Do mesta prichádza major Strasser (Conrad Veidt) s úlohou zadržať muža menom Viktor Lászlo (Paul Henreid). Rich jeho manželku Ilsu (Ingrid Bergman) kedysi ľúbil, teraz je jediný, kto jej môže pomôcť. Casablanca Michaela Curtiza (tvorcu viac ako 170 filmov) patrí k najlepším filmom všetkých čias a pre filmového fanúšika je jej zhliadnutie povinnosťou.

00:20 Alice (Alice), USA, 1990 (Čt2)
Príbeh, zachytávajúci istý prelom či krízu v dávno zabehnutom stereotype vzornej matky a manželky, nakrútil Woody Allen opäť s humorným nadhľadom a vtipom, aj keď v tomto filme pomerne umierneným. Do hlavnej úlohy obsadil svoji vtedajšiu životnú partnerku Miu Farrow, tým však výpočet hviezd nekončí. Po jej boku si zahral aj William Hurt  či Alec Baldwin.


18.3.
UTOROK

18:35 V žiari noci (In the Heat of the Night), USA, 1967 (MGM)
Mestečko Sparta v štáte Mississippi mohlo mať novú továreň. Chcel ju postaviť bohatý podnikateľ Colbert. Ten je však jednej noci zavraždený. Miestny policajný náčelník Bill Gillespie upodozrieva z vraždy mladého černocha, ktorého jeho zástupca našiel na stanici. Pri výsluchu však vysvitne, že černoch je tiež policajt. A rovno jeden z najväčších expertov na vraždy vo Filadelfii – Virgil Tibbs. Gillespie je ako väčšina južanov rasista, a tak odmietne ponuku Tibbsovho nadriadeného, aby mu detektív pomohol s vyšetrovaním. Nakoniec je však nútený jeho pomoc prijať.

22:40 Veľká žranica (La Grande bouffe), Fran/Tal, 1973 (Dvojka)
Veľkej žranice sa zúčastnia štyria muži. Kto vie, čo mohlo zblížiť a spriateliť ľudí tak rozdielnych pováh a povolaní, ako sú pilot Marcello, majiteľ reštaurácie a kuchár Ugo, televízny pracovník Michel a sudca Philippe. Ale v každom prípade faktom zostáva, že sa štvorica vydáva na predĺžený víkend, ktorý má byť tým posledným. Priatelia sa začnú oddávať v starom dome na odľahlom okraji Paríža seba zničujúcej žranici. Jeden muž za druhým umiera, nakoniec zostáva iba Andréa – miestna učiteľka, ktorá sa pridala náhodou. Podľa Ferreriho je celý film krivým zrkadlom, nastaveným modernej konzumnej spoločnosti, podľa iných len samoúčelnou provokáciou a oslavou kultu hnusu a estetiky škaredosti.

TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008 TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008 TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008

19.3.
STREDA

20:30 Zimný príbeh (In the Bleak Midwinter), Veľká Británia, 1995 (Čt2)
Scenárista a režisér v jednej osobe Kenneth Branagh sa týmto filmom vrátil do doby, kedy sám mal skupinu shakespearovských hercov, s ktorými putoval. Dobre teda pozná všetky úskalia tejto profesie, vyplývajúce ako z väčšinou neľahkej finančnej situácie, tak zo zložitých personálnych vzťahov, vytvárajúcich sa medzi viac či menej talentovanými jedincami. Z ich sympatií a antipatií, nádejí a sklamaní, lások a nenávisti. To všetko sa mu podarilo zachytiť v tomto malom, nenápadnom filme, ktorému nechýbajú ani hlboko ľudské ani výrazne komické momenty.

23:40 Oko (Jian gui), Hong Kong/ VB/ Thajsko/ Singapur, 2002 (Čt2)
Príbeh slepého dievčaťa, ktoré podstúpi transplantáciu rohovky a získa schopnosť vidieť duchov, je voľnou variáciou na Shyamalanov Šiesty zmysel, či Amenabárových Tých druhých. Nie je to ale len obyčajný, "kopírákom" prehnaný film. Ázijským tvorcom sa podarilo vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru a vtesnať do príbehu nehollywoodsky cit pre vnútorné pocity hlavných hrdinov a ich samotnú ľudskosť. Oko by sa dalo charakterizovať ako mrazivý inteligentný thriller, zbavený balastu amerického popcornu.


20.3.
ŠTVRTOK

22:35 Baby blues (Le Boiteux: Baby blues), Francúzsko, 1999 (Dvojka)
Uprostred horúceho leta objaví polícia kostru novorodeného dieťaťa. Detektív Jacques Deveure vedie vyšetrovanie a dostáva sa na stopu podvodníckym indivíduám a špinavým obchodom. Malé mestečko má priveľa temných tajomstiev.

01:15 Prepadnutie 13. okrsku (Assault on Precinct 13), USA, 1976 (Film+)
Po tom ako polícia zabije niekoľko významných členov gangu, prichádza pomsta. Najkrvavejší gang v meste polícií vyhlási vojnu a ako odveta za smrť je prepadnutý 13. okrsok. V ohrození sa však ocitnú aj zadržaní kriminálnici. 

TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008 TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008 TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008

21.3.
PIATOK

14:00 Seabiscuit – dupot koní (Seabiscuit), USA, 2003 (Joj)
Príbeh podnikavého boháča, ktorý zarobil milióny, ale stratil rodinu, trénera, ktorý lieči kone, ale nedokáže pomôcť sebe a mladíka, ktorý je privysoký na džokeja, je príbehom troch zlomených ľudí. Ich šanca na návrat do života je mizivá a má štyri nohy, dobrý pôvod, a vzpernú povahu. Obdobie pred a po svetovej hospodárskej kríze ich stvorilo a to isté obdobie im dalo druhú šancu.

23:15 Odplata (Payback), USA, 1999 (Markíza)
Nie je nič horšieho, než keď vás zradí parťák a s ním aj vaša žena. A presne to sa stalo Porterovi. Keď za ním Val prišiel, že potrebuje peniaze na splatenie dlhu syndikátu, tak súhlasil a spoločne ukradli čínskej mafii 140 tisíc dolárov. Peniaze si mali rozdeliť 50:50, ale Valovi jeho podiel nestačil a tak Portera postrelil a spoločne s jeho manželkou ušiel. Porter prežil, ale trvalo mu päť mesiacov než sa dal znovu dohromady. Medzitým Val splatil dlh syndikátu a stal sa z neho chránenec mafiánskych bossov. Porter sa vracia pre svoje peniaze, ale získať ich späť bude problém. 

23:25 Darkman (Darkman), USA, 1990 (Prima)
Vynikajúci vedec Peyton Westlake horúčkovito pracuje na prevratnom medicínskom objave umelej kože, ktorá by mohla byť využitá k liečbe popálenín. Vo chvíli, kedy sa ocitne so svojim asistentom na prahu úspechu, prepadne jeho laboratórium gang vedený sadistickým Robertom G. Durantom, ktorého pýchou je unikátna zbierka ucviknutých prstov a vyhodí do vzduchu laboratórium aj vedca. Ťažko ranený Westlake ujde z nemocnice a chce naspäť všetko čo stratil. A chce sa pomstiť.


22.3.
SOBOTA

09:00 Letec (The Aviator), USA/Japonsko/Nemecko, 2004 (Joj)
Howard Hughes mal svoj sen - pilotovať najrýchlejšie lietadlá, nakrúcať veľké filmy a zarábať milióny. Mal odhodlanie, bol tvrdohlavý, mal po svojom boku pár správnych chlapov, pár miliónov v zálohe, svojské šťastie (aj pri jeho vrtkavosti) a šarm, ktorým okúzlil nielen ženy, ktoré zrýchľovali tep mnohých mužov, ale aj obchodných partnerov, Cenzorskú radu a Vyšetrovací výbor Kongresu. A svoj sen aj zrealizoval. Na lietadlách, ktoré sám navrhol, zlomil niekoľko rýchlostných svetových rekordov, obletel Zem za štyri dni. Ako 25-ročný dokončil svoj prvý veľký film Hell´s Angels (1930), neskôr Scarface (1932) a The Outlaw (1943). A peniaze mu v zásade nikdy nechýbali, hoci na ne musel poctivo zarábať. 

22:10 Muž v ohni (Man on Fire), USA/VB/Mexiko, 2004 (Markíza)
Vládny pešiak Creasy prichádza do Mexika za novým kšeftom – má robiť bodyguarda malému dievčatku. V posledných dňoch totiž z miestnych ulíc zmizlo niekoľko detí, čo nedovolí jej rodičom pokojne spať. Creasy si k dievčatku vytvorí vzťah. Doslova obohatí jeho „chladnokrvné“ vnímanie reality okolo neho. Keď ju banda zloduchov napokon unesie a on ledva unikne smrti, stáva sa z neho terminátor na ceste za krvavou pomstou.

22:15 Šťastie (Štěstí), Česko, 2005 (Dvojka)
Na pozadí sociálnej kritiky je prezentovaný milostný príbeh mladých ľudí z periférie. Atmosférou Sláma čiastočne nadväzuje na svoj debut a to hlavne v úvode. Valašskú dedinu divokých včiel však zamenil za nemenej depresívnu krajinu industriálne zdevastovaného Mostecka. Úvodná scéna z prostredia ošarpaného výčapu štvrtej cenovej, zobrazujúca bezútešné spoločenstvo ticho a smutne sediacich existencií, dokonale neguje názov filmu. Napriek faktu, že motív alkoholu a dezilúzie sa objavuje v celom filme, režisér rozpráva predsa len iný príbeh. 

TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008 TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008 TV Tipy 17.3. - 23.3. 2008

23.3.
NEDEĽA

09:40 Terminál (The Terminal), USA, 2004 (Joj)
Nebýva zvykom, aby sa diváci tešili na film, ktorý sa celý odohráva v letiskovej hale. Stačí však vysloviť meno Steven Spielberg a sme doma. Teda všetci, okrem Viktora Navorského, ktorý uviazol v spomínanej hale medzinárodného letiska JFK v New Yorku. Do rodnej východoeurópskej krajiny, kde práve vypukla vojna sa nedostane a rovnako bez platného pasu nemôže vstúpiť ani na územie USA. Postupne sa teda zabýva na letisku, spoznáva jeho zákonitosti a medzi personálom si nachádza nových priateľov. Zažije aj milostný vzťah s letuškou, ktorá je síce krásna, ale dosť nešikovná.

22:40 Tango a Cash (Tango & Cash), USA, 1989 (Markíza)
Poručík Ray Tango a jeho najväčší konkurent policajt Gabe Cash sú najväčšie hviezdy  drogového oddelenia v Los Angeles. To sa nepáči šéfovi mafie Yvesovi Perretovi a rozhodne sa odstrániť oboch z cesty. Nemá však ísť o obyčajnú vraždu.

23:20 Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale), USA, 1993 (Jednotka)
Calogero má 9 rokov keď sa uliciach Bronxu stal svedkom vraždy. Stál za ňou miestny boss mafie Sonny. Calgero však policajtom nič neprezradí a následne sa medzi chlapcom a mafiánom vyvinie priateľstvo. S tým však nesúhlasí chlapcom otec. Film je režijným debutom Roberta De Nira.

23:35 Kruh (The Ring), USA/ Japonsko, 2002 (Joj)
Znie to ako ďalší z neuveriteľných príbehov. Existuje videopáska plná obrazov ako z najťaživejších snov. Tam, kde ju premietli, vzápätí zazvoní telefón s varovaním, že ten, kto si ju pozrel, zomrie presne o sedem dní. Rachel Kellerová, reportérka renomovaného denníka, prirodzene odmieta uveriť takejto informácii, lenže keď dôjde k záhadnej a nevysvetliteľnej smrti štyroch teenagerov, rozhodne sa prísť celej veci na koreň, pretože jedným zo štvorice bolo dieťa jej priateľky. Nie je to vôbec jednoduché, ale nakoniec aj ona získa pásku, premietne si ju so svojím malým synom, a telefón skutočne o chvíľu zazvoní.


ABSOLÚTNY HIT TÝŽDŇA

18.3.
UTOROK

22:40 Veľká žranica (La Grande bouffe), Fran/Tal, 1973 (Dvojka)
Veľkej žranice sa zúčastnia štyria muži. Kto vie, čo mohlo zblížiť a spriateliť ľudí tak rozdielnych pováh a povolaní, ako sú pilot Marcello, majiteľ reštaurácie a kuchár Ugo, televízny pracovník Michel a sudca Philippe. Ale v každom prípade faktom zostáva, že sa štvorica vydáva na predĺžený víkend, ktorý má byť tým posledným. Priatelia sa začnú oddávať v starom dome na odľahlom okraji Paríža seba zničujúcej žranici. Jeden muž za druhým umiera, nakoniec zostáva iba Andréa – miestna učiteľka, ktorá sa pridala náhodou. Podľa Ferreriho je celý film krivým zrkadlom, nastaveným modernej konzumnej spoločnosti, podľa iných len samoúčelnou provokáciou a oslavou kultu hnusu a estetiky škaredosti.

 


autor Tomáš Daneček 17.3.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.