TV TIPY 21.4. - 27.4. 2008

TV TIPY 21.4. - 27.4. 2008

VOD recenzia



21.4.
PONDELOK

22:35 Amarcord (Amarcord), Tal/ Fran., 1973 (Dvojka)
Legendárny film režiséra Federica Felliniho s poetickou ľahkosťou mieša sny a predstavy s autobiografickými spomienkami na detstvo strávené za Mussolliniho éry v prímorskom Rimini. Vo voľnom toku asociácií a spomienok sa v jednotlivých epizódach Fellini vracia do čias svojho detstva a dospievania. Predstavuje celú galériu postáv, obývajúcich bizarný mikrosvet malého letoviska. Felliniho filmové alter ego Titto diváka zoznamuje so svojou svojráznou rodinou, zásadovým otcom, ktorý neznesie neposlušnosť a vládne pevnou rukou, starým otcom, večným bonvivánom, bláznivým strýcom Teom, spolužiakmi z gymnázia, robustnou trafikantkou, snom všetkých dospievajúcich chlapcov v meste, aj s veselou kaderníčkou Gradiscou. "A m´arcord" v ľudovom nárečí Felliniho rodného kraja znamená "spomínam si". Príbeh filmu prináša spomienky na svet, ktorý už neexistuje: na láskavý svet detstva, ale aj svet, ktorý priniesol veľa bolesti a strát.

00:30 Gepard (Il Gattopardo), Tal/ Franc, 1963 (Čt2)
Film Gepard, adaptácia románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusa, nás zavedie na Sicíliu 19. storočia. Na pozadí búrlivých udalostí rokov 1860-61, keď ostrov dobyli Garibaldiho revolučné vojská, rozpráva o šľachtickom rode Salinov - ktorý mal vo svojom znaku práve geparda. Konfrontuje odchádzajúci svet hrdej ale konzervatívnej šľachty a nových, nastupujúcich spoločenských vrstiev s pomerne rozdielnymi hodnotami i morálkou.


22.4.
UTOROK

21:20 Ako uloviť družičku (Wedding Crashers), USA, 2005 (Prima)
V tejto výstrednej komédii sa vám Owen Wilson a Vince Vaughn predstavia ako rozvodoví právnici a nerozluční priatelia, ktorí sa ešte nestretli so svadbou, na ktorú by sa im nepodarilo votrieť. Riadiac sa tajnými pravidlami „marenia svadieb“ sa im každý týždeň podarí nájsť záľudný spôsob, ako sa dostať nielen na svadbu, ale aj do srdca niektorej z družičiek. No keď si na mušku vezmú spoločenskú udalosť roka, jeden z nich sa zamiluje do Claire, zasnúbenej dcéry vplyvného, ale excentrického politika. Rozhodne sa kvôli nej dokonca porušiť pravidlá.

22:00 Koyaanisqatsi (Koyaanisqatsi), USA, 1983 (Dvojka)
Prvá časť výpravnej umeleckej dokumentárnej qatsi-trilógie, ktorá mapuje stav nášho sveta. Koyaanisqatsi začal režisér Godfrey Reggio realizovať v roku 1974 ako svoju prvotinu, v dobe keď mal tridsať tri rokov a za sebou dvadsať rokov pôsobenia v rehole kresťanských bratov. Príprava, nakrúcanie a strih si vyžiadali skoro desať rokov. Pod záštitou inštitútu pre regionálnu výchovu  vytvoril autor osemdesiat tri minútový film bez jediného slova, v ktorom dôležitú rolu zastáva okrem obrazu minimalistická hudba Philipa Glassa. Názov Koyaanisqatsi („život vyvedený z rovnováhy“ alebo tiež „stav volajúci po zmene spôsobu života“) a idea celého projektu pochádzajú z kultúry indiánskeho kmeňa Hopi, ktorý žije na území Arizony, no hrozí mu vyhynutie. Film vypovedá o bohatom a krásnom, dych vyrážajúcom svete, ale tiež o planéte, ktorú jej obyvatelia, ľudia, pozvoľné menia pod svoj obraz a tím ubližujú prírode, súčasťou ktorej sú aj oni sami.

23:35 Zubaté ostrie (Jagged Edge), USA, 1985 (Markíza)
V San Franciscu je v sídle manželov Forresterových nájdená brutálne zavraždená Page Forresterová a jej služobná, ktoré vrah zabil loveckým nožom so zubatým ostrím. Hlavným podozrivým sa stane jej manžel Jack. Ten bol údajne páchateľom omráčený, ale vyšetrovatelia jeho výpovedi neveria. Okresný prokurátor Krasny Jacka nakoniec obviní z dvojnásobnej vraždy, napriek tomu, že jeho vinu preukazujú iba nepriame dôkazy.  Jackova právnická firma mu po dôkladnej úvahe doporučí ako obhajkyňu Teddy Barnesovú. Kedysi bola Krasnyho spolupracovníčkou, nesúhlasila však s jeho nie vždy korektnými metódami a naviac sa cítila vinná za to, že poslal za mreže nevinného človeka, ktorý potom vo väzení spáchal samovraždu. Teddy vypočuje Jacka a nechá ho preveriť na detektore lži. Teddy je presvedčená o jeho nevine a pomaly začína podliehať jeho čaru. Proces vzbudzuje zaslúženú pozornosť a Krasny je odhodlaný dokázať, že Jack je vypočítavý a bezcharakterný vrah.

TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008 TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008 TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008

23.4.
STREDA

20:00 Dr. House III (House M.D.), USA, 2004 (Jednotka)
Manželský pár riskuje svoje životy, keď pricestuje za Dr. Houseom až z Kuby. Dozvedia sa, že on jediný by možno dokázal pomôcť chorej manželke. House však rieši závažné problémy so svojimi zamestnancami a nemá čas sa pacientke venovať. Jej však ide o život.

23:40 Náhradné diely (Rezervni deli), Slovinsko, 2003 (Čt2)
Približne štyristo utečencov z rôznych kútov sveta na hraniciach Slovinska a "Európy" si denne zachraňuje životy pred vojnovými konfliktmi alebo hľadá lepší život kdesi na "západe". Musia sa zveriť do rúk prevádzačov, ktorí žijú z ľudského nešťastia a vojen. Riskujú pritom, že ich zabijú, znásilnia alebo rozoberú na "náhradné diely" ľudských orgánov. Nemajú inú možnosť, lebo víza a cestovné pasy pre nich nie sú žiadnou formalitou, ale nedosiahnuteľným snom.


24.4.
ŠTVRTOK

20:00 Crash (Crash), USA, 2004 (Film+)
Príbeh sa začína počas jednej tmavej noci v Los Angeles, mestečku absolútnej ignorácie a rozsiahleho defektu u niektorých ľudí. Pár navonok nijak prepojených osôb, sa v najbližších hodinách stretne a určitým spôsobom ovplyvní. Sú to ľudia viacerých rás a rôzneho postavenia. Ľudia trpiaci, bojujúci o prežitie či naopak tí, ktorí si nevážia ani toho, kto im je najväčšou oporou. Paul Haggis bez okolkov dáva do popredia nenávisť dvoch rás, ktorá je nielen zbytočná, ale niekedy spôsobí obrovskú bolesť u nevinných ľudí. Rasizmus je celosvetovým problémom, a Haggis dokázal týmto dospelým, vyzretým filmom poukázať na možný spôsob riešenia. Neznášanlivosť je občas predsudkom, ktorým si sami vopred zamykáme cestu k tomu druhému. Tento film by ju práve mohol odomknúť.

22:00 Igby (Igby Goes Down), USA, 2002 (Dvojka)
Sedemnásťročný mladík s nezvyklou prezývkou Igby síce pochádza zo zámožnej rodiny, ale okrem peňazí má problémy so všetkým, na čo sa pozrie. Zatiaľ čo jeho o tri roky starší brat Oliver exceluje na univerzite a má politické ambície, Igbyho vyhodili takmer zo všetkých stredných škôl na východnom pobreží Spojených štátov. Matka pre neho nemá vľúdne slovo, jeho otec je schizofrenik. Jediným mužským vzorom môže pre Igbyho byť švihácky a snobský strýko D. H. Banes. A tak sa mladík nakoniec rozhodne so všetkým skoncovať a utiecť do bohémskeho prostredia New Yorku. Ale utiecť pred sebou samým nie je také jednoduché.

23:20 Ararat (Ararat), Kan/ Franc, 2002 (Čt2)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný dej vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008 TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008 TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008

25.4.
PIATOK

20:45 Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.), USA, 2003 (Joj)
Príslušník jednotky S.W.A.T. Jim Street spolu so svojím partnerom Brianom Gamblem učiní počas záchrany rukojemníkov z prepadnutej banky sporné rozhodnutie, vďaka ktorému je následne donútený elitný policajný tím opustiť. Gamble je vývojom situácie znechutený a odchádza od polície. Street sa s ponížením vyrovná, prijme nové pracovné miesto a dúfa, že jedného dňa dostane šancu sa do jednotky rýchleho nasadenia znovu dostať. Jeho sen sa mu splní krátko potom, čo je jeho veliteľ Dan „Hondo“ Harrelson poverený úlohou nájsť a vycvičiť päť prvotriednych policajtov, z ktorých sa stane nová jednotka S.W.A.T. Ihneď po ukončení niekoľko týždňového náročného výcviku čaká nový tím prvá ostrá akcia - drogový boss Alex Montel otvorene prehlási, že zaplatí 100 miliónov dolárov tomu, komu sa podarí ho oslobodiť z policajnej väzby. Zdanlivo rutinný transport väzňa sa tak zmení v nebezpečnú akciu, počas ktorej čaká jednotku rýchleho nasadenia konfrontácia so skupinou nemilosrdných a dobre vyzbrojených žoldnierov.

21:20 Dokonalá vražda (A Perfect Murder), USA, 1998 (Prima)
Obchodník Steven špekuloval na burze tak, že jedinou možnosťou ako odvrátiť konkurz, je vražda jeho bohatej manželky Emily. Na túto vraždu si najme milenca svojej manželky Davida, ktorého Steven vydiera. Avšak plán sa mu vymkne z ruky: naopak je to Steven, na koho padne podozrenie.

22:05 Prelud (Iluzija), Macedónsko, 2004 (Dvojka)
Život sa s dvanásťročným Markom nikdy príliš nemaznal. Jeho otec pracuje v továrni a všetky zarobené peniaze minie na pijatiku a hazard. Matka je zlomená životom a pasívne príma svoj údel. Sestra chce čo najskôr vypadnúť z rodičovského domu a mladší brat je pre ňu len otravným bremenom. Hoci je Marko nadaný, v škole to tiež nemá jednoduché a musí znášať šikanu silnejších spolužiakov. Jediné svetielko nádeje pre chlapca predstavuje učiteľ macedónčiny, ktorý rozpozná Markov talent a povzbudí ho, aby sa prihlásil do básnickej súťaže. Hlavnou cenou pre víťaza je výlet do Paríža. Zatiaľ čo okolie stále bezcitnejšie dolieha na bezbranného chlapca, Marko sa čoraz viac utieka do sveta snov a predstáv. Jedného dňa stretne mladého vojaka Parisa. Vojnový veterán mu udelí pár tvrdých lekcií o živote a naučí ho, že žiadnu ranu nemožno nechať bez odvety. Pod jeho vplyvom si Marko nárokuje na spravodlivosť od života. Ale keď sa mu jej nedostáva, vezme osud do vlastných rúk.

23:10 Expres foto (One Hour Photo), USA, 2002 (Čt1)
Hrdina amerického psychologického thrilleru Seymour Parrish pracoval niekoľko rokov vo fotolabe v jednom nákupnom centre. Poznal svojich zákazníkov a mal ich rád. Sledoval ich perfektný život, ako im rastú deti a kam jazdia na dovolenku. Úplne najradšej mal Ninu Yorkinovou, jej manžela Willa a ich syna Jakea. Osud tejto rodiny poznal z fotiek naspamäť. Lenže potom videl fotky, ktoré možno ani vidieť nechcel. Predstava šťastnej rodiny sa mu tým úplne zrútila. A tak sa rozhodol, že už nebude len tak nečinne prihliadať.


26.4.
SOBOTA

22:00 Hezké chvilky bez záruky, Česko, 2006 (Čt1)
Psychologička Hana sa snaží riešiť najrôznejšie životné situácie svojich klientov – mladých i starých, bohatých a chudobných, do ktorých zložitých osudov sa zapája tiež jej vlastný životný príbeh. Vo výrazných epizódach útržkovitého zachytenia jednotlivých emocionálnych príbehov lásky opätovanej i neopätovanej, žiarlivej i posesívnej, zvrátenej i altruistickej, túžbou po láske riadených osudov, ktoré na seba narážajú a vzájomne sa prepletajú aj so životným príbehom samotnej psychologičky. Sú to všetci tí, ktorých trápia problémy spojené so zamestnaním, ktorí trpia pocitom strachu, že neobstoja, vďaka najrôznejším tlakom, konfliktom okolo neistoty pracovného miesta, depresiami z pocitu preťaženia, jednotvárnosti a nudy. Autori postihujú celý register súčasnej problematiky tak, aby v ich zložitej kumulácii vynikla smiešnosť i hrôza žabomyšej existencie mnohých z nás.

22:30 Pravidlá boja (Spartan), USA/Nem., 2004 (Markíza)
Keďže Robert Scott  je v špionážnom svete špičkový odborník, poveria ho úlohou do 48 hodín zistiť, kam zmizla bez stopy prezidentova dcéra Laura. V spolupráci s tímom zloženým z prezidentových poradcov, FBI a CIA sa Scott a jeho asistent Curtis  snažia zistiť, či bola Laura unesená z politických dôvodov alebo sa stala obeťou obchodu s bielym mäsom. Skôr, než Scott stihne odletieť do Dubaja, objaví sa správa, že z mora bolo vytiahnuté telo Laury a profesora, s ktorým mala údajne milostný pomer. Scott a Curtis sú z prípadu okamžite odvolaní a vyšetrovanie je náhle ukončené. Obaja však veria, že dievča ešte žije, že niekto vie o prípade viac a čosi chystá. Rozhodnú sa preto pátrať na vlastnú päsť, chcú Lauru zachrániť a zistiť, prečo sa niekto pokúsil fingovať jej smrť.

00:35 Americké Psycho (American Psycho), USA/Kan., 2000 (Markíza)
Uhladený dvadsaťsedemročný Patrick Bateman  je prototypom úspešného muža – pracuje na Wall Street v renomovanej firme, býva v luxusnom byte. Navzdory slušnému spoločenskému postaveniu a úzkostlivej starostlivosti o vlastný vzhľad si uvedomuje, že je bezvýznamným človekom. Skrývané frustrácie si začne vybíjať brutálnym vraždením nepohodlných spolupracovníkov, bezbranných mileniek i neznámych ľudí. O prípad sa začne zaujímať súkromný detektív Donald  Kimball  po tom, ako zmizne Patrickov úspešnejší kolega Paul Allen. Toho si najala  Allenova milenka Meredith.

02:20 Tucker: Muž a jeho sen (Tucker: The Man and His Dream), USA, 1988 (Joj)
Vynálezca Preston Tucker na konci druhej svetovej vojny rozvíja víziu auta budúcnosti, technicky dokonalého a pritom veľmi lacného vozidla. Jeho myšlienka ale nemá úspech, pretože proti odporu veľkých automobilových koncernov v Detroite nemá Tucker šancu bojovať. 

TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008 TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008 TV Tipy 21.4. - 27.4. 2008

27.4.
NEDEĽA

17:10 Na východ od raja (East of Eden), USA, 1955 (Čt2)
Dvojčatá Cal a Aron  žijú spolu so svojim silne veriacim otcom Adamom Traskom. Zatiaľ čo poslušný Aron s otcom vychádza dobre, Cal sa stále nedokáže prispôsobiť. Napriek tomu sa snaží o uznanie, naráža však na nepochopenie. Jediný z troch Deanovych filmov, ktorého uvedenia do kín sa tento zrejme najväčší idol mládeže všetkých dôb dočkal. 

20:40 Ábelov čierny pes, Slovensko, 2006 (Čt1)
Ábel je plachý introvertný muž žijúci na okraji dediny. Aby uchránil svoje súkromie, presvedčí celú dedinu, že si kúpil veľkého čierneho psa. A aby ilúzia bola dokonalá, kupuje Ábel imaginárnemu psovi granule a v noci namiesto neho zavíja. Ábelov neexistujúci pes však jedného dňa zadrhne susedove husy. Realitu a ilúziu v jednom momente už nebude možné odlíšiť a Ábel bude musieť za svoj výmysel zaplatiť.

21:25 Obrazy starého sveta, Československo, 1972 (Dvojka)
Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Nevšedný dokument citlivo a s pochopením kreslí podoby starých dedinčanov, žijúcich zdanlivo na okraji spoločnosti, v podmienkach hraničiacich z biedou, ale vo vlastnom a svojbytnom svete. Dielo inšpirované piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka rozširuje galériu portrétov o ďalšie postavy.

22:00 Hellboy (Hellboy), USA, 2004 (Joj)
Výplod mystického experimentu – Satanové dieťa Hellboy - na konci vojny sa dostane do USA. Tajné služby prevrátia Hellboyov osud a zmenia jeho životné poslanie zo zla na dobro. Ako dospelý sa stane tajným agentom pre paranormálne javy. Pri jednej z akcií sa dostane do kontaktu so svojim pôvodným prostredím a prebudí sa v ňom démon zla.

02:30 Zaťahujúce sa mračná (The Gathering Storm), VB/USA, 2002 (Markíza)
Polovica tridsiatych rokov znamenala pre šesťdesiatročného Winstona Churchilla veľký boj s mnohými démonmi. On sám by sa najradšej venoval spisovaniu biografií svojich predkov, jeho žena Clemmie  však chce po ňom viac. Zdá sa jej, že veľký štátnik spohodlnel, že z neho uniká energia viac, ako je zdravé. Je možné, že politikovi, ktorému v minulosti tlieskal celý britský parlament, už ušiel posledný vlak? Koloniálny systém upadá, svet sa pripravuje na príchod nových poriadkov, všetko sa dynamicky strieda a mení. Bude v tomto ovzduší starnúci rečník schopný obstáť? Čakajú ho tie najzávažnejšie rozhodnutia v jeho živote


HIT TÝŽDŇA

24.4.
ŠTVRTOK

23:20 Ararat (Ararat), Kan/ Franc, 2002 (Čt2)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný dej vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.


POVINNÉ POZERANIE

22.4.
UTOROK
22:00 Koyaanisqatsi (Koyaanisqatsi), USA, 1983 (Dvojka)
Prvá časť výpravnej umeleckej dokumentárnej qatsi-trilógie, ktorá mapuje stav nášho sveta. Koyaanisqatsi začal režisér Godfrey Reggio realizovať v roku 1974 ako svoju prvotinu, v dobe keď mal tridsať tri rokov a za sebou dvadsať rokov pôsobenia v rehole kresťanských bratov. Príprava, nakrúcanie a strih si vyžiadali skoro desať rokov. Pod záštitou inštitútu pre regionálnu výchovu  vytvoril autor osemdesiat tri minútový film bez jediného slova, v ktorom dôležitú rolu zastáva okrem obrazu minimalistická hudba Philipa Glassa. Názov Koyaanisqatsi („život vyvedený z rovnováhy“ alebo tiež „stav volajúci po zmene spôsobu života“) a idea celého projektu pochádzajú z kultúry indiánskeho kmeňa Hopi, ktorý žije na území Arizony, no hrozí mu vyhynutie. Film vypovedá o bohatom a krásnom, dych vyrážajúcom svete, ale tiež o planéte, ktorú jej obyvatelia, ľudia, pozvoľné menia pod svoj obraz a tím ubližujú prírode, súčasťou ktorej sú aj oni sami.


27.4.
NEDEĽA

20:40 Ábelov čierny pes, Slovensko, 2006 (Čt1)
Ábel je plachý introvertný muž žijúci na okraji dediny. Aby uchránil svoje súkromie, presvedčí celú dedinu, že si kúpil veľkého čierneho psa. A aby ilúzia bola dokonalá, kupuje Ábel imaginárnemu psovi granule a v noci namiesto neho zavíja. Ábelov neexistujúci pes však jedného dňa zadrhne susedove husy. Realitu a ilúziu v jednom momente už nebude možné odlíšiť a Ábel bude musieť za svoj výmysel zaplatiť.

21:25 Obrazy starého sveta, Československo, 1972 (Dvojka)
Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Nevšedný dokument citlivo a s pochopením kreslí podoby starých dedinčanov, žijúcich zdanlivo na okraji spoločnosti, v podmienkach hraničiacich z biedou, ale vo vlastnom a svojbytnom svete. Dielo inšpirované piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka rozširuje galériu portrétov o ďalšie postavy.


sHIT TÝŽDŇA

26.4.
SOBOTA

22:55 Nočný vlak do Benátok (Night Train to Venice), Nemecko, 1993 (Jednotka)
Na poslednej zastávke začne teror. Vlak z Mníchova do Benátok je plný ľudí. Onedlho v Benátkach začne veľký karneval a tak ako mnoho ďalších, aj novinár Martin bojuje o každý voľný kúsok miesta. Vo svojej taške má svoju novú knihu o zločinoch fašizmu a vo svojom oku pre zmenu herečku Veru, ktorá do Benátok cestuje so svojou dcérou a svokrou. Zopár nacistických výrastkov je však, ako sa zdá, oveľa menšia hrozba, ako ten tajomný muž, ktorý ich akýmsi záhadným spôsobom ovplyvňuje


autor Tomáš Daneček 21.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.