FILMOVÉ PREMIÉRY 5.6. 2008

FILMOVÉ PREMIÉRY 5.6. 2008

článok



Z pôvodne naplánovanej trojice premiér, sa do kín dostane len jedna a to podľa všetkého tá najhoršia. Zabudnite na českú komédiu Bobule (so skvelým slovenským prekladom – Výber z hrozna) a americký horor viac než hrozných kvalít – Prom Night. Prichádza animovaná Sissi a Yeti. Niekedy premýšľam, ako je vôbec možné, že filmy tohto druhu sa stále realizujú a že je stále veľa kín, v ktorých sa premietajú. A v tých našich dokonca so „skvelým“ českým dabingom...

Filmové premiéry 5.6. 2008 Filmové premiéry 5.6. 2008 Filmové premiéry 5.6. 2008

SISSI A YETI

Sissi a Franz, ktorých poznáte z úspešného televízneho seriálu z päťdesiatych rokov, sú dokonalý pár v dokonalom cisárskom svete. Ani občasné panovnícke povinnosti ich nemôžu vytrhnúť z dokonalej reality vášnivého manželského spolunažívania. Sissi, ktorá svojím šarmom tromfne aj Marylin Monroe, a Franz, ešte väčší „kluďas“ ako Jack Sparrow, si žijú šťastne, až kým...

Až kým sa jedného dňa nestane niečo nečakané: Sissi sa stane obeťou únosu! Nebojácny Franz s detektívnymi schopnosťami Jamesa Bonda sa však v spoločnosti svojho asistujúceho maršala a pani matky vydajú Sissi hľadať. Dlho idú bez stopy, no Franz zrazu objaví správu vo fľaši, ktorú im poslala Sisii. Jej obsah je však pre celú posádku veľkým prekvapením...

Lissi und der wilde Kaiser (SRN, 2007, 85 min.)
Réžia: Michael Herbig. Scenár: Michael Herbig, Alfons Biedermann. Hudba: Ralf Wengenmayr. Hrajú v českom znení: Lumír Olšovský, Josef Carda, Tomáš Racek, Jaromír Meduna, Pavel Zedníček


Aby ste vedeli do čoho idete:
rozhovor s Michaelom Herbigom (režisérom filmu)

Kedy vznikla predstava o Sissi, koľko pracovného a vášho osobného času si tento projekt vyžiadal?

Tá predstava vznikla roku 2004, ako som už povedal, ľudia sa zmieňovali, že by radi znovu videli Sissi vo filme. Raz ráno, keď som bol v sprche, to na mňa proste prišlo a okamžite som sa rozhodol: Tak toto natočíme my! V kancelárii som potom dal všetko dokopy a povedal: Už viem, čo bude náš ďalší projekt. Sissi ako animák. Najprv to vyvolalo úžas a mierne súcitné a spýtavé pohľady. Oprávnenou otázkou potom bolo, čo by mala Sissi celých 90 minút robiť. Ťažko si dokážete predstaviť, že by len pobehovala s Franzom po parku. Začal som premýšľať, ktoré ostrieľané postavy som už použil v Bullyparade a Bully & Rick, a dosť rýchlo mi napadol Yeti. Od tej chvíle to začalo do seba zapadať: Yeti unesie Sissi – a máme našu zápletku. Až sem to šlo celkom rýchlo, ten zvyšok bol ale trochu zdĺhavý. Môj spoluautor Alfons Biedermann a ja sme sa k tomu posadili a do konca roka 2004 sme mali scenár hotový. Začiatkom roka 2005 som konečne pristúpil k výrobe.

Film mal pôvodne názov „Gulička“. Malo to nejaký význam?

Nie, vždy dávam svojim filmom krycie mená. Navyše ľudia netušia, na čom práve pracujem. Krycie meno pre Manitouovu botu bol Kopec, (T)Raumschiff Surprise mal pôvodne názov Kruh a teraz Gulička… - postupne si vyčerpávam krycie názvy. Možno ďalší pomenujem Bedňa na chlieb, to je vážne pekná prezývka. Vzhľadom k dvom slovám v názve sa bude v branži špekulovať o tom, že pracujem na dvoch veciach zároveň.

V starých filmoch bol vždy prvý bozk nežný a ostýchavý, zahalený prítmím. V Sissi a Yeti  sa ide ale priamo na vec…

Do filmu som zabudoval niekoľko scén s bozkom, čo k veľkému kinu patrí. Rovnako som pri tom myslel na poriadne veľký filmový bozk, niečo ako v Titaniku. Mali sme preto niekoľko veľmi krásnych scén – a pri nich by ľudia mali pochopiť, prečo som Sissi nehral ja sám. Sissi robí v tomto filme veci, ktoré by som ja nikdy nedokázal. A aj keby áno, vyzeralo by to nevhodne!

Filmové premiéry 5.6. 2008 Filmové premiéry 5.6. 2008 Filmové premiéry 5.6. 2008

To ma zaujíma. Čo tým presne myslíte?

Nič nepochopiteľné! Premýšľal som o tých šatách, ktoré zdôrazňujú postavu, a v ktorých bude vidieť všetko. Na vysokých podpätkoch som tiež nemohol chodiť. Takže vo filme sa budem musieť nechať dublovať… pravdepodobne Rickom.

Sú pre vás staré filmy o Sissi veľkým kinom alebo veľkou zbytočnosťou?

Podľa mňa sú skutočne veľkým kinom! Dnes sú často vnímané ako zbytočnosť, ale to je nesprávne. Pretože už len samotná výprava filmov bola veľmi nákladná. Pokiaľ by ste chceli v dnešnej dobe a s našimi znalosťami produkovať film, len s ťažkosťami by ste ho financovali. Vtedy mali veľký komparz a mnoho lokácií, všetko je vo filme pestré, ohromné a veľkolepé. Boli plným právom úspešní a podľa mňa vytvorili jednu z najväčších kinoudalostí.

Pýtali sme sa už ostatných účastníkov projektu, ale teraz sa chceme spýtať vás: Je ľahké alebo ťažké pracovať s vami? Ste skôr režisér-liberál alebo prísna autorita?

Je ťažké posudzovať sám seba. Ale môžem povedať, že pri práci mám rád zábavu a je jedno, či sa jedná o hraný alebo animovaný film. A stále dúfam, že je to nákazlivé i pre ostatných. Hlupákom sa musí stále hovoriť, ako sa má čo urobiť. Človek sa nedostane ďalej, keď sa niekto stále pýta: „Aha, je to v poriadku, keď prejdem cez záber sprava doľava?“ Keď potom už pomaly končí deň, človek len povie: „Mohli by ste, prosím, ísť sprava doľava trochu rýchlejšie!“ Ale to nie je diktátorstvo. Pri hranom filme to mám stále, aby som dosiahol to, že zostane čas aj na improvizáciu. Pri animovanom filme máte to šťastie, že behom tých dvoch rokov môžete stále niečo vylepšovať. Prinajhoršom riešite detaily typu ako vysoko dokáže človek zdvihnúť obočie alebo ako rýchlo sa pohybuje postava v obraze.

Sissi a Yeti je tretí film s postavami z Bullyparade. Hodláte ich obsadiť ešte do hraného filmu, alebo je tento animák pre vás niečo ako záver jednej kapitoly?

Pre mňa je tento film optimálnym záverom fázy Bullyparade. Bullyparade sa dostala do vysielania po prvý krát v roku 1997 a teraz máme rok 2007. Odvtedy uplynulo desať rokov a my sme uviedli do kina tri filmy. Jedno desaťročie, jedna trilógia… – keď sme začali so Sissi, tešil som sa, že budem mať čoskoro vlastnú trilógiu v regáloch s DVD! Keď budem starý, budem sa môcť na ne pozerať. A o to predsa ide: Človek by mal byť aspoň trochu hrdý na to, čo robí.


autor Peter Konečný 4.6.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.