TV TIPY 1.9. - 7.9. 2008

TV TIPY 1.9. - 7.9. 2008

VOD recenzia



1.9.
PONDELOK

22:50 Červený kakadu (Der Rote Kakadu), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Film Červený kakadu od producentov filmu Goodbye Lenin má ambíciu nadviazať na smutnosmiešnu reflexiu dejín komunistického režimu v Nemecku. Vyznačuje sa autentickým "retro-feelingom" rockenrolovej éry, nesnaží sa však vyvolať sentimentálnu nostalgiu za dobou minulou. Naopak, ukazuje, ako politické represie skrivili charaktery a zničili priateľstvá.

00:35 Obludy (Freaks), USA, 1932 (Čt2)
Americký film režiséra Toda Browninga (autora slávnej filmovej verzie Draculu s Belom Lugosim) vznikol zo skutočne postihnutými protagonistami. Tí na prelome 19. a 20. storočia tvorili svojbytnú kategóriu cirkusových a púťových atrakcií. Film sa tak u publika vo svojej dobe stretol s odporom. To však iba dokazuje jeho mimoriadnu pôsobivosť, ktorá nevyprchala ani po sedemdesiatich rokoch. Dnes sú Obludy považované za klasické dielo. Vrcholná scéna, v ktorej telesne zdeformovaní pomstitelia prenasledujú hrdinku a jej milenca, je ukážkou dokonalej filmovej hrôzy.

02:35 Z pekla (From Hell), USA/ VB/ ČR, 2001 (Jednotka)
Londýn na konci devätnásteho storočia sužoval strach. V uliciach vyčíňa najlegendárnejší sériový vrah histórie kriminalistiky. Jacka Rozparovača nikdy nechytili, ale práve teraz sa o to pokúša mladý inšpektor Fred Abberline. Fred dôverne pozná pocit beznádeje, veď prišiel o ženu, aj svoje dieťa a možno i preto si na svoju stranu získava priazeň ľudí, ktorí o niečom takom ako dôvera, iba počuli. Priateľka prvej zavraždenej Mary Kelly a seržant Godley mu pomáhajú pomaly rozplietať nitky, ktoré vedú priamo do kráľovského dvora. (viac o filme)

TV tipy 1.9. - 7.9. 2008 TV tipy 1.9. - 7.9. 2008 TV tipy 1.9. - 7.9. 2008

2.9.
UTOROK

20:30 Manon od prameňa (Manon des sources), Franc/ Tal/ Švajč, 1986 (Čt2)
Nová dvojdielna adaptácia známeho románu Marcela Pagnola Živá voda vznikla v rokoch 1985-86. Kritika vtedy Berrimu vytýkala, že na rozdiel od literárnej predlohy a Pagnolovej vlastnej filmovej adaptácie, režisér "redukoval" príbeh na tragédiu a zdôraznil melodramatické vyznenie diela. To všetko údajne na úkor Pagnolovho životného optimizmu a jasu, ktorý vyžaruje z jeho postáv. Claude Berri vytvoril mimoriadne harmonické dielo, ktoré, umocnené tónmi Verdiho opery Sila osudu a svojim rozmerom antickej tragédie, dokáže diváka hlboko zasiahnuť.

22:05 Žiť (Ikiru), Japonsko, 1952 (Dvojka)
Najznámejší japonský režisér Akira Kurosawa vytvoril svojím filmom "Žiť" dielo hlbokého humanizmu a porozumenia pre človeka, ktorému vedomie vlastnej smrteľnosti umožní mysticky prezrieť, pochopiť a precítiť lásku k životu.

22.30 Kinohit, SR, 2008 (Jednotka)
Do kina s Juniorom sa dostanete v relácii o novinkách na filmovom plátne. Premiéry, rozhovory, súťaže a festivaly - to všetko vás čaká v KINOHITE. V poradí už minimálne štvrtá snaha o tuzemskú televíznu reláciu upriamenú na svet filmu a kín, za posledných 8 rokov. Ako to dopadne? Budú sa v nej prezentovať všetky filmy, alebo len tie, čo budú distribútorom zaplatené? Sme zvedaví...


3.9.
STREDA

20:30 Dodatok (Suplement), Poľsko, 2002 (Čt2)
Hlavnými hrdinami sú študent medicíny Filip a garderobierka Hanka, s ktorými sme sa stretli po boku ťažko chorého lekára Tomáša vo filme Život ako smrteľná choroba prenášaná pohlavnou cestou, na ktorý tento príbeh nadväzuje. Filip práve prežíva zložité obdobie, váha vo voľbe medzi náročnou prácou lekára a životom v kláštore. Túži pritom po zladení viery so životom, po prepojení svojich ideálov s realitou našich dní. Nedokáže ale nájsť jasnú odpoveď, preto čaká na akési znamenie, ktoré však stále neprichádza. Komplikuje tým život svojmu okoliu. Jeho Hanka, ktorá diaľkovo študuje na vysokej škole a zároveň si privyrába ako garderobierka, zatiaľ trpí pocitom viny, že svojmu milovanému prekáža v ceste k jeho sebarealizácii. Réžia: Krzysztof Zanussi.

00:30 Zachráň si kto môžeš (život) (Sauve qui peut (la vie)), Rak/ Fran/ Nem/Švajč, 1980 (Čt2)
Slávny Jean-Luc Godard patrí medzi najvýznamnejších inovátorov v dejinách kinematografie. Dokazuje to aj tragigroteskne-satirickým filmom „Zachráň si, kto môžeš život“, ktorý sám Godard označuje za svoj "druhý prvý film". Rozpráva v ňom príbeh televízneho režiséra Paula Godarda a jeho komplikovaných vzťahov k ex-manželke, milenke a prostitútke. Jednou z podstatných intencií tejto filmovej básne je vízia prostitúcie, ako hnacej sily života vyspelej liberálnej spoločnosti.

TV tipy 1.9. - 7.9. 2008 TV tipy 1.9. - 7.9. 2008 TV tipy 1.9. - 7.9. 2008

4.9.
ŠTVRTOK

10:00 Poštár vždy zvoní dva krát (The Postman Always Rings Twice), USA, 1946 (Čt1)
Kniha Jamesa M. Caina (z r. 1934), ktorá patrí medzi klasické diela takzvanej americkej drsné školy, bola sfilmovaná hneď niekoľkokrát. Filmová verzia režiséra Taya Garnetta vznikla v štyridsiatych rokoch, kedy platil pre filmovú tvorbu takzvaný Haysov kódex, ktorý zakazoval zobrazovať na plátne násilie a erotiku. Práve tieto prvky sú však v príbehu dvoch vraždiacich milencov dominantné. To najdôležitejšie sa preto v Garnettovom filme odohráva mimo obraz; o to väčšie napätie sa však podarilo tvorcom vytvoriť.

23:25 Hnus (Repulsion), Veľká Británia, 1965 (Čt2)
"Hnus" je datovaný rokom 1965 a je vôbec prvým filmom, ktorý Roman Polanski nakrútil vo Veľkej Británii. Táto akási štúdia šialenstva - sugestívne líčenie mentálneho rozpadu osobnosti mladej paranoičky, zaťaženej sexuálnymi zábranami - býva niekedy prirovnávaná k Hitchcockovmu filmu Psycho. Na rozdiel od neho však neprináša portrét psychopatického vraha zvonku, ale naopak, vťahuje diváka priamo do pokrivenej mysle jedinca - dievčaťa, nenávratne sa prepadajúceho do priepasti šialenstva...


5.9.
PIATOK

23:00 Ragtime (Ragtime), USA, 1981 (Dvojka)
Adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia, ale aj rôzne postoje belochov voči afroamerickej komunite. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Kým bol preč, mladej ženy a dieťaťa sa ujala bohatá biela rodina. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a poškodí Coalhouseovo auto. Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty.

23:15 IT Crowd (The IT Crowd), Veľká Británia, 2006 (Čt2)
Do suterénu, kde je pracovisko troch hrdinov seriálu, zavíta Filip zo šiesteho poschodia a pozve Jen do divadla. Roy a Moss sa pridajú. Ak je niečo prepracovaným ľuďom z oddelenia IT najvzdialenejšie, tak by to mohlo byť divadlo. Netuší, že muzikál, ktorý Filip vybral a na ktorý sa kolektívne vypravili, je navyše veľmi výstredný. Názov Gay mnoho napovedá. 

TV tipy 1.9. - 7.9. 2008 TV tipy 1.9. - 7.9. 2008 TV tipy 1.9. - 7.9. 2008

6.9.
SOBOTA

22:55 Po stopách 11. septembra (The Path to 9/11), USA, 2006 (Čt1)
Dvojdielny televízny film sa opiera o závery zvláštnej komisie, vytvorenej  Kongresom v roku 2002, a rekonštruuje nielen teroristický útok na WTC, ale aj predchádzajúce pokusy teroristov z al-Káidy – útok na veľvyslanectvo v Nairobi.

00:10 Čiernočierna tma (Pitch Black), Austrália/ USA, 2000 (Makíza)
Posádku vesmírnej lode čaká po núdzovom pristátí na planéte nepríjemné prekvapenie. Jej členovia zisťujú, že jedinou žijúcou formou na tejto planéte sú nebezpeční mäsožraví votrelci, ktorí vychádzajú zo svojich úkrytov iba za tmy. Veľký štart Vina Diesela...


7.9.
NEDEĽA

14:15 Žiť a nechať zomrieť (Live and Let Die), VB/ USA, 1973 (Jednotka)
Až traja agenti doplatili životom na svoju snahu zabrániť obchodu s drogami. Cieľom misie Jamesa Bonda je New York a terčom mafiánsky boss a priekupník v Harleme Mr. Big. Jeho hlavný spojenec, diplomat Dr. Kanaga má veľmi dobre spočítané nielen to, koľko zarobí za každý prepašovaný gram, ale rovnako dobre má spočítané aj to, čo znamená každý zničený kontraband. Dobre utajené a strážené plantáže v Karibiku sa už pokúšali dobyť mnohí. A aj Bond dobre vie, že smrtiace krokodíly budú tým najmenej nebezpečným dobrodružstvom. S malou pomocou okúzľujúcej vykladačky kariet je aj to hračka. To všetko s nezabudnuteľnou titulnou piesňou Paula McCartneyho.

14:20 Obecná škola, Československo, 1991 (Markíza)
Učiteľka v jednej chlapčenskej triede sa zblázni a na jej miesto prichádza Igor Hnízdo – údajný vojnový hrdina so slabosťou pre ženy. Desaťročný žiak Eda Souček ho začne porovnávať so svojim otcom, ktorí podľa neho nikdy nevykonal odvážny čin.

14:50 Cesta do hlubin študákovi duše, Československo, 1939 (Čt1)
Po úspechu filmu Škola základ života sa rozhodol Martin Frič nakrútiť ďalšie historky Jaroslava Žáka o študentoch a kantoroch. Nechal sa inšpirovať pôvabnou knihou postrehov a úvah zo stredoškolského prostredia „Cesta do hlubin študákovy duše“. Jaroslav Žák sa tiež podieľal spolu s Martinom Fričom na scenári. Za základ si vzali starého profesora, ktorý zbiera študentské kuriozity, navyše pridali nesmierne láskavú postavu profesora prírodopisu Matulku, ktorý až za pomoci študentov a profesorského zboru zloží na prahu staroby posledné záverečné skúšky.

20:00 Gejša (Memoirs of a Geisha), USA, 2005 (Markíza)
Príbeh z krajiny vychádzajúceho slnka, produkovaný továrňou na sny západnej civilizácie, v hlavných úlohách krásne herečky z Číny a Malajzie s násilne implantovanou angličtinou plynúcou z ich úst? Prečo nie. Veď vzájomné preberanie špecifických čŕt rôznych kultúr je jedným zo sprievodných javov globalizácie. Avšak, treba si byť vedomý rizika, že výsledný produkt môže chutiť menej, ako jednotlivé prísady. (viac o filme)


HIT TÝŽDŇA

2.9.
UTOROK

22:05 Žiť (Ikiru), Japonsko, 1952 (Dvojka)
Psychologická dráma. Podmanivá meditácia o posledných veciach v živote človeka. Kedži Watanabe celý život pracoval ako úradník na tokyjskej radnici. Za tridsať rokov vernej služby sa prepracoval až na miesto vedúceho oddelenia. Jeho celý život je len práca medzi štyrmi stenami kancelárie a vysoké stohy papiera na oboch stranách písacieho stola. Jedného dňa sa však pán Watanabe dozvie niečo, čo mu už nedovolí žiť svoj život tak ako predtým. Je smrteľne chorý a zostáva mu nanajvýš šesť mesiacov života. Uvedomí si, že za tých tridsať rokov nič nedosiahol, že žil iba pracovným stereotypom a neporozumením v kruhu rodiny.

Tvárou v tvár smrti začne sám sebe klásť otázky o zmysle existencie a rozhodne sa zanechať po sebe na svete stopu. Muž, ktorého každý poznal ako zatrpknutého pesimistu, sa razom premení na láskavého človeka plného nádeje, ktorý s entuziazmom bojuje za výstavbu detského ihriska v chudobnej mestskej štrvti. To má byť jeho odkaz svetu, zmysel a naplnenie jeho životného putovania.

Najznámejší japonský režisér Akira Kurosawa vytvoril svojím filmom Žiť dielo hlbokého humanizmu a porozumenia pre človeka, ktorému vedomie vlastnej smrteľnosti umožní mysticky prezrieť, pochopiť a precítiť lásku k životu.


sHIT TÝŽDŇA

7.9.
NEDEĽA

20:00 Kameňák, Česko, 2000 (Jednotka)
Akýkoľvek opis toho majstrovského diela Zdeňka Trošku, je zbytočný...


autor Tomáš Daneček 1.9.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.