TV TIPY 28.10. - 2.11. 2008

TV TIPY 28.10. - 2.11. 2008

VOD recenzia



28.10.
UTOROK

22:05 Kačacia sezóna (Temporada de patos), Mexico, 2004 (Dvojka)
Subtílna čiernobiela komédia debutujúceho mexického režiséra Fernanda Eimbcke za fasádou obyčajného dňa zo života teenagerov nachádza hlboko skryté, zato však citeľne pálčivé témy ich života: problémy s dospievaním a sexualitou, rozvod rodičov, osamelosť i priateľstvo. (viac o filme)

22:10 Hřbitov pro cizince, Československo, 1991 (Čt1)
Tragikomický príbeh dvoch kamarátov, ktorí za vojny ako českí letci bojovali v Anglicku a po návrate domov museli prežiť známe martýrium, je výpoveďou o sile priateľstva, odvahe prekročiť sám seba v stretnutí s násilím aj o práve na zachovanie ľudskej pamäte.

23:40 Flirtovanie s katastrofou (Flirting with Disaster), USA, 1996 (Markíza)
Mel hľadá svojich biologických rodičov. Počas pátrania ho sprevádzajú manželka Nancy a atraktívna Tina. Mel sa dostáva z jednej bláznivej situácie do druhej a zisťuje, že pôvabná Tina zvádza nielen jeho, ale aj Nancy. Keď nájdu jeho voľnomyšlienkárskych rodičov, celá situácia sa mu úplne vymkne spod kontroly.

TV tipy 28.10. - 2.11. 2008 TV tipy 28.10. - 2.11. 2008 TV tipy 28.10. - 2.11. 2008


29.10.
STREDA

20:30 Divoké dieťa (L'Enfant sauvage), Francúzsko, 1970 (Čt2)
Okolo roku 1800 bol v lesoch južného Francúzska nájdený asi jedenásťročný chlapec. Nerozprával, nerozumel jazykom, behal po štyroch a neudržal dlhodobo pozornosť. Bál sa ľudí a chýbali mu základné sociálne návyky, najradšej pil a jedol z koryta. O Viktora sa začal starať Jean Itard, ktorý preňho vypracoval rozsiahly vzdelávací a výchovný program, ktorý podrobne zaznamenával a neskôr publikoval. Itard bol veľkým zástancom učenia Johna Locka a zdôrazňoval preto úlohu zmyslovej výchovy vo výučbe a vzdelávaní. Viktor dokázal za päť rokov intenzívneho tréningu spraviť veľké pokroky. Aj keď mal v dospelosti stále problémy s rečou a sociálnym správaním, jeho pokroky prekonali očakávania mnohých vychovávateľov. Francois Truffaut nakrútil Viktorov príbeh, v ktorom si sám zahral úlohu doktora Itarda.

20:30 Vtáči muž z Alcatrazu (Birdman of Alcatraz), USA, 1962 (MGM)
Samotársky väzeň Robert Stroud vylieči chorého vtáka, ktorý doletel do jeho cely. Stroud sa dá na výskum vtákov, podarí sa mu zastaviť vzburu, zamiluje sa a nakoniec vďaka novinárovi svoj životný príbeh zverejní. To všetko v priebehu doživotného trestu. Film Johna Frankenheimera získal 4 nominácie na Oscara, mimo iného za hlavnú mužskú úlohu pre Burta Lancastra a vedľajšiu mužskú úlohu Pre Telly Savalasa.

00:10 Zlomené kvety (Broken Flowers), USA, 2005 (Čt2)
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých režisérov, Jima Jarmuscha, podáva Bill Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií, ktoré sa natrvalo zapíšu do pamäte filmových fanúšikov. V Zlomených kvetoch hrá Dona Johnstona, typického predstaviteľa muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení v okamihu, keď sa z anonymného listu dozvie, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Dá na radu suseda považujúceho sa za detektíva-amatéra a začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by prichádzala do úvahy ako matka jeho dieťaťa.... (viac o filme)

TV tipy 28.10. - 2.11. 2008 TV tipy 28.10. - 2.11. 2008 TV tipy 28.10. - 2.11. 2008

30.10.
ŠTVRTOK

20:00 Kočár nejsvětější svátosti, Československo, 1962 (Čt1)
Nezabudnuteľné herecké majstrovstvo Jana Wericha zažiarilo pred rokmi v televíznom filme, ktorý získal v roku 1963 najvyššie ocenenie - hlavnú cenu Gran Premio na MTF v Ríme.

23:20 Zlá výchova (La Mala educación), Španielsko, 2004 (Čt2)
Film vychádza z tridsať rokov starých Almodóvarovych zápiskov “La Visita”, ktoré majú do istej miery autobiografické črty. Je rok 1960. Ignacio a Enrique vyrastajú spolu v katolíckej škole. Prežívajú hlboké priateľstvo a spolu objavujú tajomstvá vonkajšieho sveta. Najskôr len tichým svedkom ich dobrodružstiev je otec Manolo, ktorý však neskôr kruto zasiahne do ich magického sveta. Tvrdý režim katolíckej školy a bigotnosť názorov v nej silne poznačí oboch chlapcov... (viac o filme)

23:30 Gang policajtov (Gang Related), USA, 1997 (Jednotka)
Dvaja poliši zabijú omylom tajného agenta a zúfalo sa snažia zahladiť po sebe stopy. Zo zločinu obvinia bezdomovca. Ale zároveň musia zozbierať dostatok dôkazov, nájsť svedkov a zariadiť všetko tak, aby nik neodhalil ich tajný plán - a skutočnosť, že vrahmi - sú oni.


31.10.
PIATOK

20:00 Sestřičky, Československo, 1983 (Joj Plus)
Mladú zdravotnú sestru Mariu preložili z nemocnice na stredisko v pohraničnej dedinke. Pod dohľadom skúsenej staršej zdravotnej sestry „Babi“ Marie dozrieva a postupne nadobúda potrebné profesionálne a životné skúsenosti.

21:20 Billy Elliot (Billy Elliot), VB/ Franc, 2000 (Prima)
Otec by syna najradšej videl v boxerskom ringu s rukami nad hlavou, ako sa teší z víťazstiev. Lenže keď Billy vo vedľajšej miestnosti športového strediska zbadá budúce primabaleríny, sen o boxe dostáva trhliny. Túžba po balete je silnejšia ako on.

23:05 Mesto Zero (Gorod Zero), ZSSR, 1988 (Dvojka)
Film prináša kafkovský obraz života v socializme. Do obyčajného anonymného "mesta nula" prichádza inžinier Varakin kvôli bežnej obchodnej záležitosti. Rýchlo pribúdajúce absurdné situácie (nahá sekretárka, múčnik v podobe ľudskej hlavy, zastrelený kuchár) vrcholia prehliadkou bizarného vlastivedného múzea, v ktorom voskové figuríny znázorňujú slávne osobnosti sveta aj malého mestečka. Varakin v tomto šialenom meste uviazne a nedokáže sa vrátiť domov.

TV tipy 28.10. - 2.11. 2008 TV tipy 28.10. - 2.11. 2008 TV tipy 28.10. - 2.11. 2008

01.11.
SOBOTA

13:20 Pre niekoľko dolárov navyše (Per qualche dollaro in più), Tal/ Špan/ SRN, 1965 (Jednotka)
Dvaja nájomní pátrači sú na stope tomu istému chlapovi - Indiánovi. Najprv ide každý z nich svojou cestou, ale napokon sa dajú dohromady a pokúsia sa hľadať ho spolu. Ale prečo po ňom pátrajú? Majú obaja ten istý dôvod?

16:00 Hľadanie Krajiny–Nekrajiny (Finding Neverland), VB/ USA, 2004 (Markíza)
Johnny Depp a Kate Winslet v čarovnom príbehu o zrode jednej z najznámejších postáv sveta rozprávok – Petrovi Panovi. James Barrie žije v Londýne na začiatku 20.storočia. Ako spisovateľovi a dramatikovi sa mu veľmi nedarí. Jedného dňa stretáva očarujúcu ženu, ktorá má štyroch synov. Život s ňou a s jej deťmi sa stáva pre Barrieho silnou inšpiráciou . Nová rodina mu pomáha na tvorivej ceste do ríše fantázie , v ktorej sa zrodí Peter Pan a jeho magický svet. (viac o filme)

20:00 Ray (Ray), USA, 2004 (Prima)
Ak možno život chápať ako súhrn jeho jednotlivých častí, potom príbeh Raya Charlesa je možno považovať za súhrn osobných vzostupov a pádov v priebehu dlhej a slávou ovenčenej kariéry vo svete hudby. Ray zažil bolesť aj osobnú tragédiu. Množstvo jeho hudobných štýlov (jazz, rhytm & blues, rock-and-roll, gospel, country & western) je sledom a súhrnom celistvej inšpiratívnej cesty génia s jedinečnou víziou, génia, ktorý svetu daroval možnosť celkom nového spôsobu vnímania hudby. Ray je doposiaľ nespracovaný príbeh dramatického osudu americkej hudobnej legendy, ktorého vzniku predchádzal pätnásťročný zber materiálu a sledovania Rayovej tvorby uznávaným filmárom Taylorom Hackfordom. (viac o filme)

20:00 Gladiátor (Gladiator), USA, 2000 (Markíza)
Rímsky genrál maximus doviedol svoje légie k víťazstvu. Jeho jedinou túžbou je vrátiť sa k svojej žene a synovi. Večným bojmi unavený cisár ho však požiada, aby sa po jeho smrti stal protektorom Ríma. Keď sa Commodus dozvie, dozvie, že ho cisár nemieni menovať za jeho nástupcu, zákerne ho zabije. Maximus sa novému vladárovi odmietne podrobiť, preto ho zatknú a rodinu vyvraždia. Podarí sa mu síce zachrániť, ale dostane sa do gladiátorskej školy. Film Ridleyho Scotta (Votrelec, Blade runner, Americký gangster) získal 5 oscarov.

21:25 Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley), USA, 1999 (Čt1)
Tom Ripley je charizmatický mladý muž, ktorý pracuje ako poslíček a pianista. Jedného dňa si požičia cudzie sako, a preto ho omylom považujú za študenta Princetonu. Keď ho osloví otec jedného zo študentov, Tom predstiera, že ho pozná...

21:40 Bedári (Les Misérables), Francúzsko, 1995 (Jednotka)
V čase totálneho chaosu a meniaceho sa sveta, sa z neho stal hrdina, o akom nikdy nesníval. Henri Fortin (Jean-Paul Belmondo) už zažil aj slávnejšie časy, ale tie sú definitívne v háji. Chudobný a negramotný bývalý boxer však neváha ani sekundu, aby pomohol bohatému židovskému obchodníkovi André Zimanovi utiecť pred nacistami do Švajčiarska. Henri má však podmienku. Zimen mu počas cesty musí prečítať slávny román Victora Huga Bedári, ktorý si Henri nikdy nemohol prečítať sám. Počas cesty si Henri čoraz viac uvedomuje, že tento príbeh prežíva aj on sám.

01:00 Vrana (The Crow), USA, 1994 (Markíza)
V starých mytológiách býva vrana označovaná ako symbol úmrtia, tzv. posol smrti. A rovnako  sa do povedomia divákov vďaka incidentu pri natáčaní (úmrtia Brandona Lee, syna slávnej kung-fu legendy Bruce Lee) zapísala dospelá adaptácia undergroundového comicsu, hororová romanca či romantický horor v gotickom hábe s expresionistickým výzorom v rockovom tempe debutujúceho režiséra videoklipov Alexa Proyasa, ktorý po a hlavne vďaka Batmanovi rozpútal vlnu viac či menej podarených temných prerábok drsnejších obrázkových predlôh.

             

02.11.
NEDEĹA

14:00 Goldfinger (Goldfinger), VB/ USA, 1964 (Jednotka)
Kráľovská banka jej Veličenstva už dlhšie pozoruje, že z trhu ubúda čoraz viac zlata. Zdá sa, že ktosi na neznámom mieste hromadí obrovské množstvo zlata a takmer každý podozrieva magnáta Aurica Goldfingera. Trhy s akciami začínajú vykazovať prvé anomálie, ale až James Bond odhaľuje skutočné Goldfingerove plány. Útok na americkú základňu Fort Knox by svet priviedol to ekonomického chaosu a Goldfinger by si tak mohol pripísať najväčší zločin storočia. Mohol, ak by nebolo Bonda.

20:10 Ja milujem, ty miluješ, Československo, 1980 (Dvojka)
Film tvorivej dvojice - scenáristu Dušana Dušeka a režiséra Dušana
Hanáka bol dlho očakávaný. V čase svojho vzniku v r. 1980 jeho distribúciu do kín zastavili a na svoje uvedenie musel čakať až deväť rokov. Čím si však vyslúžil nepriazeň? Najskôr tým, že neprijal povinnosť idealizovať skutočnosť, v akej ľudia žili. Bez "kolorovania" zobrazil životy smutno-smiešnych hrdinov z periférie v celej žalostnosti a biede. No napriek tomu, film neberie nádej. Veď sám autor Dušan Dušek je známy tým, že dokáže v zdanlivo nepeknom nájsť utajenú krásu a v zdanlivo beznádejnom iskru nádeje. Aj režisér Dušan Hanák je úprimným a nekonformným pozorovateľom a rozprávačom... (viac o filme)

22:55 Spy Game (Spy Game), VB/ USA, 2001 (Markíza)
Takto si Nathan Muir (Robert Redford) práve nepredstavoval svoj posledný deň v práci pred zaslúženým odpočinkom. Pravda, jeho job tiež nie je každodenný. Muir je totiž skúsený agent CIA, ktorý sa už dostal z nejednej brizantnej situácie a je zvyknutý robiť tvrdé rozhodnutia pre dobro akcie. Vycvičil aj niekoľko mladých, nádejných agentov, z ktorých je Tom Bishop (Brad Pitt) ten najsľubnejší. Avšak ráno jeho posledného dňa v práci je Muir zobudený telefonátom s nepríjemným obsahom – Bishopa chytili Číňania pri jednej akcii a držia ho vo väzení... (viac o filme)

23:10 Údolie tieňov (We Were Soldiers), USA/ Nem, 2002 (Film+)
Píše sa rok 1965 a Štáty čaká v údolí la Drang prvá veľká bitka vietnamskej vojny. Tak ako pred rokmi aj teraz pýcha doviedla americkú armádu na územie, ktorému nerozumeli. Tak ako vtedy aj teraz sa ocitli v beznádejnom obkľúčení päťnásobnej presily. Lenže teraz tomu velí Hal Moore. (viac o filme)

23:45 Ten športový život (This Sporting Life), Veľká Británia, 1963 (Dvojka)
Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov". Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie kvôli športovým výkonom toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote nenachádza naplnenie. Má síce pomer so svojou domácou, vdovou Hammondovou, tá však napriek milostnej afére odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich tragickému rozchodu a Frankovi zostáva v živote jediná istota - svet ragby, v ktorom je rešpektovaný len natoľko, ako jeho posledný gól.


HIT TÝŽDŇA

31.10.
PIATOK

23:05 Mesto Zero (Gorod Zero), ZSSR, 1988 (Dvojka)
Film prináša kafkovský obraz života v socializme. Do obyčajného anonymného "mesta nula" prichádza inžinier Varakin kvôli bežnej obchodnej záležitosti. Rýchlo pribúdajúce absurdné situácie (nahá sekretárka, múčnik v podobe ľudskej hlavy, zastrelený kuchár) vrcholia prehliadkou bizarného vlastivedného múzea, v ktorom voskové figuríny znázorňujú slávne osobnosti sveta aj malého mestečka. Varakin v tomto šialenom meste uviazne a nedokáže sa vrátiť domov.


autor Tomáš Daneček 27.10.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.