TV TIPY 1.12. - 7.12. 2008

TV TIPY 1.12. - 7.12. 2008

VOD recenzia



1.12.
PONDELOK

20:00 Ďaleko od nej (Away from Her), Kanada, 2006 (Film+)
Sarah Polley, kanadská herečka pozoruhodná nie len vďaka svojmu talentu, ale aj dôsledným výberom úloh, si pre svoj celovečerný režijný debut zvolila poviedku Alice Munro - The Bear Came Over the Mountain. Jej príbeh rozpráva o manželskom páre, ktorého takmer štyridsať rokov budovanú intimitu naruší Alzheimerova choroba. Tiché spolužitie Fiony aGranta v zrube uprostred zasneženej krajiny sa rozpadáva v okamžiku, keď starnúca, i keď stále atraktívna žena, ktorá trpí množiacimi sa poruchami pamäti, dobrovoľne odchádza do domu s profesionálnou starostlivosťou.

22:10 Umenie plakať (Kunsten at græde i kor), Dánsko, 2006 (Dvojka)
Excentrická štúdia jutlandskej rodiny zo začiatku 70-tych rokov, videnej nemilosrdnými a súčasne nevinnými očami jedenásťročného Allana. Jeho život nie je ľahký – otec má „choré nervy“ a každú chvíľu hrozí, že sa zabije. Matka už rezignovala, starší brat sa odsťahoval a sestra skrýva svoje tajomstvo, súvisiace s otcom. A rodinný mliečny obchodík upadá. Otec si privyrába expresívnymi pohrebnými rečami, ktoré pozostalých vždy rozplačú. Allan sa rozhodne otcovi pomôcť všetkými možnými spôsobmi, len aby bol šťastný. (viac o filme)

00:30 Životná rýchlosť (Personal Velocity: Three Portraits), USA, 2002 (Čt2)
Greta, Paula a Delia, tri ženy, ktorých sny narazili na neúprosnú realitu. Jediné, čo im zostáva, je poučiť sa z nich. Každá sa o to snaží svojským, neopakovateľným spôsobom. To čo ich ženie vopred, je osobná voľba a predurčenie osudom.

TV tipy 1.12. - 7.12. 2008 TV tipy 1.12. - 7.12. 2008 TV tipy 1.12. - 7.12. 2008

2.12.
UTOROK

22:10 Ivanovo detstvo (Ivanovo detstvo), ZSSR, 1962 (Dvojka)
Hrdinom vojnovej drámy je dvanásťročný rozviedčik Ivan. Vojnový štáb, pre ktorý cez front prenáša dôležité správy, nedokáže pochopiť, kde sa v chlapcovi berie toľká nenávisť k Nemcom. Len Ivanove sny a spomienky prezrádzajú, že Ivan prestal byť dieťaťom vo chvíli, keď mu nacisti priamo pred očami zavraždili matku. Nadporučík Gaľcev chce pre Ivana lepšiu budúcnosť a preto nalieha, aby odišiel do suvorovského učilišťa. Podplukovník Griaznov však rozhodne, že Ivan má aj naďalej pre štáb vykonávať riskantnú prácu. Jedného dňa sa však už nevráti. Po skončení vojny Gaľcev v archíve gestapa nachádza doklad o tom, že nacisti Ivana popravili. Film je tragickým portrétom dieťaťa uprostred vojny, zobrazuje jej krutosť a nezmyselnosť. Celovečerný debut režiséra Andreja Tarkovského.

23:00 Deň kobyliek (The Day of the Locust), USA, 1975 (Čt1)
Fay Green sníva o kariére filmovej hviezdy. Zamiluje sa do nej nádejný filmár Tod Hackett, ale i keď sa dievčaťu páči, nepredstavuje pre ňu príliš perspektívny vzťah. Dievča radšej začne sebecky a cynicky využívať dobrosrdečnosť bohatého a naivného Homera Simpsona (nie toho ☺ ), ktorého úplne očarila. Thriller režiséra Johna Schlesingera (Maratónec)

23:35 Najväčšia hrozba (The Sum of All Fears), USA/Nemecko, 2002 (Markíza)
V roku 1973 došlo k prekvapivému útoku Egypta a Sýrie na Izrael. Práve vtedy havarovalo izraelské vojenské lietadlo, ktoré bolo ozbrojené nukleárnou bombou. Tú takmer po štrvťstoročí náhodne  našli kdesi v púšti a predali do nepravých rúk. Mladý analytik CIA narazí na stopu, podla ktorej je bomba aktívna. (viac o filme)


3.12.
STREDA

20:30 Muž ktorý miloval ženy (L' Homme qui aimait les femmes), Fran., 1977 (Čt2)
Hrdina Truffautovej ironickej tragikomédie je muž posadnutý ženami, na ktorých obdivuje predovšetkým ich nohy. Film začína pohrebom Bertrand Morana, ktorý na svoju nezdolateľnú vášeň doplatil smrťou. Okolo hrobovej jamy sa zídu iba ženy a v retrospektíve sa odvíja príbeh muža, ktorý pri svojom zúfalom hone za ženami minul skutočnú a jedinú lásku.

23:25 Francúzska spojka II (French Connection II), USA, 1975 (Prima)
Do Francúzska prichádza policajt Doyle (Gene Hackman), aby v Marseille dolapil drogového obchodníka Charniera (Fernando Rey), ktorý mu v Amerike o vlas unikol. Doyla po krátkom čase unesie skupina mužov, ktorá mu v starom hoteli permanentne pichá drogy. Policajt sa musí ísť liečiť...

TV tipy 1.12. - 7.12. 2008 TV tipy 1.12. - 7.12. 2008 TV tipy 1.12. - 7.12. 2008

4.12.
ŠTVRTOK

20:00 Rok ďábla, Česko, 2002 (Čt1)
Melódia, priateľ, strážny anjel. Alkohol, vášeň, droga. Sú veci, ktoré menia náš život. Raz k lepšiemu, raz k horšiemu. Jan Holman, vyliečený alkoholik odchádza do Čiech pozorovať ako sa bojuje s diablom v tele. Pri svojej púti trafil na toho najpravejšieho. Jarek Nohavica, človek bojujúci s mnohými diablami v sebe, hladí duše svojho publika jemnejšie než tá najlepšia slepačia polievka. O svoju dušu však zvádza márny boj. Strážny anjel Karol Plíhal stráca silu a Diabol vyhráva. (viac o filme)

20:30 Králi idú ďalej (Kings Go Forth), USA, 1958 (MGM)
Drsný poručík Loggins (Frank Sinatra) a arogantný desiatnik Harris (Tony Curtis) slúžia počas 2. svetovej vojny v južnom francúzsku. Obaja sa snažia získať priazeň krásnej Moniky. Keď zistia, že jej otec je černoch, podliehajú svojim vrodeným predsudkom.

22:25 Vlak (The Train), USA/ Franc/ Tal, 1964 (MGM)
Dej sa odohráva koncom druhej svetovej vojny v Paříži. Nemecký plukovník von Waldheim (Paul Scofield) dobre vie, že parížske múzeá sú plné vzácnych diel. Nechá mnohé z nich naložiť do vlaku a chce ich odoslať do Nemecka. Bráni mu v tom prednosta stanice, ktorý vymení návestia pozdĺž  trate a nechá tak vlak jazdiť dokola. Klasika akčného žánru režiséra Johna Frankenheimera.  

23:45 Hlasy nevinnosti (Voces inocentes), Mexico/ Portoriko/USA, 2004 (Čt2)
V roku 1980 vypukla v Salvadore občianska vojna, ktorá trvala 12 rokov. To, čo sa začalo ako spor o pôdu medzi poľnohospodármi a vojakmi, nakoniec prerástlo v brutálnu vojnu medzi partizánskou frontou za národné oslobodenie a oddielmi vojenskej junty. Film, ktorý nakrútil režisér Luis Mandoki podľa výpovede skutočného účastníka týchto udalostí, sa odohráva v dedinke Cuscatanzingo, ktorá bola v tej dobe jednou z posledných dedín zovrených v kliešťoch oboch bojujúcich strán. Jedenásťroční chlapci tu zo strachom očakávali svoje ďalšie narodeniny, pretože v dvanástich boli bez výnimky nemilosrdne odvádzaní rovno zo školy k výkonu "vojenskej služby".


5.12.
PIATOK

23:00 Čas znova nájdený (Le Temps retrouvé), Franc/Tal/Port, 1999 (Dvojka)
Film režiséra Raoula Ruiza je skvelým pokusom o sfilmovanie posledného zväzku "nesfilmovateľného" opusu Marcela Prousta Hľadanie strateného času, ktoré patrí k najvýznamnejších dielam moderného románu. Rafinovanou prácou s možnosťami filmového rozprávania splieta motívy do voľného toku spomienok bez ústrednej príbehovej línie. Minulosť sa magicky mieša s predstavami a súčasnosťou. Spisovateľovi Marcelovi Proustovi sa na smrteľnej posteli vybavujú udalosti z detstva a mladosti, v jeho obrazotvornosti opäť ožívajú staré lásky a svet, ktorý Veľká vojna navždy zmenila...

23:35 RoboCop (RoboCop), USA, 1987 (Jednotka)
Neúnavný policajt neľútostne zasahuje proti kriminalite a zločincom. Vedci a lekári ho "zostavili" ako neporaziteľného Kyborga ROBOCOPa, ktorý má bojovať proti zločinu. je odolný voči strelám, bombám, disponuje najmodernejšími zbraňami a v uliciach Detroitu si rýchlo získava rešpekt. lenže vo vnútri sa stále trápi spomienkami na detstvo a pred očami má stále výjavy svojej vlastnej smrti rukami brutálnych zabijakov. Chce sa pomstiť!

00:50 Do noci (Into the Night), USA, 1985 (Markíza)
Letecký inžinier Ed Okin trpí v poslednom čase nespavosťou a nie je schopný sa na nič sústrediť, pretože zistil, že ho manželka podvádza. Keď raz nešťastný bezradne blúdi nočným mestom, stane sa svedkom prepadnutia. Neznáma blondína, ktorú prenasleduje skupina iránskych ozbrojencov, ho zúfalo prosí o pomoc. Vďaka Edovi sa atraktívnej Diane síce podarí načas uniknúť, avšak jej nebezpeční prenasledovatelia sa nemienia tak ľahko vzdať. Zdanlivo nevinná kráska Diana má totiž pri sebe čosi, čo má pre iránskych útočníkov nevyčísliteľnú hodnotu - päť ukradnutých drahokamov zo žezla dávneho perzského kráľa...

TV tipy 1.12. - 7.12. 2008 TV tipy 1.12. - 7.12. 2008 TV tipy 1.12. - 7.12. 2008

6.12.
SOBOTA

20:00 Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), USA, 2003 (Markíza)
Karibské more v 17. storočí. Pirát-džentlmen Jack Sparrow sa spojí s dcérou guvernéra, aby zabránili plánu pirátov pod vedením kapitána Barbosy oživiť starovekú kliatbu Aztéckych bohov. Nie je to však jednoduché. Barbosa a jeho posádka sú v skutočnosti nemŕtvi, pretože sa pred časom zmocnili aztéckeho zlata, na ktoré bohovia uvalili kliatbu. Len mesačný svit vždy odhalí ich pravú podobu živých umrlcov. (viac o filme)

20:00 Harry Potter a väzeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), USA/ VB, 2004 (Prima)
Sú prázdniny a tie trávi Harry, ako po minulé roky, znovu u svojho nepríjemného strýka Vernona a tety Petunie. Tentoraz však na návštevu zavíta aj protivná teta Marge. Pár dní pred začiatkom školského roka sa však stane čosi neočakávané, čo zaplní všetky noviny a televízne spravodajstvá. Je vyhlásené pátranie po nebezpečnom zločincovi, ktorý ušiel z Azkabanu – väzenia čarodejníkov... (viac o filme)

22:00 Milenec (L' Amant), Franc/ VB/ Vietnam, 1992 (Dvojka)
Príbeh tajného a vášnivého erotického dobrodružstva medzi mladou francúzskou školáčkou a starším čínskym obchodníkom sa odohráva roku 1929 v Indočíne. Stretli sa len náhodou, pretože ich svety sú v rasovo segregovanej spoločnosti nezlučiteľné. On sa ponúkne, že ju odvezie do školy, ona prijme a nasadne do jeho luxusného auta. Tak sa začína príbeh ich tajných stretnutí, ktoré prebiehajú takmer bez slov a ďaleko od ľudí. Čo spája týchto dvoch ľudí, oddelených kultúrami, vekom i spoločenským postavením? Aké šance má ich telesná fascinácia vo svete, riadiacom sa prísnymi pravidlami? Adaptácia autobiografického románu francúzskej spisovateľky a filmovej režisérky Marguerite Durasovej vyvolala po svojej premiére vlnu rozruchu kvôli odvážnemu stvárneniu erotickej romance Francúzsky a Číňana.

23:10 Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1), USA, 2003 (Joj)
Bývalá členka špičkového zabijáckeho komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a chce sa vydať. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Mladá žena však nezomrie, i keď si to všetci myslia: šťastnou náhodou vražedný útok prežije, ale upadne do kómy. Po piatich mučivo dlhých rokoch sa vracia z temného prahu smrti s jedinou myšlienkou: pomstiť sa všetkým, ktorí jej ublížili, bez ohľadu na to, čo ich k tomu viedlo. Ku všetkému odhodlaná hrdinka, ktorá si hovorí “Nevesta”, však najprv musí zistiť kto je proti nej – a tiež to, či neexistuje niekto, kto by mohol stáť na jej strane. (viac o filme)

23:20 Basketbalistov denník  (The Basketball Diaries), USA, 1995 (Jednotka)
Filmová adaptácia zápiskov Jima Carrolla o jeho páde zo sveta basketbalu do sveta drogovej závislosti. Zo strachu pred výčitkami vlastnej matky utečie na ulicu: Tmavé newyorské zákutia sa mu stanú domovom, kde sa utieka k heroínu, krádežiam a prostitúcii. Iba s pomocou starého kamaráta Reggieho je schopný vydať sa na zdĺhavú cestu naspäť - do normálneho života.


7.12.
NEDEĽA

20:00 Panna zázračnica, Československo, 1966 (Dvojka)
Surrealistická adaptácia rovnomennej novely Dominika Tatarku. Film zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Anabella - mladé krásne dievča sa zoznámi so skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby, stane sa predmetom ich predstáv. Očarení jej "zázračnosťou" však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec. (viac o filme)

20:00 Jeden svet nestačí (The World Is Not Enough), VB/ USA, 1999 (Jednotka)
Krátko na to, ako priamo na riaditeľstve MI6 zavraždia ropného magnáta a priateľa M Sora Roberta Kinga, jeho dcéra Elektra okrem mimoriadne veľkého dedičstva dostáva aj bodyguarda, ktorého meno je Bond. “James Bond,“ ako sa s obľubou zvykne agent 007 predstavovať, však čoskoro zisťuje, že za vraždou Sira Kinga stojí nebezpečný terorista Renard, ktorý pre guľku vo svojej hlave necíti žiadnu fyzickú bolesť. Spoločne s atómovým fyzikom Dr. Christmasom Jonesom a bývalým nepriateľom, exagentom KGB Valentinom Zukovskym sa snažia zabrániť jadrovej katastrofe, ktorú chce Renard rozpútať. Pre Bonda však začínajú byť podozrivé aj motivácie krásnej Elektry. Možno je však už neskoro.

22:20 Yojimbo (Yojimbo), Japonsko, 1961 (Čt2)
Dej Kurosawovho easternu sa odohráva v 19. storočí. Bezmenný samuraj (ronin), ktorý sa ocitol bez pána, prichádza do dediny rozdelenej na dva vzájomne bojujúce tábory. Samuraj – predstaví sa ako Sanjuro – rýchlo pochopí, že toto miesto ho môže potrebovať. Po tom ako predviedie ukážku svojich bojových schopností, začnú sa o jeho ochranu uchádzať obe znepriatelené strany. Sanjuro sa rozhodne poštvať ich proti sebe.

23:20 Dreamgirls (Dreamgirls), USA, 2006 (Markíza)
Jednoduchý a pritom neuveriteľne silný je príbeh muzikálu Dreamgirls oscarového scenáristu a režiséra Billa Condona. Zachytáva tŕnistú cestu za slávou v podaní dievčenského tria Dreamettes, ich vzostupy a pády, obete, ktoré museli svojmu snu priniesť a hlavne je plný skvelej hudby. (viac o filme)


HIT TÝŽDŇA

2.12.
UTOROK

22:10 Ivanovo detstvo (Ivanovo detstvo), ZSSR, 1962 (Dvojka)
Hrdinom vojnovej drámy je dvanásťročný rozviedčik Ivan. Vojnový štáb, pre ktorý cez front prenáša dôležité správy, nedokáže pochopiť, kde sa v chlapcovi berie toľká nenávisť k Nemcom. Len Ivanove sny a spomienky prezrádzajú, že Ivan prestal byť dieťaťom vo chvíli, keď mu nacisti priamo pred očami zavraždili matku. Nadporučík Gaľcev chce pre Ivana lepšiu budúcnosť a preto nalieha, aby odišiel do suvorovského učilišťa. Podplukovník Griaznov však rozhodne, že Ivan má aj naďalej pre štáb vykonávať riskantnú prácu. Jedného dňa sa však už nevráti. Po skončení vojny Gaľcev v archíve gestapa nachádza doklad o tom, že nacisti Ivana popravili. Film je tragickým portrétom dieťaťa uprostred vojny, zobrazuje jej krutosť a nezmyselnosť. Celovečerný debut režiséra Andreja Tarkovského.


DOMÁCI HIT TÝŽDŇA

7.12.
NEDEĽA

20:00 Panna zázračnica, Československo, 1966 (Dvojka)
Surrealistická adaptácia rovnomennej novely Dominika Tatarku. Film zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Anabella - mladé krásne dievča sa zoznámi so skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby, stane sa predmetom ich predstáv. Očarení jej "zázračnosťou" však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 1.12.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.