SILVESTROVSKÉ A NOVOROČNÉ TV TIPY

SILVESTROVSKÉ A NOVOROČNÉ TV TIPY

VOD recenzia



29.12.
PONDELOK

12:35 Sedem statočných (The Magnificent Seven), USA, 1960 (Jednotka)
Skupina siedmych amerických pištoľníkov príde ochrániť dedinu chudobných mexických roľníkov pred podlými banditami. Skúsení pištoľníci vycvičia roľníkov tak, že aby z ich pomocou rozprášili vyše sto banditov. Nebude to však jednoduché... Film je nakrútený podľa príbehu nemenej známeho filmu Akira Kurosawu Sedem samurajov. (viac o filme)

21:45 Gangy New Yorku (Gangs of New York), USA/ Nem/ Tal/ VB, 2002 (Joj)
Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho - Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia." (viac o filme)

22:10 Ária (Aria), VB, 1987 (Dvojka)
Unikátny hudobno-filmový projekt Ária spojil desiatich renomovaných režisérov, ktorí sa podujali na filmovú interpretáciu slávnych operných árií. Derek Jarman, Robert Altman, Jean-Luc Godard, Nicolas Roeg, Julien Temple, Ken Russell a iní vytvorili desať nekonvenčných a vizuálne strhujúcich príbehov k operným melódiám Giacoma Pucciniho, Giuseppeho Verdiho, Jeana-Baptista Lullyho, Ericha Korngolda, Richarda Wagnera, Jeana-Philippa Rameau, Gustava Charpertiera a Ruggiera Leoncavalla. Vznikla tak pocta trom storočiam dejín opery a nesmrteľným áriám veľkých hudobných skladateľov. Spoločným menovateľom rôznorodých segmentov sú láska, krása, vášeň i nostalgia, ktoré neodmysliteľne patria k svetu opernej hudby.

23:50 Mŕtva nevesta Tima Burtona (Tim Burton's Corpse Bride), VB/USA, 2005 (Prima)
19. storočie, Európa. Victor sa vracia domov, aby sa oženil so svojou veľkou láskou Victoriou. Na ceste náhodou nájde starú kosť z prsta. Zo žartu jej navliekne snubný prsteň a prednesie svadobný sľub. Kosť však patrí zavraždenému dievčaťu, ktoré vezme tento žart vážne, zjaví sa ako zombie a trvá na tom, že je teraz jeho žena. Odvedie si ho do podsvetia, zatiaľ čo na neho doma čaká jeho oddaná Victoria. Hoci je Krajina Smrti svojráznejšia a omnoho viac zaujímavá než jeho živý, ale strohý, viktoriánsky svet, zistí, že nie je nič na svete (či už živom alebo mŕtvom), čo by ho mohlo oddeliť od jeho skutočnej a pravej lásky. Príbeh veľkej lásky je plný optimizmu, romantiky a humoru. Film pokračuje v tradícii Burtonových romantických „čiernych“ filmov ako Strihoruký Edward a Predvianočná nočná mora. (viac o filme)

Silvestrovské a novoročné TV tipy Silvestrovské a novoročné TV tipy Silvestrovské a novoročné TV tipy

30.12.
UTOROK

20:00 Pelíšky, Česko, 1999 (Markíza)
Otec Šebek je prostoduchý, ale dobrácky dôstojník z povolania, je zástancom režimu a rovnako vehementne obhajuje aj vlastnú neomylnosť v úlohe hlavy rodiny. Otec Kraus, ktorý má za sebou trpkú vojnovú skúsenosť je, naopak, zarytý opozičník. Aj on je presvedčený, že má vždy pravdu. Preto sa nemožno čudovať, že sa títo dvaja muži nemajú v láske. Ich deti však vychádzajú celkom dobre.

21:45 Andrej Rubľov (Andrey Rublyov), ZSSR, 1966 (Dvojka)
Historická freska zachytáva niekoľko epizód zo života maliara ikon Andreja Rubľova. Prostredníctvom portrétu tohto génia podáva pôsobivý obraz ruskej spoločnosti v 15. storočí, v období poznačenom tatárskymi vpádmi, náboženským dogmatizmom a epidémiami. Mierny a citlivý Andrej Rubľov je svedkom búrlivých udalostí drancovania a napokon aj víťazstva nad tatárskou Zlatou Hordou. Sám však nedokáže vo svete poznačenom surovosťou a utrpením tvoriť a tak sa rozhodne pre sľub mlčania. Film je pôsobivou reflexiou o zmysle a význame umeleckej tvorby, o konfrontácii umelca a reality. (viac o filme)

22:15 Thelma a Louise (Thelma & Louise), USA, 1991 (Jednotka)
Louise Sawyerová pracuje ako servírka vo fastfoode a doslova trpí vzťahom so svojim partnerom. Ten je ako hudobník neustále na cestách a Louise si svojou samotou môže akurát tak písať denník. Alebo rovnako tak sa môže stretávať so svojou najlepšou priateľkou Thelmou Dickinsovou. Tá má pre zmenu opačný problém. Jej násilnícky muž by bol najradšej, aby jeho poslušná manželka sedela neustále v kuchyni, zatiaľ čo on otvára jedno pivo za druhým počas nekonečných hodín sledovania futbalu. Niet sa preto čomu čudovať, keď pohár trpezlivosti raz pretečie. A tak sa Thelma a Louise ocitnú v aute na úteku pred svojimi stereotypnými životmi a nevšímavými partnermi. Ich dobrodružný výlet však pretne konflikt, po ktorom sa o Thelmu a Louise zaujíma aj polícia. Ich cieľom je Mexiko.

00:25 Kasíno (Casino), Franc/ USA, 1995 (Markíza)
Keď niekoho milujete, mali by ste mu veriť. Poskytnúť mu kľúč k vášmu bohatstvu i vnútru, ktoré máte a ktorým milujete. A boli chvíle, keď si myslel, že takú osobu skutočne našiel. Píše sa rok 1983 a Sam "Ace" Rothstein si zapálil cigaru, nasadol do svojho tátoša a vzápätí vybuchol...


31.12.
STREDA

18:00 Divoká rieka (The River Wild), USA, 1994 (Prima)
Gail chce víkendovým výletom do hôr osláviť synove narodeniny a zachrániť svoje nie príliš spokojné manželstvo. Rozhodne sa s manželom a synom splaviť divokú rieku. Idylická pohoda je však narušená vo chvíli, keď sa rodina stretáva s dvoma neznámymi mužmi - Wadom a Terrym, ktorí svojimi vražednými úmyslami zmenia rodinný výlet v životu nebezpečný horor.

22:35 Ružové sny, Československo, 1976 (Dvojka)
Lyrická tragikomédia RUŽOVÉ SNY o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov svojou poetickou atmosférou a jemným humorom už od roku 1976, kedy ju režisér Dušan Hanák nakrútil podľa svojho a Dušekovho scenára. "Rómeo a Júlia" na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít - "bielych" a Rómov, ktorí všemožne komplikujú mladým život. (viac o filme)

Silvestrovské a novoročné TV tipy Silvestrovské a novoročné TV tipy Silvestrovské a novoročné TV tipy

1.1.
ŠTVRTOK

17:10 Záhrada, Slovensko/ Franc, 1995 (Jednotka)
Pôvodný televízny film zo súčasnosti. Jeho hlavný hrdina, mladý učiteľ Jakub si vo svete relativizovaných mravných hodnôt hľadá vlastnú identitu a miesto v živote. Na tridsiatnika Jakuba sa začne valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje, nerozumie si s otcom, s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskov starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život. (rozhovor s režisérom)

20:00 Václav, Česko, 2007 (Čt1)
Václav Vingl (Ivan Trojan) má 40 rokov a žije s matkou v ošarpanom dedinskom dome. Napriek svojej diagnóze (vrodená ľahká mozgová demencia) sa vie o seba slušne postarať, no niektoré súvislosti mu unikajú, a tak čochvíľa niečo vyvedie. Vaškova tvrdohlavá a impulzívna povaha tiež neprispieva k jeho popularite, a tak sa postupne na rôznych stranách napĺňajú poháre trpezlivosti. (viac o filme)

20:00 Kruté radosti, Slovensko, 2002 (Jednotka)
Komorný príbeh zo slovenského mestečka v medzivojnovom období je krehkou štúdiou medziľudských vzťahov, určovaných večným hľadaním lásky a porozumenia. Do ustálenej hladiny malomestského života dramaticky vstupu mladá Valentína, nemanželská dcéra svetáckeho notára, aby svojou úprimnosťou zmenila v trojici starých mládencov cynický a konformný postoj k životu na nádej. (viac o filme)

23:20 Ospalá diera (Sleepy Hollow), USA, 1999 (Markíza)
Na konci 18. storočia povolajú mladého detektíva Ichaboda (Johnny Depp) k novému prípadu. Nadriadení ho pošlú do odľahlého mestečka - Ospalá diera. Poveria ho odhalením páchateľa série záhadných vrážd. Miestny obyvatelia ich pripisujú bezhlavému jazdcovi. Mysteriózny thriller Tima Burtona (Veľká ryba).

01:10 Memento (Memento), USA, 2000 (Markíza)
Leonard (Lenny) Shelby (Guy Pearce) má problém - jeho ženu znásilnili a zavraždili, a on pri jej ochrane utrpel vážne zranenie hlavy, ktoré spôsobuje stratu jeho krátkodobej pamäti. Inými slovami si Lenny pamätá všetko, čo sa stalo až do zavraždenia jeho ženy. Ale po tomto momente už nedokáže ukladať nové spomienky. Ako každý správny manžel, a filmový hrdina, sa samozrejme snaží nájsť vraha svojej ženy. To je samozrejme veľmi ťažké, keď si nepamätáte, čo sa stalo pred 5 minútami, alebo včera. Preto si Lenny vytvoril systém - má policajný spis o vražde svojej ženy, a keď sa dozvie niečo dôležité, dá si to vytetovať do kože. Výsledkom je jeho celé potetované telo - a aby si zapamätal ľudí, robí si fotky a na ne si píše poznámky. V jeho úsilí mu pomáhajú Natalie (Carie-Anne Moss) a policajt Teddy (Joe Pantoliano). (viac o filme)

Silvestrovské a novoročné TV tipy Silvestrovské a novoročné TV tipy Silvestrovské a novoročné TV tipy

2.1.
PIATOK

20:00 Tisícročná včela I, Československo/Nemecko, 1983 (Dvojka)
Cez osudy rozvetvenej rodiny murárskeho majstra Martina Pichandu režisér Juraj Jakubisko zobrazil život liptovských murárov v Hornom Uhorsku od konca 19. po začiatok 20. storočia. Stanete sa svedkami ich putovania za prácou, radostných i tragických udalostí v rodinách, ale aj následkov vojny, či iných politických premien. Fascinujúca rodinná sága na motívy románu Petra Jaroša je divácky najúspešnejšou v histórii domácej tvorby. (viac o režisérovi)

20:00 Lúpež po taliansky (The Italian Job), USA/ Franc/ VB, 2003 (Markíza)
Ich geniálny plán bol premyslený do najmenších detailov a uskutočnený úplne bezchybne. Nakoniec, každý z nich bol špičkový profesionál vo svojom odbore a Charlie by za svoj tím dal ruku do ohňa. Podaril sa aj únik, napriek tomu, že to bol jeden z najstráženejších palácov v Benátkach. Ale jeden z nich zradil a Steveovi spadol do náručia priam rozprávkový poklad. Jeho podraz zaplatil životom kasár John, veterán, ktorý dcére i sebe sľúbil, že potom už zavesí remeslo na klinec. Stella zdedila po otcovi zlaté kasárske ručičky, len s tým rozdielom, že ona stojí na strane zákona. Pre Charlieho teda nie je ľahké získať ju na svoju stranu a presvedčiť ju, že cieľom nie sú len zlaté blyšťavé tehličky, ale predovšetkým pomsta za smrť jeho kamaráta, jej otca. (viac o filme)

20:00 Pravdivé lži (True Lies), USA, 1994 (Prima)
Zvláštny agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) vedie dvojaký život. Plynulo rozpráva šiestimi jazykmi, je dobre vycvičený pre kontrašpionáž a pracuje ako medzinárodný špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia, ale jeho žena Helen (Jamie Lee Curtis) už pätnásť rokov verí tomu, že má za muža obyčajného nudného obchodníka s počítačmi.

01:45 L.A. - Utajené skutočnosti (L. A. Confidential), USA, 1997 (Joj)
Strastiplné pátranie po tajnostiach hollywoodskeho podsvetia. Los Angeles, začiatok 50. rokov. Chlapíci z oddelenia vrážd a z protidrogového to niekedy tiahnu spolu, a inokedy zas proti sebe. Aj oni však majú svoje medze - keď zistia, že s nimi niekto špinavo manipuluje. Zvlášť keď objavia zločin, ktorý je príliš divný, než aby to nechali nepovšimnuté. Taký je aj prípad milionára Patchetta, ktorý má dobre zavedenú prax s luxusnými prostitútkami, vyzerajúcimi ako filmové hviezdy. A začína tu byť príliš mnoho mŕtvych, ktorí majú niečo spoločného.

             

3.1.
SOBOTA

20:00 Tisícročná včela II, Československo/ Nemecko, 1983 (Dvojka)
Najstarší syn Martina Pichandu, Samo, úspešne vyriešil svoj ľúbostný problém, keď si na radu tisícročnej včelej matky zo sna "vymuroval" nevestu. Krátko po tomto škandále sa so svojou láskou oženil a zároveň sa vydala aj jeho sestra Kristína. Valent mal väčšie ambície ako jeho súrodenci. Študoval v Prahe právo a po dokončení štúdia sa stal spolumajiteľom Ružomberských garbiarní a zaťom statkára Haderpána, ktorý mu túto "šancu" spolu s dcérou Hermínou ponúkol. Tak sa Valent Pichanda zaradil medzi najbohatších ľudí v kraji. Medzitým Samo, ktorého rodina sa rozrástla, začal pracovať na železnici, kde ho spolupracovníci získali pre myšlienky sociálno-demokratického hnutia. Kristínu postihla tragédia - hora jej vzala muža. Za zvláštnych okolností v tuhej zime roku 1915 sa skončil aj život Martina Pichandu. (viac o režisérovi)

21:00 Černý Petr, Československo, 1963 (Čt2)
Film bol nakrútený v roku 1963 podľa nepublikovanej poviedky Jaroslava Papouška o prvých dňoch učňa v samoobsluhe. Neobvyklá autentickosť príbehu je daná aj obsadením hlavných úloh - išlo väčšinou o nehercov. Nezabudnuteľný je Vladimír Pucholt v úlohe murárskeho učňa, ktorého nenapodobniteľné "ahój" medzi mládežou vtedy takmer zľudovelo.

21:55 Vyvolený (Unbreakable), USA, 2000 (Čt1)
Napätím a tajuplnosťou doslova nabitý thriller nakrútil scénarista a režisér M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel, Znamenia, Osada), ktorý bol považovaný za jednu z najpozoruhodnejších filmárskych osobností súčasnosti. Hlavné úlohy v jeho vizuálne úchvatnom príbehu stvárnili Bruce Willis a Samuel L. Jackson, atmosféru pritom pôsobivo dotvára podmanivá hudba skladateľa Jamesa Newtona Howarda. (viac o režisérovi)

22:15 Kokain (Blow), USA, 2001 (Prima)
Príbeh sleduje cestu Georga Junga (Johnny Depp) hviezdy školského futbalového družstva, priemerného Američana, ktorý sa príchodom medzinárodného obchodu s drogami v sedemdesiatych rokoch, v priebehu krátkej doby stal hlavným dovozcom kokaínu z kolumbijského Medelinu. Všetko to začalo v šesťdesiatych rokoch na plážach v Kalifornii, kde George spolu s kamarátom Tuniakom (Ethan Suplee) rozbehli predaj marihuany. Obchody doslova prekvitali, mládež „hulila" o sto šesť a George si pomaly napĺňal svoj vlastný americký sen. K tomu ale ambiciózny mladík potreboval väčší kšeft. (viac o filme)

22:40 Lovec slnka (The Sunchaser), USA, 1996 (Jednotka)
Losangeleský onkológ Michael Reynolds (Woody Harrelson) má spokojný a vyrovnaný život. Jediný problém, ktorý ho trápi súvisí s možnou kúpou nového domu - za dva milióny. Potom však naberú udalosti celkom iný spád: Michael vyšetruje uväzneného vraha Brandona. Šestnásťročného príslušníka indiánskeho kmeňa Navajov. Ten trpí nevyliečiteľnou chorobou žalúdka. Vo chvíľke nepozornosti sa Brandon zmocní svojo lekára, z ktorého sa zrazu stane rukojemník. Brandon ho unesie aj s jeho autom a chce odísť k údajne zázračnému jazeru v horách, ktoré je podľa Navajov liečivé.

             

4.1.
NEDEĽA

20:00 Tisícročná včela III, Československo/ Nemecko, 1983 (Dvojka)
Kováč Julo Mitron si konečne získal náklonnosť Kristíny Pichandovej. Po konflikte s Belányim sa Samo s ďalšími chlapmi dostáva do väzenia. Sú obvinení z protištátnych rečí a urážky cisára. Po smrti jediného svedka obžaloby sa však čoskoro dostávajú na slobodu. Udalosť však poznačí ďalší osud Sama a jeho rodiny - prepustia ho z práce na železnici a jeho rodinu začína obchádzať bieda a hlad. Najmä potom, keď po smrti otca brat Valent neúprosne žiada svoj dedičský podiel. Samo najprv zorganizuje ako jeho otec murársku partiu a odchádza s ňou na juh, kde pri politickej demonštrácii zabila zblúdila žandárska guľka jeho syna Janka. V hlbokom žiali zanevrie na náboženstvo aj na politiku. Problém obživy rodiny rieši opravou vyhoreného mlyna a s novou nádejou i vierou vo svoje sily hľadí do budúcnosti. (viac o režisérovi)

20:00 Hoří má panenko, Československo, 1967 (Joj Plus)
Prvý Formanov farebný film bol opäť obsadení nehercami známymi z predchádzajúcich filmov. Atmosféru dedinskej tancovačky podtrhujú dychovkové coververzie súdobých beatových hitov. Hovorová reč predstavuje katalóg komunikačných defektov, zvlášť keď sa postavy snažia byť oficiálne. Pamflet o spoločnosti, v ktorej prestávajú fungovať kamufláže, ale nie je si schopná priznať pravý stav veci, sa stal synonymom spoločensky podvratného filmového cynizmu - proti filmu napríklad úplne oficiálne protestovali českí hasiči. Taliansky koproducent  Carlo Ponti sa dokonca diela zriekol a žiadal späť vložený kapitál.

21:45 Braček, kde si? (O Brother, Where Art Thou?), VB/Fran/USA, 2000 (Prima)
Mississippi, tridsiate roky. Traja trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájomne spútaní, utekajú z väzenia krajinou v nádeji na nájdení pokladu. Na ceste stretávajú bluesmana Tommyho Johnsona (Chris Thomas King), ktorý sa k nim pripojí a spoločne u miestneho hudobného vydavateľa nahrajú pesničku, ktorá sa stane cez noc hitom. Lenže získať poklad a v zdraví prežiť extempore s Ku-Klux-Klanom a policajných prenasledovateľov nebude zrovna hračka.

00:00 Libertin (The Libertine), Veľká Británia, 2004 (Film+)
Nachádzame sa v Anglicku, polovici 17. storočia, v období vlády kráľa Karola II.. Stuartovský rod pomaly na anglickom tróne končí. Anglicko sa stále otriasa v neistote súboja medzi panovníkom a parlamentom. Len nedávno si vysúšalo „experiment“ - republiku (aj s obligátnou popravou panovníka, Karola I.,  na úvod). Len nedávno v mene viery vraždili najskôr katolíkov a potom protestantov. Centrom záujmu je dvor Karola II. s jeho enfant terrible Johnom Wilmotom, druhým grófom z Rochestru. Sľubný mladík so záľubou vo veršoch bol považovaný za jeden z najbystrejších mozgov doby. Žiaľ, jeho vrodený nihilizmus, záľuba v alkohole a v ženách z neho urobili bohéma, ktorý, zrkadliac morálku reštaurovanej monarchie, čoraz väčšmi krivil sám seba. (viac o filme)

             

HIT TÝŽDŇA

30.12.
UTOROK

21:45 Andrej Rubľov (Andrey Rublyov), ZSSR, 1966 (Dvojka)
Historická freska zachytáva niekoľko epizód zo života maliara ikon Andreja Rubľova. Prostredníctvom portrétu tohto génia podáva pôsobivý obraz ruskej spoločnosti v 15. storočí, v období poznačenom tatárskymi vpádmi, náboženským dogmatizmom a epidémiami. Mierny a citlivý Andrej Rubľov je svedkom búrlivých udalostí drancovania a napokon aj víťazstva nad tatárskou Zlatou Hordou. Sám však nedokáže vo svete poznačenom surovosťou a utrpením tvoriť a tak sa rozhodne pre sľub mlčania. Film je pôsobivou reflexiou o zmysle a význame umeleckej tvorby, o konfrontácii umelca a reality. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 29.12.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.