TV TIPY 26.1. - 1.2. 2009

TV TIPY 26.1. - 1.2. 2009

VOD recenzia



26.1.
PONDELOK

22:10 Varšava (Warszawa), Poľsko, 2003 (Dvojka)
Poviedkový film rozpráva o osudoch piatich ľudí, ktorí v jeden chladný zimný deň prichádzajú do poľskej metropoly. Každý v sebe nosí nádej, že tu zmení svoj život. Varšava, mesto s tragickou minulosťou a neistou budúcnosťou, im na počkanie neplní sny, ale každého núti čeliť vlastnému ja. Klara a Pawel sú mladí a vo Varšave hľadajú prácu. Andrzej a Wiktoria už prežili zopár životných sklamaní, ale chcú uveriť, že spolu ich môže stretnúť šťastie. Otec do Varšavy prichádza hľadať dcéru, ktorá pred troma mesiacmi bez slova zmizla z domu. Týchto päť ľudí sa jedného večera stretne na križovatke osudu vďaka autonehode.

00:40 Ide, ide poštový panáčik (Jour de fête), Francúzsko, 1949 (Čt2)
Jaques Tati tu rozvinul svoj krátky film Škola poštárov do celovečernej podoby. Opäť sa stretávame s poštárom pod vplyvom amerikanizácie. Do mesta, tak ako každý rok, zavítal jarmok. Okrem iných atrakcií prišlo aj pojazdné kino. Poštár Francois sa po zhliadnutí filmu o amerických poštároch rozhodne vykonávať svoju každodennú prácu kvalitnejšie, efektívnejšie, modernejšie.

TV tipy 26.1. - 1.2. 2009 TV tipy 26.1. - 1.2. 2009 TV tipy 26.1. - 1.2. 2009

27.1.
UTOROK

20:30 Odpískané (Brassed Off), Veľká Británia/ USA, 1996 (Čt2)
Roky rokúce žilo yorkshirské banícke mestečko Grimley svojim pokojným životom. Chlapi rúbali uhlie, ženy sa starali o domácnosť. A nikdy nikoho nenapadlo, že by sa na tom malo alebo mohlo niečo zmeniť. Lenže, píše sa rok 1992 a v plnom prúde je vládny útlmový režim, ktorému padlo za obeť už zhruba 140 šácht, v dôsledku čoho prišlo o prácu vyše 200 tisíc ľudí. Baníci z Grimley vedia, že koniec miestnej bane bude pre nich znamenať nie len nezamestnanosť, ale aj koniec ich kapely, ktorá od svojho založenia v r. 1881 patrila neodmysliteľne k životu mnohých z nich.

22:10 Igby (Igby Goes Down), USA, 2002 (Dvojka)
Sedemnásťročný mladík s nezvyčajnou prezývkou Igby síce pochádza zo zámožnej rodiny, ale okrem peňazí má problémy so všetkým, na čo sa pozrie. Zatiaľ čo jeho o tri roky starší brat Oliver exceluje na univerzite a má politické ambície, Igbyho vyhodili takmer zo všetkých stredných škôl na východnom pobreží Spojených štátov. Matka pre neho nemá vľúdne slovo, jeho otec je schizofrenik. Jediným mužským vzorom môže pre Igbyho byť švihácky a snobský strýko D. H. Banes. A tak sa mladík nakoniec rozhodne so všetkým skoncovať a utiecť do bohémskeho prostredia New Yorku.

22:25 Môj život bezo mňa (My Life Without Me), Kan./Špan., 2003 (Filmbox)
Film režisérky Isabel Coixet rozpráva príbeh 23 ročnej Ann (S. Polley), milujúcej manželky a matky dvoch dcér, ktorá sa jedného dňa dozvie od svojho lekára krutú pravdu - je smrteľne chorá a zostáva jej len pár týždňov života. Ann nechce spôsobiť svojim blízkym zarmútenie a rozhodne sa niesť svoj osud v tajnosti. Ten kúsok života, ktorý jej zostáva chce prežiť s veľkou chuťou. Dohnať všetko čo zanedbala, zmieriť sa s ľuďmi, so svetom...

22:35 Pán Rosnička (The Weather Man), USA/ Nemecko, 2005 (Markíza)
Populárny chicagský moderátor správ o počasí Dave Spitz (Nicolas Cage) je z pracovného hľadiska na vrchole, ale v súkromnom živote mu to neklape. Manželka sa s ním rozvádza, deti sa k nemu nepriznávajú a otec mu zomiera. Pomohlo by mu, keby prijal zaujímavú pracovnú ponuku z New Yorku, alebo by sa tým všetko ešte zhoršilo? Drámu The Weather Man režíruje mnoho žánrový Gore Verbinski.

23:25 Balada o Cable Hogueovi (The Ballad of Cable Hogue), USA, 1970 (Prima)
Píše sa rok 1908. Západ sa zmenil. Iba prešedivelý hraničiar Cable Hogue (Jason Robards) zostáva rovnaký. Aj keď má majetok, ktorý získal predajom vody smädným pútnikom cestujúcich púšťou, čaká stále na svoj deň. Jedného dňa sa totiž pre vodu zastavia dvaja muži, ktorí pred rokmi Hoguea okradli a nechali v horúcej arizonskej púšti umierať. Po filme Divoká banda plnom násilných scén tentoraz režisér Sam Peckinpah skladá lyrický hold posledným dňom pionierskeho ducha Divokého Západu.

02:00 Podfu(c)k (Snatch), Veľká Británia/ USA, 2000 (Joj)
Ukradnúť obrovský briliant v Antverpách je jedna vec, no dostať ho cez Londýn do New Yorku druhá. Chlapík, ktorý má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu a na ukradnutý štyridsaťosem-karátový diamant má zálusk aj ďalší zlodej - chladnokrvný zabijak Boris. Film Guya Ritchieho s vynikajúcim hereckým obsadením (Benicio Del Toro, Brad Pitt, Ewen Bremner), ktorého aktuálna snímka RocknRolla práve dorazila do našich kín.

TV tipy 26.1. - 1.2. 2009 TV tipy 26.1. - 1.2. 2009 TV tipy 26.1. - 1.2. 2009

28.1.
STREDA

23:00 Ene Bene, Česko, 2000 (Čt1)
Príbeh lyrickej komédie režisérky a scenáristky Alice Nellis sa odohráva v priebehu dvoch dní a jednej noci v malom meste v dobe volieb do miestneho zastupiteľstva. Otázka volebných preferencií a už samotného faktu, či k voľbám ísť alebo neisť, sa pre postavy stane bojovným poľom, na ktorom začnú riešiť všetky, za dlhé roky nahromadené problémy.

00:10 Nič také (No Such Thing), Island/ USA, 2001 (Čt2)
Film pohybujúci sa na hranici drámy a hororu nakrútil scenárista a režisér Hal Hartley (Surviving Desire, The Girl From Monday), ktorý patrí medzi najzaujímavejšie osobnosti amerického nezávislého filmu. Pôsobivú atmosféru príbehu vtlačilo nevľúdne islandské pobrežie nasnímané kamerou Michaela Spillera a hudba, pod ktorou je tiež podpísaný Hal Hartley.

TV tipy 26.1. - 1.2. 2009 TV tipy 26.1. - 1.2. 2009 TV tipy 26.1. - 1.2. 2009

29.1.
ŠTVRTOK

22:05 Operácia Blue Sky (Blue Sky), USA, 1994 (Jednotka)
Hank Marshall je tvrdý a zásadový armádny mechanik a expert na jadrovú problematiku. Pomáhal pri testoch jadrových zbraní v 50tych rokoch v USA. Ale armáde sa stal tŕňom v oku - a to z rôznych dôvodov. Je odporcom jadrových testov v atmosfére, jeho nadriadení však s ním nesúhlasia a chcú umlčať jeho správy. Druhým problémom je jeho žena Carly. Je veľmi zmyselná a nestála. Vnáša do jeho života nepokoj a na každej vojenskej základni, kam prídu, vyvoláva intrigy.

23:10 A teraz o niečom úplne inom (And Now for Something Completely Different), Veľká Británia, 1971 (Čt2)
Bolo ich šesť, a koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia prišli s najbláznivejším televíznym projektom, aký si možno predstaviť. Absurdné scénky, skeče, gagy, pesničky, bláznivé animované "medzihry", humor zrna mnohokrát veľmi drsného a nie pre každého stráviteľného. Lietajúci cirkus Monty Pythona vypustila BBC do sveta v roku 1969, a do  roku 1974 odvysielala viac ako štyri desiatky jeho epizód. To najlepšie z prvých dvoch sérii previedol na filmové plátno režisér Ian MacNaugton.

23:30 Šesť pohrebov a jedna svadba (Very Bad Things), USA, 1998 (Joj)
Svadba s milovanou ženou je úžasná vec, oddaní kamaráti tiež. Čo zlého sa môže stať? Jediné po čom Kyle Fischer túži, je vziať si svoju lásku – krásnu Lauru za ženu. Laura zase túži po rozprávkovej svadbe. Skôr než si milenci pred oltárom povedia svoje „áno“, je treba zvládnuť poslednú slobodnú noc... Päť kamarátov naplánovalo divokú jazdu v Las Vegas. Vrcholom programu je striptérka Tina. Intímne zblíženie končí striptérkinou tragickou smrťou v kúpeľni. Je treba reagovať veľmi rýchlo. Existujú dve možnosti – zavolať políciu alebo sa tela okamžite zbaviť.

             

30.1.
PIATOK

23:05 Brucho architekta (The Belly of an Architect), UK/Tal., 1987 (Dvojka)
Svetovo uznávaný americký architekt Stourley Kracklite prichádza so svojou manželkou do Talianska, aby v Ríme pripravil veľkú výstavu venovanú francúzskemu neoklasicistickému architektovi Etiennovi-Louis Bouléemu. Boulée sa preslávil veľkolepými projektmi, využívajúcimi majestátne geometrické tvary a hru svetla. Získal však aj povesť architekta, ktorý väčšinu svojich plánov nebol schopný nikdy realizovať, a preto upadol na takmer dve storočia do zabudnutia. V 20. storočí opäť inšpiroval modernú architektúru, ale aj projekty Benita Mussolliniho a Hitlerovho dvorného architekta Alberta Speera. Film britského výtvarníka a filmového režiséra Petera Greenewaya je rafinovaným dielom, plným vizuálnych symbolov, ale aj vtipných postrehov o povahe umenia a medziľudských vzťahov.

23:35 Štyria bratia (Four Brothers), USA, 2005 (Markíza)
Štyria bratia žijú na predmestí Detroitu v zločineckom spletenci čiernej a bielej komunity. V dospelosti sa ich cesty rozdelia - traja odídu do mesta a jeden zostane doma. Ich matka sa stane obeťou lúpežného prepadnutia a bratia sa vracajú do Detroitu, aby ju pochovali.

00:40 Frekvencia (Frequency), USA, 2000 (Prima)
Jedného pokojného večera roku 1999 nájde John Sullian starú vysielačku, ktorá patrila jeho otcovi. Skúsi ju zapojiť a podarí sa mu naviazať kontakt. Muž na druhej strane je hasič, volá sa Frank Sullivan a práve sa chce dívať na záverečný zápas baseballovej ligy roku 1969. John ku svojmu úžasu zisťuje, že vďaka atmosférickej poruche hovorí so svojim otcom tesne pred tragickým nešťastím. Teraz ho môže varovať, takže otec nezomrie, ale následky, ktoré tento zásah do dejín spôsobí, budú omnoho závažnejšie, než si myslel.

             

31.1.
SOBOTA

16:20 Legenda o vášni (Legends of the Fall), USA, 1994 (Joj)
Bývalý plukovník americkej armády Ludlow vychováva troch synov na osamotenom ranči, aby ich uchránil od šialenstva tých čias. Najmladší syn odíde študovať na univerzitu a keď sa vráti, privedie zo sebou aj snúbenicu. Jej príchod navždy zmení osud rodiny.

21:35 Neviditeľné deti (All the Invisible Children), Taliansko, 2005 (Dvojka)
300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Skladá sa zo siedmich rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici.

22:50 Vlk (Wolf), USA, 1994 (Čt1)
Redaktor newyorského nakladateľstva Will Randall je jednej noci na opustenej ceste pokúsaný vlkom. Spočiatku sa zdá, že sa zranenie obíde bez následkov, ale Will si čoskoro uvedomí, že sa v jeho tele deje čosi čudného. Cíti sa neobyčajne svieži, až neprirodzene sa mu zbystril sluch a čuch. Vlk mu postúpil svoje schopnosti a čo viac, aj svoju povahu. Will je náhle rozhodnejší, tvrdší, agresívnejší. Len vďaka tomu dokáže vzdorovať situácii, v ktorej sa ocitol.

23:30 Triumf ducha (Triumph of the Spirit), USA, 1989 (MGM)
Tvárou v tvár utrpeniu, ktoré si ani nedokážeme predstaviť, dokázal stáť s hrdo vztýčenou hlavou. Pred vojnou bol Salamo Arouch profesionálnym boxerom a šampiónom v strednej váhe. Teraz, za ostnatými drôtmi osvienčimského koncentračného tábora, musí tento židovský mladík bojovať o holý život a vlastnú úctu v zápase, ktorý bol usporiadaný pre pobavenie jeho nacistických mučiteľov. 

02:30 Slimák (Slither), USA/ Kanada, 2006 (Markíza)
Slimák je mixom teroru, čierneho humoru a prekvapujúcej ľudskosti od scenáristu Jamesa Gunna, ktorého Úsvit mŕtvych sa stal hitom roku 2004. Wheelsy je obyčajné mestečko plné priateľských ľudí, ktorí sa starajú len o svoje vlastné problémy. Lenže pod týmto milým povrchom sa začínajú diať čudné veci.

             

1.2.
NEDEĽA

20:00 Pravidla lži, Česko, 2005 (Dvojka)
Režisér Robert Sedláček študoval na Katedre dokumentárnej tvorby pražskej FAMU a má za sebou viacero krátkometrážnych, ale aj hodinových a celovečerných dokumentov. Pravidlá lži sú jeho debutom na poli hraného filmu. Príbeh je celkom jednoduchý: do malej komunity ľudí zbavujúcich sa drogovej závislosti prichádza Roman (David Švehlík). Tak ako ostatní, prichádza sem z jedného dôvodu: „Už nie je príliš kam utiecť pred sebou samým.“ Či sa to však môže podariť v nepočetnej uzavretej komunite, je otázne.

22:10 Terminátor (The Terminator), USA, 1984 (Jednotka)
V roku tmárstva, 2029 zosnujú vládcovia planéty rozhodujúci plán. Zmenia budúcnosť tak, že opravia minulosť. Plán si vyžaduje čosi , či kohosi, kto nepociťuje bolesť, ani strach, čosi, čo sa nedá zastaviť. A tak vytvoria Terminátora. Viac netreba dodávať..

22:25 Markéta Lazarová, Československo, 1967 (Filmbox)
Príbeh o čistej duši a čistej láske uprostred chladného a nemilosrdného stredoveku nakrútil František Vláčil na motívy Vančurovho románu. Markéta Lazarová má byť zasľúbená bohu a stráviť život v bezpečí kláštora, ale namiesto toho je unesená partiou lúpežníka Kozlíka. Uprostred neľútostnej bandy nenachádza iba poníženie, ale aj lásku, pokoru a pokrivený, ale úprimný zmysel pre česť. Vančurova oslava lásky a voľnosti sa vo Vláčilovom poňatí mení v temnú stredovekú drámu, ktorá okrem surovej atmosféry vyniká aj neobyčajnou poetizáciou filmových obrazov.


HIT TÝŽDŇA

27.1.
UTOROK

02:00 Podfu(c)k (Snatch), Veľká Británia/ USA, 2000 (Joj)
Ukradnúť obrovský briliant v Antverpách je jedna vec, no dostať ho cez Londýn do New Yorku druhá. Chlapík, ktorý má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu a na ukradnutý štyridsaťosem-karátový diamant má zálusk aj ďalší zlodej - chladnokrvný zabijak Boris. Film Guya Ritchieho s vynikajúcim hereckým obsadením (Benicio Del Toro, Brad Pitt, Ewen Bremner), ktorého aktuálna snímka RocknRolla práve dorazila do našich kín.


autor Tomáš Daneček 26.1.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.