TV TIPY 30.4. - 5.4. 2009

TV TIPY 30.4. - 5.4. 2009

VOD recenzia



30.3.
PONDELOK

21:35 Kladivo na čarodějnice, Československo, 1969 (Joj plus)
Do mesta Šumperk povolajú inkvizítora, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky. Inkvizítor zinscenuje proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Proti bohabojným a šľachetným občanom mesta sa náhle vynorí moc, ktorá pod rúškom očisťovania kraja od čarodejníc sleduje iba vlastné obohatenie, neváha pre tento cieľ obetovať desiatky nevinných a zničiť svojich odporcov.

22:10 Manderlay (Manderlay), Dánsko/ Švédsko, 2005 (Dvojka)
Film dánskeho režiséra Larsa von Triera je druhým dielom plánovanej "americkej trilógie", ktorá je ostrou polemikou s mýtom Ameriky ako krajiny neobmedzených možností. V prvom dieli s titulom Dogville hrdinka Grace okúsila na vlastnej koži hranice dobra a zla, solidarity i zneužívania. V Manderlay dostane tvrdú lekciu nielen o prijímaní, ale aj rozdávaní dobroty. (viac o filme)

22:30 Krstný otec III 1/2 (The Godfather: Part III), USA, 1990 (Čt2)
Francis Ford Coppola uzavrel svoju mafiánsku trilógiu snímkou Krstný otec III  po viac než pätnásťročnej odmlke. Začiatok jej deja umiestnil do roku 1979, teda dve desaťročia od záveru Kmotra II. . Na rozdiel od prvých dvoch častí vznikal Krstný otec III až na niekoľko newyorských scén prakticky celý v Taliansku (v exteriéroch v Ríme a jeho okolí, v sicílskom Palerme a Taormine a tiež v dekoráciách postavených v štyroch  najväčších ateliéroch štúdia Cinecitta).

TV tipy 30.4. - 5.4. 2009 TV tipy 30.4. - 5.4. 2009 TV tipy 30.4. - 5.4. 2009

31.3.
UTOROK

20:30 Max (Max), Kanada/ Nemecko/ Maďarsko/ VB, 2002 (Čt2)
Píše sa rok 1918 a Nemecko sa zmieta v kŕčoch z prehranej vojny. Boli zverejnené potupné podmienky Versaillskej zmluvy a každý správny Nemec sa hanbí za to, že je Nemec. A do tohto všeobecného marazmu prichádza do Mníchova desiatnik Adolf Hitler, mladý, opustený muž, človek, ktorý sa po štyroch rokoch v zákopoch nemá ku komu a k čomu vrátiť. Nemá rodinu ani priateľov, nemá ani adresu. Má len svoje maľovanie, ktorému hodlá zasvätiť život. A zdá sa, že to nie je tak neuskutočniteľná predstava...

22:10 Paríž, Texas (Paris, Texas), VB/ Francúzsko/ SRN, 1984 (Dvojka)
Slávny film, ktorý Wim Wenders nakrútil podľa scenára Sama Shepherda, je demýtizujúcim pohľadom európskeho režiséra na americkú spoločnosť a rozklad jej hodnôt. Púšťou blúdi muž, ktorý stratil pamäť i reč. Postretnutí s bratom, ktorého štyri roky nevidel, sa púšťa do dlhého a ťažkého pátrania po stratenej manželke a synovi, s ktorými sa chce usadiť v malom texasskom mestečku menom Paríž. Jeho putovanie, na konci ktorého ho čaká bolestné zmierenie, nie je len hľadaním stratenej rodiny a domova, ale aj seba samého.


1.4.
STREDA

20:30 Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park), USA, 1967 (Čt2)
Novomanželská dvojica, advokát Paul a jeho žena Corie sa po medových týždňoch prežitých v hotelovej izbe konečne sťahujú do svojho prvého spoločného hniezdočka lásky. Tým je skromný podkrovný byt na šiestom poschodí, navyše bez výťahu. Ako sa zdá, ich spálňa je menšia, než pôvodne mala byť. Do kuchyne, ktorá je súčasne predsieň aj obytná izba občas dierou v strope vanie  vietor. Niet divu, že byt sa stane príčinou všetkých hádok medzi novomanželmi, ktorých stvárnili Robert Redford a Jane Fonda.

00:45 Cudzinec (The Stranger), USA, 1946 (Čt2)
Po veľdielach Občan Kane a Skvelí Ambersonovci nakrútil Orson Welles príbeh v takmer hitchcockovskom štýle, založený na priamočiarom rozprávaní, jasne rozohraných charakteroch a pozvoľnej gradácii napätia. Dokázal tak, že je schopný nakrútiť kvalitný a pritom úplne osobitý hollywoodsky film, aj keď ani Cudzinec sa v svojej dobe nestretol s žiaducim diváckym ohlasom.

TV tipy 30.4. - 5.4. 2009 TV tipy 30.4. - 5.4. 2009 TV tipy 30.4. - 5.4. 2009

2.4.
ŠTVRTOK

22:25 Úkryt (Panic Room), USA, 2002 (Markíza)
Práve rozvedená Meg Altmanová sa so svojou dcérou nasťahuje do nového, nezmyselne obrovského domu, ktorého pôvodným majiteľom bol neznámy milionár. Ten si do neho zo strachu pred prepadnutím nechal zabudovať tajnú miestnosť určenú na úkryt pred zlodejmi. Jej nájomníci sú chránení pancierovými dverami a majú možnosť vďaka niekoľkým kamerám sledovať dianie prakticky v celom dome. Hlavnou výbavou je okrem ventilácie a potrieb určených na núdzové využitie, telefón napojený na nezávislú telefónnu linku. To, či všetko funguje tak ako má, sa Meg presvedčí už počas prvej a zároveň aj poslednej noci v novom sídle... (viac o filme)

23:10 Berlín, Alexandrovo námestie 2/14 (Berlin Alexanderplatz), Taliansko/ SRN, 1980 (Čt2)
Veľkolepý projekt slávneho nemeckého režiséra Rainera Wernera Fassbindera vznikal v koprodukcii spoločnosti Bavaria s talianskou televíziou od leta 1979 do jari 1980. V priebehu rekordných 154 nakrúcacích dní vzniklo celkom 930 minút, rozdelených a zostrihaných dodatočne do 13 dielov a epilógu pre potreby televízie, aj keď sám Fassbinder ho chcel pôvodne uvádzať vcelku! Režisér pre svoj scenár použil ojedinelý román Alfréda Döblina, ktorý je sám o sebe mnohovrstevnou kolážou o podobách nášho sveta a postavení jedného obyčajného človeka uprostred sociálnej mašinérie. Všetko sa odohráva v reáliách Alexandrovho námestia a v jeho okolí počas ponurého prelomu dvadsiatych a tridsiatych rokov.

TV tipy 30.4. - 5.4. 2009 TV tipy 30.4. - 5.4. 2009 TV tipy 30.4. - 5.4. 2009

3.4.
PIATOK

21:20 Con Air (Con Air), USA, 1997 (Jednotka)
Con Air je transportné oddelenie spadajúce pod U.S. Marshal Air Service, ktoré každoročne prepraví okolo 150 000 väzňov naprieč celými Spojenými štátmi - k súdom, do nemocníc i medzi jednotlivými väznicami. Na palube jedného z lietadiel patriacich Con Air sa jedného dňa ocitá Cameron Poe. Cameron si odsedel osem rokov za neúmyselné zabitie. Bránil tehotnú manželku pred skupinou násilníkov a nedokázal ovládnuť svoje bojové inštinkty. Po ôsmich rokoch sa pred konečným prepustením vracia do väzenia, v ktorom začal výkon trestu, aby sa konečne mohol stretnúť s manželkou a svojou dcérou, ktorú ešte nikdy nevidel. Netuší, že na palube lietadla budú i najťažší zločinci súčasnej Ameriky...

22:55 Koniec rozkvetu (Prime Cut), USA, 1972 (Čt1)
Skúsený vymáhač dlhov Nick Devlin dostane od svojho mafiánskeho zamestnávateľa špeciálnu úlohu: priviesť k rozumu kansaského dobytkára menom Mary Ann. Problém je v tom, že Mary Ann sa doposiaľ brutálne zbavil každého, kto mu skrížil cestu. Jeho nepriatelia končia ako súčasť mletého mäsa či náplň párkov. Dobytkár zároveň obchoduje s zotročenými a zdrogovanými mladými ženami, ktoré získava z malého súkromného sirotinca. Nickovi a jeho pomocníkom sa rozhodne nemieni podriadiť. A tak sa medzi gangstermi čoskoro rozpúta vojna, aká tu zrejme nemala obdobu od dôb Divokého západu.

23:15 Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes), USA, 2003 (Dvojka)
Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu. Hoci je tento film v režisérovej tvorbe skôr výnimkou, nájdete v ňom niektoré jeho typické témy a režijné postupy. (viac o filme)

             

4.4.
SOBOTA

21:00 Slávnosť v botanickej záhrade, Československo, 1969 (Čt2)
Debut talentovaného, predčasne zosnulého režiséra Ela Havettu, je farebnou feériou o potrebe zázraku v ľudskom živote, zloženou z drobných mozaikových etúd (rozmanité formy paródie, travestie, persifláže a profanácie legiend a obradov, pričom sa osobito rozvíja princíp filmu vo filme). Hrdinovia – zaujímaví obyvatelia vinohradníckeho Babindolu – hľadajú v bláznivosti určitý pocit šťastia a vstupujú tak do dilemy sna a bezmocnosti voči osudu, ktorá je rozporom medzi naivnou túžbou lietať a nutnosťou dennodenne prekopávať zem, aby urodila víno – nápoj fantastov. Prostriedkami naivnej fresky a púťových odrhovačiek je sprostredkované „vyznanie, že ľudská duša bez ohľadu na formuly, ktoré jej poskytuje intelekt, je nepokojným pútnikom za živou vodou, za zázrakom“

21:25 Babel (Babel), USA, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených nexom motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška. (viac o filme)

22:10 Samuraj (Zatôichi), Japonsko, 2003 (Dvojka)
Príbeh filmu sa odohráva v 19. storočí na japonskom vidieku. Slepý masér Zatoichi putuje po krajine od mesta k mestu. V skutočnosti je ale Zatoichi legendárnym samurajom, majstrom umenia meča. Prichádza do mesta ovládaného zločinným gangom a ubytuje sa u chudobnej vdovy. Tu spoznáva aj dve gejše, v skutočnosti brata a sestru v prestrojení, ktorí do mesta prišli pomstiť smrť svojich rodičov. S pomocou Zatoichiho sa im nakoniec podarí zlo potrestať. Film kultového japonského herca a režiséra je poctou žánru samurajských filmov a westernu, ale aj amerických muzikálov. (viac o filme)

00:20 Úsvit mŕtvych (Dawn of the Dead), USA, 2004 (Prima)
Zdravotná sestra Anna, policajt Kenneth, predavač elektroniky Michael a pouličný chuligán so svojou tehotnou priateľkou sú hlavnými postavami v apokalyptickom zombie nakrútenom podľa klasickej filmovej predlohy George Romera Úsvit mŕtvych. Svet zachvátila nevysvetliteľná epidémia, ktorá likviduje svetovú populáciu – avšak mŕtvi nezomierajú! Stávajú sa zombie, ktorí sa potulujú po meste a hľadajú každú príležitosť, kde by sa dostali k mäsu a krvi zvyšnej hŕstky dosiaľ živých ľudí... (viac o filme)

             

5.4.
NEDEĽA

20:00 Touha, Československo, 1958 (Dvojka)
Vojtěch Jasný s citom, ale bez pátosu, vykresľuje v súlade so štyrmi ročnými obdobiami štyri etapy ľudského života. V prvej poviedke šesťročný chlapec očakáva narodenie mladšieho súrodenca, hrdinka druhej odchádza študovať do Prahy a prvú láska zanecháva v rodnej obci. Tretej poviedke dominuje samostatne hospodáriaca žena, ktorá odmietla vstúpiť do družstva, a v štvrtej syn navštevuje svoju starú matku, dožívajúcu o samote v dedinskom dome. Po jej smrti sa však kolobeh života môže rozbehnúť nanovo - narodenie vnúčika zvestuje prichádzajúcu jar.

22:25 Túlavý pes (Nora inu), Japonsko, 1949 (Čt2)
Túlavý pes patrí ku Kurosawovej ranej tvorbe a tesne predchádza jeho prelomové dielo Rašomón, s ktorým zvíťazil na MFF v Benátkach a de facto prerazil do sveta. Pred touto kostýmovou, samurajskou drámou však Kurosawa nakrútil niekoľko snímkou z reálnej súčasnosti. Patrí k menej známym filmom tohto režiséra a Filmový klub ČT postupne uvedie štyri z nich. Túlavý pes (1949), Žiť (1952), Zlý chlap spí dobre (1960) a nakoniec prvý Kurosawov farebný film Dodes'ka den (1970). Detektívny príbeh Túlavý pes z roku 1949 zachytáva nie len konkrétny príbeh dvoch detektívov a jednej ukradnutej zbrane, ale pre dnešného diváka je aj nesmierne zaujímavým pohľadom do reality povojnového Japonska.

00:50 Vlk (Wolf), USA, 1994 (Markíza)
Redaktor newyorského nakladateľstva Will Randall je jednej noci na opustenej ceste pokúsaný vlkom. Spočiatku sa zdá, že sa zranenie obíde bez následkov, ale Will si čoskoro uvedomí, že sa v jeho tele deje čosi divné. Cíti sa neobyčajne svieži, až neprirodzene sa mu zbystril sluch a čuch. Vlk mu posunul svoje schopnosti aj svoju povahu. Will je náhle rozhodnejší, tvrdší, agresívnejší. Iba vďaka tomu dokáže vzdorovať situácií, v ktorej sa ocitol. Jeho šéf sa chce schopného a inteligentného redaktora zbaviť, najlepší priateľ mu zviedol manželku. "Starý" Will by sa pred ranami osudu pasívne sklonil, "nový" Will sa rozhodne situácie razantne riešiť a postaviť sa na odpor.


HIT TÝŽDŇA
4.4.
SOBOTA

22:10 Samuraj (Zatôichi), Japonsko, 2003 (Dvojka)
Príbeh filmu sa odohráva v 19. storočí na japonskom vidieku. Slepý masér Zatoichi putuje po krajine od mesta k mestu. V skutočnosti je ale Zatoichi legendárnym samurajom, majstrom umenia meča. Prichádza do mesta ovládaného zločinným gangom a ubytuje sa u chudobnej vdovy. Tu spoznáva aj dve gejše, v skutočnosti brata a sestru v prestrojení, ktorí do mesta prišli pomstiť smrť svojich rodičov. S pomocou Zatoichiho sa im nakoniec podarí zlo potrestať. Film kultového japonského herca a režiséra je poctou žánru samurajských filmov a westernu, ale aj amerických muzikálov. (viac o filme)


Československý Hit týždňa
4.4.
SOBOTA

21:00 Slávnosť v botanickej záhrade, Československo, 1969 (Čt2)
Debut talentovaného, predčasne zosnulého režiséra Ela Havettu, je farebnou feériou o potrebe zázraku v ľudskom živote, zloženou z drobných mozaikových etúd (rozmanité formy paródie, travestie, persifláže a profanácie legiend a obradov, pričom sa osobito rozvíja princíp filmu vo filme). Hrdinovia – zaujímaví obyvatelia vinohradníckeho Babindolu – hľadajú v bláznivosti určitý pocit šťastia a vstupujú tak do dilemy sna a bezmocnosti voči osudu, ktorá je rozporom medzi naivnou túžbou lietať a nutnosťou dennodenne prekopávať zem, aby urodila víno – nápoj fantastov. Prostriedkami naivnej fresky a púťových odrhovačiek je sprostredkované „vyznanie, že ľudská duša bez ohľadu na formuly, ktoré jej poskytuje intelekt, je nepokojným pútnikom za živou vodou, za zázrakom“


sHIT TÝŽDŇA
5.4.
NEDEĽA

00:20 Nukleárne nebezpečenstvo (Danger Beneath the Sea), USA, 2001 (Jednotka)
Odvážny kapitán bojovej ponorky námorníctva Spojených štátov Miles Sheffield (Casper Van Dien) sa v nepriateľských vodách dostáva do neočakávaných problémov. Test jadrovej zbrane poškodí ich plavidlo a posádka, odrezaná od komunikačných sietí, sa môže o príčinách magnetického výboja iba domnievať. Posádka si žiada odvetu, ale bez dostatku informácii by bol každý unáhlený krok totálnou katastrofou. Táto ponorka patrí k najlepším predátorom morských bitiek a vo svojich palebných komorách už má aktivované torpéda s jadrovými hlavicami. Stačí jedno chybné rozhodnutie s celý svet sa môže ocitnúť v vojne, ktorú nemusí prežiť vôbec nik.


autor Tomáš Daneček 30.3.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.