TV TIPY 11.5. - 17.5. 2009

TV TIPY 11.5. - 17.5. 2009

VOD recenzia



11.5.
PONDELOK

22:10 Stratené a nájdené (Lost and Found (I)), Bul./Est./Nem./Maď., 2005 (Dvojka)
Kolektívny projekt šiestich mladých režisérov z krajín strednej a východnej Európy predstavuje šesť filmových poviedok, spojených ústrednou témou generácie. Je to prvá postkomunistická generácia, ktorá vyrástla v turbulentnom období politických zmien, krehkých mladých demokraciách či vojnových konfliktoch a dnes má zaujať svoje miesto vo svete. Každý z talentovaných filmových režisérov priniesol svoj osobný pohľad na problém spoločenských zmien a medzigeneračných vzťahov, ktoré dotvárajú obraz súčasnosti. Režiséri týchto malých pôsobivých diel už medzičasom na seba upozornili i úspešnými celovečernými filmami a pozbierali za ne i prvé ocenenia. Medzi nimi nájdeme rumunského víťaza Zlatej palmy z Cannes Christiana Mungiu (za film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni), či držiteľku Zlatého medveďa z Berlinale Jasmilu Zbanic (za film Grbavica).

22:25 Eso es (L' As des as), Francúzsko/ SRN, 1982 (Čt1)
Komédia "Eso es" patrí k najlepším Belmondovým komédiám. Režisér Gérard Oury ("Veľký flám") opäť ukázal, ako vtipná môže byť vojnová komédia. Scény zo zabaveného židovského kníhkupectva, či zblúdilá skupinka židovských utečencov, ktorá sa omylom dostane do Hitlerovho Orlieho hniezda, patria k tomu najlepšiemu, čo môže komédia tohto druhu divákovi predviesť.

00:10 36 komnát Šaolinu (Shao Lin san shi liu fang), Hong Kong, 1978 (MGM)
Čína v dobe hrozného teroru vlády Mandschu. Šaolinský kňaz Ho Kuang-Huan vychováva v svojej škole bojového umenia kung-fu z mladých mníchov vražedných bojovníkov. Skôr než sa mladí mnísi môžu nazývať majstrami kung-fu, musia prejsť 35 komnatami, v ktorých sú zasvecovaní do umenia boje na smrť so všetkými zbraňami, ako aj holými rukami. Najtalentovanejší zo všetkých je Liu Yu-Te. Po ukončení si ide zmerať sily s dynastiou Mandschu.

00:40 Moloch (Moloch), Nemecko/ Rusko/ Japonsko/ Taliansko, 1999 (Čt2)
Film ruského režiséra a historika Alexandra Sokurova je prvým dielom voľnej tetralógie o mužoch, ktorí v 20. storočí vládli nad životom a smrťou mnohých ľudí. Moloch sa sústreďuje na Adolfa Hitlera, druhý diel s titulom Býk je portrétom V. I. Lenina, tretí diel Slnko zobrazuje život japonského cisára Hirohita. Posledný štvrtý diel má niesť titul Faust a zavŕšiť smutný príbeh dejín, v ktorých moderný človek podľahol volaniu Mefistofela, uveril vlastnej veľkosti a sám sa tak odsúdil na pád.

TV tipy 11.5. - 17.5. 2009 TV tipy 11.5. - 17.5. 2009 TV tipy 11.5. - 17.5. 2009

12.5.
UTOROK

20:30 Pán domáci (The Landlord), USA, 1970 (MGM)
Zámožný a krutý mladík Elgar Enders vo veku 29 "uteká" z dobre zaopatreného domova na rodinnom sídle. Jeho útek však spočíva v tom, že si kúpi dom v černošskom ghette v Brooklyne a plánuje, že súčasných obyvateľov vysťahuje a vybuduje si v ňom luxusné bývanie. Keď sa však vydá do domu pozrieť, na počudovanie si svojich chudobných nájomníkov obľúbi. Film predstavuje v prvom rade komédiu, ale tiež odhaľuje základné kruté pravdy o živote v ghette. Elgar Enders funguje ako "pohľad diváka", s ním sa učíme a s ním sa vyvíjame. Filmom oslávil svoje režisérske debut držiteľ Oscara za strih Hal Ashby.  

22:10 Rogopag (Ro.Go.Pa.G.), Taliansko/ Francúzsko, 1962 (Dvojka)
Poviedkový film nesie titul podľa začiatočných písmen mien štyroch režisérov: Roberta Rosselliniho, Jean-Luc Godarda, Piera Paola Pasoliniho a Uga Gregorettiho. Leitmotívom všetkých štyroch poviedok je ironický pohľad na súčasný život a jeho hodnoty.

23:55 Otvor oči (Abre los ojos), Španielsko/ Francúzsko/ Taliansko, 1997 (Čt2)
Psychothriller, ktorého príbeh balansuje na hranici skutočnosti a sna a ponecháva diváka až do konca v neistote, čo je realita a čo nočná mora hlavného hrdinu. Tým je bohatý madridský playboy César, ktorého život vykoľají havária, ktorú zámerne spôsobila jeho milenka. César síce tento atentát prežije, je ale zohavený a od tohto okamžiku stráca nie len zmysel života, ale aj istotu, že ľudia a udalosti, ktoré ho obklopujú, skutočne existujú.

TV tipy 11.5. - 17.5. 2009 TV tipy 11.5. - 17.5. 2009 TV tipy 11.5. - 17.5. 2009

13.5.
STREDA

19:40 Škandál (The Hoax), USA, 2006 (Film+)
V roku 1971 vydal spisovateľ Clifford Irving životopisnú knihu o Howardovi Hughesovi- letcovi, dobrodruhovi a režisérovi. Irving venoval knihe všetok čas, obetoval aj vzťah s manželkou. Získal si tým obdiv do chvíle, kým sa k pamätiam verejne nevyjadril miliardár a samotár Hughes.

20:30 Večierok (The Party), USA, 1968 (Čt2)
Nezabudnuteľný britský komik Peter Sellers je známy predovšetkým ako hlavný predstaviteľ z úspešných snímok o Ružovom panterovi. K jeho najlepším hereckým výkonom patrí aj hlavná úloha v komédii Večierok. Stvárnil tu podivného indického herca Hrundiho V. Bakshiho, ktorý sa snaží uchytiť v Hollywoode.

23:20 Oklamaný (The Beguiled), USA, 1971 (Prima)
Amy, žiačka južanskej dievčenskej školy, nájde počas občianskej vojny v lese zraneného unionistického vojaka Johna a privedie ho do školy. Jej riaditeľka je rozhodnutá – len čo vyzdravie, odovzdá ho úradom. Prítomnosť jediného muža však úplne zmení správanie učiteliek a žiačok.

00:45 Jesenný príbeh (Conte d'automne), Francúzsko, 1998 (Čt2)
Magali má dospelého syna, dobrú vinicu a najlepšiu priateľku Isabelle. Po smrti svojho manžela žije sama, a aj keď pracuje veľmi tvrdo, k novému vzťahu ako by nemala dosť odvahy. Isabelle si však myslí, že by táto príťažlivá žena nemala zostať sama, a vezme jej osud do svojich rúk. Podá inzerát a zoznámi sa s príťažlivým mužom, ktorý sa netají svojimi sympatiami k nej. Hra je rozohraná, ale pretože sa hrá s citmi, je hranica medzi šťastím a bolestivým zranením veľmi krehká.

TV tipy 11.5. - 17.5. 2009 TV tipy 11.5. - 17.5. 2009 TV tipy 11.5. - 17.5. 2009

14.5.
ŠTVRTOK

20:00 Tajemství hradu v Karpatech, Československo, 1981 (Joj plus)
Gróf Teleke (Michal Dočolomanský), sprevádzaný verným sluhom Ignácom, narazí na výlete v krajine Karpatia, vo Vyšných Vlkodlakoch na stopu svojej záhadne stratenej milenky – opernej divy Salse. Je presvedčený, že jeho láska je väznená v zrúcaninách Čertovho hradu, kde ju drží barón Gorc (Miloš Kopecký), ktorý ku svojim zvráteným zločinom využíva vynálezy šialeného vedca Orfánika… Dobrodružnú komediálnu paródiu nakrútil v roku 1981 režisér Oldřich Lipský na motívy románu Julesa Verna.

21:25 Diablov advokát (The Devil’s Advocate), USA/ Nemecko, 1997 (Markíza)
Po ďalšom víťaznom pojednávaní dostáva právnik Kevin (Keanu Reeves) ponuku, ktorá sa neodmieta. Šéf exkluzívnej právnickej firmy z New Yorku mu ponúka miesto. Ambiciózny muž prácu prijme, namiesto závratnej kariéry ho však s manželkou čaká pekelná pasca.

23:30 Údolie tieňov (We Were Soldiers), USA/ Nemecko, 2002 (Film+)
Píše sa rok 1965 a Štáty čaká v údolí la Drang prvá veľká bitka vietnamskej vojny. Tak ako pred rokmi aj teraz pýcha doviedla americkú armádu na územie, ktorému nerozumeli. Tak ako vtedy aj teraz sa ocitli v beznádejnom obkľúčení päťnásobnej presily. Lenže teraz tomu velí Hal Moore (Mel Gibson).

             

15.5.
PIATOK

22:25 V tieni upíra (Shadow of the Vampire), UK/USA/Luxem., 2000 (Filmbox)
Píše sa rok 1922 a film je ešte len v plienkach. Výnimočný nemecký režisér Friedrich Wilhelm Murnau (John Malkovich) však tuší, že kinematografia sa čoskoro stane jedným z najmocnejších odvetví. Rozhodne sa nakrútiť horor Upír Nosferatu, ktorého hlavného hrdinu famózne stvárni Willem Dafoe. Film E. Eliasa Merhigea.

23:05 Ľudia dažďa (The Rain People), USA, 1969 (Dvojka)
Raný film amerického režiséra Francisa Forda Coppolu vznikol v rovnakom roku ako kultové road movie Easy Rider. Obe snímky sa stali manifestom mladej generácie režisérov Nového Hollywoodu, ktorí ukázali odvrátenú stranu amerického mýtu a obnažili vnútornú nespokojnosť hľadačov na ceste životom.

23:50 O 28 dní... (28 Days Later...), UK/ USA/ Holan., 2002 (Prima)
Skupinka aktivistov, ktorá bojuje za práva zvierat, vtrhne do laboratórií, kde vedci skúmajú opice infikované besnotou. Ochrancovia v ošiali vypustia pokusné opice von z klietok a tie ich okamžite dohryzú a nakazia. O 28 dní neskôr... Pracovník kuriérnej služby Jim sa prebudí v nemocnici z kómy a zistí, že budova je úplne prázdna. Nikde nikoho. Vystrašený tak opúšťa nemocnicu, aby objavil celú hrôzu. Londýn je mŕtve mesto. Vírus zlikvidoval skoro všetkých obyvateľov. Prežila len skupinka ľudí a tá bojuje o svoju záchranu.

             

16.5.
SOBOTA

20:00 King Kong (King Kong), Nový Zéland/ USA, 2005 (Prima)
Témou snímky je výprava, na ktorú sa za vydáva filmár Carl Denham so svojim na rýchlo zlepeným štábom. Jeho úmyslom je nájsť tajomstvom opradený Ostrov lebiek a nakrútiť na ňom film. Aj ho objavia, no čoskoro sa okolnosti začnú rýchlo vymykať spod kontroly. Herečku Ann Darrow unesú domorodci, aby ju obetovali. Pri pokuse o jej záchranu uvidí Denham prvýraz Konga – obrovskú gorilu, ktorá si odnesie bezmocnú Ann ako hračku.

21:00 Sousto, Československo, 1960 (Čt2)
Je krátko pred koncom druhej svetovej vojny. Na stanici stojí vlak s väzňami z koncentračného tábora a tiež druhý vlak s chlebom. Traja zúbožení muži z transportu sa chystajú na útek, a tak premýšľajú, ako sa predtým posilniť. Musia nejako obísť hliadkujúceho nemeckého vojaka, ktorý sa pri svojej obchôdzke v pravidelných intervaloch na chvíľu stratí z dohľadu. Krátky školský film režiséra Jana Nemca vznikol podľa poviedky Arnošta Lustiga. Druhé kolo a tematicky predznamenal režisérov film Démanty noci.

21:10 Démanty noci, Československo, 1964 (Dvojka)
Adaptácia literárnej predlohy Arnošta Lustiga je obrazom úteku dvoch mladíkov z transportu smrti. Prostredníctvom opakovaných prestrihov na spomienky, sny a túžby jedného z nich postupne sledujeme, ako všetko ľudské pomaly ustupuje živočíšnemu a pudovému, smerujúcemu len k jedinému cieľu - prežiť. Naturalisticky zobrazená situácia oboch utečencov - ich hlad, únava, i úzkosť, naznačujú snahu o záchranu za akúkoľvek cenu. Napokon sa však dvojica stáva štvanou zverou, lovenou pre potešenie senilných starcov zo sudetonemeckej dediny.

22:20 A teraz o niečom úplne inom (And Now for Something Completely Different), UK, 1971 (Dvojka)
Výber najlepších skečov kultovej komediálnej skupiny Monty Python, ktorá sa preslávila nielen seriálom BBC Monty Python´s Flying Circus (Monty Pythonov Lietajúci cirkus), ale aj nezabudnuteľnými celovečernými fraškami ako Život Briana či Monty Python a Svätý Grál. Nekompromisný humor, absurdné situácie a absolútna strata politickej korektnosti Vás určite zdvihnú zo sedadiel.

             

17.5.
NEDEĽA

20:00 Konkurs, Československo, 1963 (Dvojka)
Snímka sa skladá z dvoch filmových fejtónov - Konkurs a Kdyby ty muziky nebyli. Podstatnú časť tvorí prvý z nich, tvorený z väčšej časti autentickým záznamom fiktívneho konkurzu, od ktorého si účastníčky sľubovali angažmán u Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra v divadle Semafor. Aj druhá časť snímky je venovaná hudbe a ľuďom okolo nej, tentoraz je však hlavným protagonistom dychovka a hlavným lákadlom jej prehliadka Kmochov Kolín.

21:50 Ráno pod mesiacom, Československo, 1979 (Dvojka)
Komorný rodinný príbeh televízneho filmu Ráno pod mesiacom je plný dramatických vzťahov aj túžby po večných hodnotách, akými sú láska a porozumenie. Konfrontácia dvoch svetov, dvoch životov a riešenie problému, nakoľko sme vyspelí vo svojich medziľudských vzťahoch. Na osudoch Silvie Brežnej a jej matky, nebohej Markovej (dvojrola E.Vášáryovej), odhaľuje sa nám svet a problémy rodiny, postavenia ženy v domácnosti i v spoločnosti.

22:05 1984 (Nineteen Eighty-Four), Veľká Británia, 1984 (MGM)
Pre adaptáciu asi najslávnejšieho antiutopického románu všetkých dôb, Orwellovho 1984, sa v rovnakom roku,  ktorý stojí v názve knihy, rozhodol režisér Michael Radford. Pod jeho velením sa John Hurt oblieka do kože Winstona Smitha, ktorý verí, že aj v totalitnej Oceánii je možno uniknúť pohľadu Veľkého brata a nadobudnúť stratenú slobodu.

22:30 Dom bláznov (Dom durakov), Rusko/ Francúzsko, 2002 (Čt2)
V r. 1996 počas prvej čečenskej vojny je hraničná oblasť Ingušsko pod vládou Čečenov. Blízko hranice je psychiatrická liečebňa. Jej osadenstvo žije svojim životom, nič netušiac o tom, čo sa deje okolo. Keď raz vlak, ktorý pravidelne prechádza okolo ústavu, nepríde, pacienti sú zmätení. V nasledujúce ráno zistia, že personál je preč. V izolovanom ústave vypukne chaos. Duševne chorí, narušení i postihnutí sa musia teraz postarať sami o seba, ako to najlepšie dokážu. Niektorí sa dokonca rozhodnú odísť – sú slobodní. Ale keď začujú bombardovanie, vrátia sa na miesto, ktoré je pre nich vlastne domovom.

23:20 Goyove prízraky (Goya's Ghosts), USA/ Španielsko, 2006 (Markíza)
Goyove prízraky vo viacerých ohľadoch priamo nadväzujú na americkú časť Formanovej tvorby, aj keď tentoraz sú štáb a produkcia filmu čiastočne európske. Objavuje sa tu podobná téma, známa už z Preletu nad kukučím hniezdom, ale aj Amadea či z Ľud verzus Larry Flint, boj jednotlivca proti establishmentu. Dôraz sa tu kladie na stret silných charakterov – Lorenza a Goyu. Zaujímavosťou je, že Forman ich nechá prejsť istým vývojom v rámci príbehu. Pomáha si efektívnou skratkou »o 15 rokov neskôr«. To mu umožňuje bez doslovného vysvetľovania a naťahovania stopáže ukázať dve celkom odlišné tváre oboch postáv. Opiera sa pritom o herecké výkony v hlavných úlohách, vynikne najmä Javier Bardem.

02:10 Srdce je zradná kurva (The Heart Is Deceitful Above All Things), USA/ Veľká Británia/ Francúzsko/ Japonsko, 2004 (Joj)
Jeho život bol drsný. Drogy a násilie - to bolo jeho detstvo. Napriek tomu (alebo práve preto) sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej generácie. Film rozpráva príbeh kultového spisovateľa J. T. Leroya. Hviezdne obsadenie v čele s Peterom Fondom, Jeremy Rennerom, Asiou Argento a Marilyn Mansonom.


HIT TÝŽDŇA
Tento týždeň je ponuka celkom pestrá (Moloch, Rogopag, Tajemství hradu v Karpatech, V tieni upíra, Ľudia dažďa, Sousto, Démanty noci...) a každý si asi vyberie svoj vlastný hit.


SHIT TÝŽDŇA

16.5.
SOBOTA

22:45 Cudzinec (The Foreigner), USA, 2003 (Markíza)
John Cold (Steven Seagal), nájomný tajný agent, je rovnako rafinovaný ako nebezpečný. Vstúpte do jeho zradného sveta a neodídete živí. Politická korupcia, vraždy a jeden zloduch vedľa druhého obklopujú záhadný balíček, ktorý má Cold doručiť z Francúzska do Nemecka. Niekoľko veľmi nebezpečných ľudí stojí o to, aby sa predmet nedostal k pravému príjemcovi...


autor Tomáš Daneček 11.5.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.