TV TIPY 10.6. - 14.6. 2009

TV TIPY 10.6. - 14.6. 2009

VOD recenzia



10.6.
STREDA

20:30 Stepfordské paničky (The Stepford Wives), USA, 1975 (Čt2)
Román amerického autora Iru Levina - Stepfordské paničky má podobne ako jeho predchádzajúce dielo Rosemary má dieťa, vo svojom strede ženskú postavu, ktorá pod vplyvom prostredia prestáva rozlišovať, čo je realita a čo jej fantázia. Tvorcom filmovej verzie bol anglický režisér Bryan Forbes, ktorý je u nás známy predovšetkým drámou z japonského zajateckého tábora Kráľ Krysa (1965) a príbehom ochrnutého chlapca Besnejúci mesiac (1970), obsadil do úloh ústredného manželského páru Eberhartových Katharine Ross a Petera Mastersona.

21:00 Adelheid, Československo, 1969 (Filmbox)
Adelheid je prvou farebnou snímkou Františka Vláčila a druhou spoluprácou zo scenáristom Vladimírom Körnerom. Podobne ako pri prvej - na filme Údolie včiel - ide aj v tomto príbehu o rozpor medzi túžbou po normálnom živote a nemožnosťou riešiť a prekonávať dobovú situáciu. Psychologická dráma sa odohráva v pohraničnej dedine tesne po skončení 2. svetovej vojny. Príslušník zahraničného odboje Viktor je poverení správou znárodneného majetku nemeckého továrnika Heidenmanna ktorý je pre svoje zločiny súdený, a ktorého dcéra Adelheid čaká na odsun.

23:25 Pred úsvitom (Before Sunrise), USA/ Rakúsko/ Švajčiarsko, 1995 (Prima)
Film z roku 1995 je romantickým príbehom o láske dvoch mladých ľudí, francúzskej študentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse sa stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne a dej filmu sa odohrá v priebehu dvanástich hodín, po dobu ktorú trvalo ich krátke stretnutie vo Viedni.

00:05 Keď Otar odišiel (Depuis qu'Otar est parti...), Fran./Belg., 2003 (Čt2)
Tri generácie žien, babička Eka, matka Marina a dcéra Ada žijú spoločne v chátrajúcom byte v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. Ekonomická situácia rodiny je povážlivá, rovnako ako ekonomická situácia celého štátu. Aspoň nejakou pomocou sú občasné finančné príspevky od strýca Otara, ktorý sa, napriek tomu, že vyštudoval medicínu, živí v Paríži ako stavebný robotník. Babička je na svojho syna veľmi fixovaná a vždy netrpezlivo od neho očakáva akúkoľvek správu. Bohužiaľ sa stane nešťastie a matka s dcérou, ktoré navyše majú komplikovaný vzťah, musia riešiť ďalší problém - ako oznámiť babičke, že jej milovaný syn už nežije. Rodinná generačná dráma o nutnosti viery v obrat k lepšiemu a predovšetkým o vôli činiť nutné kroky je úspešným debutom francúzskej režisérky Julie Bertuccelli.

TV tipy 10.6. - 14.6. 2009 TV tipy 10.6. - 14.6. 2009 TV tipy 10.6. - 14.6. 2009

11.6.
ŠTVRTOK

21:00 8 žien (8 femmes), Francúzsko/ Taliansko, 2002 (Filmbox)
Osamelé sídlo vo Francúzsku. Rodina sa stretáva na sviatky. Oslava sa však nekoná - milovaný otec bol zavraždený! Vrahom môže byť iba jedna z ôsmych žien, tak blízkych pánovi domu. Postupne sa začínajú odhaľovať rodinné tajomstvá. Humorné situácie sú okorenené hudobnými vsuvkami i zvodne zradnými tancami. Osem žien: krásnych, vášnivých, inteligentných, citlivých a nebezpečných. Jedna z nich je vinná. Ktorá to je? Film získal Cenu diváka na MFF Berlín 2002 a všetkých 8 žien bolo ocenených Strieborným Medveďom za svoj herecký výkon.

01:15 Rok nebezpečného života (The Year of Living Dangerously), Au., 1982 (Joj)
Mel Gibson ako ctižiadostivý rozhlasový reportér Guy Hamilton prichádza v roku 1965 pracovať do Jakarty. Indonézia je na pokraji občianskej vojny a ambiciózny zahraničný korešpondent si už čoskoro vypracuje slušnú pozíciu, v čom mu pomáha nielen priateľstvo s liliputánskym kameramanom Kwanom, ale aj láska k diplomatke Sigourney Weaverovej.


12.6.
PIATOK

22:50 Mŕtva zóna (The Dead Zone), USA, 1983 (Čt1)
Učiteľ Johnny Smith strávi po ťažkej autonehode päť rokov v kóme. Keď sa preberie, zistí, že má zvláštnu schopnosť vidieť do minulosti aj do budúcnosti. Stačí aby sa dotkol niekoho ruky, a hneď vidí, čo dotyčný prežil v detstve či čo ho v dohľadnej dobe čaká. Po krátkom váhaní sa rozhodne pomôcť polícii v pátraní po masovom vrahovi mladých dievčat. Lenže jeho vízie ho vyčerpávajú a sú desivé. V jednej z nich dokonca vidí, ako najbližší americký prezident rozpúta atómovú vojnu. Americký film režiséra Davida Cronenberga je adaptáciou románovej predlohy  spisovateľa Stephena Kinga. Okrem tohto filmu vznikol taktiež televízny seriál, ktorý sa vysiela od roku 2002.

TV tipy 10.6. - 14.6. 2009 TV tipy 10.6. - 14.6. 2009 TV tipy 10.6. - 14.6. 2009

13.6.
SOBOTA

21:00 Muž, ktorý luže (L' Homme qui ment), Fran./ ČSR, 1968 (Čt2)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien.

22:00 Rambo: Do pekla a naspäť (Rambo), USA, 2008 (Markíza)
Pred 26 rokmi sa americkému divákovi prvý krát predstavil vietnamský veterán s tvárou Sylvestra Stalloneho a otriasol základmi akčného žánru. Prvá krv sa stala odrazovým mostíkom pre mlčanlivého hrdinu, ktorého meno je synonymom brutality ospravedlňovanej provokáciou ľudského stroja na zabíjanie. Stallone mal už za sebou tretieho Rockyho a poškuľoval po novej úlohe. Príležitosť nenechala na seba dlho čakať a urastený Talian sa premenil na psychicky nestabilného vojnového navrátilca, ktorý sa postaví bezohľadnej polícii v malom americkom mestečku. Nevídaný úspech prvého filmu priviedol na svet Ramba II (1985) a Ramba III (1988). Sly sa vo veku 61 rokov vracia, aby rok nato ako vzkriesil Rockyho, oživil i nemenej známeho a na počudovanie stále divácky zaujímavého - Johna Ramba.

22:10 Ríša parazitov (Mutig in die neuen Zeiten...), Rakúsko, 2005 (Dvojka)
Rakúsko prežíva v povojnových rokoch neľahké časy. Vojna sa už skončila, ale štart no nového života je ešte stále poznačený minulými udalosťami. Po oslobodení sa krajina dostala pod okupačnú správu Spojencov a Rusov, ktorí v krajine súperia o vplyv a moc. Chaotická situácia prvých povojnových rokov praje špekulantom a podvodníkom. Mnohé ženy už roky márne čakajú na správy o manželoch, ktorí padli na fronte alebo sa dostali do zajatia. Jednou z nich je aj Elfi Redlich, pracovitá a nezlomná krajčírka, ktorá sama vychováva dve deti. Panoráma moderných dejín Rakúska je pestrou mozaikou historických udalostí i súkromných osudov, ktorá vypovedá nielen o budovaní nového štátu, ale aj o ľudských charakteroch.

23:55 Kruh (The Ring), USA/ Japonsko, 2002 (Markíza)
Znie to ako ďalší z neuveriteľných príbehov. Existuje videopáska plná obrazov ako z najťaživejších snov. Tam, kde ju premietli, vzápätí zazvoní telefón s varovaním, že ten, kto si ju pozrel, zomrie presne o sedem dní. Rachel Keller (Naomi Watts), reportérka renomovaného denníka, prirodzene odmieta uveriť takejto informácii, lenže keď dôjde k záhadnej a nevysvetliteľnej smrti štyroch teenagerov, rozhodne sa prísť celej veci na koreň, pretože jedným zo štvorice bolo dieťa jej priateľky. Pozoruhodný remake japonského hororu od režiséra Gore Verbinskeho

01:05 Kult hákového kríža (American History X), USA, 1998 (Prima)
Derek Vinyard bol do smrti svojho otca vyrovnaným a pokojným človekom. Keď však jeho otec prišiel o život pri práci v černošskom ghette, z Dereka sa stáva ktosi celkom iný. Presvedčenie, že existuje nadradená a podradená rasa, privádza Dereka k neonacistom. Postup v bunke je nezadržateľný a Derek sa stáva druhým najväčším šéfom. Derek je tvrdý chlapík, ktorý neváha použiť akékoľvek prostriedky, aby uchránil seba a svoj majetok. Iba tak sa mohlo stať, že pri pokuse o krádež jeho auta Derek zastrelil dvoch černochov. Trest ho však neminie a dostáva sa do väzenia. Celý svoj doterajší život dostáva celkom inú podobu na mieste, kde máte príliš veľa času na rozmýšľanie. Svet jednoducho nie je čiernobiely a Derek vychádza na slobodu ako iný človek. Problémom je však jeho mladší brat Danny, z ktorého sa medzičasom tiež stal nacista.

TV tipy 10.6. - 14.6. 2009 TV tipy 10.6. - 14.6. 2009 TV tipy 10.6. - 14.6. 2009

14.6.
NEDEĽA

22:00 Hellboy (Hellboy), USA/ Česko, 2004 (Joj)
Sú komiksy a komiksy. Na jednej strane Sin City na druhej mesto Gotham. Sú hrdinovia a hrdinovia. Napríklad Wolverine, alebo Superman. V širokej palete tohto sveta je jedno zvláštne miesto. Miesto, ktoré vyzerá ako náš bežný súčasný deň. Až na to, že po strechách domov skáče chlapík so zrezanými rohmi. Hellboy.

22:25 Drsňák (Knallhart), Nemecko, 2006 (Čt2)
Pätnásťročný Michael Polischka je nútený presťahovať sa z uhladeného predmestia do činžiaku v ľudovej štvrti. Jeho matka sa totiž rozišla s bohatým doktorom, u ktorého doposiaľ bývali. Jediné dostupné bývanie je starý byt vo štvrti osídlenej prisťahovalcami. Na štátnej strednej škole čelí Michael bitiu a vydieraniu. Doma to nie je oveľa lepšie. Zúfalá snaha jeho matky zohnať nového partnera produkuje len stále nových „podnájomníkov“ v jej spálni. Michaelovi neostáva nič iné, len naučiť sa žiť v mestskej tlačenici. Pomáhajú mu v tom noví parťáci Crille a jeho mladší brat Matze – párik zanedbaných delikventov. Michaela naučia zákonom ulice, ale ukážu mu aj svet drobných krádeží a otvoria mu prvé pivo. Náhodné stretnutie s miestnym mafiánov Hamalom a jeho poskokom Barutom obráti Michaelov život naruby.

00:15 Bostonský prípad (The Boston Strangler), USA, 1968 (Prima)
Prečo trinásť osamelých žien bez strachu otvorilo dvere Bostonskému škrtičovi? V slávnom prípade, ktorý vošiel do histórie kriminalistiky, sa dozvieme o úmornom pátraní po brutálnom vrahovi žien Albertovi De Salvovi, ktorý v 60. rokoch minulého storočia desil celý Boston. Americký kriminálny film s Tony Curtisom a Henry Fondom.


HIT TÝŽDŇA

Tento týždeň skutočne je z čoho vyberať, takže si každý podľa vlastnej chuti môže zvoliť svoj hit.


autor Tomáš Daneček 10.6.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.