TV TIPY 22.6. - 28.6. 2009

TV TIPY 22.6. - 28.6. 2009

VOD recenzia



22.6.
PONDELOK

22:30 Siedma veľmoc (Le 4eme pouvoir), Francúzsko, 1985 (Čt1)
Reportér tajne nakrútil stretnutie francúzskeho ministra s vodcom oslobodenia, ktorý bojuje v africkej krajine proti vojenskému režimu. Televízna moderátorka, ktorá hlási večerné spravodajstvo, ani netuší, aký bude mať pre jej život táto udalosť význam.

22:40 Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1), USA, 2003 (Joj)
Bývalá členka špičkového zabijáckeho komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a chce sa vydať. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Mladá žena však nezomrie, i keď si to všetci myslia: šťastnou náhodou vražedný útok prežije, ale upadne do kómy. Po piatich mučivo dlhých rokoch sa vracia z temného prahu smrti s jedinou myšlienkou: pomstiť sa všetkým, ktorí jej ublížili, bez ohľadu na to, čo ich k tomu viedlo. Ku všetkému odhodlaná hrdinka, ktorá si hovorí “Nevesta”, však najprv musí zistiť kto je proti nej – a tiež to, či neexistuje niekto, kto by mohol stáť na jej strane.

00:45 Hnus (Repulsion), Veľká Británia, 1965 (Čt2)
Režisér Roman Polanski si vo filme Hnus po prvý raz vyskúšal horový žáner, v ktorom sa neskôr preslávil snímkami ako Ples upírov alebo Rosemary má dieťatko. Svojím druhým celovečerným filmom sa podujal na surrealistické stvárnenie halucinácií a fantázií duševne chorej ženy a sugestívne tak zobrazil jej prudký pád do hlbín šialenstva.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2009 TV tipy 22.6. - 28.6. 2009 TV tipy 22.6. - 28.6. 2009

23.6.
UTOROK

20:25 Posledný vlak (Der Letzte Zug), Nemecko/Česko, 2006 (Čt2)
Film Posledný vlak úspešného režiséra Josepha Vilsmaiera (Stalingrad) a jeho ženy Dany Vávrovej má za sebou projekcie na festivaloch v Berlíne, Karlových Varoch a dobre sa mu viedlo aj v nemeckej distribúcii. Snímka sa nakrúcala v Českej republike a v hlavných a vedľajších úlohách sa objavujú známe tváre Juraja Kukuru, Stanislava Zindulku, Niny Divíškovej. Vojnové témy sa v nemeckej kinematografii stále vracajú. Niekedy je to škandál, niekedy sklamanie. Posledný vlak patrí k filmom, ktoré sa nesnažia ukázať veľké dejiny, ale vracajú sa k dramatickým osudom bezbranných, ktorí iba vďaka svojmu pôvodu stratili status ľudí.

21:20 Posledný samuraj (The Last Samurai), USA, 2003 (Markíza)
Japonsko - rok 1870. Občianska vojna mohutnie každým dňom. Jej epicentrum tvorí úsilie cisára pomocou svojej novozriadenej armády zlikvidovať kastu samurajov, ktorí odmietajú dobrovoľne vydať svoje územie. Na pomoc cisárovi prichádza veterán americkej občianskej vojny, kapitán Nathan Algren, ktorý so sebou prináša nielen najnovšie zbrane, ale aj ochotu a vôľu naučiť cisárovu armádu s nimi zaobchádzať. Po úspešnom tréningu nastáva prvý ostrý stret so samurajskými bojovníkmi, ktorí ale Algrenom vycvičenú armádu dokonale rozprášia...

22:15 Posledné tango v Paríži (Ultimo tango a Parigi), Tal./Fran., 1972 (Dvojka)
Jeden z najkontroverznejších filmov v dejinách kinematografie sa preslávil najmä vďaka nepokrytému zobrazeniu sexuality a explicitným erotickým scénam. Za povrchnou fasádou týchto škandálov a právnych sankcií sa však skrýva vari jedna z najnaliehavejších existenciálnych výpovedí o zúfalej potrebe ľudského dotyku. Zobrazuje dvoch hrdinov, ktorí sú si navzájom cudzincami, no autentický - aj keď krutý - kontakt s druhou bytosťou navždy zmení ich životy. 

TV tipy 22.6. - 28.6. 2009 TV tipy 22.6. - 28.6. 2009 TV tipy 22.6. - 28.6. 2009

24.6.
STREDA

Povinné pozeranie
20:25 Súperi (The Duellists), Veľká Británia, 1977 (Čt2)
Výborne nakrútený film podľa poviedky Josepha Conrada rozpráva o neschopnosti prekonať zničujúcu nenávisť a nájsť vnútorný pokoj. Debut Ridleyho Scotta o nadčasovej téme cesty k odpusteniu a uzmierení je mnohými považovaný za doposiaľ najpodarenejší film tohoto britského režiséra. Tvorca, do ktorého filmografie patria kultové snímky ako Votrelec, Blade Runner a Gladiátor, uplatnil v rozprávaní dramatického príbehu svoje výtvarné vzdelanie a dosiahol mimoriadnej vizuálnej pôsobivosti. V roku 1977 na filmovom festivale v Cannes bola snímka ocenená Cenou poroty za režijný debut.

21:00 Ezop (Ezop), Bulharsko/ Československo, 1970 (Filmbox)
Bulharský režisér Rangel Valčanov nakrútil štylizovaný, teatrálne sošný proklamatívny životopis antického bájkara, nabádajúceho obyčajný ľud túžiť po slobode. Pre vtedajší bulharský režim bol nežiadúci a snímka skončila na zozname zakázaných diel. Vysokopostaveným osobám sa nepáčilo, že otrok odhaľuje neprávosti svojich pánov a hlása, že v prípade nutnosti sa proti nim treba postaviť.

23:15 Na krásnom modrom Dunaji, Slovensko, 1994 (Dvojka)
Súdobá crazy komédia o troch bohémskych kamarátoch, ktorých vzrušenie z dobrodružstiev na hranici zákona, neviazaná zábava, sexuálna sloboda, radosť z maličkostí a žiadne obavy pred budúcnosťou privedú k spolupráci na krádeži slávneho obrazu Andyho Warhola z jednej bratislavskej výstavy.   

00:40 Občianska výchova (Die Fetten Jahre sind vorbei), Nem./Rak., 2004 (Čt2)
Provokačná „trpká komédia“ o troch aktivistoch., ktorí chceli zmeniť svet ... teda aspoň ten , do ktorého sa im podarilo vlámať. Jan, Peter a Jule vnikajú do domov a bytov miestnej smotánky, nič neukradnú, ale všetko zdemolujú a nakoniec popíšu steny rôznymi „výchovnými“ heslami ako : „Už máte toho dosť!“. Komplikácie však nastanú, keď sa Jule zamiluje do Petra i Jana, jedna akcia sa nepodarí, majiteľ domu ich prekvapí a tak im neostáva nič iné, ako ho uniesť. Traja mladí idealisti sa zrazu dostanú do konfrontácie s odlišným svetom hodnôt silnej bohatej generácie a z obete únosu sa o chvíľu stáva nebezpečný manipulátor.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2009 TV tipy 22.6. - 28.6. 2009 TV tipy 22.6. - 28.6. 2009

25.6.
ŠTVRTOK

17:35 Heroín (La Horse), Francúzsko/ Taliansko/ SRN, 1970 (Čt2)
Francúzsko - taliansky film režiséra a scenáristu Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 pripomenie Jeana Gabina (vl. menom Jean-Alexis Moncorge) v období jeho najvyzretejšieho herectva, keď mal už za sebou desiatky slávnych úloh vrátane Jeana Valjeana či slávneho komisára Maigreta. Po dobu svojej 20 ročnej hereckej kariéry nakrútil Jean Gabin takmer pol stovky filmov.


26.6.
PIATOK

20:00 Ako uloviť družičku (Wedding Crashers), USA, 2005 (Prima)
V tejto výstrednej komédii sa vám Owen Wilson a Vince Vaughn predstavia ako rozvodoví právnici a nerozluční priatelia, ktorí sa ešte nestretli so svadbou, na ktorú by sa im nepodarilo votrieť. Riadiac sa tajnými pravidlami „marenia svadieb“ sa im každý týždeň podarí nájsť záľudný spôsob, ako sa dostať nielen na svadbu, ale aj do srdca niektorej z družičiek. No keď si na mušku vezmú spoločenskú udalosť roka, jeden z nich sa zamiluje do Claire, zasnúbenej dcéry vplyvného, ale excentrického politika. Rozhodne sa kvôli nej dokonca porušiť pravidlá.

21:00 Ostře sledované vlaky, Československo, 1966 (Filmbox)
Film Ostře sledované vlaky nakrútil Jiří Menzel podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala. Dej sa odohráva za druhej svetovej vojny, v dobe, kedy sa ľudské vlastnosti prejavujú rovnako ako v dobe hlbokého mieru, iba sú v konfrontácii s vojnovým dianím lepšie vidieť. Rozpráva príbeh mladučkého eléva Miloša Hrmu, ktorý na malej železničnej stanici prostredníctvom svojich milostných problémov dospieva na prah mužstva.

22:30 Rojkovia (The Dreamers), Fran./Tal./UK, 2003 (Filmbox)
Bernardo Bertolucci završuje touto snímkou pomyselnú trilógiu parížskych filmov, ktorú zahájil Konformistom a v ktorej pokračoval Posledným tangom v Paríži. Tri postavy príbehu sa na pozadí študentských nepokojov okolo roku 1968 v Paríži oddávajú podobným hrám ako kedysi Marlon Brando a Maria Schneider v najslávnejšom Bertolucciho diele. Medzi experimentovaním, kam až možno zájsť v slobodnom sexe, sa dvojica súrodencov a ich náhodný hosť z Ameriky vyžívajú v neustálych citáciách z kultových filmov. Ventilujú svoju zlobu voči neprítomným rodičom, ktorých peniaze veselo prejedajú.

23:10 Zahraj to znova, Sam (Play It Again, Sam), USA, 1972 (Dvojka)
Šarmantná romantická komédia v hlavnej úlohe s Woodym Allenom a Diane Keatonovou vznikla na podklade Allenovej broadwayskej komédie. Je nielen plná nostalgického humoru a jemnej irónie, ale aj obdivom k americkej kinematografii a kultovému filmu Casablanca. Allan je neurotický filmový kritik a fanúšik Humphreyho Bogarta. V prítmí kinosály sa cíti byť rovnako mužný a neodolateľný ako Bogie vo svojom charakteristickom trenčkote a klobúku s chesterfieldkou v kútiku úst. Aj doma sa obklopuje milovanými filmami a hrdinami. Keď ho však život prinúti opustiť ríšu filmovej fantázie a vrátiť sa späť do reality, je zrazu bezradný...

             

27.6.
SOBOTA

21:00 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968 (Čt2)
Režisér Vojtěch Jasný zbieral materiál na Rodákov od roku 1946. Spolu s Kachyňovou a Procházkovou Nocou nevesty priniesol pravdivé svedectvo o povojnových osudoch dediny, predovšetkým o dramatickom prelome päťdesiatych rokov. Je to jeden z myšlienkovo najhlbších filmov v dejinách československej kinematografie. Mnoho rokov bol  ukrytý v trezore, ale napriek tomu medzi ľuďmi koloval na stovkách videokaziet. Nie je to čisto popisné rozprávanie, ale básnické prerozprávanie dramatických ľudských osudov, ktoré sa dostali do konfliktu s mocou, násilím a krutosťou. V roku 1968 získal film na festivale v Cannes cenu za réžiu.
 
21:20 Vtáčia klietka (The Birdcage), USA, 1996 (Čt1)
Armand Goldman (Robin Williams) vlastní homosexuálny nočný klub na South Miami Beach. Jeho dlhoročný milenec Albert (Nathan Lane) tu vystupuje ako Starina. Armandov syn Val (Dan Futterman), ktorého vychováva spoločne s Albertom, príde jedného dňa domov, aby mu oznámil, že sa zasnúbi s Barbarou Keely (Calista Flockhart), dcérou Kevina Keelyho (Gene Hackman), amerického senátora, inak podpredsedu Výboru pre dodržiavanie morálky. Senátor pricestuje do South Beach, aby sa stretol s Valom a jeho otcom a jeho "mamou" - z toho vznikne mierny chaos, plný komických situácií. Komédia Mike Nicholsa (Na dotyk).

22:05 Láska jednej matky (Marie Humbert, le secret d'une mère), Fran., 2007 (Dvojka)
Roku 2000 mal osemnásťročný Vincent Humbert dopravnú nehodu, po ktorej zostal celkovo ochrnutý a nemý, takmer slepý a schopný komunikovať len prostredníctvom palca na pravej ruke. Jeho matka Marie venovala všetku energiu a čas synovej rehabilitácii a po dlhých mesiacoch si našli vlastný spôsob komunikácie. Bola presvedčená o tom, že čas a sila jej lásky pomôžu Vincentovi vyliečiť sa. Ale keď už je všetkým jasné, že Vincentov zdravotný stav je nezvratný, syn požiada svoju matku, aby mu pomohla zomrieť a ukončiť tak jeho trápenie...

23:30 Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley), USA, 1999 (Čt1)
Tom Ripley je charizmatický mladý muž, ktorý pracuje ako poslíček a pianista. Jedného dňa si požičia cudzie sako, a preto ho omylom považujú za študenta Princetonu. Keď ho osloví otec jedného zo študentov, Tom predstiera, že ho pozná...

             

28.6.
NEDEĽA

20:00 Obrazy starého sveta, Československo, 1972 (Dvojka)
Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Nevšedný dokument citlivo a s pochopením kreslí podoby starých dedinčanov, žijúcich zdanlivo na okraji spoločnosti, v podmienkach hraničiacich z biedou, ale vo vlastnom a svojbytnom svete. Dielo inšpirované piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka rozširuje galériu portrétov o ďalšie postavy.

20:30 Francúzova milenka (The French Lieutenant's Woman), UK, 1981 (MGM)
Svetoznáma, na päť Oscarov nominovaná dráma českého rodáka Karla Reisza, bola nakrútená podľa bestselleru Johna Fowlesa s Meryl Streep a Jeremy Ironsom v hlavných úlohách. Rozpráva o nerovnej láske medzi váženým biológom, ktorý pri návšteve svojej snúbenky stretáva melancholickú a záhadnú Sarah. Ich vzplanutiu svet viktoriánskeho Anglicka odmieta porozumieť ...

00:20 Ja som Sam (I am Sam), USA, 2001 (Prima)
Sam Dawson (Sean Penn) je starostlivý otec, ktorý miluje svoju dcéru Lucy (Dakota Fanning) a cíti sa byť najšťastnejším chlapom pod slnkom. Problém je v tom, že jeho mentálny vývoj sa kedysi zastavil zhruba na úrovni sedemročného dieťaťa. Až doposiaľ sa Samovi darilo s pomocou priateľov prekonávať všetky úskalia otcovstva. Teraz ale do hry vstupuje agilný sociálny pracovník a tak Samovi hrozí, že mu Lucy bude odobratá, pretože ho začína mentálne prevyšovať. Samovho prípadu sa ujíma Rita Harrison (Michelle Pfeiffer), skúsená právnička, ktorej sa kvôli pracovnému vyťaženiu značne odcudzil jej syn. Spoločne sa snažia presvedčiť systém, že si Sam zaslúži byť otcom so všetkým čo k tomu patrí.

00:30 V tieni upíra (Shadow of the Vampire), UK/USA/Luxemburg, 2000 (Filmbox)
Píše sa rok 1922 a film je ešte len v plienkach. Výnimočný nemecký režisér Friedrich Wilhelm Murnau (John Malkovich) však tuší, že kinematografia sa čoskoro stane jedným z najmocnejších odvetví. Rozhodne sa nakrútiť horor Upír Nosferatu, ktorého hlavného hrdinu famózne stvárni Willem Dafoe. Film E. Eliasa Merhigea.

             

HIT TÝŽDŇA

23.6.
UTOROK

22:15 Posledné tango v Paríži (Ultimo tango a Parigi), Tal./Fran., 1972 (Dvojka)
Jeden z najkontroverznejších filmov v dejinách kinematografie sa preslávil najmä vďaka nepokrytému zobrazeniu sexuality a explicitným erotickým scénam. Za povrchnou fasádou týchto škandálov a právnych sankcií sa však skrýva vari jedna z najnaliehavejších existenciálnych výpovedí o zúfalej potrebe ľudského dotyku. Zobrazuje dvoch hrdinov, ktorí sú si navzájom cudzincami, no autentický - aj keď krutý - kontakt s druhou bytosťou navždy zmení ich životy. Paul po manželkinej samovražde trpí zložitými pocitmi zrady i viny. Jeho srdce i myseľ sú paralyzované žiaľom, ktorý ho stravuje a nedokáže od neho nájsť úľavu. Animálny sex je pre neho jedinou možnosťou, ako prebudiť svoje zmysly k citovému vnímaniu. Jeanne zasa nenachádza vo vzťahu s mladíkom citovú plnosť a preto je fascinovaná tajomným Paulom a bez námietok napĺňa jeho brutálne erotické predstavy. Ich sebadeštruktívny vzťah je rubom lásky a nehy, napriek tomu je možno tým najpravdivejším citom v ich životoch.


ČESKOSLOVENSKÝ HIT TÝŽDŇA

28.6.
NEDEĽA

20:00 Obrazy starého sveta, Československo, 1972 (Dvojka)
Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Nevšedný dokument citlivo a s pochopením kreslí podoby starých dedinčanov, žijúcich zdanlivo na okraji spoločnosti, v podmienkach hraničiacich z biedou, ale vo vlastnom a svojbytnom svete. Dielo inšpirované piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka rozširuje galériu portrétov o ďalšie postavy. (viac o filme)

sHIT TÝŽDŇA

27.6.
SOBOTA

22:25 Tigrie pazúry 3 (Tiger Claws III), Kanada/ USA, 1999 (Joj)
Okultista Loren Avedon chce s pomocou duchov dávnych čínskych bojovníkov ovládnuť newyorské zločinecké podsvetie. Detektívi Jalal Merhi a legendárna Cynthia Rothrock sa mu v tom snažia zabrániť. Správne akčné béčko ako má byť...


autor Tomáš Daneček 22.6.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.