TV TIPY 19.7. - 25.7. 2010

TV TIPY 19.7. - 25.7. 2010

VOD recenzia



19.7.
PONDELOK

20:55 Divoké palmy (Wild Palms), USA, 1993 (Čt2)
Televízny miniseriál je pozoruhodnou zmesou východného mysticizmu, politiky, filozofie, hi - technológií, rovnako ako sa tu objavujú „temné prízraky“ moderného sveta – drogy, rozpadajúce sa rodiny a ďalšie negatívne znaky modernej spoločnosti, ktoré popierajú známy americký sen. Všetko pozvolna obklopuje atmosféra strachu a hroziacej skazy. Hlavné úlohy vytvorili známe filmové hviezdy James Belushi, Dana Delany, Robert Loggia a Angie Dickinson. Réžie sa ujali štyri úspešné filmárske osobnosti: Kathryn Bigelow, Keith Gordon, Peter Hewitt a Phil Joanou.

22:15 Okno zo spálne (The Bedroom Window), USA, 1987 (Čt1)
V priebehu večera, ktorý ambiciózny architekt Terry Lambert trávi s manželkou svojho šéfa Sylviou Wentworthovou, sa stane niečo neobvyklé. Jeho milenka spozoruje z okna neznámeho muža práve v okamihu, keď sa pokúša zabiť na ulici dievča. Útočník však Sylviu zahliadne a rýchlo zmizne z miesta činu. Druhý den prinesú noviny správu o vražde mladé ženy. V snahe prispieť k dopadnutiu vraha, Terry ponúkne galantne Sylvii, že na polícii bude svedčiť namiesto nej. Keď má identifikovať neznámeho muža, stáva sa Terry podozrivým, a ocitá sa v smrteľnom nebezpečí.


20.7.
UTOROK

20:00 Rozvod po taliansky (Divorzio all'italiana), Taliansko, 1961 (Čt2)
Nebolo lepšej časti Talianska, ktorú si mohol v roku 1961 Pietro Germi zvoliť pre svoju nesmrteľnú satirickú komédiu, ako Sicília. Inštitúcia manželstva tu bola a je veľmi ctená a aj podľa zákona boli tresty za krvnú odplatu za neveru veľmi nízke. Nevera samotná mala totiž ako zločin omnoho väčšiu váhu. Preto keď sa zamilovali  vážený ženatý občan, barón Ferdinando Cefalu, do svojej mladučkej príbuznej, nemal inú voľbu, než sa svojej ženy zbaviť. Ale ako? To už pre cieľavedomého a stále ľahko povzneseného baróna v nezabudnuteľnom podaní Marcella Mastroianniho nebude žiadny problém.

22:10 Deväť dní jedného roku (9 dnej odnogo goda), ZSSR, 1961 (Dvojka)
Dvaja mladí jadroví fyzici, Dimitrij Husev a Ilja Kulikov, sú kolegami a priateľmi, ale sokmi v láske. Dimitrijov život sa vyvíja sľubne - ožení sa so svojou vyvolenou a stojí na prahu veľkého objavu, keď sa počas experimentu nešťastnou náhodou vystaví dávke rádioaktívneho žiarenia. Na následky tohto ožiarenia vážne ochorie. Pri živote ho však stále drží jeho silná vôľa žiť, láska k jeho práci a celému ľudstvu...Film získal Krištáľový glóbus na medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v roku 1962.

22:35 Jackie Brownová (Jackie Brown), USA, 1997 (Filmbox)
Starnúca letuška Jackie Brown je zadržaná pri pašovaní peňazí pre priekupníka zbraní Ordella. Vyšetrovatelia jej sľúbia zhovievavosť, ak pomôže svojho šéfa dolapiť a usvedčiť. Jackie, ktorá sa medzitým zblíži s profesionálnym platcom kaucií Maxom, zosnuje plán, ako naraz získať polmiliónový balík, zbaviť sa policajtov a nepohodlného šéfa. Lenže takýto plán má veľa rizík… Jackie Brown je predovšetkým pôsobivý romantický film (avšak v tarantinovskom zmysle), ktorý stojí nie na akcii, ale na charakteroch jednotlivých bravúrne zahraných postáv.

TV tipy 19.7. - 25.7. 2010 TV tipy 19.7. - 25.7. 2010 TV tipy 19.7. - 25.7. 2010

21.7.
STREDA

20:30 Tiger a sneh (La Tigre e la neve), Taliansko, 2005 (Čt2)
Básnik Attilio (Roberto Benigni) je lektorom na univerzite v Ríme a práve publikoval zbierku svojich prác nazvanú "Tiger a sneh". Miluje kritičku Vittoriu (Nicoletta Braschi). Prakticky žije len pre ňu, dvorí jej, prenasleduje ju na každom kroku a každú noc sa mu o nej sníva. Vittoria si ho príliš nevšíma, jeho snaženie prechádza so zhovievavým úsmevom a len zriedka prijíma jeho neustále pozvania. V roku 2003 odchádza Vittoria do Bagdadu urobiť rozhovor s irackým básnikom Fuadom (Jean Reno). V priebehu bombardovania je zranená a upadne do kómy. Attilio neváha ani minútu, vydáva sa za ňou rozhodnutý urobiť čokoľvek, aby svoju milovanú zachránil.

20:30 Popoludňajšia láska (Love in the Afternoon), USA, 1957 (MGM)
Keď stretnutie Audrey Hepburn a Garyho Coopera režíruje Billy Wilder, romanca priam rozkvitá. Smiech, kúzlo Paríža, šampanské, elegancia – Wilder, ktorý tu po prvý krát  spolupracoval so svojim dlhoročným spoluautorom I. A. L. Diamondom, ich servíruje ako poctu svojmu filmárskemu vzoru, Ernstovi Lubitschovi. V tejto skvelej klasike, určenej milovníkom filmov ako Prázdniny v Ríme a Gigi, hrá aj Maurice Chevalier, filmový zástupca galského šarmu.


22.7.
ŠTVRTOK

21:35 Interview podľa van Gogha (Interview), Holandsko, 2003 (Čt2)
Originálny film tragicky zosnulého holandského režiséra Théa van Gogha brilantne rozpráva jednoduchý príbeh. Politický novinár je prinútený spraviť rozhovor s bezvýznamnou hviezdičkou televíznych seriálov a radšej by sledoval odstupovanie holandskej vlády, než byť s ňou v jednej miestnosti. Herečka tiež nie je rozhovorom  nadšená a medzi dvojicou sa rozpúta konverzačná bitka s pôsobivým finále. Kvalitné herecké výkony, vypätá emocionalita a minimalizmus prostredia dodávajú filmu jedinečnou atmosféru. V Spojených štátoch vznikol remake s názvom Interview režiséra a hlavného predstaviteľa Stevea Buscemiho.

22:35 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind), USA/Can/Nem, 2002 (Filmbox)
Bola to televízia, ktorá ho vyniesla na vrchol popularity, ale jeho najväčšie úlohy sa odohrávali mimo zákulisia štúdií a prenosových vozov. Príbeh legendárneho amerického showmana, ktorý žil dvoma životmi. Cez deň pracoval ako televízny scenárista a producent, v noci ako nájomný vrah v službách CIA.

TV tipy 19.7. - 25.7. 2010 TV tipy 19.7. - 25.7. 2010 TV tipy 19.7. - 25.7. 2010

23.7.
PIATOK

20:00 Vratné lahve, Česko, 2006 (Markíza)
Hlavným hrdinom filmu je učiteľ na dôchodku Josef Tkaloun. Je však stále plný života, nápadov a chlapských túžob a nechce sa zmieriť so životom dôchodcu posedávajúceho na lavičke v parku. Zamestná sa teda vo výkupe fliaš jedného z pražských supermarketov. Na tomto malom priestore, kde sa stretávajú fľašky s fľašami a ľudia s ľuďmi, sa z nášho hrdinu stáva pozorovateľ tragikomických osudov. Keď sa však sám do nich zapojí, môžu nadobudnúť až groteskné rozmery.

20:00 Vodný svet (Waterworld), USA, 1995 (Prima)
Budúcnosť ako zo zlého sna. Svet je pod vodou a tí, čo prežili, žijú na plávajúcich Atoloch. Sen o pevnej zemi však nikoho neopúšťa. Jeden z nich je vyvolený. Tento muž samotár tvrdí, že videl zem a smeruje za ňou. Len málokto mu verí, ale tento muž je výnimočný. Má totiž výnimočný dar - dokáže dýchať pod vodou a stretne ženu, ktorej telo ukrýva kľúč k nájdeniu vytúženej súše.

23:10 Naživo z Bagdadu (Live From Baghdad), USA, 2002 (Čt1)
Rok 1991 - vojna v zálive. Žiadny príbeh nestojí za to, aby kvôli nemu umieral človek – toto je ale životný príbeh. Spolupracovníci CNN, Robert Wiener a Ingrid Formanek, sa s hrôzou pozerajú z hotelového balkóna na bomby dopadajúce na Bagdad. V januári 1991 sledovala celá Amerika  so zaujatím  správy z prvej ruky od tímu reportérov CNN. Aká ale bola skutočná situácia v Perzskom zálive a na začiatku irackej invázie do Kuvajtu? Ako asi bolo novinárom v priebehu bombových útokov priamo uprostred diania v Bagdade? Teraz sa môžete pozrieť na jedinečný príbeh hrdinstva týchto ľudí, ktorí riskovali život pre to, aby svetu sprostredkovali pravdu.


24.7.
SOBOTA

10:55 Batman sa vracia (Batman Returns), USA/VB, 1992 (Markíza)
Gotham City je terorizované zločineckou bandou cirkusových artistov, vedených fyzicky deformovaným Oswaldom Cobblepotom, prezívaným Tučniak. Selina Kyle, sekretárka mocného obchodníka Maxa Shrecka, odhalí podvodný plán svojho šéfa na získanie  financií od mesta a je za trest zhodená z mrakodrapu. Prežije a stáva sa znej Catwoman, osamelý a vysoko vynaliezavý kriminálnym živlom. Shreck sa dohodne s Tučniakom, že z neho spraví starostu, aby mohol Gotham City ľahšie okrádať. To už ale prichádza na scénu Batman a začína plniť svoju úlohu.

20:25 Zlaté časy, Československo, 1978 (Dvojka)
Návrat do doby posledných dní druhej svetovej vojny videný očami detí. Súčasne s ich zážitkami a ich chápaním vojny sa rozvíja tragicky ladený príbeh mladého muža s veľkými životnými snami a mocnou túžbou žiť za každých okolností ako človek.

21:40 Čistá duša (A Beautiful Mind), USA, 2001 (Doma)
Oscarová dráma o matematikovi Johnovi Nashovi, ktorý si myslí, že mu ide po krku vláda, no v skutočnosti musí sám bojovať so schizofréniou a svojou skúšanou mysľou. V hlavnej roli exceluje Russell Crowe, vo vedľajších Jennifer Connelly a Ed Harris.

00:05 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn), USA, 1996 (Filmbox)
Kuriózna gangsterka netradične skombinovaná s upírskym hororom, odohrávajúcim sa v púštnej putike Titty Twister  pochádzajúca z pera Quentina Tarantina. Ten ju ešte na začiatku 90. rokov napísal na objednávku, ako viac-menej propagačný materiál pre istú make-upovú firmu. Projekt bol ale odložený k ľadu, až kým sa ho v roku 1995 neujal talentovaný mladý muž menom Robert Rodriguez. On a Tarantino sa stretli na torontskom filmovom festivale, kde práve uvádzali svoje režijné debuty (El Mariachi a Gaunerov). Padli si do oka a spoločne trocha zapracovali na scenári. Tarantino bol režisérovi nápomocný aj z pozície herca; obsadil totiž rolu šialenejšieho z bratov Geckovcov (druhým bola vychádzajúca hviezda Georgea Clooneyho). Do ďalších úloh sa im podarilo zlanáriť  Tarantinovho kamaráta Harveyho Keitela, Juliette Lewis a do vedľajších úloh zombie maskéra Toma Saviniho, Cheecha Marina alebo Salmu Hayek.

00:20 Zúrivosť (The Fury), USA, 1978 (Prima)
Agent americkej tajnej služby, ktorá sa zaoberá únosmi a výskumom detí s výnimočnými psychickými schopnosťami, Ben Childress, unáša syna Robina svojmu bývalému kolegovi zo CIA Peterovi Sandzovi a pri tomto únose skoro Petera zabije. Peterovou jedinou možnosťou k nájdeniu syna je spojiť sa s ním pomocou mladého dievčaťa Gillian Bellaver, ktorá je obdarená rovnakými schopnosťami ako Robin. Peter a Gillian spájajú svoje sily, aby dostali Robina čo najskôr zo zajatia. 

TV tipy 19.7. - 25.7. 2010 TV tipy 19.7. - 25.7. 2010 TV tipy 19.7. - 25.7. 2010

25.7.
NEDEĽA

20:00 Trója (Troy), USA/ Malta/ Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Príčinou konfliktu, ktorý prerástol do legendárnej trójskej vojny, bola žena. Paris (Orlando Bloom), syn trójskeho kráľa Priama, mal rozhodnúť, ktorá z troch bohýň (Athéna, Afrodita, Héra) je najkrajšia. Afrodita mu v silnej túžbe po víťazstve prisľúbila najlákavejšiu odmenu - najkrajšiu pozemskú ženu. Paris jej úplatku podľahol a zvolil ju. Na oplátku potom Afrodita v roku 1193 pred n.l. pomohla Parisovi s únosom krásnej Heleny, ktorá bola manželkou Menelausa - kráľa Sparty. Navyše Paris okrem Heleny ukradol Menelausovi aj plnú kráľovskú pokladnicu. Tieto podlé činy sa stali dôvodom desať rokov trvajúcej vojny medzi obyvateľmi Tróje a gréckymi vojskami.

21:00 Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting), USA, 1997 (Filmbox)
Will Hunting pochádza z chudobných pomerov a život strávil prevažne v sirotincoch. Ako dvadsaťročný sa najčastejšie fláka s partiou kamarátov a pracuje na univerzite ako upratovač. Jeho geniálne nadanie sa prejaví, keď vyrieši zložitý príklad z matematiky, ktorý žiakom na tabuľu napísal profesor. Šokuje tým nielen učiteľov, ale aj seba. Jeho geniality ho teraz môže presláviť a otvoriť mu brány do sveta. Musí sa vzdať nielen doterajšieho života, ale aj najlepšieho priateľa.

22:30 Krok vpred (Spring Forward), USA, 1999 (Čt2)
Mladík Paul sa vráti z väzenia, kde bol za ozbrojené prepadnutie a nájde si v connecticutskom meste prácu záhradníka. Jeho kolegom je usadlý starší muž pred dôchodkom Murph. Každý z mužov má inú povahu, iné rodinné zázemie a iné životné skúsenosti. Paul sa - väčšinou márne - snaží udržať na uzde svoju výbušnú povahu, zatiaľ čo Murph  sa zamýšľa nad tým, akých otcovských chýb sa v živote dopustil. V priebehu spoločne strávených chvíľ majú obaja dosť času na dlhé rozhovory o živote.

23:05 Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures), Nemecko/ Nový Zéland/ Veľká Británia, 1994 (Filmbox)
Film bol inšpirovaný skutočnou udalosťou, ku ktorej došlo na Novom Zélande v päťdesiatich rokov 20. Storočia. Dve dievčatá zavraždili matku jednej z nich. Režisér Peter Jackson (Pán prsteňov, King Kong) a scenáristka Fran Walsh sa detailne zaoberali okolnosťami prípadu a snažili sa byť verní skutočnosti – to ale v prípade tohto filmu znamená niečo iného než obvykle. Tou skutočnosťou, ktorú film ponúka, nie je objektívny pohľad vychádzajúci z policajných záznamov, ale pohľad jednej z dievčat, ktorá si viedla podrobný denník.


autor Tomáš Daneček 19.7.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.