TV TIPY 17.8. - 22.8. 2010

TV TIPY 17.8. - 22.8. 2010

VOD recenzia



17.8.
UTOROK

20:15 Skala (The Rock), USA, 1996 (Joj)
Francis Hummel (Ed Harris) je mužom činu. Tento vojnový hrdina, generál amerického námorníctva, patrí už k vojnovým veteránom. Po niekoľkých úspešných operáciách sa však odhodlá k prekvapivému činu. Spolu so svojimi mužmi ukradne niekoľko rakiet s mimoriadne nebezpečným plynom a zabarikáduje sa na skale v zátoke San Francisca. Tá skala však nie je ničím iným ako legendárne väzenie Alcatraz a rakety, ktoré ukradol, už sú namierené na San Francisco. Naviac, generál Hummel drží na skale 81 rukojemníkov.

22:05 Čarovná flauta (The Magic Flute), VB/ Francúzsko, 2006 (Dvojka)
V adaptácii Mozartovej opery Čarovná flauta, ktorú nakrútil slávny britský režisér Kenneth Branagh, je dej zasadený do obdobia 1. svetovej vojny. Odvážny mladý vojak Tamino je vyslaný na nebezpečnú misiu - oslobodiť dcéru Kráľovnej noci, princeznú Paminu, ktorú uniesol temný vládca Sarastro. Na ceste ho sprevádza čarovná flauta, ktorá ho má chrániť pred každou hrozbou, a jeho nový priateľ Papageno s čarovnou zvonkohrou...Veci však nie sú také, ako sa pôvodne zdali...

22:40 Občan pes (Mah nakorn), Thajsko, 2004 (Čt2)
Nachádzame sa v surreálnom univerze, kde neplatia základné pozemské pravidlá, kde jazdia mŕtvi motocyklisti z lásky k svojmu remeslu, kde pršia prilby na zem, kde hovoria plyšové hračky, kde si odseknutý prst môžete nasadiť naspäť, kde spoločnosť spevom vyjadruje svoje jednotné myslenie a koniec koncov v univerze, kde ak sa stanete úspešní narastie vám chvost. Tento svet pre nás vytvoril na základe novely Siripana Tachajindawonga thajský režisér Wisit Sasanatieng. Prezentuje nám svoj kritický pohľad na thajskú spoločnosť zabalený v pestrofarebnom balení.

00:35 Syriana (Syriana), USA, 2005 (Markíza)
Film je adaptáciou knihy bývalého agenta CIA Roberta Baera "See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism" (Nevidieť zlo: Skutočný príbeh vojaka vo vojne CIA s terorizmom) z roku 2003. Stredný východ – nikde inde na svete nezohrávajú politika, ropa a terorizmus takú dôležitú úlohu ako práve tu. Držiteľ Oscara za scenár k filmu "Traffic – Nadvláda gangov" Stephen Gaghan sa tentokrát zameral na vysokú politickú hru dotýkajúcu sa práve Stredného východu. Syriana zachytáva podobne ako Traffic osudy niekoľkých ľudí, ktorí sa ocitnú uprostred nemilosrdného zápasu o moc a bohatstvo...

TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010 TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010 TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010

18.8.
STREDA

21:00 S tebou  i bez teba (Me Without You), VB/ Nemecko, 2001 (Filmbox)
Stalo sa to počas jedného dlhého a parného leta, v Londýne, v 70. rokoch. Vtedy si tichá Holly a excentrická Marina dali sľub celoživotného priateľstva. Spájalo ich mnoho vecí – neusporiadané rodinné vzťahy, túžba po dobrodružstve, prianie ochutnať zakázané ovocie. Hovorili si všetko a o všetko sa delili. Boli mladé a svet im ležal pri nohách. A roky plynuli. Z dievčat sa stali ženy, ktoré už skúsili všetko, čo svet ponúka – sex, lásku, rock ´n ´roll aj životné straty. Nakoniec sa ukazuje, že ani to priateľstvo vlastne nebolo tak pevné, ako sa na prvý pohľad zdalo.

22:30 Zojka a Valéria, Československo, 1971 (Dvojka)
Zojka a Valéria je filmovou adaptáciou rovnomennej novely veľkého ruského prozaika a básnika, držiteľa Nobelovej ceny Ivana Alexejeviča Bunina, ktorý po Októbrovej revolúcii emigroval z vlasti. V jeho majstrovských poviedkach, v ktorých sa predstavil ako vynikajúci štylista, sa často objavujú motívy smrti a tragickej lásky. Nie je tomu inak ani v príbehu Zojky a Valérie, v ktorej sa zrkadlí myšlienkový a citový svet ruskej inteligencie na začiatku dvadsiateho storočia.


19.8.
ŠTVRTOK

21:35 Neskorý sobáš (Chatuna meucheret), Francúzsko/ Izrael, 2001 (Čt2)
Zaza je pohľadný a inteligentný mladý muž, dokončuje doktorát z filozofie a pred sebou má skvelú budúcnosť. Nanešťastie má však vyše tridsať a jeho gruzínska rodina už nemieni dlhšie čakať. Tradícia velí, aby sa oženil, a to pokiaľ možno s bezúhonnou Gruzínkou. V mnohonárodnostnom Izraeli je bežné, že si jednotlivé kultúry udržiavajú svoje zvyky a tradície. Nesmierne trefná, vtipná a zároveň horká štúdia rodinných vzťahov a tradícií na jednej strane a osobnej odvahy a zodpovednosti na strane druhej. Film gruzínskeho režiséra získal 10 izraelských výročných filmových cien z 12 možných a bol vyhlásený izraelským filmom roku.

23.15 Úplné bezvetrie (Dead Calm), Austrália, 1989 (Doma)
Dej filmu je prostý a jednoduchý, ale o to pôsobivejší. John Ingram (Sam Neill) a jeho žena Rae (Nicole Kidman) sa snažia zbaviť traumatizujúcich spomienok na autonehodu, pri ktorej zahynul ich malý syn. Plavba na jachte, ktorá im má pomôcť zabudnúť a poskytnúť príjemne strávené chvíle, sa však pre nich stáva novou nočnou morou. Za úplného bezvetria priberú na loď Hughieho Warrinera (Billy Zane), ktorý údajne ako jediný prežil tragickú nehodu, keď sa všetci na jeho lodi otrávili jedlom.

TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010 TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010 TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010

20.8.
PIATOK

21:00 Polnočná míľa (Moonlight Mile), USA, 2002 (Filmbox)
Hlavnému hrdinovi príbehu Joeovi (Jake Gyllenhaal) sa behom krátkeho okamihu zmení celý život. Len pár dní pred svadbou príde o svoju snúbenicu Dianu, ktorú zastrelí akýsi blázon v jednej kaviarni. Tragédia zasiahne celú rodinu, ale napriek bolesti zo straty milovaného človeka, treba ísť ďalej, treba žiť a venovať svoje city ďalším. Joe sa tak stáva jedinou a veľmi dôležitou oporou pre Dianiných rodičov. Matka Josephine (Susan Sarandon) ako spisovateľka písala hlavne pre dcéru a rovnako otec Ben (Dustin Hoffman) miloval ten pocit, keď sa mu na stoličke v kancelári, kedysi točila ešte malá Diana a dnes má tu kanceláriu len kvôli nej. Joe sa ale časom v rodinnom dome Dianiných rodičov cíti stále menej slobodný.

22:00 Smog, Slovensko, 2008 (Dvojka) 
Smog je okno do života hudobníka Jakuba, ktorý symbolizuje dnešnú dobu. Jakub je námezdný hudobník - skladá triviálne melódie pre reklamy a pomáha nahrať hit speváčke, ktorej hlavnou prednosťou nie je spev ani hlas. Pritom neustále bojuje s obmedzenosťou ľudí z hudobnej a reklamnej brandže a neskrývaným nepriateľstvom exmanželky, s ktorou ho spája dieťa.

22:15 Indiana Jones a posledná križiacka výprava (Indiana Jones and the Last Crusade), USA, 1989 (Joj)
Rok 1938, Priceton/Venice the Holy Land. Indiana Jones si už po tretí krát nasadzuje svoj zmačkaný klobúk, lenže tentokrát sa k nemu pridáva aj jeho otec (Sean Connery). Tvorcovia filmu sa postarali o to, aby duo otec - syn netrpelo nedostatkom dobrodružných situácií. Obaja Jonesovia sa vydávajú hľadať tajuplný "Svätý grál". Iba o vlások sa im darí v nebezpečných naháňačkách unikať pred nepriateľmi.


21.8.
SOBOTA

20:00 Vesmírna pechota (Starship Troopers), USA, 1997 (Markíza)
V ďalekej budúcnosti sa planéta Zem dostáva do konfliktu s rasou obrieho hmyzu. Obyvatelia našej planéty vedia o týchto votrelcoch z vesmíru len jedno - že ich chcú vyhubiť. Pred vypuknutím tohto konfliktu sa Johnny Rico prihlásil ako dobrovoľník do špeciálnej vojenskej jednotky. Neviedli ho k tomu žiadne vlastenecké pohnútky. Chcel len získať srdce svojej priateľky Carmen, ktorá sa prihlásila na Leteckú akadémiu, aby sa stala pilotkou vesmírnej lode. V prípravnom tábore sa Johnny stretáva s Dizzy Floresovou, ktorú poznal už zo školy a Aceom Levym. Svojím nadaním a mimoriadnymi schopnosťami si Johnny čoskoro získa uznanie kolektívu. Po smrti jedného z vojakov počas výcviku Johnny odchádza z armády. Práve v tej chvíli sa však dozvie, že jeho rodné Buenos Aires bolo po útoku votrelcov vymazané zo zemského povrchu.

20:05 Čas, ktorý žijeme, Československo, 1968 (Dvojka)
Výraznejšie spoločenské uvoľnenie po ťažkých 50-tych rokoch nastalo v Československu až v druhej polovici sedemdesiatych rokov. Na politickú situáciu „pražskej jari“ bezprostredne reagovali viaceré filmy. Kolektív autorov – Ivan Húšťava, Vlado Kubenko, Ladislav Kudelka, Otakar Krivánek, Jaroslav Pogran – nakrútil celovečerný dokumentárny film Čas, ktorý žijeme o obrodnom procese v Československu v roku 1968. Sugestívna výpoveď o spoločnosti, defilé politikov, jednoduchých ľudí a záznam historických udalostí od zimy 1967 – 1968 do leta 1968. Tento film bol po roku 1969 v časoch normalizácie zakázaný a uložený do trezoru.

21:00 Nechoď klopať na dvere (Don't Come Knocking), USA/Nem., 2005 (Filmbox)
Howard Spence (Sam Shepard) si spomína aj na lepšie dni. Kedysi bol veľkou hviezdou westernových filmov, no teraz má šesťdesiat, objavuje sa len vo vedľajších úlohách a svoj pocit osamelosti a zbytočnosti sa snaží utopiť v alkohole a drogách. Keď sa od svojej matky dozvie, že možno má niekde potomka, uvedomí si, že jeho život by nemusel byť až taký prázdny a vydá sa hľadať svojho syna či dcéru. Cestou po stopách minulosti narazí na Doreen (Jessica Lange), ktorú kedysi miloval a opustil. Jej syn Earl je jedinou spomienkou na ich dávnu lásku. No k Howardovmnu sklamaniu sa nezdá, že by jeho bývalá milenka, a už vôbec nie ich syn, stáli o návrat "strateného otca". Howard sa už-už vzdáva, keď sa zrazu objaví mladé dievča Sky, ktoré prejaví pre Howarda oveľa viac pochopenia než Doreen s Earlom a Howard sa rozhodne pokračovať v snahe dať dokopy svoju rodinu.

22:40 Neznáma (La Sconosciuta), Taliansko/ Francúzsko, 2006 (Čt1)
Hlavnou postavou, titulnou neznámou, je Ukrajinka Irena (Kseniya Rappoport), ktorá prichádza za prácou do Talianska. Divák má krok za krokom, autoritatívne vedený režisérom prostredníctvom série flashbackov, odhaľovať dôvody jej rozhodnutia. Úvodná scéna s maskami je, ako inak, tajomná a skôr naznačí atmosféru, než by napovedala čo (a ako) sa bude diať. Tornatore pritom vo viacerých ohľadoch nadväzuje na tradíciu filmov s Tajomstvom, vyznačenou líniou Alfreda Hitchcocka – Davida Lyncha. Irena pôsobí ako mix Hitchcockovej Marnie (Marnie), Madelaine/Judy (Vertigo) a Lynchovej Betty/Diane (Mulholland Dr.). Tak ako ony, aj Irena je silná (dvojjediná) žena, snažiaca sa prekonať svoju minulosť, pričom sa zapletá do siete problémov. 

TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010 TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010 TV Tipy 17.8. - 22.8. 2010

22.8.
NEDEĽA

20.15 Matka Tereza (Mother Teresa of Calcutta)Taliansko, 2003 (Jednotka)
Inšpirujúci portrét Matky Terezy, prostej mníšky, ktorá sa stala jednou z najvýraznejších postáv 20.storočia. Vyzbrojená iba vierou, ktorá dokázala prenášať hory, rozhodla sa po príchode do Indie pomáhať tým najchudobnejším, chorým, umierajúcim, ako aj opusteným deťom z najchudobnejších štvrtí. Vybudovala celú sieť domovov - jej cesta bola však plná prekážok a výziev...

22:25 Zredigované (Redacted), USA/ Kanada, 2007 (Čt2)
Film nakrútil známy americký režisér Brian De Palma podľa skutočného incidentu s podrobnosťami ktorého sa zoznámil na internete. Uskutočnil potrebné úpravy, aby sa vyhol možným právnym dôsledkom a v spolupráci s málo známymi hercami realizoval pôsobivý príbeh americkej jednotky, v ktorom sa prelína niekoľko zdrojov, tvoriacich dokopy jednoliaty obraz násilia, plodiaceho ďalšie násilie. De Palma, známy svojim režijným rukopisom, udalosti neukazuje ako v konvenčnej dráme, ale skladá ich dohromady z videodeníku jedného z vojakov, reportážnych záberov miestnej televízie, záznamov bezpečnostných kamier a dokonca z výsekov fiktívneho francúzskeho dokumentu. Film neponúka žiadne riešenia, iba upozorňuje na to, čo sa  deje.

23:15 Lepší zajtrajšok (Ying huang boon sik), Hong Kong, 1986 (Joj)
Posledná akcia a Ti Lung končí s organizovaným zločinom. Jeho brat, policajt Leslie Cheung, môže byť spokojný, ibaže podsvetie sa čoskoro začne mstiť.


autor Tomáš Daneček 16.8.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.