TV TIPY 27.9. - 3.10. 2010

TV TIPY 27.9. - 3.10. 2010

VOD recenzia



27.9.
PONDELOK

23:05 Guľka v hlave (Die xue jie tou), Hong Kong, 1990 (Film+)
Ben, Frank a Paul boli priatelia na život a na smrť. Keď na konci šesťdesiatych rokov unikali pred mafiou z Hongkongu, aby sa vrhli do víru čierneho obchodu vo vojnou zničenom Vietname, netušili, že ich priateľstvo bude vystavené najťažšej skúške. Gangsterské vojny saigonských klanov, zajatie Vietkongom - to vše rozožralo priateľstvo ako koncentrovaná kyselina. A tak všetko skončilo ako tisíckrát predtým aj potom. Guľkou v hlave.

23:20 Kráľ Kalifornie (King of California), USA/ Mexiko, 2007 (Doma)
Vo veku 16 rokov je Miranda (Evan Rachel Wood) sklamaná rozchodom svojich rodičov. Keď ju opustila matka, odišla zo školy. Počas pobytu otca v zariadení pre duševne chorých sa zamestnala u McDonald's. Charlie (Michael Douglas) sa vrátil domov posadnutý predstavou o zakopanom poklade, ktorý mal zakopať španielsky bádateľ Otec Juan Florismarte Garces niekde v Kalifornii na predmestí obytného celku. Čo neurobí dcéra pre svojho? Vyzbrojí sa detektorom kovov, kopou príručiek pre hľadačov pokladov a vyberú sa ho hľadať.

00:15 Rambo II (Rambo: First Blood Part II), USA, 1985 (Markíza)
Bývalý člen elitnej jednotky Zelené Barety John Rambo si odpykáva svoj trest vo federálnom väzení. Keď americká armáda zistí, že vojaci stratení pri akcii vo vietnamskej  džungli môžu byť stále nažive, povolá Ramba, aby ich zachránil. Za splnenie nezvyčajne nebezpečnej mise mu ponúkne slobodu.  


28.9.
UTOROK

20:30 Klietka bláznov (La Cage aux folles), Francúzsko/Taliansko, 1978 (MGM)
Klietka bláznov je názov nočného podniku v Saint-Tropez. Jeho hviezdou je Albín, ktorého všetci poznajú ako Zazu. Už dvadsať rokov žije s Renatom. Renato má dospievajúceho syna, ktorý mu príde oznámiť, že sa chce oženiť s dcérou poslanca.

22:00 Šťastné míle (Lucky Miles), Austrália 2007 (Dvojka)
Je rok 1990 a kdesi na pobreží Austrálie pristáva indonézska rybárska loď s pasažiermi z Kambodže a Iraku, ktorí sa chcú ilegálne dostať do krajiny. Oklamaní falošnými sľubmi sa potenciálni prisťahovalci ocitnú sami na okraji púšte, vzdialení 300 kilometrov od najbližšieho mesta. Skupina sa postupne rozpadá a náhoda spojí dohromady nesúrodú trojicu - mrzutého irackého inžiniera Youssifa, mierneho, ale rozhodného Kambodžana Aruna, hľadajúceho svojho austrálskeho otca, a jávskeho rybára Ramelana, ktorého prekliatím je priťahovať katastrofy všetkých druhov. Podivná trojica sa vydáva na absurdným humorom lemovanú cestu za šťastím, ktoré pre nich predstavuje západná civilizácia.

22:25 Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again), UK/USA, 1983 (Joj Plus)
Ernst Blofeld to mal dobre premyslené. Jeho ľudia prenikli do vzdušných síl a zmocnili sa dvoch lietadiel typu Tomahawk. To je však už začiatok misie agenta 007 Jamesa Bonda, ktorého úloha znie: získať späť unesené lietadlá a raz a navždy zlikvidovať Blofelda. Ďalší Blofeldov krok sa dal očakávať. Jeho organizácii SPECTRE sa podarilo uniesť dve jadrové hlavice a odrazu mu v rukách skvelý nástroj na nátlak. James Bond sa musí vydať po stopách únoscov a zabrániť ich použitiu. Stopy vedú s k excelentnému nepriateľskému agentovi Largovi  a vraždiacej asistentke Fatime. Bond však nachádza oporu pre svoj plán v Largovej milenke Domino.

22:40 32A (32A), Írsko, 2007 (Čt2)
Čiastočne autobiografický film režisérky Marian Quinn rozpráva o dievčenskom  dospievaní s pochopením a humorom. Jej citlivé vedenie hercov a zmysel pre detail pomohli vytvoriť malý filmový klenot, ktorý okúzľuje svojou atmosférou a pravdivosťou. Hereckým objavom je Ailish McCarthy v úlohe mladej Maeve. Okrem presvedčivých hereckých výkonov zdobí túto komornú snímku skvelá kamera a hudba.

TV tipy 27.9. - 3.10. 2010 TV tipy 27.9. - 3.10. 2010 TV tipy 27.9. - 3.10. 2010

29.9.
STREDA

20:30 Kráľovná Alžbeta (Elizabeth I), USA/ Veľká Británia, 2005 (Čt2)
Dvojdielny historický film režiséra Toma Hoopera mapuje najdôležitejšie okamihy posledného štvrť storočia vlády najslávnejšej anglickej kráľovnej: jej pokus vydať sa v záujme zeme a seba samej za katolíka, popravu Márie Stuartovej, víťazné vojny, upevňovanie moci impéria atď. Predovšetkým ale poskytuje pohľad na súkromie panovníčky a jej vzťah k dvom najdôležitejším mužom jej života. Ambiciózny projekt získal celkom 9 sošiek Emmy. Jednu z nich si právom odniesla aj predstaviteľka titulnej úlohy, jedna z momentálne najlepších britských herečiek - nedávno ocenená Oscarom za úlohu inej britskej kráľovnej, Alžbety II. - Helen Mirren.

01:10 Pahorok Pork Chop (Pork Chop Hill), USA, 1959 (MGM)
Poručík. Joe Clemons (Gregory Peck) dostal rozkaz dobyť pahorok Pork Chop. Pokiaľ ho obsadia Číňania, americkí vyjednávači by na mierovej konferencii v Panmunjome stratili tvár pred svojimi komunistickými protivníkmi. A tak Clemons vedie svoje jednotky do boja o kopec, o ktorom všetci vedia, že je strategicky bezvýznamný. Rovnako však vedia, že rozkaz je rozkaz a musia Pork Chop obsadiť, alebo zomrieť pri pokuse.


30.9.
ŠTVRTOK

09:00 Le Mans (Le Mans), USA, 1971 (Čt1) 
Slávny americký automobilový pretekár Michael Delaney (Steve McQueen) túži pretekať, preto silou vôle prichádza do Le Mans na miesto činu svojej minuloročnej havárie pri ktorej zahynul ďalší pretekár. Do Le Mans ročníku 1970 sa prihlási ako pretekár favorizovanej stajne Porsche. Medzi favoritov a jeho najväčších súperov patrí Nemec Erich Stahler (Siegfried Rauch) jazdiaci za stajňu Ferrari. Behom chvíľ odpočinku, ktoré preňho prichádzajú pri striedaní v pretekoch zistí že ho priťahuje vdova Lisa Belgetti (Elga Andersen) zosnulého pretekára z minuloročnej havárie... Ako to už býva, k pretekom akosi patria havárie, ktoré sú pre diváka magnetom.

21:15 Americká rapsódia (An American Rhapsody), USA/ Maď., 2001 (Film+)
Margaret Szándorová v 50. rokoch s manželom a staršou dcérkou utiekla pred komunistickou perzekúciu z Maďarska do Spojených štátov. Mladšiu dcéru musela nechať u príbuzných na vidieku. Objavovanie nového sveta a hľadanie svojho miesta v ňom žene bolestne sťažuje spomienka na vzdialené dieťa. Po rokoch dosiahne Margaret, ktorá v USA našla plnohodnotný nový domov, diplomatickou cestou cez Červený kríž, aby za ňou dcéra mohla pricestovať. Tá však ťažko nesie nové, aj keď blahobytnejšie  prostredie cudzej rodiny. Keď sa dcérine pocity odcudzenia nezmenia ani po rokoch, súhlasí matka aby dcéra navštívila vytúžené Maďarsko. Idylické spomienky z detstva sú však konfrontované s realitou a s čerstvým poznaním slobodného, demokratického sveta.

21:55 12:08 na východ od Bukurešti (A fost sau n-a fost?), Rum, 2006 (Čt2)
22. december 1989. Celá zem sleduje v priamom prenose, ako rozzúrený dav prinútil rumunského diktátora Ceauşeska utiecť v helikoptére z Bukurešti. V pokojnom mestečku  východne od hlavného mesta, šestnásť rokov od tohto historického dňa, majiteľ miestnej televíznej stanice pozve do talk show dvoch hostí, aby sa podelili o svoje spomienky na  slávne revolučné chvíle. Prvým je starý dôchodca a občas Santa Claus, druhý je učiteľom dejepisu, ktorého celý plat práve pohltili dlhy za alkohol. Spoločne spomínajú na deň, keď kričali heslo „Preč s Ceauşeskom!“. Až jeden divácky telefonát spochybní proklamovaných hrdinov, ktorí možno vtedy skôr nasávali niekde v bare alebo robili vianočné prípravy, ako sa búrili v uliciach.

22:25 Detektív Shaft (Shaft), USA, 1971 (MGM)
V kľúčovej akčnej snímke Gordona Parksa sa Richardovi Roundtreemu podarilo vytvoriť úplne novú a poctivú hrdinskú postavu Johna Shafta, „chlapa, čo dvakrát nerozmýšľa, keď naokolo nie je bezpečne“. John Shaft je černošský súkromný detektív, ktorý vlastní malú kanceláriu blízko Times Square. Na ceste do práce ho raz zastaví jeho kamarát od polície, poručík Victor Androzzi a chce od neho informácie o jednej väčšej akcii v Harleme, do ktorej je zapletení kráľ černošského podsvetia Bumpy Jonas.

TV tipy 27.9. - 3.10. 2010 TV tipy 27.9. - 3.10. 2010 TV tipy 27.9. - 3.10. 2010

1.10.
PIATOK

20:00 Brubaker (Brubaker), USA, 1980 (Joj Plus)
Nový riaditeľ väznice Henry Brubaker (Robert Redford) nastúpi do svojej práce inkognito, aby ju lepšie spoznal a oboznámil sa s prostredím.  Vzdelaný a zásadový Henry začne bojovať so systémom, v ktorom vedúci pracovníci zneužívajú svoje postavenie na osobné obohatenie. Dráma režiséra Stuarta Rosenberga (Pocket Money, The Amityville Horror).

20:30 Bojové hry (WarGames), USA, 1983 (MGM)
Mladý počítačový génius (Matthew Broderick) sa napojí na program s vojnovými hrami a spustí hru Globálna termonukleárna vojna. Zistí však, že v skutočnosti spustil vojenský program Pentagónu a pokiaľ ho včas nezastaví, vypukne jadrová vojna.


2.10.
SOBOTA

9:30 Siedmy kontinent (Sedmi kontinent), Juhoslávia/ ČSSR, 1966 (Jednotka)
Poetický film s rozprávkovými rysmi, ktorý chce očariť najmä obrazovou stránkou, je určený detskému publiku i celej rodine. Rozpráva o ostrove šťastia, kam dospelí nemajú prístup, pretože už stratili detskú bezprostrednosť. Na ostrov prichádza stále viac detí hľadať pokoj a šťastie, ktoré im pretechnizovaný svet dospelých nemôže ponúknuť. Film je slovensko-juhoslovanským koprodukčným projektom.

20:05 Václav, Česko, 2007 (Dvojka)
Štyridsiatnik Václav je dedinský "blázon", ktorý stále žije so svojou starnúcou matkou. Tá v ňom stále vidí milého a citlivého chlapca, hoci ostatní dedinčania, vrátane Václavovho brata Františka, ho vnímajú ako problémového a nezvládateľného hlupáka. Bratské súperenie o priazeň rodičov a lásku Františkovej milenky Lídy sa končí trestným činom. Václav sa ocitne vo väzení, kde trpí traumatickými spomienkami a stáva sa terčom neustálych útokov spoluväzňov. Zachrániť by ho mohla žiadosť o milosť, tá je však podmienená petíciou. Jediný, kto mu môže pomôcť je brat František a jeho veční nepriatelia - susedia z dediny.

22:20 Rana istoty (Killshot), USA, 2008 (Dvojka)
Knižky Elmorea Leonarda stihol v roku 1997 do slova zhltnúť Quentin Tarantino, keď natočil Jackie Brownovú a pochválil autora predlohy na všetky svetové strany. Pritom, sa Elmore tešil záujmu amerických čitateľov a filmárov už dávno predtým, napr. v roku 1995 na motívy jednej z jeho kníh vznikla komédia Chyťte ho! (Get Shorty!), nasledovaná voľným pokračovaním Buď Cool (Be Cool) a krátko po Tarantinovi sa Leonarda chopil aj Steven Soderbergh vo filme Zakázané ovocie. V Killshot krásna Carmen Colson s manželom náhodou skríži cestu nájomnému vrahovi a jeho komplicovi. Keďže zazrie tvár zločinca, rozhodne sa hľadať ochranu v programe FBI na ochranu svedkov. Manželia si myslia, že sú v bezpečí, pre zločincov však nie je žiaden problém zistiť ich nové identity. Čoskoro tak dvojicu netrápia len peripetie ich rozpadávajúceho sa vzťahu, ale aj skutočnosť, že na stope sú im dvaja vrahovia - skúsený profesionál a mladý psychopat.

23:00  Smrť prichádza v bielom  (Dead End), USA/ Fran., 2003 (Jednotka)
Predstavte si, že sa veziete dlhou mizernou cestou bez parkovísk, odpočívadiel. Cestou, ktorá vedie do neznáma. Stále míňate tie isté značky, potom to skúšate peši cez les, vždy sa vrátite naspäť k autu - na tej ceste. Vaša rodina sa ide pomaly zblázniť a ešte k tomu na vás niekto strieľa...Niet úniku. Z vianočnej cesty sa stane zlý sen.

00:40 Listy z Iwo Jima (Letters from Iwo Jima), USA/ Jap., 2006 (Markíza)
Pred 65 rokmi stáli proti sebe na ostrove Iwo Jima americká a japonská armáda. Prešli desiatky rokov a na tomto ostrove sú stále v sopečnej pôde pochované stovky listov, ktoré doteraz neboli objavené. Tieto listy dávajú mužom, ktorí tu bojovali a generálovi, ktorý ich viedol tváre a hlas. Držiteľ Oscara Clint Eastwood mal pocit, že ak nakrúti len film Zástavy našich otcov, porozpráva iba polovicu príbehu. Preto sa rozhodol nakrútiť súčasne dva filmy o tej istej udalosti. Hoci ide o dva rozdielne príbehy, rozprávané z rozdielnej perspektívy a snímané v dvoch rôznych jazykoch, Listy z Iwo Jima aj Zástavy našich otcov sú Eastwoodovou poctou ľuďom, ktorí prišli o život na oboch stranách tohto konfliktu.

TV tipy 27.9. - 3.10. 2010 TV tipy 27.9. - 3.10. 2010 TV tipy 27.9. - 3.10. 2010

3.10.
NEDEĽA

11:05 Zoolander (Zoolander), USA/ Austrália/ Nemecko, 2001 (Markíza)
Supermodel Derek Zoolander (Ben Stiller) , z ktorého už na prvý look srší závratná dávka inteligencie, je čo sa týka výzoru absolútnou špičkou. Ženy mu aj napriek totálne vymytému mozgu padajú k nohám a svet profesionálneho modelingu mu udeľuje jedno ocenenie za druhým. Nič ale netrvá večne a predvádzacie móla atakuje nový objav s novým lookom - Hansel (Owen Wilson). Derek vďaka nemu prichádza o štvrtý titul modela roku a s rozhodnutím opustiť modeling odchádza hľadať svoje korene.

19:25 Volanie mora (Mar adentro), Špan./ Fran./ Tal., 2004 (Filmbox)
Stačil jeden dlhý pohľad inam, na ňu, jedna nepozornosť a skok do ustupujúceho mora zmenil život Ramóna Sampedra (Javier Bardem) na nepoznanie. Pri skoku hlavou vpred si nezlomil väz, ani neupadol do bezvedomia, ani sa neutopil. Ostal žiť, so spomienkou na celý predchádzajúci život, pripútaný na posteľ ochrnutý. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní hľadal legálnu cestu preč z tohto sveta. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní ho v tomto snažení podporovali ľudia, ktorí ho milovali, ktorým na ňom záležalo, ktorí obetovali vlastné životy a robili všetko pre to, aby bol ten jeho aspoň o niečo lepší.  

22:45 Tančiareň (Le Bal), Taliansko/ Francúzsko/ Alžír, 1983 (Čt2)
Originálnu koncepciu "tanečného rozprávania" prevzal Ettore Scola z pantomimického divadelného predstavenia, úspešne uvádzaného parížskym Le Theatre du Campagnol v roku 1981. Autor hry Jean-Claude Penchenat sa podieľal aj na scenári filmové verzie a herci divadelného súboru prevzali svoje úlohy aj na plátne. Film bez slov sa stal podobne ako divadelné predstavenie nesmierne úspešnou filmovou udalosťou. Okrem diváckeho úspechu získal režisér Ettore Scola v roku 1984 na MFF v Berlíne Cenu za réžiu. Mimo populárnych tanečných melódií a skvelej práce s kostýmami, presne charakterizujúcimi jednotlivé obdobia francúzskych dejín medzi rokmi 1936-1983, majú na obrovskom úspechu filmu najväčší podiel hlavne herecké výkony a nesmierne dômyselná práca kamery, pohybujúcej sa po celý film v obmedzenom priestore jednej z typických parížskych tančiarní. V malých gestách a situáciách sa tu odohrá 50 let v dejinách Európy ako v kvapke vody, pritom však ani na chvíľu nestratí svoj smiešno-smutný, ľudsky zábavný rozmer.

22:45 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Markíza)
Bol spokojný ako málokto. Úspešný chirurg s vysokým príjmom, luxusným autom a pohodlnou vilou. Medzi priateľmi obľúbený, medzi kolegami uznávaný. To všetko sa jedného večera drasticky zmenilo. Doktor Richard Kimble po návrate z nemocnice nachádza svoju milovanú krásnu manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa brutálny útočník vrhne aj naňho. Krátky zmätený zápas, násilník uniká a doktor zúfalo objíma umierajúcu manželku. Keď Kimble rozpráva mužom zákona svoj príbeh, popisuje násilníka ako muža, ktorý mal namiesto jednej ruky protézu. Historka je natoľko absurdná, že mu policajti neveria a bezúhonný muž sa stáva hlavným podozrivým a vďaka zdanlivo neotrasiteľným dôkazom je nakoniec odsúdený za vraždu k trestu smrti.


HIT TÝŽDŇA

30.9.
ŠTVRTOK

21:55 12:08 na východ od Bukurešti (A fost sau n-a fost?), Rum, 2006 (Čt2)
22. december 1989. Celá zem sleduje v priamom prenose, ako rozzúrený dav prinútil rumunského diktátora Ceauşeska utiecť v helikoptére z Bukurešti. V pokojnom mestečku  východne od hlavného mesta, šestnásť rokov od tohto historického dňa, majiteľ miestnej televíznej stanice pozve do talk show dvoch hostí, aby sa podelili o svoje spomienky na  slávne revolučné chvíle. Prvým je starý dôchodca a občas Santa Claus, druhý je učiteľom dejepisu, ktorého celý plat práve pohltili dlhy za alkohol. Spoločne spomínajú na deň, keď kričali heslo „Preč s Ceauşeskom!“. Až jeden divácky telefonát spochybní proklamovaných hrdinov, ktorí možno vtedy skôr nasávali niekde v bare alebo robili vianočné prípravy, ako sa búrili v uliciach.


autor Tomáš Daneček 27.9.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.