TV TIPY 13.12. - 19.12. 2010

TV TIPY 13.12. - 19.12. 2010

VOD recenzia



13.12.
PONDELOK 

22:00 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (4 luni, 3 saptamini si 2 zile), Rum., 2007 (Dvojka)
Film režiséra Cristiana Mungiu je príbehom dvoch rumunských študentiek tesne pred pádom Ceausescovho režimu. Jedna z nich sa potýka s nechceným tehotenstvom, ktoré sa rozhodne ukončiť interrupciou. Tá však bola v tomto období v Rumunsku postavená mimo zákon. Aby ho bolo možné obísť, je potrebné zariadiť veľa vecí...Film je drsnou výpoveďou o ťažkej dobe, ale aj o sile priateľstva dvoch mladých žien. Bol ocenený Zlatou palmou na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných cien.


14.12.
UTOROK

20:10 Záhrada plná plienok, Československo, 1979 (Dvojka)
Peter Solan je ambiciózny tvorca, ktorý vo svojich dielach vždy prekračoval konvencie a vášnivo obhajoval výzvy k humanizmu. Jeho režijný postup sa vyznačuje snahou o dokumentárne zachytenie reality a opiera sa o autenticitu a civilnosť situácií i hereckých akcií. Vo všetkých jeho dielach je jasný autorský postoj k téme a pokus o zasiahnutie diváka citovo i intelektuálne. Tento televízny film nakrútili v roku 1979. O  neštylizovaný, dokumentárny pohľad kamery sa zaslúžil Alexander Strelinger, svižnosť strihu dodal Maximilián Remeň a hudbu zložil významný tvorca filmovej hudby Zdeněk Liška.

21:40 Zlaté teľa (Zolotoj telyonok), ZSSR, 1968 (Dvojka)
Hlavný hrdina Dvanástich stoličiek, "Veľký kombinátor" Ostap Bender, sa opäť vracia na scénu v plnej kráse a sile svojho neobyčajného dôvtipu. Tentoraz je objektom jeho záujmu Alexander Ivanovič Korejko - zdanlivo nenápadný obyčajný človek s platom 46 rubľov mesačne, v skutočnosti však milionár, na ktorého imanie si Ostap samozrejme robí zálusk. Presnejšie, na rovný milión rubľov, ktorý mu má konečne umožniť splnenie životného sna - nový život v Riu de Janeiro.

23:40 O piatej popoludní (Panj é asr), Irán/ Francúzsko, 2003 (Čt2)
Film je už tretím celovečerným filmom režisérky Samiry Makhmalbaf, dcéry slávneho iránskeho režiséra Mohsena Makhmalbafa. Vo svojich tridsiatich rokoch patrí k najmladším svetovo uznávaným režisérom. Už za svoj debut Jablko (Sib) v roku 1997 získala celý rad medzinárodných cien. Film O piatej popoludní ocenili poroty na MFF v Cannes Cenou poroty a Cenou ekumenickej poroty.

TV tipy 13.12. - 19.12. 2010 TV tipy 13.12. - 19.12. 2010 TV tipy 13.12. - 19.12. 2010

15.12.
STREDA

20:00 Thunderbolt a Lightfoot (Thunderbolt and Lightfoot), USA, 1974 (MGM)
Režisérsky debut Michaela Cimina v sebe spojuje charakterovou štúdiu a road movie. Snímka sleduje zločineckú dráhu štvorice asociálov. Bývalý zlodej Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) sa zoznámia, keď Thunderbolt naskočí na úteku pred gangstrom do Lightfootovho ukradnutého auta. Spolu sa vydávajú na bizarnú výpravu za Thuderboltovým lupom, aby ho oň nepripravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligenciou neobdarený Goody (Geoffrey Lewis), všetci ale na miesto dorazia neskoro Eastwoodov „pohodový“ Thunderbolt predstavoval odklon od jeho predchádzajúcej polohy drsných policajtov či pištoľníkov. Na túto hereckú premenu reagovali veľmi priaznivo aj diváci, a snímka tak zaznamenala pomerne slušný kasový úspech. Bridges získal svoju druhú nomináciu na Oscara, avšak Cimino nasledovný projekt s Eastwoodom odmietol, a dosiahol svojho umelecký vrchol filmami Lovec jeleňov (1978) a Nebeská brána (1980).

20:15 Múry sú vysoké a hrubé, Slovensko, 2010 (Dvojka)
Dokumentárny film o predčasne zosnulom slovenskom scénografovi Alešovi Votavovi, ktorý svojim invenčným nahliadaním na tvorbu obohatil slovenskú umeleckú scénu. Zámerom dokumentu bolo a ostáva priblížiť jeho osobnosť prostredníctvom výtvarných prác aj odborných a súkromných textov. Nemenej dôležitá je však jeho živá pozostalosť v mysliach a tvorbe jeho súčasníkov, priateľov a spolupracovníkov. Preto základ koncepcie tvorí neformálne stretnutie „pozostalých“ v bývalom Alešovom byte, doplnené stretnutiami v ich aktuálnom pracovnom prostredí na Slovensku i v Čechách. Dokument pozostáva z rozhovorov s množstvom osobností, mnohých unikátnych archívnych záznamov a je ozvláštnený rámcovou štruktúrou bábkového divadla.

23:00 Strach Fay Grimovej (Fay Grim), USA/ Nemecko, 2006 (Čt2)
Film krútil americký nezávislý tvorca Hal Hartley (Henry Fool, Kniha života, Amatér), ktorý prichádza zo zložitejším príbehom, než by sme mohli očakávať. Pri rozprávaní sa výrazne pohráva s žánrami, hlavne so schémami politického thrilleru, ku ktorému pridáva ironický nadhľad, lynchovskú atmosféru a existenciálne ladené úvahy o vratkosti všetkých istôt. Volne pritom nadväzuje na snímku Henry Fool. Hlavnú postavu neopakovateľným spôsobom stvárnila herečka Parker Posey.


16.12.
ŠTVRTOK

20:00 Pravá a ľavá ruka diabla (Lo chiamavano Trinità), Tal., 1970 (Joj Plus) 
Joe Trinity, ktorého prezívajú pre umenie zachádzať s revolverom Pravá ruka diabla, prichádza do mestečka, kde je jeho brat Bambino, Ľavá ruka diabla, šerifom. Pravda, šerifom falošným, pretože toho pravého postrelil, a tak ho zastupuje, než prídu jeho komplici, aby pripravili lúpež. Namiesto toho sa však bratia musia postaviť na stranu zákona a chrániť osadníkov pred nenásytným vlastníkom pôdy a stád koní Harrimanom.

20:00 Na dosah (At Close Range), USA, 1986 (MGM)
Mladík Brad Whitewood (Sean Penn) spozná svojho otca až v dospelosti. Pretože nemá žiadne vyhliadky na dobrý život, pridá sa k zlodejskému gangu, ktorému Brad Whitewood starší (Christopher Walken) šéfuje. Pre začiatok začne spolu s kamarátmi kradnúť miestnym farmárom traktory, ktoré od ich otec "kupuje". Jedného dňa je však mladík svedkom, ako otec nechá chladnokrvne zabiť bývalého kumpána, ktorý mu začínal byť nebezpečný. Brad by sa od tej chvíle rád vrátil k usporiadanému životu, avšak zistí, že opustiť svet organizovaného zločinu nie je také jednoduché...

TV tipy 13.12. - 19.12. 2010 TV tipy 13.12. - 19.12. 2010 TV tipy 13.12. - 19.12. 2010

17.12.
PIATOK

21:00 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), USA, 2004 (Filmbox)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. V jeho prípade však sa však experiment lekárovi vymkne z rúk a na radu príde jeho asistent, ktorý namiesto monitorovania Joelovej mozgovej činnosti sa začne zabávať divokými erotickými dobrodružstvami.

22:15 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (MGM)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.

22:55 Americká noc (La nuit américaine), Francúzsko/Taliansko, 1973 (Čt1)
"Nakrúcanie sa podobá jazde dostavníkom na Divokom západe, spočiatku to vyzerá ako pekný výlet, ale čoskoro začnú všetci pochybovať, či dorazia do cieľa," vraví Francois Truffaut v komentári vo svojom filme Americká noc. Americká noc je spôsob nakrúcania, pri ktorom sa nočné scény nakrúcajú s použitím špeciálnych filtrov na kamere, počas dňa. Film o filme približujúci prácu od prvého dňa nakrúcania do rozchodu filmového štábu, je predovšetkým osobným vyznaním Truffautovej lásky a posadnutosti týmto médiom. Jeho vášeň cítiť z každého dialógu, narážky, z každého metra filmu. Je to polyfónia ľudských vzťahov, skrytých vyznaní, lásky aj žiarlivosti. To všetko len potvrdzujú iné režisérove slová: "Filmy sú harmonickejšie než život."

01:35 Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco), USA, 1997  (Markíza)
Film z prostredia newyorskej mafie vznikol podľa skutočných udalostí: zachytáva úspešnú akciu FBI, ktorej agent Joe Pistone pod falošným menom prenikol medzi mafiánov a strávil sedem rokov mapovaním ich činnosti. Ide o zasvätený, veľmi podrobný a autentický pohľad do sveta organizovaného zločinu.


18.12.
SOBOTA

12:15 Kliatba bratov Grimmovcov (The Brothers Grimm), USA/ČR, 2005 (Filmbox)
Akčná a výpravná dobrodružná komédia s prvkami fantasy a hororu pre všetkých tých, ktorí majú radi efekty, zábavu i napätie. Film kultového režiséra Terryho Gilliama, nakrúcaný v teritóriu Čiech, nielen s Mattom Damonom, Heathom Ledgerom, Monicou Bellucci, ale aj českými hviezdami na čele s Tomášom Hanákom. Zberatelia príbehov a rozprávkári Jake a Will Grimmovci putujú od dediny k dedine, a predstierajú, že pomáhajú ich obyvateľom uchrániť sa pred rôznymi bytosťami a ich kúzlami. Raz sa však stretnú s naozajstnou kliatbou a musia v sebe pozbierať všetku svoju odvahu, aby zvíťazili nad silami zla.

13:55 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958 (MGM)
Film nezávislého hollywoodskeho producenta a režiséra Stanleyho Kramera rozpráva dramatický a pritom hlboko ľudský príbeh dvoch trestancov, černocha Noaha Cullena (Sidney Poitier) a belocha Johna Jacskona (Tony Curtis), ktorí utekajú pred zákonom. Cestu k neplánovanému úteku dvojici ponúkne havária väzenského voza. Bohužiaľ sú k sebe na každom kroku pripútaní oceľovými putami.

14:10 Malcolm X (Malcolm X), USA, 1992 (Film+)
Dráma o životnom príbehu Malcolma X, černošského vodcu a hovorcu náboženskej organizácie Nation of Islam, ktorý v 60. rokoch verejne vyjadril nespokojnosť Afroameričanov s ich postavením v spoločnosti, vlastne mimo spoločnosť. Biografiu kontroverzného černošského politika nakrútil známy režisér Spike Lee a do hlavnej úlohy obsadil Denzela Washingtona, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara.

20:15 Zbojník Jurko, ČSSR, 1976 (Dvojka)
Celovečerný animovaný film legendárneho Viktora Kubala o nových dobrodružstvách slovenského zbojníka Jura Jánošíka. „Bohatým bral, chudobným dával,“ tak stojí v legende. Lenže možno niektoré detaily boli celkom inak.

TV tipy 13.12. - 19.12. 2010 TV tipy 13.12. - 19.12. 2010 TV tipy 13.12. - 19.12. 2010

19.12.
NEDEĽA

14:55 Babí léto, Česko, 2001 (Čt1)
Pán Hána je operetný herec na dôchodku, ktorý spolu s manželkou obýva menší byt na neosobnom pražskom sídlisku. V jeho stareckom tele sa skrýva malý chlapec - rád sa smeje, často sa túla a dôsledne a razantne odmieta "brať život vážne," ako od neho žiada jeho manželka. Spolu s kamarátom Edom sa zabávajú drobnými hereckými etudami na verejnosti a neškodnými podvodmi. Pri jednom z nich však Fanda pokazí drobný detail a zrazu má na krku tridsaťtisícový dlh. Zároveň pani Hánovej rapídne dochádza trpezlivosť.

15:35 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Markíza)
Film vznikol podľa románového bestselleru Winstona Grooma, ktorý do filmového scenára previedol Eric Roth. Režisérom je Robert Zemeckis, ktorý patrí medzi najzaujímavejších a najúspešnejších hollywoodskych tvorcov. Ten pre namiešanie tragikomického príbehu našiel vyváženú mieru nadhľadu, citu, ľahko patetického tónu a nezvyčajnej melanchólie. Film je súčasne prešpikovaný kultúrnymi aj spoločenskými odkazmi, dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky, ktoré umožňujú hrdinovi na okamžik "vstúpiť" do dobových dokumentov.

17:30 Ararat (Ararat), Kanada / Francúzsko, 2002 (Filmbox)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný priebeh vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

22:15 Interiéry (Interiors), USA 1978 (MGM)
Psychologicky ladený príbeh o rozpade jednej rodiny je spôsobom stvárnenia úplne  odlišný od väčšiny snímok Woodyho Allena. Ten pritom vzdáva hold režijnému majstrovstvu Ingmara Bergmana, medzi ktorého obdivovateľov roky patrí. Premyslene využíva dlhé zábery, úseky deja iba minimálne podkresľuje hudbou, veľký priestor dáva hereckému gestu, mimike a textu.

22:25 Kašlem na lásku (Down with Love), USA/ Nemecko, 2003 (Doma)
New York. Šesťdesiate roky. Vlastne ich dokonalá ilúzia. Spisovateľka Barbara Novak chce za pomoci redaktorky Vikki získať popularitu svojou knihou „Kašlem na lásku“. Dokazuje v nej, že moderná žena má také isté práva a možnosti ako muži. Chce skvelú kariéru a nezáväzný sex, pri ktorom nemusí práve zomierať láskou. Tento rýdzo mužský pohľad ale inšpiruje casanovu a brilantného novinára „Catcha“, aby Barbaru zbalil a predviedol jej, čo vlastne muži chcú. Samozrejme, že sa obaja mýlia.


HIT TÝŽDŇA

17.12.
PIATOK

21:00 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), USA, 2004 (Filmbox)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. V jeho prípade však sa však experiment lekárovi vymkne z rúk a na radu príde jeho asistent, ktorý namiesto monitorovania Joelovej mozgovej činnosti sa začne zabávať divokými erotickými dobrodružstvami. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 13.12.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.