TV TIPY 31.1. - 6.2. 2011

TV TIPY 31.1. - 6.2. 2011

VOD recenzia



31.1.
PONDELOK

20:00 Slavnosti sněženek, ČSSR, 1983 (Joj Plus)
Mozaiku jednotlivých príbehov z každodenného života obyvateľov v chatovom mestečku neďaleko Prahy, nakrútených na motívy poviedok Bohumila Hrabala, rámcuje rozprávanie o skolení kanca a o slávnej poľovníckej hostine, ktorá sa chystá v miestnej reštaurácií. Práve plánovaná hostina spôsobí medzi dvoma poľovníckymi spolkami rozpory.

22:00 Na druhej strane (Auf der anderen Seite), Nem./Tur., 2007 (Dvojka)
Nejat sa narodil už v Nemecku, je však potomkom tureckých prisťahovalcov. Jeho vzťah s otcom naruší otcovo spolužitie s prostitútkou Yeter, čoskoro však zmení názor, keď zistí, že žena v strednom veku týmto spôsobom zarába peniaze na štúdium svojej dcéry v Turecku. Keď Yeter zahynie a Nejatov otec je odsúdený za jej smrť, vydáva sa mladík do Istanbulu, aby našiel jej dcéru. Tá je však doma ako politická aktivistka prenasledovaná a azyl hľadá v Nemecku, kde sa spriatelí s nemeckou študentkou Lotte. Zhoda náhod spustí kolotoč dramatických udalostí, ktorý hlavným hrdinom prinesie životné tragédie, ale aj prehodnotenie životných postojov a nádej do budúcnosti. Film nemeckého režiséra Fatiha Akina získal viac ako 20 ocenení na svetových festivaloch, medzi nimi i Cenu za najlepší scenár na MFF v Cannes.

22:40 Štyri minúty (Vier Minuten), Nemecko, 2006 (Čt2)
Stará učiteľa klavíru objavuje vo väzení nesmierny talent u neskrotnej mladej Jenny. Jej ruky však dokážu rovnakou mierou vytvárať povznášajúcu hudbu, ale aj prinášať skazu a bolesť. Postupné zbližovanie týchto dvoch zdanlivo protichodných žien sa stane pre obe cestou, ktorá privedie na svetlo ich sny, traumy aj dlho ukrývané city. Ich spoločné snaženie smeruje k nadchádzajúcej klavírnej súťaži, kde okolím odpísaná agresívna žena dostane šancu, aby v priebehu štvorminútového vystúpenia všetkým ukázala, čo v nej je.

TV tipy 31.1. - 6.2. 2011 TV tipy 31.1. - 6.2. 2011

1.2.
UTOROK

22:05 Prekliata láska (Love Is the Devil), VB/ Fran./ Japonsko, 1998 (Dvojka)
Film nahliada do života maliarskej osobnosti Francisa Bacona predovšetkým prostredníctvom jeho zložitého vzťahu k milencovi Georgovi Dyerovi, ktorý nevydržal spolužitie s egocentrickým Baconom. Režisér John Maybury sa vyhýba klasickému poňatiu životopisu s chronologicky zoradenými udalosťami, dôležitá je skôr snaha priblížiť sa k Baconovi akoby jeho vlastnou výrazovou optikou, čomu zodpovedá použitá kolážovitá metóda rozprávania. Doplnkom sú Baconove priebežne zaznievajúce vnútorné monológy, osvetľujúce jeho názory i motivácie. Výsledkom je portrét umelca, stvorený akoby v duchu jeho malieb. Film je hereckým koncertom popredných britských hviezd ako sú Derek Jacobi, Daniel Craig a Tilda Swinton.

20:20 Venuša (Venus), Veľká Británia, 2006 (Čt2)
Film scenáristu Hanifa Kureishiho a režiséra Rogera Michella, zaoberajúci sa vzťahom sedemdesiattri ročného muža a devätnásťročného dievčaťa, navzdory téme postráda akúkoľvek lacnú škandálnosť a predkladá citlivo nakrútenú úvahu o herectve, starobe, mladosti a nájdení vnútornej rovnováhy. Na sklonku života aj na jeho počiatku.
Ku kvalite filmu zásadným spôsobom prispieva herecký koncert sedemdesiatpäť ročného Petera O'Toolea, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara. Nezaostáva ani osemdesiattri ročný Leslie Phillips a debutujúca Jodie Whittaker. Neprehliadnuteľná je aj Vanessa Redgrave.

23:40 Nábrežie hmiel (Le Quai des brumes), Francúzsko, 1938 (Čt2)
Dráma Nábrežie hmiel je jedným z filmov, ktorý vznikol z bohatej scénaristickej spolupráce Marcela Carného s Jacquesom Prevértom. Vtedy dvadsaťdeväťročný Carné sa už prejavil ako mimoriadny talent a dokázal svoj jedinečný cit pre atmosféru, básnické videnie ľudských osudov a filmového obrazu. Vytvoril tak jedno zo svojich najlepších diel. Do hlavných úloh nešťastných milencov obsadil Jeana Gabina a Michelle Morgan.


2.2.
STREDA

20:30 Alexander Veľký (Alexander the Great), USA/ Španielsko, 1956 (MGM)
Výpravný hollywoodsky film, ktorému dominuje výkon Richarda Burtona v hlavnej úlohe, sa sústreďuje nie len na historické deje v 3. storočí pred Kristom, kedy Alexander Macedónsky dobýval takmer celý vtedy známy svet, ale tiež na intrigy a jednotlivé ľudské osudy. Alexandrovo stúpanie k vrcholu začalo vo chvíli, keď porazil perzského kráľa Daria a stal sa pánom Ázie. Jeho titanské plány však zmarila smrť.

22:30 Tobruk, Česko/ Slovensko, 2008 (Jednotka)
Druhá svetová vojna, jeseň roku 1941. Do Nemcami a Talianmi obliehaného mesta Tobruku v severoafrickej Líbyi sú odvelení vojaci 11. východného československého útvaru. Medzi nimi i mladý vojak Jiří Pospíchal. Jeho naivné a idealistické predstavy o hrdinstve a vojne sú surovo konfrontované s neznesiteľným peklom africkej púšte, dennodenným ohrozením života a všadeprítomnou smrťou. To všetko si u neho vyberá svoju krutú daň – postupnú stratu vlastnej sebaúcty a odvahy. Odvaha je sila vôle, ktorej žiadny muž nemá navyše. Keď sa používa, čoskoro sa vyčerpá. Odvaha je kapitál, ktorý postupne utrácame. Posledný rozkaz potom môže byť príkazom k výplate z konta, ktoré sa blíži nule.

TV tipy 31.1. - 6.2. 2011 TV tipy 31.1. - 6.2. 2011

3.2.
ŠTVRTOK

20:00 Boh odpúšťa... ja nie! (Dio perdona... Io no!), Tal./ Šp., 1968 (Joj Plus)
Lupič Bill San Antonio so svojou bandou prepadnú vlak prevážajúci značné bohatstvo určené na výplaty miezd, všetkých postrieľa a svoju korisť dobre ukryje. Hlavnou postavou klasického westernového príbehu je pištoľník na strane zákona prezívaný Doc, ktorý chce dostať Billa aj jeho lup. Vláka ho do partie pokru, a keď sa objaví falošná karta, je z toho súboj, pri ktorom bleskurýchlo tasiaci Doc urobí s lupičom krátky proces. Potom sa spojí s vyšetrovateľom poisťovne, aby našiel ukrytý lup. Ani jeden z nich netuší, že Billy nezomrel a akonáhle je to možné, vydá sa so svojimi mužmi po stopách Doca, aby sa pomstil.

22:30 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexico, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.


4.2.
PIATOK

22:00 Lúpež po taliansky (The Italian Job), USA/ Franc/ VB, 2003 (Markíza)
Ich geniálny plán bol premyslený do najmenších detailov a uskutočnený úplne bezchybne. Nakoniec, každý z nich bol špičkový profesionál vo svojom odbore a Charlie by za svoj tím dal ruku do ohňa. Podaril sa aj únik, napriek tomu, že to bol jeden z najstráženejších palácov v Benátkach. Ale jeden z nich zradil a Steveovi spadol do náručia priam rozprávkový poklad. Jeho podraz zaplatil životom kasár John, veterán, ktorý dcére i sebe sľúbil, že potom už zavesí remeslo na klinec. Stella zdedila po otcovi zlaté kasárske ručičky, len s tým rozdielom, že ona stojí na strane zákona. Pre Charlieho teda nie je ľahké získať ju na svoju stranu a presvedčiť ju, že cieľom nie sú len zlaté blyšťavé tehličky, ale predovšetkým pomsta za smrť jeho kamaráta, jej otca.

TV tipy 31.1. - 6.2. 2011 TV tipy 31.1. - 6.2. 2011


5.2.
SOBOTA

22:15 Rocky Marciano (Rocky Marciano), USA, 1999 (MGM)
Životný príbeh boxera, ktorý ako dieťa vyrastal v chudobe a v dospelosti si užíval bohatstvo a slávu šampióna v ťažkej váhe. Vďaka úplatkom a mnohým trikom profesionálneho boxu ho nikto nikdy neporazil. Snímka je surovým zobrazením často smutnej reality ringu a zákulisia boxerského sveta

22:20 Miami Vice (Miami Vice), USA/ Nemecko, 2006 (Markíza)
Kriminálny seriál Miami Vice patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia objavovalo na televíznych obrazovkách. Dvojica svojráznych detektívov, bojujúcich proti zločinu vo floridskej metropole, dokonca výrazne ovplyvnila životný štýl svojej doby. Ako výkonný producent bol pod týmto dielom podpísaný jeden z najlepších režisérov súčasnosti - Michael Mann (Posledný Mohykán, Neľútostný súboj, Muž, ktorý vedel priveľa, Ali, Collateral). Práve on sa rozhodol nakrútiť filmovú verziu tohto kultového seriálu a jeho hlavnou ambíciou je, aby bola rovnako vplyvná a úspešná. Hlavných postáv sa zhostili Colin Farrell  a Jamie Foxx.

23:05 Samson a Dalila (Samson and Delilah), Austrália, 2009 (Čt2)
Samson a Dalila žijú v komunite pôvodných obyvateľov Austrálie uprostred púšte, kde je každý den rovnaký ako ten predchádzajúci, všetko sa cyklicky opakuje a zostáva nemenné a nezdá sa, že by to niekomu vadilo. Samsonovi má pätnásť, rád loví, fetuje lepidlo a benzín a miluje hudbu. Dobrosrdečná Dalila žije s babičkou, ktorá jedného dňa zomrie. Rodina si myslí, že je to Dalilina vina, a dievča potrestá. Potom Dalila stretne Samsona a zrodí sa veľká láska. City zostávajú nevyslovené, nakoľko slová ne sú  hlavným prostriedkom, ktorým spolu pôvodní obyvatelia Austrálie komunikujú. Samson a Dalila sa vydávajú do mesta, ale pretože nemajú peniaze, živoria spolu pod mostom. Režisér Warwick Thornton, ktorý sám má austrálske korene, si za tento nádherný netradičný milostný príbeh odniesol z festivalu v Cannes Zlatú kameru, cenu za najlepší debut.


6.2.
NEDEĽA

20:15 Lovci levov (The Ghost and the Darkness), USA, 1996 (Jednotka)
Príbeh sa odohráva sa vo východnej Afrike r.1898: v priebehu 9 mesiacov zabili dva levy 130 ľudí. Mostný inžinier podplukovník John Patterson, ktorého úlohou je postaviť v odľahlej časti krajiny most, a skúsený poľovník Remington sa ich snažia zabiť...domorodci nazvali tieto levy DUCH a TMA. Boli presvedčení, že to nie sú len obyčajné zvieratá. 

21:50 Za jasného dňa (On a Clear Day), Veľká Británia, 2005 (Čt2)
Debut režisérky Gaby Dellal je filmom o obyčajných ľuďoch, ktorí sa učia komunikácii a vzájomnému porozumeniu. Plávanie je predstavené ako metafora vôle k životnej zmene, o ktorú sa hlavný hrdina usiluje. Klasicky vystavaný príbeh o strate istôt a vykúpení z beznádeje má výborné herecké obsadenie. Peter Mullan podáva ako Frank jeden z najlepších výkonov kariéry. Snímka získala mnoho medzinárodných cien, mimo iných cenu BAFTA za najlepší film a scenár.

22:05 Nabiť a zabiť (Lucky Number Slevin), USA, 2006 (Jednotka)
Slevinovi sa práve teraz veľmi nedarí. Vyhodili ho z práce, okradli ho a navyše pristihol svoju priateľku, ako si to rozdáva s neznámym chlapíkom v ich posteli. Ale to je iba smiešny začiatok, všetko bude ešte oveľa horšie... Aby sa dostal z tohto všetkého požičia si od svojho priateľa Nicka Limesa v New Yorku byt, zatiaľ čo ten je mimo mesta. New York je nebezpečné miesto na život, s podsvetím plným kriminálnikov a gangstrov. Ale dvaja z nich sú najrešpektovanejší, sú to tvrdí gangstri starej školy: Rabbi a Boss.

23:15 Monštrum (Monster), USA/ Nemecko, 2003 (Doma)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna.


HIT TÝŽDŇA

1.2.
UTOROK

23:40 Nábrežie hmiel (Le Quai des brumes), Francúzsko, 1938 (Čt2)
Dráma Nábrežie hmiel je jedným z filmov, ktorý vznikol z bohatej scénaristickej spolupráce Marcela Carného s Jacquesom Prevértom. Vtedy dvadsaťdeväťročný Carné sa už prejavil ako mimoriadny talent a dokázal svoj jedinečný cit pre atmosféru, básnické videnie ľudských osudov a filmového obrazu. Vytvoril tak jedno zo svojich najlepších diel. Do hlavných úloh nešťastných milencov obsadil Jeana Gabina a Michelle Morgan.

 


autor Tomáš Daneček 31.1.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.